Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

yakışır oğlumuza!!!

Hagii

Öne çıkan mesajlar

pardon ben unutmusum senın sıfırdan calısıp kazanıp benım 20 katım (10 muydu 20 miydi) bunuda mantık yürüterek yaptığını.

ben iyiyim abi zaten bi sorun yok burda merak etme sen. hatta senden önce biraz kafam dağınıktı sayende eğlendim güldüm işte durup duruken.
Sosyal ağlarda paylaş

Mortyr said:

Özelleştiren devlet. Koskocaman DEVLET yani. Özelleştirdiği de kendi toprağında kendi yasalarına bağlı şeyler...

Öyle telekomu alan yabancı yarın keserse telefonu korktuğunuz gibi, ya da daha basitinden düzgün işletemezse verdiği gibi löööp diye elinden alır adamın o DEVLET.

Özelleştirilince elden komple gitti aneey diye bakmayın yani..

ahahafsadf şu posttan sora cevap vermişsiniz adama bide 2 sayfa
Sosyal ağlarda paylaş

Mortyr said:

DeaN said:

Küba modeli ile ileri geri konuşmadan önce Küba modelinin ne olduğunu bana bi anlatsanıza?

Küba modeli nedir? Varmıdır öyle bir şey?

Küba Modeli denilen bir kavram var ise bu marksist ekonomi içerisinde farklı bir yol izlendiğini gösterir. Küba'da oldu olası Marksist-Leninist çizgide ilerlemiş bir yönetime sahipti devrimden sonra. Dolayısıyla Küba Modeli denilen bir şey yok aslında.

Fidel o dediğiyle aslında şunu kastediyordu:
" Biz 50 sene ambargo altında kendimize yetebildik, tek kuruş borçlanmadık, buna rağmen eğitim ve sağlığı kaliteli biçimde insanlara sunabildik, dünyanın en iyi doktorlarını yetiştirdik, bununla da kalmadık, bir milyon kişiyi gereksiz yere devletde çalıştırabilecek kadar güç sahibiydik, ama artık düşüse geçiyoruz, neden, çünkü ambargo var, bu düşüsü düzeltmek için bazı reformlar yapmak zorundayız. "

Olayları doğru anlamak gerekir.
Küba'ya b.k atmadan önce.
Ya da hastahane kapısında adamın eline bim poşetiyle cenin verilen Türkiye'de yaşayıp Küba'ya b.k atmadan önce.

Küba'ya hiç gittin mi peki?

Ben gittim...

Eğlenceli oldu benim için. Ucuz yaşam, ucuz seks, hatunlar da güzel.

Ama orda öyle dediğin gibi kaliteli eğitim ve sağlık yok işte, öyle yazıyolar diye öyle kabul ediyorsun sen.
Devlet 2 kalıp sabun veriyomuş her sene kübalılar yıkansın diye. Bütün seneye 2 kalıp. Hepsi leş gibi kirli ve bakımsız o yüzden.

Dönerken kalan şampuanları house clening deki kadına verdim, kadının gözleri doldu lan sanki sefaletten kurtarmışım gibi.

Eli yüzü azıcık düzgün kızlar turistlerin önüne afedersiniz domalıyo hemen, alsın beni evlenekte kurtulayım diye.

Bi de komik bi hikaye:

Ordaki kübalı tur rehberimiz bi yemek sırasında cebinden ses kayıt cihazını çıkarttı. Şu minik kasetli kayıt cihazları olurdu ya. "Bak bunu yeni aldım, nası güzel di mi. bak ses kaydediyo, sonra çalıyo" falan gibisinden çat pat ingilizceyle anlatıyo bana.

Bende iPhone'umu çıkardım bu da yapıyo onu diye. Adam neye uğradığını şaşırdı. Sanki uzaylı teknolojisi göstermişim gibi.

Tur bitene kadar da her gün telefonu kurcalamak istedi. İlk günkü hayretler içerisinde baktı alete hahah

Buysa sizin kaliteli yaşam anlayışınız gidin Küba da yaşayın o zaman.

yahu belli ki sex olayını irdelemekten, diğer şeyleri irdelemeye fazlaca vaktin olmamış küba'da. yazılanları okumayacağız, araştırıp öğrenmeyeceğiz, fikir belirtmeyeceğiz de, senin gibilerin sex, eğlence amaçlı gezi izlenimlerine göre mi küba fikrimizi oluşturacağız.

