Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

türkiyede eğitim ?!

escape

Öne çıkan mesajlar

suark said:

Neden dışarıda okumadık?
Dışarıda okumak çok kolay ki? Daha ucuz hatta avrupanın bir çok yerinde ki üniversiteler. Ama işte, "beni türk hekimlerine emanet ediniz" demiş birisi, bizde onu izleyelim dedik

bütün konuyu okudum da şunla ilgili bişeler şöyliyim onun dışında vizyon falan baya tartışılmış zaten.

amerika dışı ucuz olduğu doğrudur ama kolay olduğu söylemek bilgisizlik direk.

özellikle avrupada mühendislik,tıp,ekonomi gibi alanlarda kan alırlar adamın bitaraıfından.
girmek kolaydır ama çıkartmazlar öyle kolay kolay.

hatta türkiyede işletme,iktisat gibi ayağa düşmüş bölümlerin eğitimi baya ciddeye alınarak veriliyor avrupada.
doğu avrupa dışında,orası hakkında çok bi bilgim yok ama okadar iyi olduğunu sanmıyorum.
türkiyede ki devlet unilerinin(boğazici,odtü dışında) sabancı koç gibi uniler ile karşılaştırmak zor imkanlar vs. bakımından ama avrupadaki iyi bi devlet unide alıcağız eğitimi gerek vizyon gerek bilgi en önemliside getirdiği disiplin anlamında çok daha artısı vardır.

neyse konu türkiyede eğitim olduğu için fazla dağılmasın ama cevap vermeden edemedim şuan bitirmek için bitarafımı yırttığım için
Sosyal ağlarda paylaş

universiteye girememekten degil, kasitli olarak universiteye girmemekten konusuyorsunuz degil mi burada?

yani umarim universitenin gereksizligini savunan arkadas, universite sinavina girmemistir hic. eger girdi de kazanamadiysa, veya sacma sapan okul/bolum kazandiysa da gitmediyse, simdi bunlari diyip cool olmasi biraz oksimoron.

yok cidden bu insanlari uyutan bi sistem dediyse, sistemi boykot edip girmediyse sinava falan, bravo ilk olarak, cesurca bir davranis cunku.

kacirdigin noktalar var ama. ilk olarak universite, eger adam gibi bi unideysen gercekten hayata bakisini degistirir. cunku her seyi aile veremez, baban v2 olmak istemiyorsan, uniye kadar adam gibi bi egitim sistemimiz olmadigi icin, unide gelisir kisiligin eger adam gibi bi yerdeysen.

arkadasliklar onemlidir, iyi bi unide yapicagin baglantilar ileride cok sey katar hayatina.

verilmis bill gates, steve jobs gibi ornekler cok uc. her yil on binlerce genc boyle maceralara atiliyordur ABD'de uniden ayrilip. aralarindan sadece jobs, gates, zuckerberg falan cikiyor iste. basarili olma ihtimalin tabi ki var, uni tabi ki her sey degil, ama bu bir risk. mesela sirf bu yuzden butun futbolcular egitimsizdir, kimse gidip o riski almaz bigun belki star olurum diye. ayrica, tum bu insanlar onemli dersleri alip ayrildilar okuldan, uzerine mesela jobs hep derslere gitti, sadece programa kayitli degildi.

uc ornekler vererek birsey kanitlayamazsiniz kisaca. kesin bildigim birsey var, universite gereksiz demek, en az universite okumadan adam olamazsin demek kadar sacma. ha ama, universiteye girmek isteyip girememek basarisizlik tabi ki.

ben universite okudum uzerine master yaptim, simdi her ikisini de gerektiren bir iste calisiyorum. su anda ne tur bir isle ugrasiyorsun merak ettim acikcasi.
Sosyal ağlarda paylaş

penth dediğin gibi önemli dersleri alarak okuldan ayrılmalarının yanısıra okuldan da çok şey öğrendiler. adamlar üni gereksiz diyip üniye girmeyip de işe atılarak elde etmediler o başarı ve serveti, ünide üni.nin de getirdiği katkıları da kullanarak ilerlediler, ve hatta başarılı olacakları kesinleşene kadar üni.den de ayrılmadı adamlar, hani yeni sarmaşığa tam tutunmadan eskisini bırakmadılar.

