Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkçe Kayboluyor Dikkat

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
said:
Divin, 20 Ağustos 2004 17:49 tarihinde demiş ki:
Heh agresiflenen yok zaten üslubum bu ayrıca kavga edesin olsa da bişey değişmeyecek boşuna belirtmene gerek yok, ha olurda istersen pm atarsın.
Valla kardeş ben de seni tanımış oldum şahane eğitim sistemimimzin yetiştirdiği pek muhterem arkadaşlarımızdan birisin...
Klasik türk mantığı ne yazık ki, sadece göstermelik olarak. Orama o logoyu takayım burama bu logoyu takayım. Çok süper lisan bilirim çok feci tenis oynarım. Sorsanız her kış kayak yapan, her boş vaktimizde tenis oynayıp yüzen bi milletiz ama ne yazık ki hiç bu dallarda başarılı milli sporcumuz yok.
Başarılar dilemekten başka birşey yapamayacağım, ancak şöyle bir olay var burada birçok bilinçli kullanıcı zaten yıllardır düzgün bir istanbul türkçesi kullanarak yazı yazıyor..

divin akrdeşim, ben sadece dedim ki kutulamaşmadan da çözüm bulabilirz. ama sen benim barış yapragıma tükürekceksen, daha sözüm kalmadı. "üslübün böyle ?" peki, eyvallah deriz.

bak benim yanımdabir logo görüyor musun ? Ben böyle seylrere önem veren bili degilim. ama biz bu isi bir yonca altında toplarsa, bir cok kisi de düzgün istanbul türkçesi kullanmaya baslaaycak. Yani insanlar kazanacagız. Düzgün türkçe konusaninsanalrın sayısı artacak. Bu iyi birşey. İYİ. kime zararı vvar ? neden istemiyorsun

Diger tenis-kayak-olaylarını falan...birşey demesem daha iyi.[signature][hline]yıllarımı bu işe verdim
Mesaj tarihi:
said:
Golge-i_Khan, 20 Ağustos 2004 17:53 tarihinde demiş ki:
zaten o yüzden ben girmeyi düşünmüyorum. ama yapabilecekler var. bu oalbilir, biz kadar zayıf bir ırk degiliz. Olmuyor deyip geri cekilmeyiz, eger ki en sonunda bana öz atalarımdan kalan dili kaybedeceksem. savasmadan kaybetmeyecegim. Öleceksek dahi, elim bir dilenci abi gibi acık olmayacak, yumruk olacak.

sorunda burada, ölen yok ki.. Sen istemedikten sonra senin dilini kim değiştirebilir. Sanki birileri bilerek gelip dilde provokasyon yapıp dili bozuyormuş ve açık bir korozyon altındaymış gibi konuşuyorsunuz. Bu forumlarda yıllardır yazı yazan insanların türkçelerini okuyup anlamıyorsanız, bu bozulma dilde değil sizdedir. Ha olurda etrafta birkaç züppenin barındığı yerlerdeki türkçeyi okuyup da sinirlenir ve anlamazsanız oralara bir daha uğramaz ve onları kendi dilleriyle başbaşa bırakırsınız.
Yaşadığınız topraklarda t.c. vatandaşı olup türkçe bilmeyen insanların da olduğunu unutmadan hareket edin lütfen..
Mesaj tarihi:
said:
Divin, 20 Ağustos 2004 17:58 tarihinde demiş ki:
said:
zaten o yüzden ben girmeyi düşünmüyorum. ama yapabilecekler var. bu oalbilir, biz kadar zayıf bir ırk degiliz. Olmuyor deyip geri cekilmeyiz, eger ki en sonunda bana öz atalarımdan kalan dili kaybedeceksem. savasmadan kaybetmeyecegim. Öleceksek dahi, elim bir dilenci abi gibi acık olmayacak, yumruk olacak.

