Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Reflu ilac ile tedavi edilebiliyor mu ?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
di said:

mani said:

bazı doktorlar anında ameliyat diyor çoğu şey için. reflünün tek çözümü ameliyat değil. proton pompası mide asitini dengeler sadece. ama proton pompası kullanıp sonra kola, içki, sigara, ketçap, baharat, acı abanırsan gene bir halta yaramaz.

reflü ile uğraşmak istemiyorsan yiyeceğin şeye dikkat edeceksin. turunçgillerden hiçbirşey tüketmeyeceksin. çikolata tüketmeyeceksin. akşam yatmadan önce yemek yemeyeceksin. şişik karınla asla yatmayacaksın. yüzüstü uyuma alışkanlığın varsa değiştirmeye çalışacaksın. yoksa uykuda reflü olursa allahım öldür beni diye ağlarsın günlerce. felaket birşey. bunları yaparsan reflü sorun olmaktan çıkıyor.

son olarak proton pompasını devamlı asla alma. 2 hafta falan max kullanacaksın. ondan sonra ara vermen lazım.

Oyle de surekli perhizle de yasanmaz ki.

Bir de o ara verme olayi kombine tedavi icin diye biliyorum. Ulser, gastrit icin benzer ilaclarla birlikte aldiginda bu tip birsey yapilmasi gerekiyor yani. Tek basina alirken ara vermeyi duymamistim. Ozel bir sebebi mi var yoksa ayni seyden mi bahsettik acep ?

tek başına kullanırkende öyle. zaten perhiz yaparsan bir süre sonra ihtiyacın kalmıyor ilaca. anca ipin ucunu kaçırırsan veya yatmadan önce kendini rahatsız hissedersen alıyorsun bir tane. ama tabi bi doktora danış. endoskopiden rahatsız olabilirsin. gerçi endoskopi sırasında yarı baygın oluyorsun ama ağzına soktuklarında hissediyotsun o ufacık kabloyu. ıyyy felaket.
Mesaj tarihi:
olm daha elletmedim de, 2-3 yıl içinde giderim yaptırmaya yani. KALIN HORTUM OLSUN DOKTOR, mmgh

En korktuğum şey kanser. Ailede öyle genetik bişey yok allahtan ama, işte..
Mesaj tarihi:
anestezisiz girdiysen sende 1 kamyon daşak varmış babayiğit. ben yarı baygın halimle doktorun yutkun , rahat ol, sıkma kendini dediğini hatırlıyorum. tabi ağzımda ağızlık var kabloyu onun içinden sokuyorlar. kafama bağlı. sesim çıkmıyor homurdanıyorum. yoksa ben bir güzel küfür ediyordum homurdanırken. ah ah bi sesim çıksaydı o halimdeyken de duysaydı doktorlar. "sıkıysa sen yutkun lan .... doktoru. bi kalkıyım burdan ben sokucam o kabloyu bi tarafına" diye homurdanıyordum.
Mesaj tarihi:
Abi, lokal anestezi ile kucuk dilimin mutasyon gecirmis kismini kestirdim ben bi 8 sene kadar once. Hayatimda ondan daha buyuk acim olmadi heralde simdiye kadar. Zerre kadar ise yaramadi lokal anestezi. Ustune 1 hafta ne yemek yiyebildim ne bisey icebildim. Hapsurunca falan dizlerimin bagi cozuluyodu acidan, yere yapisiyodum.
Mesaj tarihi:
herkesin ne çok tecrübesi varmış öyle ya. bende bi varikosal var doktor spermografi al dedi yıllardır kaldı öyle. kısırlık yapsa bile sonradan operasyon yapınca düzeliyormuş diye umursamadım hiç. illa yumurta kapıya dayancak.
Mesaj tarihi:
Peki bir soru daha. Soda gibi baz bilesenli icecekler ya da su gibi seyrelticileri bolca tuketmek mide asidinin derisiminin azalmasini saglar mi ?

Mineral bazli icecekler bobrekte tas yapiyor muhabbetine girmeyelim ama hic. Onu biliyoruz. Gunde maksimum 3-4 soda icmek gerekiyor, fazlasi zarar.
Mesaj tarihi:
di said:

Abi, lokal anestezi ile kucuk dilimin mutasyon gecirmis kismini kestirdim ben bi 8 sene kadar once. Hayatimda ondan daha buyuk acim olmadi heralde simdiye kadar. Zerre kadar ise yaramadi lokal anestezi. Ustune 1 hafta ne yemek yiyebildim ne bisey icebildim. Hapsurunca falan dizlerimin bagi cozuluyodu acidan, yere yapisiyodum.

dil çok hassas bölge yahu, birde tam tutturamadılarsa..
Mesaj tarihi:
Reflü nün ne kadar ileri olduğuyla alakalı...

Ben çok başında yakaladım. Proton pompası inhibitörü, mideyi zorlamayacak asitsiz bir beslenme diyeti ve gece yatmadan önce gaviscon şurup kombinasyonu ile 1 haftada düzelttim...

Çok içki içtiğim günler gene nüksediyor hafiften ama talcid falan alınca geçiyor. 1 hafta daha sabredip yukarda yaptığımı yapabilsem komple geçecek gibi...
Mesaj tarihi:
di said:

Peki bir soru daha. Soda gibi baz bilesenli icecekler ya da su gibi seyrelticileri bolca tuketmek mide asidinin derisiminin azalmasini saglar mi ?