Bunlarla "bill gates de üni okumamış lan" diye evde kıçını yayıp oturan, lise mezunu dengi bir işte aylık gelir peşinde koşan, sınava girmeyen ya da kazanamadığını gizleyen adam arasında bayağı fark var haliyle :)
Sosyal ağlarda paylaş

dasaaa said:

üniversite vs aöf gibi biraz manasız bir konu yerine keşke tr.deki eğitimin açıkları, sıkıntıları daha doğru düzgün tartışılsaydı..

ne diyim allah 4-5sene sonra 2.masterı ya da phd yi yurtdışında yapmayı nasip etsin..

eğitim sistemin sıkıntılarını ne zaman konuşmaya çalışsak kan çıkıyo abi
Sosyal ağlarda paylaş

suark said:

Neden dışarıda okumadık?
Dışarıda okumak çok kolay ki? Daha ucuz hatta avrupanın bir çok yerinde ki üniversiteler. Ama işte, "beni türk hekimlerine emanet ediniz" demiş birisi, bizde onu izleyelim dedik

Almanya'da öğrencilerin 1/3 ü yüksek okul eğitimlerini yarıda bırakıp (kaynak : urlsini hatırlayamadığım bir spiegel yazısı) mesleki eğitimlere veya başka bir şeylere yöneliyorlar.

Diplom (http://en.wikipedia.org/wiki/Diplom ) titeli için ortalama 14 semestir okuyor öğrenciler mühendislik (makina-elek-enformatik) alanlarında ( normali 10 semestir ama mezunların ortalaması 14).

Bu nedenle son olarak almanya master - bachelora dönmüştü tüm bölümlerde ancak son 2 senede yaptıkları hatadan vazgeçerek mühendisliklerin tekrar diplom sistemine dönmeleri kararlaştırıldı.

Yani avrupada yüksek eğitim hiç kolay değil ^^

Almanyada 21 yaşında öğrencilerin yüksek eğitime başladığı düşünülürse çok parlak bir öğrenci değilse 26-30 yaşlarında Diplom (masterli) mezun oluyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

@Zed & GED

ya ama o almanya,
bak mesela tr de herhangi bir üni kazanıp çok cuzi paralara başka ülkelerde okuyabiliyorsun, avusturya falan.

Mesela
girin bakam http://www.rw-edu.com/ buraya, benim arkadaş işletio Ankara-Denizli ofisini. Varsa kardeşiniz falan aklınızda bulunsun, dışarda okumak iidir en azından dil açısından :).
Bana şey demişti, dönemlik 4-5bin harcasa yeterli falan demişti ama bilemiorm.
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle kimse burada üniversite gereksiz demedi ki. Lütfen dikkatle okumaya çalışın yazılanları. Entellektüel bilgi birikim için tek kaynağın üniversite olmadığı savunuluyor. Kimse de üniversiteye gitmeyin filan demedi, diyemezde :)