sorunda burada, ölen yok ki.. Sen istemedikten sonra senin dilini kim değiştirebilir. Sanki birileri bilerek gelip dilde provokasyon yapıp dili bozuyormuş ve açık bir korozyon altındaymış gibi konuşuyorsunuz. Bu forumlarda yıllardır yazı yazan insanların türkçelerini okuyup anlamıyorsanız, bu bozulma dilde değil sizdedir. Ha olurda etrafta birkaç züppenin barındığı yerlerdeki türkçeyi okuyup da sinirlenir ve anlamazsanız oralara bir daha uğramaz ve onları kendi dilleriyle başbaşa bırakırsınız.
Yaşadığınız topraklarda t.c. vatandaşı olup türkçe bilmeyen insanların da olduğunu unutmadan hareket edin lütfen..

tabii ki belli bir kültür savası altındayız divin. yeni savaslar böyle. Bak fransa baskanına, adam ingilizce bilmiyor mu ? Ama her yerde fransızca konusyor. Fransa'da yaabncı bir dilde reklam vermek yasak...

"Yaşadığınız topraklarda t.c. vatandaşı olup türkçe bilmeyen insanların da olduğunu unutmadan hareket edin lütfen.. " bu mevzuda ise haklısın, ama zaten benim onalra karsı bir garezim olmadıgnı hissetmissindir. ki ben türk dedigim zaman, türkiye'nin vatandaslarıın kast ediyorum. Zaten Atatürk ün genclige hitabesinin sonunda "ne mutlu türk OLANA" degil, "ne mutlu türküm DİYENE" yanı biz kendi yapılanmamsı ulus devlet cercevisinde kurdugumuz icin. Bunun merkezine türkçe ve türk kavramını getirmişiz. Yoksa benim gözümde bu ülkenein her vatandası bir türk, en azından ben kelimeyi o anlamda kullanıyorum[signature][hline]yıllarımı bu işe verdim
Mesaj tarihi:
said:
Golge-i_Khan, 20 Ağustos 2004 17:57 tarihinde demiş ki:

divin akrdeşim, ben sadece dedim ki kutulamaşmadan da çözüm bulabilirz. ama sen benim barış yapragıma tükürekceksen, daha sözüm kalmadı. "üslübün böyle ?" peki, eyvallah deriz.

bak benim yanımdabir logo görüyor musun ? Ben böyle seylrere önem veren bili degilim. ama biz bu isi bir yonca altında toplarsa, bir cok kisi de düzgün istanbul türkçesi kullanmaya baslaaycak. Yani insanlar kazanacagız. Düzgün türkçe konusaninsanalrın sayısı artacak. Bu iyi birşey. İYİ. kime zararı vvar ? neden istemiyorsun

Diger tenis-kayak-olaylarını falan...birşey demesem daha iyi.

Yazdıklarından üstekili hiç anlamadım desem yeridir. Ayrıca istanbul türkçesi doğru türkçedir de demedim. İsteyen istediği şekilde konuşur. "r u comin?" dediğimde bir amerikalıya kalkıp bana ingilizcemiz ölüyor denmedi nedense. Bir bizde var bu milliyetçilik(!).

Dediğim gibi istediğinizi yapmakta özgürsünüz elbette ama konu çok saçma bir yöne dönüyor haberiniz ola. Kurun loncanızı eğlenin iyi hoş ama buraya düzgün mesaj atmak isteyen zaten atıyor ve diğerleri de pek sallamayacak sizi...
Mesaj tarihi:
said:
Divin, 20 Ağustos 2004 18:06 tarihinde demiş ki:
said:

Yazdıklarından üstekili hiç anlamadım desem yeridir. Ayrıca istanbul türkçesi doğru türkçedir de demedim. İsteyen istediği şekilde konuşur. "r u comin?" dediğimde bir amerikalıya kalkıp bana ingilizcemiz ölüyor denmedi nedense. Bir bizde var bu milliyetçilik(!).

