Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sayısal Yöntemler

Batuhan_BJK

Öne çıkan mesajlar

şimdi bizim dersi anlatan hoca, bölünmüş farklar diye bir konu anlattı. benim çalıştığım kitapta da bu isimde bir konu yok, sonlu farklar diye bir konu var. bu iki konu aynı mıdır nedir onu soracağım.

hoca, f[x1, x2] (parantezler köşeli) gibi şeyler gösterirken, kitapta Δf(x) ve Δ²f(x) olarak geçiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Batuhan_BJK said:

hoca, f[x1, x2] (parantezler köşeli) gibi şeyler gösterirken, kitapta Δf(x) ve Δ²f(x) olarak geçiyor.

f[x1,x2] dediği şey hocanın herhalde f(x1)-f(x2) dir diye tahmin ediyorum.

deltaf(x) denen şey ise genelde f(x+epsilon)-f(x) gibi bir değerdir. hatta deltaf(x)/delta(x) limit x->0 da f(x)in türevini veririr. yani x noktası etrafında azcık sağa gittiğinde iki nokta arasındaki fark gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

notlarım yanımda yok, ve finalden çıktığımın saniyesinde dersle ilgili bütün bilgileri hafızadan silmiştim.

arada 3-5 bişey kalmış onları yazıyim(ama doğruluğu kesin değil, yanlış hatırlıyo da olabilirim)
delta ve nabla (üçgen ve ters üçgen) ileri ve geri farkları gösteriyodu(ileri fark: f(i+1)-f(i) geri fark: f(i)-f(i-1))
Δ²=f(i+2)-2*f(i+1)+f(i) ydi galiba.
türevdeki deltayla alakası yok. sayısal yöntemler dersinde "d" kullanmıştık türev için.

köşeli parantez de o tür operatörlerden birisi ama hangisiydi hatırlamıyorum. bölünmüş farklarla ilgili hatırladığım tek şey o konuyu çalışmadığım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...