Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Her gün kullandığımız sistemerle ilgili birkaç soru

nileppezdel

Öne çıkan mesajlar

50-100 sene önceki teknolojiye çok kısa zamanda ulaşılır diye tahmin ediyorum. 30-50 sene arası bir zamanda. Ama yakın zamana yetişmek biraz fazla zaman alır yazılı döküman kalmazsa.

Tek sorun insanlar arasındaki iletişim olur. Neyi nerden bulcağını bilsen bile oraya ulaşım sıkıntın olacak.
Sosyal ağlarda paylaş

Rerore said:

yeni seneryo
insan yapısı herşey yok oldu sadece insanlar kaldı
aynı teknolojilere ulşamak ne kadar sürer
insanların bildiklerini ne kadar yazılı hale getiriebilir

Böyle bir şey olursa oluşan kaos ortamından muhtemelen suçlular yada suça yatkın kişiler faydalanıp çeteleşeceklerdir. Ve beyin güçleri iyi olsa da fiziksel olarak zayıf olan nerdler ezilecek, ve kısa sürede bilgilerini uygulamaya geçiremeden yada yazamadan yok olup gideceklerdir. Bu yüzden de uygarlığa reset atma durumu olacaktır. Yani çoooooook uzun bir süre olur bence
Sosyal ağlarda paylaş

Rerore said:

yeni seneryo

helal team. ben de aynen bunu düşünüyorum bir zamandır. aslında biraz farklı olarak. misal geçmişe bir şekilde bırakıldık birkaçımız, bilimsel gelişmeyi nasıl etkileriz gibisinden.

(lise) sayısal çıkışlı birçoğumuz bile fizik, kimya, biyoloji alanında (özellikle fizik olmak üzere) yüzeysel bilgiler dışında pek bir şey bilmiyoruz. üniversitede dahi alanımız dışında pek bir bilgiye sahip değiliz (yanlışsam düzeltiniz) misal bir teleskop yapmak istesek (basit örnek olduğu için veriyorum) çoğumuz apışıp kalırız. daha gelişkin bir çok örnekte ise yalnızca dış görünüş ya da kısıtlı bilgimiz dahilindeki tasvirden öteye gidemeyiz. bence mevcut eğitim sisteminin büyük bir problemidir bu. bilim insanı yerine işleyen dişliler üretmek...
Sosyal ağlarda paylaş

Ama mesela o zamanki bilim insanlarına gidip, böyle böyle bir şey yaparsın sen bence diye gazayıp, konsepti bildiğimiz kadarıyla anlatıp ona da asistanlık yaparak hem icatları daha erken yapmalarını sağlayabilir, hem de gün geçtikçe tecrübe kazanarak hatırladığımız aletleri daha iyi anlayabilir ve yapmalarını kolaylaştırabiliriz..
Sosyal ağlarda paylaş

tabi bu tez bir yere kadar ilerleyebilir ona dediğim yok. o benim de aklıma geldi aslında, fakat bilim bizim düşündüğümüz tarzda ilerlemiyor o konuda (özellikle 1700 lerden sonra). birçok alanda özellikle bilimsel kanıt gösterilmeden, kolay kolay bilimsel camia tarafından kabul göremiyor fikirler (ki çoğu zaman bilimsel kanıt gösterilse bile mevcut kanunları yıkmak kolay olmuyor).

O yüzden herhalde o dönemde yaşamış da vinci tarzı bir kişilik olarak kalırdık, çok sonraları hayallerimiz (ki yalnız tasvir edebileceğimizi düşünürsek hayal diyebiliriz söylediğimiz şeylere) başkaları tarafından bilimsel veriler kullanılarak gerçekleştirilebilirdi.

