Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

2010 Referandum Sonuçları

Estel_Anorien

Öne çıkan mesajlar

Ardeth said:

Öte yandan bunun böyle olmadığını düşünenlerin hala cevaplamadığı önemli bir soru var. Meclisten çok rahat geçebilecek bu "süs olmayan" maddeler neden referanduma eklendi? Bunun için herhangi bir sebep söyle bana.

cunku akp istedigi iki maddeyi gecirmek istiyordu, meclisten gecmeyecekti, cikar yolu referandumdu. bunu demek istedim abi gecen mesajda; ben bu konuda seninle mutabikim zaten, 'akp samimi demokrasi savascisi' demiyorum ki. bu maddeler bence uygundu, bunlari da begendigim icin evet dedim, bunlara ragmen evet demedim diyorum

RRa said:

Nefr said:

@rra; supersin, unutmustum ben onu

dogru, vardi chpnin oyle bir hamlesi, hatta pot kirmisti yine selvi boylum sululuk mululuk diye, sonra toparlamislardi

"Sayın Baykal, Mart 1993’te bizzat kendi imzasıyla Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasını TBMM Başkanlığı’na yapmıştır. Keza 1998 tarihli CHP’nin Anayasa değişikliği tekliflerine ilişkin çalışmasında yine bu madde yer almaktadır."

1993'de AKP mi vardı? Kim kime ne hamlesi yapıyor? Yaptılar işte hamleyi %58'imizde yedi.

Hadi afiyet olsun.

sen niye karsit mesaj gibi algiladin ki mesajimi? sarcasm yoktu, hakikaten unutmustum, hatirlattin, eyvallah supersin dedim

kilitlenmeyin abi, samimi sekilde unuttugum birseyi hatirlattigin icin eyvallah dedim yani. hamle, supersin falan ozellikle sectigim sarcastic kelimeler degil, mesaj butunuyle samimi
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr, ben zaten sana demedim o maddelerin "süs" veya "kandırma" amaçlı olmadığını iddia eden insanlara söyledim.

Süs maddeler konusunda da, dediğim gibi MHP'nin o maddelerin hepsine hayır demesinin sebebi muhtemelen en baştan AKP'nin hsym vs ile ilgili maddeleri de arasına katmasıydı (yani partilerin kendi ideolojilerini mantıklarının üzerine koymaları). Kısacası MHP bir dangalaklık edip "sen misin o maddeleri oylamaya sunan, o zaman ben diğerlerine de hayır derim hiç bir maddeni geçirtmem" gibi ideolojik bir angutluk yapmış olabilir. Ama o diğer maddeler gerçekten üzerinde uzlaşma sağlanamayacak maddeler değildi, HSYM ve AYMden bağımsız olarak meclise ya da yeni anayasa taslağına sunulsa kimsenin karşı çıkması için ideolojik veya çıkarsal bir sebep barındırmayan maddeler.
Sosyal ağlarda paylaş

bu "uzlaşma" meraklısı arkadaşlar, chpnin veya mhpnin nasıl bi anayasa istediğiyle ilgili somut bilginiz var mı? bi taslak falan, hani ne bileyim..

akpnin taslağı var, nasıl bi anayasa istedikleri belli. bdp'nin de var, en azından kürt sorunu için değişmesi gereken maddeleri de defalarca dile getirdiler.

chp-mhp, toplumda yeni anayasa isteğini kabul ediyo, ama bu yönde tek bir çalışma, ortaya konmuş hiçbişey yok. yıllardır yok. bu referandumda mesele "o madde şu madde o süs bu bilmemne" değildi, hangi parti değişimi taşıyacak, hangi parti bişeyler değiştirmeye istekli, hangi parti vesayeti kırmaya istekli..tartışılan buydu esasen. kazanan, değişimden yana olanlar oldu.

bu arada lütfen boykotla hayırı aynı kefeye koyup "bak bunlar evetlerden fazla" gibi argümanlarla gelmeyin. boykot edenlerin iradesiyle hayır diyenlerin iradesi arasında dağlar kadar fark var arkadaşlar, boykotun amacı demokratik özerklik için bi argüman sağlanmasıydı, hayır'ın amacı ise statükonun devamlılığıydı. hayırcılarla boykotçular bir değil yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr said:

Ardeth said:

Öte yandan bunun böyle olmadığını düşünenlerin hala cevaplamadığı önemli bir soru var. Meclisten çok rahat geçebilecek bu "süs olmayan" maddeler neden referanduma eklendi? Bunun için herhangi bir sebep söyle bana.