Dediğim gibi istediğinizi yapmakta özgürsünüz elbette ama konu çok saçma bir yöne dönüyor haberiniz ola. Kurun loncanızı eğlenin iyi hoş ama buraya düzgün mesaj atmak isteyen zaten atıyor ve diğerleri de pek sallamayacak sizi...

ben iyi bri konusmacıyımdır, ama yazı benim tarzım degil. Ondan bunlar cıkıyor ortaya. (kutuluşma = kutuplaşma)

ben de istanbul türkçesi en düzgün türkçedir demiyorum ki ?
Amacımız, türkçeyi hiçbir yabancı dil bilmeyen birinin de anlayabilecegi bir halde konusmak. Yani r u comin' olayı degil aslında. Ama o da ayrı tartışılır, sonucta dilin ana işlevi "iletişim" kurmayı saglamak, kurduktan sonra ne ala denebilir, neyse tartısılır o.

sadece ben bu loncanın, insanları değiştirebilecegine inanıyorum. Belki evet, 1 kişi degistiricek ama hatta sadece 1 kişi "raid yaptık" demeyecekte "yagmaladık" diyecek. O bile bir kar...belki de hic bir ise yaramayacak. ama dedigim gibi amac zafer degil, savasmak.

birde ben loncaya dahil falan olmayı düşünmüyorum, zaten egleneegimi de sanmıyorum. Ama aklıma birden bu geldi ve dediğim gibi bir "ışık" gördüm.[signature][hline]yıllarımı bu işe verdim
Mesaj tarihi:
said:
Divin, 20 Ağustos 2004 18:06 tarihinde demiş ki:
said:

ya amerikalılar "r u comin" dersen birşey dememiş olabilir, amerikalılardan bize ne ayrıca. onların başkanları daha konuşmayı bilmiyor.

herkes istediği gibi konuşabilir tabi ki ama biz de insanların doğru düzgün Türkçe konuşmalarını istiyoruz. kendi dilimize kültürümüze karşı saygılı olmaya çalışıyoruz. saygısız olanları da saygılı yapmaya çalışıyoruz.[signature][hline];;suitfly | icq | msn: [email protected]
Mesaj tarihi:
said:
metboy, 20 Ağustos 2004 19:00 tarihinde demiş ki:
ya amerikalılar "r u comin" dersen birşey dememiş olabilir, amerikalılardan bize ne ayrıca. onların başkanları daha konuşmayı bilmiyor.

:) :)
bırak zaten amerikan milleti böyle
yılla 11.000 kişi ateşli silahlardan ölüyor, dünya çağpnda işlenen tüm suçların 3 te 1 i amerika'da işleniyor. Her amerikalı silah kullanmayı + bulundurmayı cok normal görüyor işte bu yüzden başkanda başka bir ülkeyi bombalarken pek rahatsız olmuyor.

neticesi:
ben yarın saf bununla ilgili bir konu başlığı açmayı planlıyorum, o zaman yeterli kişiyi bulursak ve örgütlenirsek kurarız...Kimse sıkılmasın ve kabaklanmasın :)[signature][hline]yıllarımı bu işe verdim
Mesaj tarihi:
bu türkce tartismasi burda konusuldugu gibi ufak diil bilakis cok büyük bi sorundur...anlatmakla bitmez forumlara sigmaz...
kisaca bisiler sölemek gerekirse bu konuda yillardir yirtinan ama sesini duyuramayan oktay sinanoglu der ki: "türkce giderse türkiye gider"...tarihte türlü türlü örnekleri olmustur ki bi milleti tarihten silmenin yolu o miletin dilini yok etmekten gecer...

ki bu oktay sinanoglu dünya bilim piyasisinda fazlasiyla taninmis olmasina ragmen türkiyede daha bi kac sene evvel cikan emine caykara nin türk aynstayni adli söylesi kitabi sayesinde taninir oldu..bu konuyla ilgilenenlerin oktay sinanoglu nun kitaplarini okumasini tavsiye ederim cok güzel tespitler ve anilar var...bazi mevzular komplo teorisi gibi gelmesine ragmen mantiksiz diil...
www.sinanoglu.net de daha önceden sölenilmis zaten oktay sinanoglu nun izinde olanlarin kurmus oldugu türkce icin savasan bi site denilebilir..orda da o.s. nun yazilarini bulmak mümkün...[signature][hline]Is There Anybody Out There??
Mesaj tarihi:
said:
Alexi_Septimus, 20 Ağustos 2004 16:11 tarihinde demiş ki:
Döv döv bitmiyor ki adamlar.

