Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dragon Age 2

HellHound

Öne çıkan mesajlar

Kaede said:

Venator said:

Şimdi şöyle ilginç bir durum var aslında. Ciddi ciddi değişik RPG türlerini oynayan, çok sağlam masaüstü oyunlar oynayan bir kitle var. Bu kitleyi hedeflemez mi oyun firmaları? Elbet de hedefler ama bu kitlenin umrunda değil ki bilgisayar oyunları. Çünkü RPG dediğin şey sosyal interaksiyon gerektirir, ve de de bu adamlar oturup da bilgisayar başında bu oyunları oynayacaklarına grup olarka toplanıp eğlenmeyi tercih ederler. Oyun oynarlarsa anca eğlencelik oynarlar.

O yüzden mesela bu kitlenin içindeki haftasonu Cthulhu oynatıp pazar günü vakit bulursa PCde oyun oynayan adam gidip de "Dragon Age 2" güzelmiş ya diyecektir. Adamın ihtiyacı yok, beklentisi yok çünkü.

Şimdi bir de diğer kitle var, oyuncu olup da RPG ile alakası olmayanlar. Bunları pek açıklamaya gerek duymuyorum, çünkü bu adamın önüne gidip de RPG oyunu diye herhangi bir blockbuster filmin oyun/film karışık versiyonunu versen ağzından salyalar aka aka 10 puan verecektir.

Şimdi hem oyuncu olup hem de RPG'ci olmak, aslında çok arada kalan bir kitle. Yani aslında ancak bu grupta olunca anlıyorsunuz ki, RPG oyunlarının problemlerinin çoğunluğu işin "oyun" değil RPG kısmından çıkıyor.

Mesela hep deniyor ki, bioware senaryoları hep aynı çok klişe. E, bir süre boyunca RPG oynayıp/oynatınca farkediyorsunuz ki bütün RPG senaryoları öyledir. İster vampir, AD&D olsun, hepsi aynı şey aslında.

Ya da deniyor ki combat sistemi kötü. Şu ana kadar ki hayatım boyunca, bütün RPGcilerin hepsinin üzerine anlaşıp da "evet abi işte budur" dediği bir sistem yok ki? AD&D çok karışıktır, GURPS buglı ve de dengesiz olmasıyla efsanedir, Bloodlines'ın sistemi (WoD d10) hesaplaması zordur ve de acayiplikler yapabilir, yok efenim BTech gibi 2d6lık sistemler de hep şansa dayanır gider bu liste.

Şimdi tabi bilgisayar oyunlarının bir avantajı var, zar atmak zorunda ya da random olaylara tabi tutmak zorunda değilsiniz ana karakteri. Çok güzel, ama o zaman da combat sistemi sci-fi settinginde FPS, fantasy setting'inde de action RPG olur. Bioware bu işi yapmayı beceremese de (yani combat sırasında oyuncuya sanki FPS oynuyormuş hissiyatı vermesi = suspension of belief'i bozmasi); yine FPS sisteminin kullanıldığı Bloodlines, Fallout 3, NV gibi oyunlarda bu iş fena kotarılmıyor aslında.

Neyse, konudan saptım biraz. Olayın özeti şu, aslında "kaliteli" bilgisayar oyunu RPGsi bekleyen ve de isteyen kitlenin ben o kadar da ciddi miktarlarda olduğunu sanmıyorum. Sonuçta yukarıdaki hardcore RPGci dediğiniz adam da casual ve de eğlenceli oyunu sevecektir. Zira, o adamın gözünde planescape torment'in de dragon age 2'nin de senaryosu haftasonu attığı oyundan çok daha kötü. Belki forumları girip whine edicektir, eskiden de böyle miydi diyecektir ama çatır çatır da oyunu çerezlik niyetine alacaktır.

Metacritic user reviewsa bak o zaman Dragon Age 2 için. O kadar fazla sayıdaki kullanıcıyı tek kitleye sokmayı başarabilirsen helal olsun.