cunku akp istedigi iki maddeyi gecirmek istiyordu, meclisten gecmeyecekti, cikar yolu referandumdu. bunu demek istedim abi gecen mesajda; ben bu konuda seninle mutabikim zaten, 'akp samimi demokrasi savascisi' demiyorum ki. bu maddeler bence uygundu, bunlari da begendigim icin evet dedim, bunlara ragmen evet demedim diyorum

RRa said:

Nefr said:

@rra; supersin, unutmustum ben onu

dogru, vardi chpnin oyle bir hamlesi, hatta pot kirmisti yine selvi boylum sululuk mululuk diye, sonra toparlamislardi

"Sayın Baykal, Mart 1993’te bizzat kendi imzasıyla Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasını TBMM Başkanlığı’na yapmıştır. Keza 1998 tarihli CHP’nin Anayasa değişikliği tekliflerine ilişkin çalışmasında yine bu madde yer almaktadır."

1993'de AKP mi vardı? Kim kime ne hamlesi yapıyor? Yaptılar işte hamleyi %58'imizde yedi.

Hadi afiyet olsun.

sen niye karsit mesaj gibi algiladin ki mesajimi? sarcasm yoktu, hakikaten unutmustum, hatirlattin, eyvallah supersin dedim

kilitlenmeyin abi, samimi sekilde unuttugum birseyi hatirlattigin icin eyvallah dedim yani. hamle, supersin falan ozellikle sectigim sarcastic kelimeler degil, mesaj butunuyle samimi

nefr sen ve senin gibilerin azlıgından sikayet ediyoruz biz de zaten. hani bu maddelere neden evet dediginizi baska bir baslık altında tartısırız, ayrı konu. ancak akp'nin bu iki maddeyi gecirebilmek icin uyguladıgı dayatma ve kandırma politikası yanlıs.

iktidar yanlılarının en azından sunu kabul edebilmelerini bekliyorum. engelliler icin yasa cıkartıyor adamlar. sanki anayasa engellilere yardıma engel oluyordu da degistirmeyi uygun gorduler.

darbe konusu apayrı bir duzenbazlık zaten. o da aslında baska baslıgın konusu ama yine bu iki maddenin gecmesi icin uydurulmus kandırmaca yontemlerinden biri.

@sufi
evet bu iki maddeye hayır diyip de evet diyenler oldu mu sanıyosunuz gibisinden bisey demissin. hayır. bu iki maddeden haberi bile olmadan oy verdi insanlar. sadece darbecilere yargı yolunu acan maddeyi gorup de bugunu bekleyenleri gorduk zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

CHP'nin bir kaç konuda alternatif önerileri vardı. HYSM ve AYM ile ilgili olanlar AKPnin istedikleriyle zıt tabi onlar meclisten geçmezdi ama diğer maddeler konusunda uzlaşmaya varmanın zor olacağını düşünen var mı? Aşağıda CHPnin sunduğu alternatif

HSYM ve yargı hakkında olanlar

-Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeniden yapılandırılacak, Adalet Bakanı ve müsteşarı kuruldan çıkarılacak, kurul üyeleri yargı organları tarafından seçilecek.

-Hakim ve Cumhuriyet savcıları hakkında soruşturma başlatma yetkisi Adalet Bakanlığından alınarak HSYK'ya verilecek. Hakim ve savcılarla ilgili alınacak tayin, terfi ve disiplin cezası ile meslekten çıkarma cezası aleyhine yargıya gitme yolu açılacak.

-Kurul, iki alt kuruldan oluşturulacak. Adli Yargı Kurulu Yargıtay tarafından kendi üyeleri arasından, İdari Yargı Kurulu da Danıştay tarafından kendi üyeleri arasından seçilecek. Kurul, kendi başkanını kendisi seçecek.

-Adalet müfettişleri HSYK'ya bağlanacak. Hakim ve savcılar hakkında inceleme ve soruşturma izni verme yetkisi HSYK'da olacak.

Diğerleri

-Toplumsal cinsiyet ayrımcılığına son vermek için Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ile kadın hakları alanında Türkiye'nin taraf olduğu tüm uluslararası sözleşmelerin, toplumsal yaşama ve hukuk sistemine yansıtılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılacak.

-Sendikalar Yasası ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası değiştirilecek, bu yasalardaki iş kolu sayısı azaltılacak. Noter zorunluluğu kaldırılacak. Örgütlenme ile ilgili yüzde 10 barajı düşürülecek.

-Grev uygulamaları üzerindeki yasaklar kaldırılarak, grevlerin etkinliğini sağlayıcı önlemler alınacak.

