Estel_Anorien Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Arkadaşlar bugün cok c/p günümdeyim bana mailden geldi ama mühim bir yara olduğu için bu bölümde parmaklamak zorunda hissettim kendimi. Şu şiiri de bir paylaşayım sizinle.. Türkçemize sahip çıkalım. Forumlarda da son zamanlarda yeni üyelerle de birlikte iyice amerikan özentisi sözcüklerin kullanımı başladı... Üzücü bir durum. Dikkat! TÜRKÇE ÜZERİNE Karamanoğlu Mehmet Bey'i arıyorum. Göreniniz, bileniniz, Duyanınız var mı? Bir ferman yayınlamıştı: "Bu günden sonra, divanda, dergâhta,Bârgâhta, mecliste, meydanda Türkçe'den başka dil konuşulmaya" diye Hatırlayanınız var mı? Dolanın yurdun dört bir yanını, Çarşıyı, pazarı, köyü, şehri, Fermana uyanınız var mı? Nutkum tutuldu, şasırdım merak ettim, Dolandığımız yerlerdeki Türkçe olmayan isimlere, Gördüklerine, duyduklarına üzüleniniz var mı? Tanıtımın "demo", sunucunun "spiker", Gösteri adamının "showmen", Radyo sunucusunun "diskjokey", Hanım ağanın, "firstlady" olduğuna Şaşıranınız var mı? Dükkânın "store", bakkalın "market", torbanın "poşet", Mağazanın "süper", "hiper", "gross market", Ucuzluğun, "damping" olduğuna Kananınız var mı? İlan tahtasının "billboard", sayı tablosunun "skorboard", Bilgi alışının "brifing", bildirgenin "deklarasyon", Merakın, uğrasın "hobby" olduğuna Güleniniz var mı? Bırakın eli, özün bile seyrek uğradığı, Beldelerin girişinde"welcome" çıkışında "goodbye" Okuyanınız var mı? Korumanın, muhafızın, "body guard", Sanat ve meslek pirlerinin "uayen", İtibarın, saygınlığın,"prestij" olduğunu Bileniniz var mı? Sekinin, alanın "platform", merkezin "center", Büyüğün "mega", küçüğün "mikro", sonun "final", Özlemin hasretin, "nostalji" olduğunu Öğreneniniz var mı? İş hanımızın "plaza", bedestenimizin "galeria", Sergi yerlerimizi, "center room", "show room", Büyük şehirlerimizi, "mega kent" diye Gezeniniz var mı? Yol üstü lokantamızın "fast food", Yemek çeşitlerimizin "menü", Hesabını, "adisyon" diye Ödeyeniniz var mı? İki katlı evinizi "dubleks", Üç katlı komşu evini "tripleks", Köşklerimizi "villa", eşiğimizi "antre", Bahçe çiçeklerini "flora" diye Koklayanınız var mı? Sevimlinin "sempatik", sevimsizin "antipatik", Vurguncunun "spekülatör", eşkıyanın "mafya", Desteğe, bilemediniz koltuk çıkmağa, "sponsorluk" Diyeniniz var mı? Mesireyi, kır gezisini "picnic", Bilgisayarı "computer", hava yastığını "air bag", Eh pek olasıcalar, oluru, pekalayı, "okey" diye Konuşanınız var mı? Çarpıcı önemli haberler, "flash haber", Yaşa, varol sevinçleri, "oley oley", Yıldızları, "star" diye Seyredeniniz var mı? Virvirik dağının tepesindeki köyde, "Cafe show" levhasının altında, Acının da acısı Kahve içeniniz var mı? Toprağımızı, bayrağımızı, İnancımızı çaldırmayalım derken, Dilimizin çalındığına, talan edildiğine, Özün el diline özendiğine, İçi yananınız var mı? Masallarımızı, tekerlemelerimizi, Ata sözlerimizi unuttuk, Şarkılarımızı, türkülerimizi, Ninnilerimizi kaybettik, Türkçe'miz elden gidiyor, Dizini döveniniz var mı? Karamanoğlu Mehmet Bey'i arıyorum, Göreniniz, bileniniz, Duyanınız var mı? Bir ferman yayınlamıştı ... Hayal meyal hatırlayıp da, Sahip çıkanınız var mı? YUSUF YANÇ, (Bu Şiir Türk Dil Kurumu Tarafından Ödüllendirilmiştir.)[signature][hline]Aklımı kaybettim hükümsüzdür. DeviantArt Gallery
Nebuch Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 yeee kımonn!! :horace:[signature][hline]Size vaad ettiğim tek şey gerçek. Fazlası değil.