Dipnot: yukarıdaki "şu şekilde oluyor, bu şekilde bitiyor" tarzı iddialarım kısıtlı bilgi dahilinde öne sürülmektedir ve kesinlik içermez...
Sosyal ağlarda paylaş

Sen de haklısın tabii ki ama bildiğim kadarıyla hani şu anda kullandığımız icatların pek çoğu da yüzlerce yıllık matematik-fizik-biyoloji bilgisinden çok fazla şey istemiyor. O yüzden bizim tarif edeceğimiz bir şeyi o zamanki bilgiyle uygulamaya geçirebilirlerdi belki...

Tabi ne kadar geriye gideceğinle ve nereye gideceğinle de alakalı. Ama üzerinde düşünmesi eğlenceli bir fikir :)
Sosyal ağlarda paylaş

Hah şimdi dün izledim life after people'ı, zaten tartışmalıydı o ve bence de biraz abartmışlar, fazla hızlı olmuş ki pripyatı gösteriyo 20 sene sonra böyle olur diyip. Ama önceden gösterdiği her yerin tamamen yemyeşil olduğu CGI sekanslarına göre çok daha temiz. Ki güney Amerika'daki, çindeki falan yüzlerce yıl kendi başına kalan tapınakalrın çoğu da bulunduklarında bile içine girilip gezilebilir duurmdaydı, ortasından ağaç geçip binaları ikiye bölmemişti. lol

Neyse yine de biraz hızlandırılmış gibi olsa da güzel belgeseldi ve oradan şu soru doğdu:

Elektrik konusunu yukarıda konuştuk falan ya, sadece hidroelektrik santralleri uzun süre dayanabilirmiş, Hoover barajı'ndaki mühendislerden biir diyordu işte ekstrem bir durum olmazsa insanlar hiç dokunmadan yıllarca çalışmaya devam edebilir diye. Hadi o bir mühendislik harikası da, İstanbul'un elektriğini nasıl santrallerden sağlıyoruz ve o yakındaki barajdan falan yine hidroelektrik santralden elektrik geliyorsa o zaman onlar hadi yıl demeyeyim de kaç hafta gider sizce? İstanbul'un güç aldığı santraller hakkında biraz bilgisi olan illa çıkar
Sosyal ağlarda paylaş

calimero said:

Rerore said:

yeni seneryo

helal team. ben de aynen bunu düşünüyorum bir zamandır. aslında biraz farklı olarak. misal geçmişe bir şekilde bırakıldık birkaçımız, bilimsel gelişmeyi nasıl etkileriz gibisinden.

(lise) sayısal çıkışlı birçoğumuz bile fizik, kimya, biyoloji alanında (özellikle fizik olmak üzere) yüzeysel bilgiler dışında pek bir şey bilmiyoruz. üniversitede dahi alanımız dışında pek bir bilgiye sahip değiliz (yanlışsam düzeltiniz) misal bir teleskop yapmak istesek (basit örnek olduğu için veriyorum) çoğumuz apışıp kalırız. daha gelişkin bir çok örnekte ise yalnızca dış görünüş ya da kısıtlı bilgimiz dahilindeki tasvirden öteye gidemeyiz. bence mevcut eğitim sisteminin büyük bir problemidir bu. bilim insanı yerine işleyen dişliler üretmek...

abi bundan 300 sene oncesıne gıdıp
lisede ogrendıgının yarısını anlatsan
ya şeytan derler
ya da tanrı der taparlar =)

Fiziksel olarak yapılacak işler kendi başınada öğrenilir, başın sıkışınca yaparsın o teleskobu, sonuçta
1-) böyle birşey yapılabileceğini biliyorsun
2-) içeriğinin neler olabileceğini biliyorsun.

zaten gelişkin örnekleride tarihte 1 kişi yapmamıştır, hani oturup cep telefonu yapıcam die uraşırsan mesela, uğraşma yapamazsın =).
Sosyal ağlarda paylaş