-Kamu çalışanlarına grevli toplu iş sözleşmesi yapma hakkı verilecek.

-Siyasi Etik/Ahlak Yasası çıkartılarak, milletvekillerinin yapamayacakları işler yeniden belirlenecek. TBMM Etik Kurulu oluşturularak, milletvekillerinin kamu kesimi ile çıkar çatışmasına girmeleri önlenecek.

-Milletvekili dokunulmazlığı sadece kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılacak.

-Gençlerin ve kadınların siyasi partilerde ve siyasette aktif olarak yer almaları sağlanacak.

15. maddenin kalkması konusunda ise öneride bulunduğunu zaten biliyoruz CHPnin ama AKP ise destek olmadı buna. Bunun da nedeni düşünülmeli.
Sosyal ağlarda paylaş

Yazıp sende basmayı unutmuşum

Demek istediğim siyasallaşacak dediğiniz, tek kurtarılmış yer dediğiniz yer olan yargı aslında çoktan siyasallaştı. Referandum öncesi kimsenin bu durumdan yakındığını hatırlamıyorum ? Aynı ideolojide olunca ok, farklı ideoloji olunca WTF SKY IS FALLING anlayışını da anlamıyorum.

Adaletin bağımsızlığını bu kadar istiyorduysanız, o zaman anayasa tasarısı öncesi bu konuda sesiniz gür çıksaydı.
Sosyal ağlarda paylaş

abi onu hayır diyenlere de sormuslar onlar da sacmalıyor. ama evet ve hayır diyenlere oranlayınca tabi fark cıkar ortaya. en mantıklısı egitim durumuna gore verilen oylara bakarak tahmin yurutmek. ne olursa olsun kimsenin kimseye salak diye hitab etmesi, hicbir kosulda kabul edilecek bir davranıs sekli değil. akp'yi iktidara getirenler de o insanlar, indirecek olanlar da o insanlar olacak sonucta (insallah :))
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

Demek istediğim siyasallaşacak dediğiniz, tek kurtarılmış yer dediğiniz yer olan yargı aslında çoktan siyasallaştı. Referandum öncesi kimsenin bu durumdan yakındığını hatırlamıyorum ? Aynı ideolojide olunca ok, farklı ideoloji olunca WTF SKY IS FALLING anlayışını da anlamıyorum.

Adaletin bağımsızlığını bu kadar istiyorduysanız, o zaman anayasa tasarısı öncesi bu konuda sesiniz gür çıksaydı.

anlat bize yargı nasıl siyasallaştı,aydınlanmak istiyorum,açım bilgiye.
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

Valla ben HSYM'ye tek kurtarılmış yer gözüyle bakmıyordum kendi adıma konuşursam. Amma velakin "zaten siyasallaşmış o zaman başka bir şekilde siyasallaşsın ne olacak" gibi bir düşüncenin de doğru olmadığı açık. Bu siyasallaşmayı ise demokratikleşme olarak sunan bir parti korkutucu. Yine Avrupa örneği ile gelmeyin çünkü orda bu üye seçimlerinin adi çoğunluk değil 2/3 çoğunlukla yapılmasından tutun, meclisteki parti sayısı ve mozağine kadar pek çok şey farklı olabilir. Bunların detaylı analizi yapılmadan "Avrupada da aynı" demek mantıklı değil. Ama dediğim gibi AKP zihniyeti bunu rahatça bir argüman olarak sunabiliyor çünkü amaçları insanları kandırarak ve gözlerini boyayarak ikna etmek. Ha referandum sırasında diğer partiler de farklı mı davrandı? Pek değil, hepsi çoğunlukla halka gözü boyanması gereken bir kitle olarak baktı.
Sosyal ağlarda paylaş

@Mighty, Mehmet Moğultay'ı arat googleda. Kendi kendini aydınlat.

@Ardeth. Ben şu yanlış yaptı, o zaman bu da yanlış yapabiliri savunmuyorum. Siz nasıl AKP'nin maddeleri paket olarak oylatmasını samimiyetsizlik olarak algılıyorsanız ben de işte şimdi yargı siyasallaştı diyenleri samimiyetsiz buluyorum. Adalet'in adil olmasını gerçekten bu kadar umursuyorsan o atamalar yapılırken, sesini yükseltecektin, yargı gibi bir kurumda böyle kadrolaşma olmamalı diyecektin.

Onlar yaptı nemalandı şimdi de ben yapayım zihniyeti ne kadar kötüyse biz yaparsak hak, onlar yapınca suç zihniyeti de o kadar kötüdür.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...