Biter biter öyle bir biter ki,
ben Gölgenin fikrini beğendim, en azından deneyebiliriz, işaret anlamında bir sancağımız olursa takma isimlerimizin altında insanlar merak edip bakmaya başlar[signature][hline]sonunda yeniledim.
Mesaj tarihi:
abi benim tek istediğim b@bların beyinlerinin yıkanmakta olduğunu onlara anlatabilmek ama nerde anlamazki sen adama anlatırsın adam sana b@b pls diye cevap verir. Şuanda yabancı kelime kullanışı veya dilbilgisi hatalarından çok daha ciddi bir durum o konuşma dili nasıl olsa kırması ve bozması zordur ama yazı dili çok rahat bozulabilir ve yok edilebilir.[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''

[Bu mesaj Ardeth tarafından 20 Ağustos 2004 22:28 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
said:
Qui, 20 Ağustos 2004 14:27 tarihinde demiş ki:
İnsanlara doğruyu ancak Türkçe'yi özendirerek yaptırabilirsiniz. Azarlayarak doğru kullanımı sağlayamazsınız. Dolayısıyla kullandığınız Türkçe'ye sadece bu başlıkta değil, bütün heryerde dikkat etmelisiniz. Ve bu tartışmalarda son bulmaz, hatalı kullanımlarla değişim arasındaki ince çizgide tartışmalar sonsuza kadar sürecektir :)

çok doğru..

said:
Nebuch, 20 Ağustos 2004 14:02 tarihinde demiş ki:
bone eleştiremiyor bunu bi kenara yazın :)

hemen eleştiricek birşeyler bulayım uyudum uyandım pizamı yedim bekliyorum...

*
hanım ağaya first lady demiş..
first lady, devletin kademesinde en üstteki liderin eşi demek oluyor. Bunun tam karşılığı yok Türkçede. En fazla Cumhurbaşkanının eşi diyebilirsin.
Hanım ağa ise, Ağalık yapan kadına denir. Ayrıca Kabadayı kılıklı kadınlara da kullanılıyor.

**
Hobi, fobi, nostalji, menü, sempatik, piknik...
gibi kelimeler Türkçe'mize yerleşti artık.
Hatta Yusuf Yanç'ın yazısındaki birçok kelimeyi TDK İmla kılavuzunda görmemiz mümkün. Bunlara alışmamız lazım. Mesela Bioloji ve fobi örnek verelim, logic ve phobos, yunanca kelimeler. Ama Türkçemize yerleşmiş. Ne yapmamızı bekliyorsunuz? Herşeyi ÖzTürkçe ile halletmeyi mi? O zaman bir dil gelişmez ilerlemez..
Unutmayın Biz Orta Asyada ÖzTürkçe konuşurken, o zamanlar bilgisayar, databank, gibi şeyler yoktu.
Bakalım İngilizceyi attık, fransızcayı almancayı yunancayı attık, farsçayı arapçayı osmanlıcayı attık.. Herşeyi attık. Elimizde birkaç kelime kalıyor sadece.. O zamandan beri teknoloji ve dünya değişti. Her yeni çıkan ürüne birkaç kelimeden oluşan bir dil ile terim bulamayız.
Bu yüzden yabancı kelimeler de gerekiyor bir dil için.. Mesela ingilizler de yoghurt kullanıyor. Bunun tiksinecek birşeyi yok..

mikro, makro, villa, mafya, sponsor...
gibi kelimelere de takılmış.
şimdi bakıyorum, mafya'nın karşılığı için ne önermiş? eşkiya.
Eşkiya nedir? Dağda dolaşan, köylere baskın yapan, insanları öldüren, çalıp çırpan kişilere denir.
Peki mafya nedir? Genelde şehirlerde yaşıyan, para işleten, insanlardan haraç kesen, tehdit eden, korku ile insanları hizaya sokmaya çalışan kişiler..
Şimdi eşkiya ile mafyayı bir tutabilir miyiz?
Mikro'ya küçük demiş.
Küçük'ün bir çok karşılığı var, small, tiny, mikro..
Yani çok çok çok çok çok çok küçük kavramı için kullandığımız bir kelimedir mikro.
Villa'ya köşk demiş.
Villa, kendi bahçesi olan, birkaç katlı evlerdir. Oysa köşk, lüks, çok katlı ve büyük evlerdir.
Kavram farklılığı var.
Sponsor firma için de koltuk çıkan firma diyelim o zaman, eh uzatalım herşeyi.. Kısa kelimeler kullanmak, kendimizi ifade etmek için daha iyi bir yöntemtir. Misal, "Ege kıyısında yetişen ve kadınların toplamakla yükümlü olduğu kırmızı renkli tatlı üzüm" yerine "kalmak üzümü" gibi bir kelime kullansak ne demek istediğimizi daha iyi ifade edemiycek miyiz?

