Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fotolarım

DynamicK

Öne çıkan mesajlar

• Admin
Korkmak ile alakasi yok aslinda. PC hekleyen bir genc aslinda bu islemi 1 tane software kurup start dusuna basip yaptigini arkadaslari arasinda aciklayip da cool goruntusunu oldurmek isterse korkuyordur. Ben oyle bir durumda degilim suan. O yuzden bu soylemini agir bir hakaret olarak alip 1 ay banliyorum seni mr_hand. ::o yok banlemiyorum ama ustteki dediklerim dogru. :)

Fotograflari ya cektigin yerde bitirirsin ya da cekerken aklindan nasil bir foto elde etmek istedigini gecirir ona en uygun detayi ve kompozisyonu oturtur eve gidince de ona uygun editlersin.

Ben RAW cektigimden bu evde editleme olayini yapiyorum. RAW cekerken de herseyi tamamen islenmemis biraktigimdan fotograflar cok bayik gozukuyor. Gayet normal yani. JPG ceken compact kamera mesela envai cesit filtre ve ayar atiyor jpg uzerine. Aksi halde zaten BUNE LAN BULASIK SUYU ILE MI YIKADIN FOTOYU dersiniz.

RAW cekerken ayni zamanda pek cok rahatliga kavusuyorsunuz. Mesela beyazayari olayinda kafayi cok takmadan, kamera uzerine her defasinda envai cesit filtre aparat takma derdinde kalmadan, bir suru hesap kitap yapmaya ugrasmadan, ayni pozu kamera icinde farkli farkli jpg ayarlari ile 20 defa cekmektense 1 kere cekerek eve donuyorsunuz. :)

Dezavantajlari da var tabiki. Ornegin pro oldugu halde kim RAW yerine JPG cekebilir?

1- Acelesi olan dugun fotografcilari
2- Studyoda isik vb her turlu ayari kendi kontrollerinde bulunduran ve bilgisayarda fazla edit cekmeden hizlica fotoyu kullanima sunmasi gereken fotografcilar.
3- Maclarda cektigi fotoyu hizlica basim icin editore ulastirmasi gereken spor fotografcilari. (JPG olarak ayarlari tamamen dengeleneye kadar test cekimi yaparlar. Mac aninda hem kameradan en hizli cekim verimi alabilmek ve hem de fotolari en hizli sekilde editor e ulastirmak icin daha ufak boyutta kayit edebildikleri jpg modu secip karti doldurup yanlarindaki laptop vb e takip dogrudan gonderirler editorlere. RAW cekmeye ugrassalar editor diger tarafta fotolari editlemeye ugrasacak. Ayrica RAW foto boyutu hayvani oldugundan hem makine daha agir cekim yapicak ve enstanteneleri kaciracaklar, hem kart daha hizli dolacak, hem dosya aktarimi daha yavas olacak ...
4- Kamerasinda RAW, TIFF vb formatta kayit imkani olmayan fotografcilar. Mecburen JPG!
5- Kim editle ugrasicak diyip olene kadar JPG diyenler.
6- Timelapse vb calisma yapip karti hemen doldurmak istemeyip fotolari da zaten 20mpx degil de 8mpx yeter diye tercih edenler (son derece normal)
7- D800 gibi bir alet alip aaa icinde HDR ozelligi varmis, oh ne guzel PC de hic kasmicam hemen HDR yapayim cool olayim diyip bu ozelligi aktif edenler (D800, hdr cekimi JPG kayit icin yapiyor. Delikanli alet, RAW'u boyle islere katmiyor)
8- Foto cekimi icin saatine 100 pound para alacakken musteri kilcik yapip son dakikada 25 pounda dusurdu, bir suru istegi var ve lanet olsun basgit lan diyemiyorsunuz. O zaman JPG, dusuk kalite cek, ayarlari nispeten dogru yap basit seylere kufur yeme, saturation +2, exposure compensation +0.7 ver gitsin.

