Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fazıl Say yerine Müslüm Gürses

Masticore

Öne çıkan mesajlar

Cuce said:

birinin yaptığı muziği millet benımsemiş diğerininkini benımsememiş ama böyle bir gercekte var.

Hayir iste demek istedigim, birinin yaptigi muzigi bi millet benimsemis, ama digerinin yaptigi muzigi dunya benimsemiz yillardir.

Cuce said:

korax yanı uzata uzata yazdığın ettiğin topu topu "bütün dıunyada klasik muzik %1 ile %3 arasında dinlenir, fazılsayda o kadar dinleniyo demekki doğru yanlış bir şey yok" olmuş.

var, bir sürü yanlış şey var.
sanat toplum icindir, sanat icinmidir falan tartışmıyorum burda. mevzu o değil cünkü. eğer cidden meselse iyisiyle kötüysüyle türkiyedeki muzik anlayışının sunumunu yapmaksa, o komposizyonda muslümün yeri olur ama fazılın olmaz.

Hoşuna gitsin gitmesin, türkiye artık Aşık Veysel değil. Türkiyenın temsili Aşık Veyselin oktestralaştırılmış hali değil.

Neticede basketbol turnuvasi acilisinda amac turkiyedeki muzik anlayisinin sunumunu yapmak degil, bakin bizim kulturumuz bu diyerekten bi acilis yapmaksa olay,ki genelde dunyanin hemen heryerinde ulkeler kendi kulturunu temsil eden biseyle acilisi yapar, bu dans olur muzik olur, muslum gurses ve arabesk bence son sey olurdu secilmesi gereken.

Bikere arabesk bizim asil kulturumuzmu? Degil. Arabesk yozlasmis turkiyenin aynasidir bana sorarsan, ha dertlenirsin, icersin, acar dinlersin, ama isinin basinda arabesk dinlemezsin sanayide oldugu gibi. Dolmus surerken arabesk dinlemezsin. Tvde acip arabesk dinlemezsin. 24/7 arabesk dinlemezsin degilmi? Bugun burda forumda aksama kadar "adres ver lan gelecem" diye tasak gectiginiz adamlar dinlemiyomu arabesk? Ara sira ruh haline göre arabesk dinlemek ayri bi olay,yeri gelir herkes dinler ama arabesk kulturune göre yasamak bambaska bi olay. Bana sorarsan kismende yobazca bu kulturun icinde yasamak hatta. Muslum gursesin konserine gidip heryerini jiletlemek, sevdigim kizi baskasina verdiler diye kafasina sikmak falan, sacmasapan seyler.

Ha netekim ben "klasik muzik dinlesin herkes entel olsun oley" yada "klasik muzik dunya muzigidir o olsa acilista 10 numara olurdu" demiyorum. Yada "turkiyenin temsili=asik veysel" degil ama asik veyselin modern muzikle sentezlenmis bi hali turkiyeyi arabeskten cok daha iyi temsil ederdi sanki?

Cuce said:

fazılsay bütün dünyada türkiyeyi temsil etmiyor, böyle bir yanılgıda olmasın yanı. Türkiyeden gelmiş bir piyanist ve bestekar olarak, anadoludan cıkmış muzikleri dünyaya anlatıyor.

HA eğerki derdimiz teslim değil, Yüüüüüksel kültürümüzle başka milletlerele kapışmak ise. bakın bizdede varki ne haava atıyosunuz demek ise. eyvallah. 1900'lardan beri her ülke bunu yapıyo zaten. bizde yaparız sorun değil. ama fazıl sayın yaptığı işler türkiyeyi anlatıyor demek yersiz olur.

Anadoludan cikmis muziklermi bizim kulturumuz yoksa arabesk kulturumu bizim kulturumuz?Ben sahsen arabesk kulturunu bizim kulturumuz olarak kabul etmiyorum. Ve evet Fazil say butun dunyada turk bir besteci olarak anadoludan cikmis muzikleri duzenleyip senfoniklestirerek "bakin bu modern klasik turk muzigi" diyerek turkiye'yi temsil ediyor. Sevmiyo olabilirsiniz, ama bu ulkenin yetistirdigi ve yasayan en iyi klasik muzik bestecilerinden biridir, temsil edemiyo ulkemizi, fazil say kimki lan falan dedikce hakkaten komik duruma dusuyosunuz :)
reyou said:

sen japonyada, fransada yada amerikanin ve dunyanin en iyi muzik okullarindan biri olan juilliard'da fazil say dendigi zaman herkesin saygi duydugu bir adamdan bahsederken bizim ulkemizi iyi temsil edemiyor hodohodo diyemezsin. dersin yinede ama bos kova oldugun anlasilir.

1900'lardan beri dedikleri bu, ve evet bunu diyebilmekte önemli. Bilmem kac milyon kisinin izledigi bi turnuva. Biz bunu diyebildigimizde "biz bi irak, afganistan, arabistan" degiliz diyebilmis oluyoruz. Muslum gursesle birlikte "sizin kulturunuzu iplemioz, biz buyuz iste bukadar, madem turksun goster urksun, dunya turk olsun" mantalitesinden bi farki olmuyo olayin. Bu gibi acilislar önemli tanitim acisindan. Ondan sonra dunyanin biyerinde herhangi biriyle bi sohbetinizde adam kalkip size "sizin ulkede bilgisayar varmi?" "e ha irak ha turkiye ayni degilmisiniz?" gibi seyler duyarsaniz sasmayin.