Hayır. Dragon Age 2 biraz oturup düşünen her oyuncu kitlesi için kötü bir oyundu.

E iyi de o olay cok meshur ki. Daha dragon age 2 ciktiktan 24 saat gecmeden nuke'lendi metacritic skorlari, saka gibi 3 seviyesine inidirildi. Cok konusuldu, acilan bir suru yeni account'un 0,1 gibi notlar vermesiyle birilerinin organize bir sekilde ratingleri nuke'ledigi iddia edildi. Yani, metacritic skorlari pek bisey ifade etmiyor bence.

Bana sorarsaniz oyun kotu, ozellikle ilerledikce daha da kotulesiyor. Anders'in chantry'i patlattigin bilmiyordum spoiler olarak okudum ama oyle sacma biseyler yapacagindan suphe ediyordum. O questin ortasinda killandim zaten, sikistirdim anders'i yalan soyledigini itiraf etti, "ama ne olur chantry"e gizli girmem lazim" diye diretti. Yapmayacam diye bitirdim questi ama okudum ki sonradan kendisi gidip patlatiyormus. E hani secenek falan? Questi yapmasaydim o malzemeleri toplamasaydim ne olacakti peki?
Sosyal ağlarda paylaş

Venator said:
E iyi de o olay cok meshur ki. Daha dragon age 2 ciktiktan 24 saat gecmeden nuke'lendi metacritic skorlari, saka gibi 3 seviyesine inidirildi. Cok konusuldu, acilan bir suru yeni account'un 0,1 gibi notlar vermesiyle birilerinin organize bir sekilde ratingleri nuke'ledigi iddia edildi. Yani, metacritic skorlari pek bisey ifade etmiyor bence.

Bana sorarsaniz oyun kotu, ozellikle ilerledikce daha da kotulesiyor. Anders'in chantry'i patlattigin bilmiyordum spoiler olarak okudum ama oyle sacma biseyler yapacagindan suphe ediyordum. O questin ortasinda killandim zaten, sikistirdim anders'i yalan soyledigini itiraf etti, "ama ne olur chantry"e gizli girmem lazim" diye diretti. Yapmayacam diye bitirdim questi ama okudum ki sonradan kendisi gidip patlatiyormus. E hani secenek falan? Questi yapmasaydim o malzemeleri toplamasaydim ne olacakti peki?

bu külli yalan
yok efendim 4chan saldırıyormuşta hakem gollerini yiyormuş

oyun çıktıktan kaç gün sonra bile 200 civarı review vardı. ulan 4chan saldırsa orda 200 değil 2000 en az review olurdu

kaldı ki forumlarına taşınınca bu konu o ilk reviewı da2 olan kadar bioware defense forcedan OMG BEST GAME EVAR 10 10 10 cular da doldu. hiçbir sebep gösterilmeden silinen düşük puanlı reviewları saymıyorum bile
Sosyal ağlarda paylaş

said:

andersla recruit ettikten sonra selamlasmasan bile genede patlatiyor, act 3 de yaptiginiz tek secim templar ve mage secimi, onunda tek etkisi varricin oyunun sonunda anlattigi sey o kadar

hikaye ayneeen devam ediyor neredeyse
Sosyal ağlarda paylaş

Kaede said:

Venator said:

bu külli yalan
yok efendim 4chan saldırıyormuşta hakem gollerini yiyormuş

oyun çıktıktan kaç gün sonra bile 200 civarı review vardı. ulan 4chan saldırsa orda 200 değil 2000 en az review olurdu

kaldı ki forumlarına taşınınca bu konu o ilk reviewı da2 olan kadar bioware defense forcedan OMG BEST GAME EVAR 10 10 10 cular da doldu. hiçbir sebep gösterilmeden silinen düşük puanlı reviewları saymıyorum bile

4chan lafı agzımdan bile çıkmadı. Ama bu tip iddialar vardı, ve de kanıt olabilecek nitelikte yeni account'lardan verilen 1'ler. Illa da 4chan olmak zorunda değil. Biz 5 tane hardcore DA:O'cu birleşip nerdrage yapmak istesek çok rahat bir şekilde bile flood edebilirdik metacritic skorunu ilk gün. 200 tane mesaj ne ki 5 kişi için, azmeden trollerin çok daha fazlasını yaptığını biliyoruz.

