Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

2010 Referandum Sonuçları

Estel_Anorien

Öne çıkan mesajlar

Aptalsıınız elitizmini yapan genelde CHP'lilerin olduğunu düşünüyorum Nilep. Çevreme bakarak, referandum öncesi ve sonrasında okuduğum yazılardan konuştuğum insanlardan edindiğim izlenim bu. 42%nin diğer yarısı olan MHP tabanının o kadar umursadığını da düşünmüyorum. O yüzden CHP'yle bağladım. Yoksa partilere giresim yok benim de

Son 3 seçim (2002, 2007, yereller) istisnasız hayalkırıklığı oldu sol/CHP için. Kılıçdaroğlu'nun işi zordu Referandumda AKP'nin eli güçlüydü bir çok nedenden dolayı o yüzden kaybetti demeyeceğim. Yarışı kaybetse de sonunda herkes için iyi olduğuna inanıyorum neyse. Ama her seçim mağlubiyetinden sonra işi zeka/gerizekalılıkla açıklamaya kalkınca veya Demokrasi SUCKS LULZ çekince komik oluyor.

Yazıları da okudum merak etmeyin. Viktor'un yazısını da birisi CHP'ye fax çeksin, birinin kafasına saksı düşer de okursa "42% de başarıdır", "haksız rekabet QQ" gibi şeyler yerine biz nerede hata yaptık sorusunu sorar belki birileri.

Hm bir de Mardox'un yapıştırdığı karikatürün Moğultay'ın "yargıda kadroları açtım, hepsini partililerime verdim kehkehkeh" dediği versiyonu çizilmemiş mi ? :/
Sosyal ağlarda paylaş

Dağdaki çobanın kullanacağı oy da üniversite rektörününde kullanacağı oy eşittir.

Buna laf söyleyenin ilk önce alnını tabiki sosyal demokratlar karışlar lakin burada ki oy verme bir iktidara, partiye oy verme değil yani seçme ve seçilme hakkı ile alakalı bir durum yok. Hukukçuların hatta anayasa hukukçularının karar vermesi gereken maddeler halkın oyuna sunuldu.
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr said:

@rra; supersin, unutmustum ben onu

dogru, vardi chpnin oyle bir hamlesi, hatta pot kirmisti yine selvi boylum sululuk mululuk diye, sonra toparlamislardi

"Sayın Baykal, Mart 1993’te bizzat kendi imzasıyla Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasını TBMM Başkanlığı’na yapmıştır. Keza 1998 tarihli CHP’nin Anayasa değişikliği tekliflerine ilişkin çalışmasında yine bu madde yer almaktadır."

1993'de AKP mi vardı? Kim kime ne hamlesi yapıyor? Yaptılar işte hamleyi %58'imizde yedi.

Hadi afiyet olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

wispy keşke oyle bi karikatür olsa hemen koyarım onu da...
ben de şu mantığı anlamıyorum işte. sanki ben chp üyesiymişim gibi veya kalkmış chp'nin yaptıklarını onaylamışım gibi ne zaman akp'nin yargıyı ele geçirdiği söylesem, biri de kalkıp tayyip'i, sanki dayısını amcasını savunur gibi chp de bir zamanlar böyleydi demesin :D

ne yani hukuk devletinden beklentimiz bu kadar düşük mü?? özgür yargı istemek yerine, başkalarını bahane eden yargıyı kendine tutsak haline getiren insanlara göz mü yumalım.
hayi geçtim demokrasiden nerde vatandaşların haklarının güvencesi?? yasama yürütme ve yargı hepsi artık hükümetteki parti kimse onun olacak. bugün akp'nin yarın başka bi despot partinin.
Sosyal ağlarda paylaş

nileppezdel said:

Yargının Kemalist cumhuriyetin koruyucusu görevini düşürmek güçler ayrılığı ilkesini hiçe sayıp yargıyı ele geçirmekle mi olur? Kaldı ki yargı tabii ki Kemalist cumhuriyetin koruyucusu olacak, yoksa bundan sonra yapabilecekleri gibi istedikleri HER yasayı geçirirler rahat rahat, anayasa mahkemesi de onların zaten artık. Ne derdiniz varmış kemalizm'le arkadaş. Bu ülkenin temel ilkeleri, rejimi ve karakteri vardır. Bunların koruyucusu da tabii ki yargı olmalıdır zira burası bir hukuk devleti. Hukukun üstünlüğü olması gerekir, e rejimin koruyucusu da üstün olan olmalıdır zaten.