Benim dedigim, fazilin yaptigi seyler muslumden cok daha fazla turkiyeyi anlatiyo bence. Dunyanin benimsedigi bildigi bisey cok daha iyi olurdu sadece dogu ulkelerinin benimsedigi bi kultur yerine.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
“Tom diye bir arkadaşım var, İngiliz. Ben yaşlarda. Astrofizikçi. Nobel ödüllü. Tel Aviv Üniversitesi’nde ders verir. Hobble uzay teleskobunu yaratan ekipten. 20 milyar ışık yılı uzağını seyredebiliyoruz artık. Asıl ‘baba astrofizikçi’ Tokyo’da yaşayan yaşlı Fukuhita’dır.
Neptün’ün bir uydusu var, Triton. Neptün uzak. Neptün soğuk. Neptün’de hayat yok. Fukuhita dermiş ki; Triton’da hayat var. Neden var? Çünkü bu uydunun içinde bir okyanus varmış. Okyanus demek su demek. Su demek hayat demek. Çok gelişmiş bir uygarlık mı? Ne derece gelişmiş olur ki su uygarlığı? Oy verecek kadar gelişmişler midir ki? AKP? CHP? BBP? Fethullah? Var mıdır böyle şeyler orada da? Emre Aköz, Ahmet Hakan falan gibilerin suda yaşayanları. Yoksa, Triton’a da mı kaçamayacağız?
Triton’a kaçmışsın, mutlusun, huzurlusun; bi bakıyosun Fethullah oraya da okul açmış. Aaa! Gelmişler. Mehmet Altan da oradan geçen balığa ‘sen darbecisin ulan” diye bağırıyor. NASA oraya 20-30 yıl içinde uzay mekiği yollayacakmış. Bu okyanusta ne var ne yok keşfedecek. Hadi hayırlısı.”

zaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Sosyal ağlarda paylaş

siz kazandınız!

siz kazandınız, lütfen siz kazanın!

lütfen benimle uğraşmayın ve ebediyen siz kazanın...

tamam ben giderim uzak bir yere... gözden uzak bir yere... uzaya gidemem, kızımdan da ayrılamam ama siz beni görmezsiniz merak etmeyin. tamam giderim...

ben son 6 yıl içinde;

* 2 büyük oratoryo
* 2 büyük senfonik eser
* 1 keman konçertosu
* 2 piyano konçertosu
* 5 solo piyano eseri
* 1 bale müziği
* 2 bach uyarlaması
* 4 film müziği
* 1 tiyatro müziği

bestelemiş olsam da...

hiç mühim değil sizin için

bu son 6 yılda dünya üzerindeki 42 memlekette, 326 şehirde konserler verdim, yaklaşık 700 konser...

bu 6 yılda, toplumumuza 10 cd,2 dvd, 12 nota sundum...

anlıyorum yaptıklarım mühim değil. hiç bir zaman "her görüşüme katılmalısınız" demedim. tartışmaya hep açıktım, hiç bir zaman hemfikir olmadığım insanlara saygısızlık yapmayı düşünmedim ama siz yaptınız, adil değildiniz... bir fikir de ayrı düşünüyorduk, siz kökünü kazımaya kalktınız her seferinde ama hiç bir zaman kendi içsesimden vazgeçmedim. doğru bulduğum doğrumdu, yanlış bulduğum yanlıştı. yanlışı ben yaptıysam da hatamı anladığım gün düzelttim... anladık değersiziz. sizin değer anlayışınızı anlamadım ama ben değersizim o anlayışa göre, onu anladım... imkanı yoktur bazı kusurlarımı affetmenize... affedicilik de değil, kabul etmenizin "lütfetmenizin" imkanı yoktur...

zamanında hatalarım olmuş... onları düzelttiysem, bu da doğru değildir, imkanı yoktur...

- falanca arabeskçiyi kültür olarak görmüyorumdur, asla affetmezsiniz...

-aziz nesin haklıdır derim, bütün hayatıma sataşırsınız...

- "din sömürüsü aldı başını gitti" deriz, ölüm fermanı vermediğiniz kalır...

- konuşmayız, "konuşmaz o korkak" dersiniz...

- konuşuruz, "konuşmak senin ne haddine işine bak sen" dersiniz...

- beethoven,deriz "git beethoven'ın ülkesinde yaşa", dersiniz...

git, popülist korkak! ne haddine git! hiç bir yolu yoktur...

sizler facebook da 130 grup kurdunuz;

fazıl say gitsin vs, ekşi-sözlükte yazılar yazdınız...

google'ı doldurdunuz...

yahoo'da gruplaştınız...

gazete haberlerinin altına yorumlar yazdınız...

almanya'da yılın müzisyeni seçildiğimin haberinin altına bile döşendiniz hakaretlerinizle...

her yerde sizler varsınız.

ve sizler, ne yaptınız hayatta bilmiyorum, sormuyorum, düşünmüyorum, nefret etmiyorum, saygısızlık yapmıyorum ama siz bana yaptınız...

siz yarattınız, bana en ağır haksızlıkları yapan bir kültür bakanını siz yarattınız...

siz cesaretlendirdiniz marjinal köşe yazarlarını...

siz pislik attınız, çamur attınız, hepsini siz yaptınız...

içinizde mesleki kıskananlar da oldu, aranızda piyano çalanlar da oldu çalmayanlar da...

faşoları, dincileri, marjinalleri, 2.cumhuriyetçileri, avanak liberalleri...

ben, hiç birinize tek bir kelime kötü bir şey söylememişken...

hepsini siz yaptınız...

artık kazanın! kazanın ve bitsin...

siz kazandınız!

kazandınız ve bitsin!

yeter!..

benim gerçek dostlarım, bu yazıyı niye yazdığımı, kimlere yazdığımı anlamıştır.

fazıl say

böyle bişey yazmış galiba, yazmamış da olabilir
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...