Bioware'cilerin olayı da rezillik. Yine bir forumda adamın birisi 10 puan verenlerden birinin Bioware çalışanı olduğunu ortaya çıkarmıştı, ki bu tam bir skandal. Bu iki olayın birlikte olması zaten metacritic skorunun (ne yüksek ne de düşük olarak) değerlendirilmesinin mantıklı olmadığını ve de kullanıcı profilini yansıtmadığını kanıtlıyor zaten.

Viktor said:

andersla recruit ettikten sonra selamlasmasan bile genede patlatiyor, act 3 de yaptiginiz tek secim templar ve mage secimi, onunda tek etkisi varricin oyunun sonunda anlattigi sey o kadar

hikaye ayneeen devam ediyor neredeyse

Abi iyi de o bir seçim bile değil ki. Templar'ları tutan bir allahın kulu var mı? Daha oyunun ilk dakikasından geliyor mage tarafına goller, vay efenim Meredith soyle zorbaymıs, Sister Petrice soyle paranoyakmıs, templarlar ev ev gezinip mage'leri kesiyorlarmış. Hayır madem adamlar bu kadar kötü, neden kasıyoruz ki işte, direk villain olsunlar. Meredith'in o tavırları gördükten sonra hele...

Hayır bir de şuna çok kızdım, Act 1de bir tane enchantress vardı az kalsın intihar ediyordunuz. Kadına kızıp oracıkta kesmiştim, meger onu affedersek questinin oladugu mekandan 2 tane lyrium cıkıyormus. Deeps roads'da da bir tanesini kacirdigim icin su an Rune of Valor yapamiyorum yetmiyor lyrium. Bunu nasıl ogrendim, oyunun bitmesine ramak kalmısken elimde bütün resourcelar tamam ama sadece 3 tane lyrium var olunca, "lan bu işte bir yanlışlık var" diyerek.

Bunun neresi seçim, resmen katil bir blood mage'i savun yoksa seni tam teferruatlı şampiyon yapamayabilirim diyor oyun.
Sosyal ağlarda paylaş

Venator said:
4chan lafı agzımdan bile çıkmadı. Ama bu tip iddialar vardı, ve de kanıt olabilecek nitelikte yeni account'lardan verilen 1'ler. Illa da 4chan olmak zorunda değil. Biz 5 tane hardcore DA:O'cu birleşip nerdrage yapmak istesek çok rahat bir şekilde bile flood edebilirdik metacritic skorunu ilk gün. 200 tane mesaj ne ki 5 kişi için, azmeden trollerin çok daha fazlasını yaptığını biliyoruz.

Bioware'cilerin olayı da rezillik. Yine bir forumda adamın birisi 10 puan verenlerden birinin Bioware çalışanı olduğunu ortaya çıkarmıştı, ki bu tam bir skandal. Bu iki olayın birlikte olması zaten metacritic skorunun (ne yüksek ne de düşük olarak) değerlendirilmesinin mantıklı olmadığını ve de kullanıcı profilini yansıtmadığını kanıtlıyor zaten.

Senin ağzından bişey çıkmasına gerek yok. Bioware forumlarını gezersen görürsün zaten. Gaider bile TROLLERİN SALDIRISINA UĞRADIK HERPDERP diyor.

Hadi 3-5 kişi toplandı aşırı tepki göstererek trolledi diyelim. E onlar kadar bioware defense force da haksız review yaptı. Birbirlerini nötürlesinler. Ortalamanın daha yüksek olması gerekmezmi ?