atatürk'ün kendisinin bile yeterince kemalist olmadığı bir kemalizm'le benim sorunum var arkadaş. bu konuda başka da sözüm yok.

mardox said:

@nefr

hsyk'nın başına adalet bakanını kurul başkanı olarak getirip,

düzelteyim: buradaki eylem bakanı başkan yapma değil, mevcut durumu değiştirmeme. cümleyi o şekilde kurarsan doğru anlatmış olursun. bakanı başkan yapan bu düzenleme değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Modern kemalistleri ben de abartı buluyorum da anayasaya, anayasanın değiştirilemez ilkelerine, güçler ayrılığına, insan haklarına aykırı yasa tasarılarını engellemek yargının haklı görevidir. Bunu elinden alırsan ülke savunmasız kalır. Bunu demek istemiştim. Çünkü baştaki çoğu kişinin derdi zaten modern kemalizmle değil, şuradaki cumhuriyetin kuruluşundan beli temel olan şeylerle
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

RRa said:

RTE as known as ülkenin %58'ini kandırabilen adam

Her seçim aynı terane. Sıkılmadınız mı bu hepiniz kandırılmışsınız hepiniz aptalsınız mesajlarından.

İngilizce yazınca daha etkili oluyormuş, ürperdim.

Bak durum şu. İnsanların çoğu AKP'ye referandumda sırf AKPli oldukları için oy vermiş olabilirler. Yani ortada bir kandırılma değil sadece parti taraftarlığı olabilir. Zaten hali hazırda bu kadar AKP taraftarı varken ülkenin hepsini kandırdılar demek kolay değil.

Ama gel gelelim ortada gayet açık ve seçik bir durum soz konusu. AKP bu referanduma koyduğu süs yasalar ile (meclisten çok rahat geçecekken referanduma koyulan süs yasalar) %50-%50 belirsizlik olan bir durumda oyları kendi tarafına kaydırmak için insanları kandırma yoluna gitmeyi denedi. HSYK ve AYM ile ilgili maddeler AKPnin tek ilgilendiği maddeler, diğerleri sadece %5 ya da %10 bile olsa insanları "evet" tarafına çekmek için koyulmuş eklemeler. Zira genel seçimlerde AKPnin %51 veya %45 kazanması arasında çok büyük bir fark yok ama salt çoğunluğun belirleyici olduğu bir referandumda ve böyle bir belirsizlik durumunda %1 oy bile çok önemli.

Dolayısıyla insanlar kandı mı bilmiyorum ama açık ve seçik bir şekilde AKP insanların gözünü boyamaya çalıştı bu süs yasalarla.
Sosyal ağlarda paylaş

çok açık ve net olarak kendi kendimize düşünelim.

aym ve hsyk'daki değişikliklere itirazı olan bir tek kişinin bile evet demiş olabileceğine inanıyor muyuz?

bunun cevabını herkes içinden verebilir.

bu durumda şu "süslü maddelerle bunu yutturdular" söylemini bi gözden geçirelim.

sırf akp veya recep bey böyle dedi diye evet verenleri katmıyorum buna.
Sosyal ağlarda paylaş

yüzde 42 den ders çıkardılarsa maddeleri alakalarına göre gruplayıp öyle oylatırlar bir dahaki sefer
evet çıkacağı malumdu ama kompile anayasa yapmayı beceremeyeceğimiz için fazla abartıldı referandum
fındık üreticisinin sorunlarına çözüm olmayacak şeyleri meclisde geçirirler zaten bundan sonra
yetmez ama yüzde58
Sosyal ağlarda paylaş

said:
çok açık ve net olarak kendi kendimize düşünelim.

aym ve hsyk'daki değişikliklere itirazı olan bir tek kişinin bile evet demiş olabileceğine inanıyor muyuz?

öncelikle orda ben insanların kanıp kanmadığını tartışmıyorum, AKPnin insanları kandırabileceğini düşünerek o tarz maddeler koymuş olmasını tartışıyorum. Yani oy veren halkı değil AKP zihniyetini tartışıyorum.

