Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Olasılık problemi-acil

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
şu soruyu çözebilir misiniz, nereye açacağımı da bilemedim.

a ve b harflerinden oluşan 9 harfli dizilerden kaç tanesinde baba kelimesi bulunur?
a ve b sınırsız, 3 tane a 6 tane b vs. değil
Mesaj tarihi:
baba'yı 1 tane harf gibi düşün. 9-4+1 = 6

6! kadar baba içeren var, ama a lar yer değiştirebilir, b ler yer değiştirebilir. 6! bölü 2!.2! tarzı bişey olması lazım cevabın tam emin diilim.
Mesaj tarihi:
senin mantığınla çözerseniz

(babayı yerleştirebileceğin yerler)x(geri kalan dizi için muhtemel değişik kombinasyonlar)

şeklinde olması lazım. Değişik kombinasyonlar da 2^5
Mesaj tarihi:
böyle öss tipi tarzı soruların sorulduğu programlara falan bunun dede versiyonunu yapıp "kaç tane kombinasyonda 3 dedeyi arka arkaya yerleştirebiliriz" tarzı bir soruyu inci yazıp göndersin.

inci kafası oldum
Mesaj tarihi:
Elma_v2 said:

baba'yı 1 tane harf gibi düşün. 9-4+1 = 6

6! kadar baba içeren var, ama a lar yer değiştirebilir, b ler yer değiştirebilir. 6! bölü 2!.2! tarzı bişey olması lazım cevabın tam emin diilim.

ama şey de olabilir, babababaa veya bbabababa... yani 9 harf içinde iki tane baba olabilir.

Soruda şu kadar a şu kadar b demiyor, yoksa tekrarlı perm. ile yapılırdı.
Misal:
aaabbbbbb olsun. 9!/3!.6! (baba için değil tabi)

ama adet belli olmadığı için a'nın a'dan bir farkı olmuyor.

En geç yarına cevabı lazım, şıkları yok ama sonuç 3 basamaklıymış
Mesaj tarihi:
dizide baba yı gördüğümüz zaman tamamdır diyorsak, en kazma yontemle :

(baba)_ _ _ _ _

en az bir babayı bulalım, kalan harfler umrumuzda değil dersek (6 x 1/16) ihtimalle baba ya rastlarız. bunun içinde bababa , babababa gibi üçlü dörtlü baba sekansı görebildiğimiz durumlar da dahil, P(X>=1) durumu yani

şeklinde yorumladım, yanlışım olabilir

2^9 kelime çıkar 9 harften, en fazla 192 baba sekansı içeren kelime var

kesin sonuç bilemedim şimdi çünkü baba[ab]baba dersek mesela hem (baba)----- hem de -----(baba) nın kapsadığı kelime olur, böyle bissürü tekrar olabilir, ona da şu anda kafam basmıyor

192 den küçük olsa gerek yani
Mesaj tarihi:
net cevap : 158

trol değil, ciddiyim

bunu algoritmayla buldum, olasılıktan da doğrulayan cevap,

babababa_ : 2 * 1/256
bababa_ _ _ : 4 * 1/64

birbirini tekrarlayanları çıkarırsak 158 kalıyor. (baba)[ba] [ba](baba) mesela ilkyle elimine ettiklerimizden biri.

çok bilimsel olmadı evet
Mesaj tarihi:
Ardeth said:

böyle öss tipi tarzı soruların sorulduğu programlara falan bunun dede versiyonunu yapıp "kaç tane kombinasyonda 3 dedeyi arka arkaya yerleştirebiliriz" tarzı bir soruyu inci yazıp göndersin.

inci kafası oldum

öle bir başlık saniyeler içerisinde 2. sayfaya düşer hit görmez
Mesaj tarihi:
cevap 160.

tekrarlaması önemli değil, soruda kaç tanesinde baba var diye sormuş. iki tane de olsa farketmiyor

ayrıca kullanılan yöntem itibariyle tekrarlayanlar da çift sayılmıyor.
  • Yeni Oluştur...