Ciddi ciddi insanların şu oyunu oynayıp, çok kötü bulup, tepkilerini dile getirmek için oyunu yerden yere vuran review yazıcaklarına inanamıyormusunuz da illa işi organize troll çetelerine bağlıyorsunuz ? Bioware diyince anlaşılıyor da siz aklı başında insanlarsınız yahu

Kaydolmaya üşenmesem yerden yere vuran 0 puanlık bir review da ben yazardım. Ben de mi trollüm ?
Sosyal ağlarda paylaş

Ben kendi fikrimi söyledim, metacritic kullanıcı review'ları bence güvenli değil. Bioware oyları ne kadar dengelemiştir bunu bilemeyiz. Fazla bile olabilir o notlar, ama sağlıklı bir tartışma için güvenilir değiller.

Ama evet uzatmanın manası yok, sonuçta oyunu bitirmeye yaklaşıp da ciddi şekilde beğenen olduğunu sanmıyorum. Başlarda fena değildi de, son act çok çok kötü.

Tabi bunun ne anlama geldiğini de biliyoruz: EA oyunu aceleye getirdi.
Sosyal ağlarda paylaş

ben 3-4 saattir oynuyorum ve gercekten sevdim :=) bioware tam benim gibi casual rpg severlere layik bir oyun yapmis questler öyle abarti dallanip budaklanmiyor, oynanisi kolay, karakterler basarili, grafikler fena sayilmaz. 10 10 10 denemez ama yinede bu siralar hicbir oyuna 2 saatten fazla dayanamayan bana ilaç gibi geldi.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Abi iyi de o bir seçim bile değil ki. Templar'ları tutan bir allahın kulu var mı? Daha oyunun ilk dakikasından geliyor mage tarafına goller, vay efenim Meredith soyle zorbaymıs, Sister Petrice soyle paranoyakmıs, templarlar ev ev gezinip mage'leri kesiyorlarmış. Hayır madem adamlar bu kadar kötü, neden kasıyoruz ki işte, direk villain olsunlar. Meredith'in o tavırları gördükten sonra hele...

templarlaro villian yapsalar bisi demicem hani, magelerde nerdeyse hepsi possesed, mageleirn tarafini tutsanda gene mageleri kesiosun isin kotusu, head enchanter iste "SENIN ANNENI OLDUREN ADAMIN RESEARCHINI BILIYORDUM, BAK SIMDI KULLANIYORUM CEE EEEEEEEEEEEEEEEEEEEE" diyip awakeningden harvestera donusuyor

en komik olayda meredith in gelip "anneni blood meyc kesti, hadi butun mageleri dogriyalim" demesi, ki templarlar tasfir edilen mageler yanidna melek bile klaiyor arada

sey cok komikti ama, asil kotu meredith guyaa, meredith i devirmek icin toplanmis bir gurup var ve onlara katilamiyoruz, aksine kesip bicerek kamplarina gidiyoruz, o zamanda thrask gg oluo

tempalrlar kotu
mageler daha kotu

e ne bicim RPG bu, iki gurubun liderinide dogramak disinda secim yok, baristirma yok, hikayenin sonunu etkileme yok her sekil ayni gidisat, tek fark templarlarla kanka olunca viscount seciliyorsun, mageleri kurtariyim dersen kacak oluyorsun

originsdede vardi bu secim hani, evet cok boktan otesiydi oda, mageleri oldurmek icin KEEEL KEEEL KEEEEEEEL mentalitesinde olman gerekiyorduda en azindan o templar mage gerginligini guzel anlatiyordu

bide meredith in olayi var tabi, daha sehre gelir gelmez meredith in kotu oldugunu soyluyorlar zaten, ilk act daha mageleri en ufak amzerette tranquil yaptigini goruyoruz, e zaten tranquil olumden once verilebilicek en agir ceza, kimisine gore olumden bile kotu, e o zaman meredith gittikce serlesiyor dediklerinde ne oluyor? ne yapabilirki

