Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

agzinizi sapirdatmayin ya yemek yerken , eytere!


vaniLLe

Öne çıkan mesajlar

dostum evropa da böyle değil işte, bizde varsa yoksa oyun saati, uyku saati. orada kaşık sırasını fln bile öğretiyolarmış kindergarten da. geğirmek ayıp değilniş mesela onlarda ama osurmak çok ayıpmış heralde onu da orada öğretiyolardır (Edit: tam tersi miydi yoksa, bak işte kindergarten eksikliği bunu bile bilemiyoruz...)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bildiğiniz gibi yemekten önce ellerin yıkanması sağlığımız açısından önemlidir. Peygamberimiz bunun evimizdeki hayır ve bereketi artıracağını bildiriyor [3].
Sofra âdâbının belki en önemlisi, önümüzdeki nimetleri vereni tanımak, bunların nice merhale ve emekten sonra önümüze konduğunu düşünmektir. Bu bize Rabbimizin emridir. Rabbimiz: “İnsan yediğine bir baksın” dedikten sonra gökten yağmurlar indirip bizim için yerden çeşit çeşit nimetler bitirdiğini [1] bildiriyor. Öyleyse “Bismillah” deyip yemeğe O’nun adıyla başlayalım. Besmeleyi açıktan çekelim ki unutanlar hatırlasın, bilmeyenler öğrensin, çocuklarımız alışsın.
Sağ elle yiyip içmek, önünden yemek de bir başka edeptir. Peygamberimiz sofrasındaki bir çocuğa: “Besmele çek, sağ elinle ye ve önünden ye.” [2] buyurmuştur.
Yemeğin bir sofra etrafında beraberce yenmesi bereketi artırır. Ashabdan birisi Peygamberimize “yiyoruz, doymuyoruz” deyince Resûl-i Ekrem: “Belki ayrı yiyorsunuzdur, sofraya toplanın, Besmele çekin, yemeğiniz bereketlenir.” [4] buyurmuştur.
Az yemek sağlığımız için gerekli olduğu gibi Peygamberimizin de tavsiyesidir. Peygamberimiz: “İnsanoğlu midesinden daha kötü bir kap doldurmamıştır.” dedikten sonra “insana belini doğrultacak (yani sağlığını koruyacak kadar) yemesi yeter. Daha fazla yiyecekse midesinin üçte birini yiyeceğine, üçte birini içeceğine, üçte birini nefesine ayırsın.” [5] buyurur. Bu nebevî aydınlatmanın ne kadar önemli olduğunu modern tıp bilimi göstermektedir.
Yemek kötülenmez. Peygamberimiz, yemekte hiç bir zaman kusur aramazdı. İştahı varsa yer, canı çekmiyorsa yemezdi [6].
Bizim örfümüzde “sünnetlemek” olarak bilinen tabakta bir şey bırakmamak bir görgüsüzlük değil bir sünnettir. Peygamberimiz böyle yapılmasını tavsiye etmiş ve: “Bereketin yemeğin neresinde olduğunu bilemezsiniz.” buyurmuştur [7].


hala avrupa diyolar
batının itliğini almayın bilear.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...