Bilgisayar'a computer demiş, burda sadece gülüyorum.
Gördüğüm ve tanıştığım hiç kimse, bilgisayar'a computer demedi, bunu nerden uydurmuş merak ediyorum.

Elbette haklı olduğu kısımlar var.
Damping, billboard, welcome, goodbye, center, flora, star, flaSH haber, spekülatör, adisyon, brifing, deklerasyon...
gibi kelimeler beni de rahatsız ediyor.
Pazarlama taktiği yapçaz diye
veya havalı konuşçaz diye Türkçemizin içine ediliyor.
Bunları başlatanlar bence "Turistik" kentlerde "turist" çekmek isteyen mağaza sahipleri..
Yok bazaarlar, yok shopping centrelar, yok sale yapan storelar...
Diğer yandan da amerika özentisi tikkyler konuşma aralarında "cool bir hareket" "hey my friend nassın" "o çok unbelivable" "Ahmet bana pencilini verir misin?"
kullandığı için de bu tip kelimeler yaygınlaştı.

"Aman Aman Türkçe mahvoldu" tarzında bir durum yok ortada.
Hatta daha önce topic açanlar, genelde sadece yabancı kelimelere kızmış, ama dilbilgisi açısından çok çok zayıf bir Türkçe kullanmıştı.
Bu iş sadece yabancı kelimelere kızıp ÖzTürkçe'ye dönerek gerçekleşmez..
Kendi yazdığınız ve konuştuğunuz Türkçe'ye de dikkat etmeniz gereklidir..
Elbette ki şive gibi farklılıklar olacaktır.
Ama dilbilginize de dikkat etmeniz gereklidir.
Daha önce de diğer topiclerde dediğim gibi,
birşeylerin düzelmesini istiyorsanız, önce kendinizden başlamanız gereklidir. Bunun için sadece Yabancı kelimeleri atmakla yetinmemeli, ayrıca dilbilgisi ve telaffuza da dikkat etmeniz gereklidir.[signature][hline]Bu mesaj 5 saniye sonra kendi kendini imha edicektir.
Mesaj tarihi:
said:
Golge-i_Khan, 20 Ağustos 2004 14:37 tarihinde demiş ki:
Bakın elin amerikaslısına, nasıl yazıyor ıragı ? IRAQ diye...Biz de niv york diye yazmaktan cekinmemeliyiz

London'a Londra diyoruz.
USA'ye ABD diyoruz..

Ama düşün New York'a neden Yeni York demiyoruz?
Yabancılar da Ankara'ya Ankara diyor.

Bazı şeyler Türkçe'ye çevrilir bazıları Çevrilmez. Özellikle Şehir adları, dikkat edersen, Türkçeye çevrilmemiştir.
New York deriz. Ama New Guinea demeyiz, Yeni Gine deriz.[signature][hline]Bu mesaj 5 saniye sonra kendi kendini imha edicektir.
Mesaj tarihi:
said:
Golge-i_Khan, 20 Ağustos 2004 17:14 tarihinde demiş ki:
fizbana inat birşeyler yapılabileceği göstermek adına bir grup, veyahut bir lonca gibi bir topluluk kurulmasını talep ediyorum. Bu lonca paticikte her mesajında, türkçeyi düzgün yazıp kullanabilen insanları içermeli. İsminizn altında gözükcek olan logosu ben yaparım, tek kedi nin yaapcagı isminizin yanında gözükmesini sağlamak.