Ama öte yandan bizzat biliyorum öyle insanlar. hatta bir çok insan hsym ve aym konusundaki maddelere akpnin yaklaşımını çıkarcı olduğunu ama hükümet değiştiği zaman vs vs gibi argümanlarla beklentilerini tam yerine getiremeyeceklerini falan filan gibi giden düşüncelerle diğer maddeler yüzünden evet dediler. Öte yandan vergi borcu gibi kendi çıkar davasında olan insanların diğer maddeleri de önemsemeden bu referanduma evet dediğini o tarz piyasalarda olan insanlardan duydum. Yani evet hsym ve aym hakkındaki maddeleri ya önemsemeden ya da görmezden gelerek evet diyen insanlar oldu.

Öte yandan bunun böyle olmadığını düşünenlerin hala cevaplamadığı önemli bir soru var. Meclisten çok rahat geçebilecek bu "süs olmayan" maddeler neden referanduma eklendi? Bunun için herhangi bir sebep söyle bana. En basidinden yapılabilecek şey HSYM, AYM ve belki 15. madde konusundaki yasalar üzerinden bir referandum yapılabilir ve diğer maddeler yeni anayasa taslağına eklenebilirdi. Neden böyle bir şey yapılmadı?
Sosyal ağlarda paylaş

referandumda "tayyip putin olsun mu olmasın mı" diye sorsalardı yine %50 nin üzeri evet basardı. açık ve net.

sorun türkiyede gerçek demokrasinin meşruiyetinin olmamasında yatıyor aslında. adamlara oynuyoruz. sürekli "biri çıksa" "biri gelse" "biri gol atsa" larla falan yaşıyoruz. bu nedenle demokrasiden anladığımız da sadece evet ya da hayırdan öteye gidemiyor.

bana kalırsa yapılacak en doğru hareket chp nin de mhp nin de bu referandumu boykot etmesiydi. en azından katılım %50 nin altında olursa hukumetin meşruluğu sorgulanmış olurdu.
Sosyal ağlarda paylaş

Hükümeti bilmem ama maddelerin meşruluğu hala sorgulanmalı. Hayır cevapları da en az verilmeyen oylar kadar boykot. Burda ülkenin nerdeyse yarısının kabul etmediği yasalardan bahsediyoruz. Anayasa'ya madde eklemek öyle vatandaşları adi çoğunluğu ile yapılabilecek bir şey değildir. Bir anayasa çıksa ve %51'e %49 kabul görse siz bunu nasıl toplumun anayasası olarak lanse edersiniz? Eğer toplum bazında büyük bir uzlaşma sağlanamıyorsa anayasa konusunda o zaman bu iş mecliste halledilmeli. Ama tabi TBMMde bir kısır döngüler, kişisel çıkarlar, ideolojik kavgalar ve yolsuzluklar batağı haline geldiği için ordaki insanlar saçma sapan ideolojilerinden sıyrılıp bu ülke için gerçekten neyin iyi olduğunu düşünmeye vakit ayırmıyor. Hayattaki en büyük amaçları ideolojisini sevmedikleri partini söylediği şeyi düşünmeden reddetmek ve karalamak. Dolayısıyla toplum bazında da meclis bazında da bir halt olmaz gibi bizden.

Ancak olabilecek tek iyi şey gerçekten şuurlu, mantıklı tutarlı ve üyelerinin büyük çoğunluğunun ülkenin çıkarlarını kendi çıkarları üzerinde veya en azından denk tuttuğu bir partinin tek parti iktidarına sahip olması ve herşeyi mecliste halletmesi. AKP ise bence kesinlikle bu özelliklere sahip değil. Bu özelliğe sahip parti de yok gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

Öte yandan bunun böyle olmadığını düşünenlerin hala cevaplamadığı önemli bir soru var. Meclisten çok rahat geçebilecek bu "süs olmayan" maddeler neden referanduma eklendi? Bunun için herhangi bir sebep söyle bana. En basidinden yapılabilecek şey HSYM, AYM ve belki 15. madde konusundaki yasalar üzerinden bir referandum yapılabilir ve diğer maddeler yeni anayasa taslağına eklenebilirdi. Neden böyle bir şey yapılmadı?

Maddeler ayrı ayrı oylandı, CHP hiç bir oylamaya katılmadı, MHP hepsine hayır dedi. İstediklerine evet, istemediklerine hayır deme şansları da vardı. Eğer bunu yapsalar belki AKP referandumu ayırmak zorunda kalacaktı ve belki de hayır çıkacaktı.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...