Mineral bazli icecekler bobrekte tas yapiyor muhabbetine girmeyelim ama hic. Onu biliyoruz. Gunde maksimum 3-4 soda icmek gerekiyor, fazlasi zarar.

soda önerilmez hiç içme fazla... ılık su olur ama...

çayda yasak ama ben yeşil çay içerdim rahatsız etmezdi beni...
Mesaj tarihi:
yazılanları okumadım ama bende de reflü var ve benim doktorum reflünün geri dönüşü olmayan (amelyat hariç) bir hastalık olduğunu söylemişti. Yani ilaçlarla yapılan tedavi senin kapakçığının eskisi gibi süper çalışmasını sağlamıo, sadece ilerlemesini daha kötü olmasını engelliyor. Bunu üzerine asit dökülen bir boru gibi düşün. Üzerine saf asit dökersen delinmeye devam eder ancak asitiği azaltılmış bişi dökersen delinme yavaşlar ama yama yapmadığın sürece eskisi gibi olması mümkün olmaz.

Öyle işte =)
Mesaj tarihi:
ben de rennie kullanıyom. genelde öğle vakitleri midem yanıyor boğazıma doğru. çok illet bişi ya. bu hastalığın tedavisi olduğunu sanmıyorum geçici çözümler dışında.
Mesaj tarihi:
Proton pompasi almaya basladim tekrardan. Bir iki gunde duzeldim.

Rennie'yi sikca aliyorsaniz tablet yerine surup olarak almanizda fayda varmis bu arada. Biseylerin birikimine sebep oluyomus tablet seklinde olani da neydi o biriken hatirlayamadim.

Bir de kola icmemek lazim ama bol baharatli, soganli, sarmisakli yemeklerin yaninda kola icersem cok daha rahat ediyorum. Kolanin asidi mideyi hasat edecek herseyin daha cabuk sindirilmesini sagliyor sanirim.
Mesaj tarihi:
SeaGle said:

Gece süt içmek iyi geliyor bu arada. Ya da ağrıyınca süt içmek diyim.

ilaç milaç yalan. Reflüye uygun beslenirsen, yatağın baş kısmı uç kısmına göre biraz yukarda olursa, bol süt içersen bi halt olmaz.
Bende de vardı reflü, dediklerimden sadece süt içme olayını gerçekleştirdim, sıkıntım yok şuan. Eskiden her gece boğazım yanıyor gibiydi. Alkol, gazlı içecek, hatta hazır satılan portakal vb gibi meyve suları bile tetikliyordu. Şu an istediğimi yiyorum içiyorum :)
Mesaj tarihi:
müsadenizle detaylıca anlatıcam bir de bi kaç yanlışı düzelticem

burada bi çok kişi reflü değil, gastrit geçirmiş :) sütün veya sodanın reflüye faydası olmaz.

reflü öncelikle alt ozefagus sfinkterinin çalışma hatası sonucu ortaya çıkan, ağza acı su gelmesi ve yutkunamama ile gastrit benzeri yakınmalar olan hastalıktır (yanma, göğüs ağrısı vs..)
tedavisi eğer yapısal bi bozukluk yoksa anti asit tdv ve diyet ile iyileştirilir.
bu da zaten arkadaşlar bahsetmiş piyasada lansor, opagis, aprazol vs... diye adı geçen ppi ile renin ve talcid gibi anti-asit(aslında bunlar çok iyi değil çünkü tek başlarına kullanımda midenin ph'ını yükseltikleri(bazikleştirdikleri için) için asit salgılama reflexini uyarıyorlar.) o yüzden ben ppi ve mide mukozası koruyucusu gaviscon oneriyorum. bi de midenin hızlıca bosalması için motilinum/emedur/metpamid. (reklam olmasın o an aklıma gelen ilaç isimleri, yoksa etken maddesi aynı olduktan sonra ucuzdan yanayım :) )
ilaç dışında diyet daha onemli. bi kere yatmadan 2 sat once yemek bitmiş olacak. normal günlük porsiyonların ne kadarsa azaltıp daha sık yiceksin. mesela günde 3 öğün 1 porsiyon yerine günde 6 öğün yarım porsiyon gibi. yatarken başının altına yastık koyman daha iyi hissettirir. kola, soda vb. gazlı içecekler mideni hızla şişirip reflü ihtimalini arttırır. süt yatmayı yakın olmıcak şekilde süt içebilirsin sorun olmaz.

tabii sana reflü tanısını ancak bi doktor koyabilir. gastritten ve ülserden ayırt edilmesi lazım. çünkü 3ü de çok can sıkan ama tedavi edilebilen hastalıklar. sana ilk tavsiyem doktora gitmen :) çünkü sende tekrar eden reflü / gastrit var.

not: ağza acı su her zaman reflü belirtisi değildir, gastrit, yemek borusuna bası, stressli yaşam gibi midenin motilitesini bozan her durumda görülebilir. hatta sağlıklı insanlarda bazen uyurken de olabilir, hatta boğaza kaçıp öksürtebilir.
Mesaj tarihi:
Bendeki reflu canim orasi kesin. Doktor tanisi olmasinin yani sira girtlagimdan iceri sokulan kamerali cubuklar ile tanisi sabit (ne igrenc seylerdi onlar yarebbbim. neyseki kusmuyorum) =P
  • Yeni Oluştur...