BabacumMostors Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 said: Estel_Anorien, 20 Ağustos 2004 13:57 tarihinde demiş ki: Arkadaşlar bugün cok c/p günümdeyim bana mailden geldi ama mühim bir yara olduğu için bu bölümde parmaklamak zorunda hissettim kendimi. Şu şiiri de bir paylaşayım sizinle.. Türkçemize sahip çıkalım. Forumlarda da son zamanlarda yeni üyelerle de birlikte iyice amerikan özentisi sözcüklerin kullanımı başladı... Üzücü bir durum. Dikkat! eheehehe bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derler :)[signature][hline]Türkler Orta-Asya'dayken günlük ihtiyaçları için savaşırlarmış; "-Hanııım, baltamı getir. Ekmek almaya gidiyorum" Kapattık dükkanı
Bone Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 estel hocam bari sen yapma ya.. uğraşamam şimdi uykum var. sonra yazarım belki bişiler..[signature][hline]Bu mesaj 5 saniye sonra kendi kendini imha edicektir.
Kalhiae Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 bbcm'a katılıyorum herkes kendi evinin önünü süpürse bu şehir tertemiz olur.[signature][hline]Allah kahr bela.. kalh!ae
Nebuch Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 bone eleştiremiyor bunu bi kenara yazın :)[signature][hline]Size vaad ettiğim tek şey gerçek. Fazlası değil.
Qui Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Ben de okumuştum bunu, çok çok güzel! Türkçe elden gidiyor şeklinde bakınca olaya sanki konuya hakimmişsiniz, problemin büyüklüğünü anlamışsınız gibi geliyor ama bu şiiri okuyunca olayın ehemmiyetini çok daha iyi kavrıyorsunuz.[signature][hline]God created the earth in six days, on the seventh he rendered. @ui ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected] ek$i | DevianArt | Eve-Online
Estel_Anorien Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Babacum haklısın ben muhteşem olduğumu idda etmiyorum. Benim de hatalarım var c/p yerine k/y denebilir ama forum yerine bir sözcük gelmiyor şimdilik aklıma.. Mühim olan Türkçeyi düzeltmeyi sağlayacak bilinci ve kamuoyunu yani insanlara kapısının önünü süpürmeyi öğretmek gerekiyor.[signature][hline]Aklımı kaybettim hükümsüzdür. DeviantArt Gallery
AutolycuS Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Şimdi "yine mi?" diyecek herkes, "e kardeşim ferman, divan, dergâh, meydan türkçe mi de laf ediyosun" diyecek. Daha gider bu.... Baydı yaz 3585'e gönder gına gelsin :P[signature][hline]You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one
Proxa Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 said: Kalhiae, 20 Ağustos 2004 14:02 tarihinde demiş ki: bbcm'a katılıyorum herkes kendi evinin önünü süpürse bu şehir tertemiz olur. ama malesef yerleşimden uzak yerler var hala[signature][hline]Sphere, 24 Temmuz 2004 14:24 tarihinde demiş ki: Herkesin yazdigini herkes bilebilir ama geriye kalan herkes bilemez.
Qui Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Bu sorunun büyümesinde TDK'nun yetersizliğinin payı da var sanki?[signature][hline]God created the earth in six days, on the seventh he rendered. @ui ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected] ek$i | DevianArt | Eve-Online [Bu mesaj Qui tarafından 20 Ağustos 2004 14:06 tarihinde değiştirilmiştir]
Admin DynamicK Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Admin Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 yine yeni yeniden[signature][hline]Grandmaster Hamburger
Proxa Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 şimdi gelcek millet "yinemi açtınız bu konuyu be sanane istediğim dili konuşurum höhöhöhöy" diyecek görceksiniz gününüzü :)[signature][hline]Sphere, 24 Temmuz 2004 14:24 tarihinde demiş ki: Herkesin yazdigini herkes bilebilir ama geriye kalan herkes bilemez.