Bu arada madem çok merak ediyorsunuz ben yeni bir yüksekokul mezunuyum. Akdeniz Üni TBMYO da Bilgisayar Teknolojisi ve programlama okudum. O görmediğimi sandığınız ortamı 4 yıl olamasa da 2 yıl gördüm. Kendi açımdan konuşmak gerekirse dgs sınavı ile ilgilenmeyi hiç düşünmedim çünkü çok zor bir sistem intibak döneminde herhangi bir dersden kalsan bile sınavı kazanmanın bir önemi olmadan üniversite ile ilişkin kesiliyor. Bu yüzden ne olur ne olmaz diye açık öğretime de kayıt yaptırdım. DGS ile devlet üniversitesine puanım yetmeyecek olsa bile özel bir üniversiteye çok rahat girer lisansımı tamamlardım fakat ne vaktimi ve ailemin parasını boşa harcatmak istemedim. O parayı daha yararlı işler için kullanabileceğime inandım bu sebeple bu sene ingilizce öğrenmek için londraya gittim ve 6 ay orada yaşadım 0 ingilizcemi upper-intermediate ile advanced arası bir seviyeye getirdim diğer bir yandanda londrada 2 aya yakın iş tecrübem oldu. Londrada kalmayıda çok düşündüm fakat düzgün bir okulda okumak ve yaşamak için aylık gelirinizin 1500 pound u geçmesi gerekiyor. Şekilcilikten tamamen uzak bir insan olduğum için içi türk dolu final dershanesi binasından bozma diploma satan kolejleri ciddiye bile almadım. Normal bir okula gitmek içinde ne ailemin yıllık 20 bin poundu (10 okul 10 yaşam masrafları) vardı ne de ben 1500 poundluk iş bulabildim. Şu an londradan geleli 2 ay filan oldu. Şu açık öğretim bitene kadar geri dönmeyi düşünmüyorum. Yurt dışında yaşam zaten zor altyapı olmadan birşey yapmak zor o yüzden en azından iş tecrübesi veya açık öğretim bile olsa bir lisans programından mezun olmadan yurtdışına adım atmayı dahi düşünmüyorum turistik gezi dışında :) Bazı arkadaşlar olayı kişisel boyuta indirdiği için bunları belirtme ihtiyacı duydum yani sonuç olarak benim : meslek lisesi,meslek yüksekokulu o öve öve bitiremediğiniz entellektüel kampüs ortamı ve heves ettiğiniz yurtdışı tecrübem az boyutta olsada var. Bana bu vakitten sonra öss ile girebileceğim üst düzey okulların haricinde ki bir okulun katabileceği birşey yok. Bana birşey katabilecek okullara da benim girebilecek kapasitem yok. Bu kapasiteyi sağlayabileceğim süre adına da çalışmaya niyetim yok. O süreyi iş tecrübesi elde etmek için kullanmak istiyorum. Askerliği kısa dönem yapmak için ve en azından bir lisans programından mezun olmuş olmak için açık öğretime gitmek durumundayım. Benim kendime göre sebeplerim var. Elbette lisans programına direk girebilsem çok daha iyi olurdu. Ama dünyanın sonu değil. Ben bu sebeplerden dolayı arkadaşın belirttiği gibi ne vizyonsuz ne cahilim. Sadece üniversitenin insana sağladığı kampüs ortamından 2 yıl uzaktayım ve lisans yerine önlisans diplomam var. Açık öğretimide bitirmezsem askerliği 12 ay yapmak durumunda kalırım ve özel sektörde işe girerken ilk aşamada zorlanırım. Bunların dışında bana başka hiçbir zararı yok. İş konusunda ise şu an iş arıyorum. Mezun olduğum alan olan yazılım işine yöneleceğim için bilgilerimi güncel tutmak adına c# öğrenmeye çalışıyorum. Sağlam bir uygulama yazabilecek kapasiteye ulaşana kadar maaşsız bile çalışmaya razıyım. Umarım normal bir iş bulup 2 sene içerisinde altyapımı hazırladıktan sonra yurtdışında tekrardan açık öğretimde olsa bir lisans programını bitirmiş, bunun yanında iş tecrübesi olan ve ingilizcesi yeterli bir kişi olarak gidip ingilterede yüksek lisans yapmak. Belki düşündüğüm altyapıyı 2 değil 1 senede hazırlarım ve ingiltereye aöfün 4.sınıfında bile gidebilirim. Benim için durum böyle benim olmayan ailemin parasını daha iyi değerlendirmeye çalışıyorum. Artık benim göğsümü gere gere babama aldırdığım laptop ile çimlerin üzerinden kampüsün wireless ından internete girip facebookda gezme şansım, artık benimle gurur duyması ve benim için endişelenmemesi gereken bir çevrem ve ülkedeki gençler içinde saygınlığı yüksek bir üniversite öğrencisi profilim yok. Fino değil 2. sınıf sokak köpeğiyim süs köpeklerinin önüne konulan pahalı mamalar ilgimi çekmiyor çünkü hepsinin tadına baktım ve hoşuma gitmedi. Artık çöpleri karıştırıyorum. Daha okurken çöpleri karıştırmaya başlamış 1. sınıf sokak köpeklerine ise saygılarımı sunarım :)
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

@Zed & GED

ya ama o almanya,
bak mesela tr de herhangi bir üni kazanıp çok cuzi paralara başka ülkelerde okuyabiliyorsun, avusturya falan.

abi ben avusturyada okuyorum zaten ki burayı tercih etmemin öncelikli nedenlerinden dediğin gibi biride ucuz olmasıydı zaten.(eğitim,yaşam değil).

zorluk dereceside almanyadan farklı değil tecnische uni ve wirtschaft universität wien(benim okuduğum viyana ekonomi universitesi) için.ged in dediği ortalama bitirme süreleri bu okullar içinde geçerli hatta bachelor+master için dahada uzayabiliyor.

paralı olması zor olup olmaması açısından bişey ifade etmiyor yani.mühendislik bölümleri ve tıp,işletme(ekonomi universitesinde) gibi bölümlerde baya ciddi eğitim veriliyor burda.

kolay girebiliyor olman çıkabilceğinin garatisini vermiyor yani.o nedenler verdeiğin linkleki gibi bi ton şirket var türkiyeden buraya öğrenci pompolamaya çalışan ama gelenler arasında yüzde 2 falandır okulu bitirinlerin oranı ilk seneden sonra kaçma kaçıyolar.
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

e iyide abi
okumuşsun sonuçta?
anlamadım ben bu işi, şimdi onca okuduğunun kendine bişey katmadığını mı savunuyorsun :p