9 ve 10. nedeni de siz soyleyin iste sizi gidi JPG seviciler. :)
Sosyal ağlarda paylaş

9 - Abi Jpeg çekmenin hafıza kartı doldurmama dışında bi artısı yok artık bence. spor fotoğrafçısının iş akışını bilmiyorum tabii ama lightroom ile 30 dklık iş ya ayıklamak-export etmek. Bi de önceden tanımlı filtren varsa cart diye toplu olarak fotoları istediğin hale sokuyosun zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Ben ki RAW'ın boyutundan şikayetçiyim, D800'ü düşünemiyorum :P

Sırf WB olayı için bile RAW çekilebilir :D Benim salonun akşam ışık değerini 5500°K olarak buldum, çekimlere paso onu uyguluyorum.

HDR açıklaması iyi olmuş, menülerde dolanmaktan bıkmıştım. Demek JPG gerekiyor hmmm

Gittim LR'i orjinal bile aldım ama vakit bulup da bir türlü öğrenebilecek bir deneme yanılma zamanı ayıramıyorum kendime :(

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
on bilgi: son koydugum foto hdr degil.

Genellikle tek RAW kullaniyorum. Pseudo HDR diye adlandiriliyor bu teknik. Sadece HDR yapip birakirsan ama berbat oluyor. HDR sonrasi foto cok duz gozukuyor. Herhangi bir derinlik ve netlik olmuyor pek. O nedenle photoshop da duzeltmek gerek.

Eger makinenin dynamic range yeterli degilse (ki sendeki d600 ve bendeki d800 bu konuda piyasadaki dslr'lar arasinda en iyi iki alet) 3 tane raw foto cekmek hele bazen 7 veya 9 tane cekmek gerekebilir.

Fotoyu cektigin seyin en parlak noktasi ile en karanlik noktasi arasi ne kadar fark var buna gore ayarliyorsun.

Ornegin gunes batarken kadraja dik gelen gunes isigina gore pozladiginda zemindeki bir agacin sana bakan tarafi karanlik olacaktir. Boyle bir durumda kadrajda asiri parlak bir nesne (gunes) ve asiri karanlik bir nesne (agac govdesi) oldugundan bu ikisini dogru pozlamak icin -/+ 3 hatta 5 kademe farkli isik gerekiyor. Tek kare RAW ile bunu basarman imkansiz.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu sonuncu aşırı amatör olmuş.Photoshop fail yaparlar aman diyim. :D

Şaka bi yana bileklerin oradaki kara pixeller çok ortada.Daha yumuşak bi geçiş yapabilsen orada ala olurmuş.Eller sonradan konulmuş gibi.Clarity ve contrast biraz fazla kaçmış gibi.

Bunun ayarında olsa ala olurmuş. : http://www.imdb.com/title/tt0309987/
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
Eh ama ben bu sekilde olmasini istedigimden oyle yaptim ki. Istedigim seyi yapinca neden photoshop fail olsun? :) Daha kaliteli calisma olabilir tabi atiyorum Dragan gibi 1 hafta boyunca pixel pixel gecilebilir uzerinden. Ihtiyacim, zamanim ve o kadar becerim yok henuz. :)

O fotoya bakip da contrasti cok koklemis olmamis diye dusunursen ayri.

Foto icin sol ustte gumus semsiye kullandim, asagidan da gumus reflektor var. Semsiye icinde flash +2ev de idi yanilmiyorsam.

Lightroom da detaylari koklemek icin clarity ve contrasti epey yuksek tutup shadows acip sharpness kokledim.

Photoshop da smart object olarak acip camera raw da iyice kokleyip b&w cevirip tekrar photoshop da renkli hali ile birlestirdim. birazcik da dodge & burn.

Ellerin cok siyah olmasi zaten istedigim bir seydi. Bir nevi kirlenmis, eskimis bir goruntu olsun diye. Biraz da biftegin bir kismi pismis diger kismi hafif pembe kalmis hali gibi.

Photoshop da sicma nedeni ile oldurulen pixel falan goruyor musun? Ben 36mpx ebattaki orijinal haline %100 yakinlikta bakinca pek dikkatimi cekmedi ki fotoyu genelde max 500px / dpi olacak sekilde kullanmak uzere cektim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
imzalar igrenc evet. gerci guzel bir imzaya henuz denk gelmedim. fotolarda imza hep kotu.

fotoya cuk oturan tonlarda kompozisyonu destekleyecek sanatsal bir imza calismasi yapan varsa onlar haric. onunla da ugrasilmaz. :)

ha bu arada sekil bir imza fikriniz varsa .png seklinde transparan bir tane sallayin sevabina. :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...