BabacumMostors Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 sadce konuşmalarınıza dikkat edin :) yazdıklarınıza d,kkat edin[signature][hline]Türkler Orta-Asya'dayken günlük ihtiyaçları için savaşırlarmış; "-Hanııım, baltamı getir. Ekmek almaya gidiyorum" Kapattık dükkanı
Estel_Anorien Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 @Autolycus o sözcüklerin hepsi şiirin girişinde kullanılan sözcükler. Osmanlı zamanından bahsediyor şiirin girişi. O yüzden kullanılmış. Bok atmak için zorla uğraşmayalım l33t dili ile bir yere varılmıyor. Bu problemin büyüklüğünü de inkar edemezsiniz herhalde.[signature][hline]Aklımı kaybettim hükümsüzdür. DeviantArt Gallery [Bu mesaj Estel_Anorien tarafından 20 Ağustos 2004 14:10 tarihinde değiştirilmiştir]
Asteroth Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 said: BabacumMostors, 20 Ağustos 2004 14:09 tarihinde demiş ki: sadce konuşmalarınıza dikkat edin :) yazdıklarınıza d,kkat edin Eheuhehuhe[signature][hline]I am the "who" when you call, "Who's there?" I am the wind blowing through your hair I am the shadow on the moon at night Filling your dreams to the brim with fright
BabacumMostors Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 ee dilbilgisini bilmek ayrı kullanmak ayrı :) ben kullanamayacak kadar tembeller sınıfndayım ;)[signature][hline]Türkler Orta-Asya'dayken günlük ihtiyaçları için savaşırlarmış; "-Hanııım, baltamı getir. Ekmek almaya gidiyorum" Kapattık dükkanı
Estel_Anorien Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Arkadaşlar yonja gibi bir siteye bakın da gençlik nasıl konuşuyor görün. Biz yine iyi bir topluluğuz. Çok ciddi bir problem. Bir topluluğu yoketmek istiyorsanız önce dilini yok edeceksiniz. Birde işin kötü yanı insanlar Türkçeyi savununca seni entel, çokbilmiş ilan ediyor.[signature][hline]Aklımı kaybettim hükümsüzdür. DeviantArt Gallery
Admin DynamicK Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Admin Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 kaybolmayan türkçe istiyorus?[signature][hline]Grandmaster Hamburger
Nebuch Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 işte bu.[signature][hline]Size vaad ettiğim tek şey gerçek. Fazlası değil.
AutolycuS Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Estel (@ nedir o da ayrı konu :P) ben demagoji olsun diye veya sorunu önemsemiyorum diye yazmadım bunları. Forumun gidişatı o şekilde olacak diye belirttim (ki ben mesajı gönderemeden kaymış bile konu oraya). Beni tanıyanlar zaten bilir bu konulara dikkat ettiğimi, burada hiç bir zaman sonuca varılamadı bu konuda, ve varılamaz da bana göre, o yüzden geyiğe vurmak en iyisi dedim[signature][hline]You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one
Qui Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 said: Estel_Anorien, 20 Ağustos 2004 14:16 tarihinde demiş ki: Arkadaşlar yonja gibi bir siteye bakın da gençlik nasıl konuşuyor görün. B@b th3 K@nK'lar orada üretiliyor![signature][hline]God created the earth in six days, on the seventh he rendered. @ui ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected] ek$i | DevianArt | Eve-Online
Estel_Anorien Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Sen geyiğe vurursan ben vurursam o vurursa sonumuz ne olacak? Kim düzeltecek türkçeyi sen ben o ilgilenmezse? Birgün Türkiyeyi de geyiğe vururlarsa göreceğiz.[signature][hline]Aklımı kaybettim hükümsüzdür. DeviantArt Gallery
Pyro Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 bu konu uzar gider :)[signature][hline]Aranel Elanessë |êvêrythìñg thãt hãs ã bêgìñìñg has ãn êñd| Brook, 13 Ağustos 2004 11:04 tarihinde demiş ki: psikolojik sorunların varsa git bi doktora, ama sakın ağzına alma..
Kalhiae Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 Mesaj tarihi: Ağustos 20, 2004 yonja tikky! mekani :)[signature][hline]Allah kahr bela.. kalh!ae [Bu mesaj Kalhiae tarafından 20 Ağustos 2004 14:21 tarihinde değiştirilmiştir]
Öne çıkan mesajlar