2 Yıllık Yüksekokulu okuldan saymıyorlar ya :) Kaldı ki ben 4 yıllık lisans programıda okusaydım bana entellektüel bilgi birikim anlamında çok fazla birşey katmayacaktı. Bu alanda gelişim kişinin kendi çabasıyla oluyor. Bu gelişimi üniversite okumamış bir kişide sağlayabilir. Üniversitede aktif olarak öğrenci olan ve bu gelişimi sağlamak isteyen kişi için normal insana göre fırsatlar elbette daha fazla. Fakat azim edenin o fırsatlara ulaşamaması için hiçbir neden de yok. O fırsatları dediğiniz gibi kaç öğrenci değerlendiriyor oda tartışılır. Üniversite okumak çok güzel ama insana metamorfoz yaşatacak bir yer değil en azından bana yaşatmadı. Eğer bir üniversite bir insanı metamorfoza sokuyorsa o insanın altyapısı çok zayıftır. Zaten entellektüel kültür gelişimi anlamında dünyayı gezmek ve kitap okumak bile sayısını arttırırsan üniversiteden daha fazla yarar sağlıyor. Üniversitenin sağladıkları tamamen farklı şeyler kaldı ki ülke insanları üniversitelerden yarar sağlayabiliyor olsaydı (bunun birsürü sebebi olabilir) ülke bu durumda olmazdı.

Benim açımdan konuşucak olursak bana çok yarar sağlamadı alabileceğim birşey yoktu çünkü bu benim birşey alamamam ile değil üniversitenin bana birşey veremeyeceği ile alakalı bir durumdu (Teknik eğitim dışında). Teknik eğitimi zaten meslek lisesi okuduğum için almıştım. Yüksekokulda ise lisede gördüğümüz müfredatı gördük. Ders içeriklerini kontrol ettiğimde görüyorum ki normal bir yazılım mühendisliğinde ise benim 2 yıllık yüksekokulda gördüğüm eğitime ek olarak 4-5 ders olarak ileri matematik var oda işin içinde mühendislik adı geçtiği için. Yani yazılım için lisans da önlisans da kendisini güncellemek zorunda okuldan ayrıldığında (Eğitim kalitesindeki fark ders içeriğini değiştirmiyor). Ben bunu şimdi gerçekleştirmek istediğim için dgs ile devam etmek istemedim, vakit ve para kaybı olarak gördüm. Çok birşey katacağına inansaydım devlet okuluna giremeyecek olsam bile gider özel okula girerdim parasını verip.

Üniversite bana neden entellektüel anlamda birşey katamadı? Belki bu sadece bizim üniversite içindir ama türkiyenin genelinin böyle olma ihtimali çok yüksek çünkü malzeme aynı malzeme :)

- Kampüs içindeki kafelerde okey oynayanların sayısı kütüphanede olan öğrencilerin sayısından 10 kat fazlaydı. (Kütüphanedeki öğrencilerin yarısının oraya internetden chat yapmak için geldiği bilgiside var elimizde)
- Edebi, felsefi ve siyasi tartışma yapabilenlerin oranı 10% siyasi tartışmaların kavga ile sonuçlanma ihtimali 100%.
- Konferans, seminer vb etkinliklerin azlığı.
- Kitap okuyan öğrencilerin azlığı. Dolayısıyla kitap okuyan ve bilgili olmaya çalışan insanları dışlama durumu.
-

Bu liste uzar gider. Benim gözlemlediğim kadarıyla üniversite karşı cins ile kaynaşmanın sağlandığı ortamların en büyüğü. Bu ortamı iyi kullananın üniversite sayesinde sosyal bir çevresi oluyor. Kullanamayan öğrenciler ise siyaset ile ilgileniyor üniversite içerisinde. Gerçekten akıllı olanlar sosyal çevresini de yapar. Çalışırken çözeceği muhtemel sorunların üstesinden gelmek için teorik bilgisini de en iyi şekilde alır. Varsayılan değer olarak gelen az miktardaki entellektüel ve akedemik kültürüde alır (Bu miktar türkiyede kesinlikle azdır 4-5 üniversite hariç). Bunun dışında arzu eden insan tıpkı üniversite öğrencisi olmayan insanın da yapabileceği gibi entellektüel kültürünü geliştirmek için birşeyler yapar. Üniversite bunu doğrudan veremez sadece süreci hızlandırır.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Rewendor said:

Bilkent tek başına liderdi eskiden özellerde, ama ankarada olması sıkıntıydı, haliyle istanbulda da bir sağlam özel lazımken koçla sabancı kıyasıya kapıştı..

ya rewendor sürekli yükleniyor gibi oluyorum ama sakın yanlış anlama :)
şimdi konu hakkında düşününce tekrardan ankara ve istanbul muhabbeti dikkatimi çekti. dünyada üniversite sıralamarında yer alan başarılı okullardan bazıları ankara/istanbul gibi karşılaştırma yaptığınız zaman ankara gibi şehirlerde. akademik hayatta sanat haricinde istanbul'un ne gibi bir getirisi var acaba? bence bırakın ankara ve istanbul muhabbetini yahu. nedir ankara'ya karşı bu nefretiniz :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...