yıllardır süren ambargolar nedeniyle, bir çok konuda kıtlık içinde oldukları elbette doğru. sıradan halkın dışarıdan gelen mallara açlığı yadsınamaz. ama o ülke, tüm olumsuz koşullara karşın, halkını hiç bir dış güce muhtaç etmeden yaşatıyor ve istisnasız her bireyinin temel insani gereksinimlerini(yeme-içme,barınma, giyinme, sağlık, eğitim) hiç bir ayırım gözetmeksizin karşılıyor. tek başına dünyaya meydan okuyor yıllardır anlayacağın.

amma da desteksiz, dayanaksız atmışsın; küba eğitim ve tıp alanında dünyanın sayılı ülkeleri arasında. gezip tozmanın yanısıra okumaya da ağırlık verirsen, gerçeğin böyle olduğunu belki sen de görebilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

@Trias
kimseye bir şey ispatlamak zorunda değilim, ama hırs yapıp, araştırıp öğrenmek için çabalamana bir katkım olacaksa sevinirim. eğer gerçekten merak ediyorsan internette onlarca kaynak bulabilirsin. yardımcı olacaksa, küba'da halk sağlığı, küba'da sağlık hizmetleri gibi konulara bakabilirsin ilk etapta. küba kendi halkına verdiği sağlık hizmetleri konusunda, amerika, tabii ki türkiye'den çok daha ileri durumda. sağlık hizmetlerine ayrılan para, örneğin bizdekine göre çok daha az olmasına karşın üstelik. çünkü doğru amaçlar için, doğru şekilde kullanılıyor bu para. örneğin bizde 1 yaş öncesi bebek ölümleri 50/1000 civarında iken, omlarda 1/1000 civarında. dünya ile de aşık atabilecek durumdalar tıbbi konularda. özellikle göz ameliyatları, kalp nakli için, amerika dahil dünyanın pek çok yerinden küba'ya giden insanlar var.

ipuçlarını verdim, gerisi (okuyup-okumama, öğrenip-öğrenmeme) sana kalmış...

hadi şöyle bir kaynak ta vereyim, başlangıç niteliğinde:
http://www.ttb.org.tr/TD/TD80/5.html
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada küba modern, bölgesel-küresel ekonmi dünyası için iyi bir örnek değil..

orada direk para yok, dert yok, huzur var sistemi geçerli

hani adamlar NY da yaşayan bankacıdan daha mutludurlar ama kübadaki ekonomik sistemi savunmak komunisz hayallerinde yaşamaktan başka bir şey değil..

ha ben,im cebimde 200k$ olsa giderim kübada yaşarım gayet net..
Sosyal ağlarda paylaş

evet arkadaşım gitti adamların kıyafeti yemeği yok ama herifler mutlu, sokakta kavga mavga yok dedi. adamlar sürekli bir kültürel etkinliğe katılıyor falan dedi. baya çok üniversite okuyan ve şehre taşınan insan varmış hatta o yüzden çiftçilik gibi işleri yapacak insan bulmakta zorlanıyorlarmış. enteresan bi dünya
Sosyal ağlarda paylaş

evet, ablam da aynısını söyledi. belki manavda yiyecek bir kaç çeşit meyva, sebze bulabiliyorlar, fakat insanların mutluluğu (özellikle çocukların) her hallerinden belli oluyormuş. bir de giyim kuşamları çok temizmiş. zaten her köşe başında yöresel müzik yapan bireyler, guruplar varmış. bir çok ürüne özenen, ama temel gereksinimleri fazlasıyla karşılanan mutlu insanlardan söz ediyor gidenler...
Sosyal ağlarda paylaş

İdilik, bir bak haritaya küba nerde? ömürlerinde kış görmüşler mi? Mc donalds, coca cola var mı? tabi sağlıklı olurlar :D, verdiğin linkde hani "Yandaş medya" var ya, tam öyle.
Tıpları gelişmiş falan da değil yanlızca çok ucuz olduğu için tutuluyor.

Karayipleri gördün mü bilmiyorum ama, orada ölmezsin bile.

Küba'yı öven arkadaşları bıraksak 1 aydan fazla yaşayamazlar sıkıntıdan geri dönerler. Ama Küba'lıların böyle bir şansı yok, çünkü hepsi KÖLE
Sosyal ağlarda paylaş

ne aradığına bağlı.. almanyada emekli olupta alanyaya yerleşen almanlar ne arıyor burada?

karakkaşımıza kara gözümüze gelmiyorlar herhalde.. kübaya yerleşen adam da var ama öenmli olan ne aradığın seni neyin mutlu ettiğin

tam tersi de geçerli.. kübalı adam niye türkliye ye geldin yerleşsin

hadi türkiyeden örnek verelim, buradan almanyaya gidip oradaki yaşam şartlarına uyamyıp geri gelen var onlarda "saat 6 da dükkanlar kapanıyor insanlar orada nasıl yaşıyor" diye hayretlere düşlen adam da var..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...