Rerore said:

yeni seneryo

isaac asimov okuyun vakıf serisi bunu konu alıyor 40-50 sene gibi tahmin yapanlara diecegim su olsun insalık yok bile olabilir. her seyi alyorsunuz hiç bişe kalmıyor 1 hafta içinde herkes bir birini öldürmeye baslıcaktır en yokluk zamanı olan savaslardan daha kötü bir senaryo ciziyoruz ve insanların teknolojiyi eski hale getiricegini düşünüyorsunuz

ikinci ayrıntı cogu seyin tam kökenini bilmiyoruz mesala kac kişi bir buzdolabını sıfırdan her seyiyle yapmayı biliyor hadi öle bir insan zaten yokta. kac kişi bir araya gelse yapabilir eletronik muh. makine müh. demiri işlemeten anlayan biri fln filan die gider ve bu adamları birleştirip bunla ugratırcaksınız daha basit seyler daha zor bir tarlayı işlemek traktör yapmayı bilmek

hızlı toparlanmaya en büyük katkıyı yapacak yerin ise afrika oldugunu düşünüyorum cünkü bu dedigin olay en az onları etkilicek hatta avrupa ve amerika kendi kendini yerken afrika ile ugrasamıcagı ve silah satamıcagı için afrika düzene bile girebilir ve hayatın oldugu tek yer olabilir afrikanın da suanki dünya seviyesine gelmesi 300-400 sene alacagını düşünecek olursak ben cevap olarak 300-400 sene arası derim
Sosyal ağlarda paylaş

Buzdolabi gibi seylerin calismasini bilmek cok dert degil. Kompleks degil aslinda, cok basit seyler. Muadili de yapilir zaten. Diger yandan bu gibi ortamlarda insanlarin birbirine girmesine mana veremiyorum. Tamam garanti olay cikacak her tarafta.. ama allasen bir arada olsaniz altindan kalkabileceginiz seyler icin ayrilik icinde cozum aramak garip!
Sosyal ağlarda paylaş

Rotweiler said:

Konuyu souksuz okudum kaç gündür. Bence bu soru projeye dönüşmeli o çizgiroman olayını tamamlamalıyız. Ben elimden geldiğince yardım etmeye varım çünkü okurken bile aklımda binbir türlü tilki geziyor. Yararlı olacağına inanıyorum.

Istanbuldaysaniz toplasip calisalim.. konuyu ben uzun zaman once kafamda oturtmustum.dijitalden, msnden falan cok kolay olmuyor bu isler ama istanbulda olan varsa ara ara toplanip guzelce halledebiliriz.
Sosyal ağlarda paylaş

bence rerore olayı biraz daha acması lazım tamam teknoloji gitti ama fabriklar flan yok mu oldu evler flan cünkü bunların hepsi teknoloji ürünü kagıt yapamak bile bütün kagıtlarda mı yok oldu sadece doga ve insan dige düşündüm ben bu sebeple toparlanmanın cok gec olacagını düşünüyorum
Sosyal ağlarda paylaş

Brükseldeyim şuan =))
Ama evet, ekim ayında uğrayacağım istanbula. Bunları oturup düşünebilceğimiz bi toplantı ayarlayacağımıza inanıyorum. Hatta sadece bilim kurgudan ileri gidip, olur da böyle bir senaryo olursa bize yararlı bile olabilceğine eminim.

Fabrika vs olaylarına gelince evet, yani sonuçta bu tür şeyler insanlar tarafından kontrol edileceğine göre, kontroller zamanında yapılmassa devasa yangınlar çıkacağı kanısındayım. Üretim olmadan tüm resourceların yaklaşık 1 2 ay içinde tükeneceğini ve ya israf edileceğini düşünüyorum. Çünkü yağma olayları baş gösterecek, e bu da ihtiyaç fazlasını almak anlamına geldiğine göre. Kaos ortamı elbet yaşanacak ancak, illaki köşesine çekilip pusuda bekleyen, sakin sakin ne yapacağını planlayan, dağlara kaçan biçok insan olacak. Ben olsam alabildiğim kadar gerekli alet edevatı alıp dağ, ova vs gibi yerelere kaçardım.

Yani olayın özü aslında doğaya geri karışmakta başlıyor diye düşünüyorum. Bu şekilde survival çok daha kolay olacaktır eminim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...