Türkçe kelimeleri koruyan bir lonca kurun.
Ben de, Farsça veya İngilizce kelimeler kullansa da, Türkçe kelime kullanırken, dilbilgisine, imla ve yazım kurallarına dikkat eden bir "guild" kurayım :-P[signature][hline]Bu mesaj 5 saniye sonra kendi kendini imha edicektir.
Mesaj tarihi:
said:

said:
-Melancholy-, 20 Ağustos 2004 17:29 tarihinde demiş ki:
dünyayı kurtaran adamlar

çok üzgünüm ama çok komik geldi..
kendinizi "biraz" fazla kaptırmışsınız gibi geldi "bana"...[signature][hline]Bu mesaj 5 saniye sonra kendi kendini imha edicektir.
Mesaj tarihi:
anam! bonecrusher sakin ol pizzayı çokmu kaçırdın :p[signature][hline][b]''Nindyn vel'uss malar xuil phindaren zhal'la lor ulu uk uktan 'udtila naut doera natha phindar. Ka dos l'inya verve wund l' rendan l' rendan mziln l'inyan wund dos.''
Mesaj tarihi:
said:
Golge-i_Khan, 20 Ağustos 2004 19:16 tarihinde demiş ki:
Her amerikalı silah kullanmayı + bulundurmayı cok normal görüyor

Peki abi bizde yok mu o olay?
Her milletvekilinin tabancası yok mu?
Ankara'daki Laila'nın önünde, özel tabanca kutusu koymamışlar mı?
Silah taşımak bizde erkeklik gibi birşey değil mi?[signature][hline]Bu mesaj 5 saniye sonra kendi kendini imha edicektir.

[Bu mesaj Bonecrusher tarafından 21 Ağustos 2004 00:25 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
bone canavar msısın abi hemen savunayayım...
1-sehir adları konusunda haklısın, insan hergün bişi öğreniyor
2-gaza gelirim, ilgincimdir ben; komik de olurum kendimde gülerim eglenirim :)
3-loncaya kendimi katmıyorum zati, diyorum saf konusanlar birlessin; ben zaten kendimi coktan elemişim tüm mesajlarımı okumadan yazmayın yahu[signature][hline]yıllarımı bu işe verdim
Mesaj tarihi:
said:
Golge-i_Khan, 21 Ağustos 2004 10:27 tarihinde demiş ki:
bone canavar msısın abi hemen savunayayım...
1-sehir adları konusunda haklısın, insan hergün bişi öğreniyor
2-gaza gelirim, ilgincimdir ben; komik de olurum kendimde gülerim eglenirim :)
3-loncaya kendimi katmıyorum zati, diyorum saf konusanlar birlessin; ben zaten kendimi coktan elemişim tüm mesajlarımı okumadan yazmayın yahu
4-biz savscı bir ırkız bone, tabii ki silahı sevecegiz ama cat cut sagı solu da bombabalamıyoruz lütfen. Üzerine biz her yıl 11.000 kişi atesli sialhalrdan ölmüyor, silahlı ates konusunda daha serin kanlıyız

[signature][hline]yıllarımı bu işe verdim
Mesaj tarihi:
haklısın anlamada problemim var benim..
burda hep insanlar sadece kelimeler üzerine tartışıp, dilbilgisini önemsememişti, buna da "Türkçeyi koruyoruz" demişlerdi.

Bunu söylemem beni algılamada problemli yapçaksa, hatta komik görünmeme neden olcaksa varsın etsin umrumda değil..

Çünkü Türkçemizi koruyalım deyip de sadece kelimelere tıkılı kalanlar bana daha komik geliyor.[signature][hline]Bu mesaj 5 saniye sonra kendi kendini imha edicektir.
Mesaj tarihi:
bone beni bosver abi
ben yozlasmısım zaten
ben kız arkadasıma ufak bi tartısmadan sonra
yanlıslıkla
"seni seviyorum" yazacagıma "seni sevemiyorum" yazmıs adamım. sen bana imla hatası diyorsun simdi.

Ben imla hatası önemsiz demiyorum ki, ikiside önemli. Ama türkçemizden yabancı kelimeleri ayıklarken imla hatalrıdnan kurtulmamıza hic bisi engel degil ki. Ki ben kendimi kategoriye olamdıgını beyan ettim. Öss örnegini ondan verdim zaten[signature][hline]yıllarımı bu işe verdim
  • Yeni Oluştur...