lyrium idol kilinc act 2 de geciyro kadinin eline, sonra act 3 diyorki BAK BU KILINC CORRUPT ETTI, ya bi git isine bioware ya
Sosyal ağlarda paylaş

yanlış bilmiyosam dedikleri gibi oluyor zaten o sir alrik in tranquil solution u hem divine hem meredith tarafından geri çevriliyor, sanırım mage ler ve city protect konusunda meredith in takıntılı bi tavırda olduğunu anlamamız gerekiyor o idole kadar olan muhabbette ama tranquil solutiona başvuracak kadar deli de değil güyya, sonra idol buna fısıldaya fısıldaya kayışı koparıyo karı onu demeye çalışmışlar sanki

ahahah şimdi yazarken farkettim olayın sunumu acayip boktan, aslında kelimede bulamadım duruma tam olarak, bişey anlatmaya çalışmışlar bölümlere ayırarak ama..
Sosyal ağlarda paylaş

Mach said:

ben 3-4 saattir oynuyorum ve gercekten sevdim :=) bioware tam benim gibi casual rpg severlere layik bir oyun yapmis questler öyle abarti dallanip budaklanmiyor, oynanisi kolay, karakterler basarili, grafikler fena sayilmaz. 10 10 10 denemez ama yinede bu siralar hicbir oyuna 2 saatten fazla dayanamayan bana ilaç gibi geldi.

Bu olay da biraz garibime gidiyor. Yani tamam casuallar da RPG sevsinler eyvallah. Ama zaten Mass Effect serisi onlar icindi. Adamlar iki yil once cikip da "arkadaslar Mass Effect daha casual bir oyun evet, hardcore RPGciler icin Dragon Age serisini cikaricaz" demislerdi. Bence de o model guzeldi, casual sevenler ile hardcore'culari birden tatmin edebiliyorlardi.

Hayir ne oldu anlamiyorum, Dragon Age iyi satmadi mi? Hayvan gibi skorlar almadi mi?

Bioware'in yaptigi tek sey fanlarini sogutmak. Su andaki durumlari Bethesda'dan beter, en azindan Bethesda'nin setting'i ve side questleri daha doyurucu oyunlar yapiyor butun oyunu iki magarada gecirmiyor lol. "Babami bulmak icin wasteland'e gidiyorum" bile daha gercekci ve yaratici DA2'nin ana hikayesine gore.
Sosyal ağlarda paylaş

origins zaten ciktigi sene odulleri demon souls a kaptirdi ehueheu, tma o ara bioware "japonyadan oyun cikmaz, cok tekduze oyun yapiyorlar" diye ahkam kesiyordu tokat gibi indi cevap

isin komigi japonlar oyun yapamiyor dedikten sonra rpg diye yedirilen shooter mass effect ustune su da2 yi cikarmis olmasi bioware in, ilerleme oyunu sulandirip kisaltip icine etmekse evet sanirim caponlar harbi beceremiyor bu isi
Sosyal ağlarda paylaş

mass effect gene iyi, karkater etkileşimleri falan güzel. ilk oyundaki companionlar ve npc lerle ikinci oyundaki karşılaşmalar ve yaşananlarda güzeldi bence. çok derin rpg yoktu ama benim gözüme çok batmadı o kadar. combat şeklide olması gerektiği gibiydi bence. dragon age 2 de 10 tane yaratığın ortasına girip two handerı savurup, sanki el bombası atılmış gibi hepsinin aynı anda parçalarına ayrıldığını görmek son noktayı koydu zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

Luxor said:

mass effect gene iyi, karkater etkileşimleri falan güzel. ilk oyundaki companionlar ve npc lerle ikinci oyundaki karşılaşmalar ve yaşananlarda güzeldi bence.

valla mass effect'i baz alacaksak companion etkilesimleri Dragon Age 2'de masterpiece

hele Ashley/Kaiden ile karsilasmaya, dlcsiz Liara'ya falan guzel diyebilmek icin afedersin ama baya baya dusuk standarta sahip olmak lazim
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...