Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Diyanet'ten 15 milyon dolarlık cami projesi

escape

Öne çıkan mesajlar

Buna da katılmıyorum mesela.
Cennet ve cehennem kavramlarının ilk çıktığı zamanlar toplu hayata geçiş dönemleri.
Yani birilerinin senin için ölmesi gerekiyor ve sen bu adama öldükten sonrası için bişey vaadetmezsen o adamı kontrol etmen çok zorlaşır.
Olay saadece savaş sebebi değil, savaşta din üzerinden insanların abuse edilmesi de var. Bu din in suçu değil doğrudan belki ama ciddi bir katalizör görevi görüyor.
Her neyse ben dışarı çıkıyorum asdas.
Sosyal ağlarda paylaş

Defensive said:

Quiternoob hocam yazdığın herşeyin cevabı benden alıntıladığın yerde var.İslamiyetin temeli, bellidir.

Bana da öyle geliyor ki benim yazdığım yerlerde benden alıntıladığın herşeyin cevabı var ve biraz yüzeysel bakıyorsun.
Herkes Allah birdir der, herkes melekler birdir der, herkes Kuran birdir der ama bunu yorumlayışı fakrlı olur. Zina yapmayacaksın der ama sonra eşek kadar adamı emzir akraba olursunuz der, bu nedir şimdi zina değil midir? Adama sorsan o da temeli bellidir diyecek ama temeliyle dolaylı olarak çelişen bir sürü şey yapılıyor.

Defensive said:

İslamda ruhban sınıfı yoktur. Dediğim gibi temel omurgaya aykırı hareket edersersen zaten islamın dışına çıkıyorsun, islamı temsil edemessin.

Şu an ruhban sınıfının olmadığı bir İslami mezhep yok. Alevilik hariç.

Defensive said:

Hocam alıntıladıgın şeyde var hepsi, islamin temeline aykırı şeylere inanıyorsan, zaten diyeceğim birşey yok. Bu tarz inanışlar olabilir ama bunun hak olmadığını biliyoruz. Anlatabiliyormuyum ?

Yahu benim başından beri dediğim şey zaten onun yaptığı sana göre İslam'ın temeline aykırı, ona göre de sen yanlışsın? O kadar insan kitabı açıp okumamış da mı böyle şeyler yapıyor sanki, hayır. Onların kendilerine göre bir yorumu var, seninkiyle çelişse de çelişmese de.

Defensive said:

Olmuyor sen benim dediklerimi okumadan yazıyorsun. İslamiyetin temel konularında ihtilaf olsa haklısın, yani allah birdir, ikidir, namaz vardır yoktur. Bunlarda ihtilaf yok ki.

İhtilaf temel konularda değil, günlük yaşamla ilgili yorumlarda.

Kesin bir dille belirtilen 5 şartta ihtilaf olmaması birşey değiştirmiyor. Bunu bana anlatana kadar dünyada birbirinden çok farklı İslamı yaşayış tarzlarına bak ve ondan sonra diyebilir misin "tamam herkes İslam'ı özüne uygun bir şekilde yaşıyor". Olay 5 şartta olsa kitabın devamına gerek kalmaz 10 emir misali 5 emir verir tamam der. Sana göre namaz farzdır, öbürüne göre başka birşeydir, Aleviler kılmıyor mesela. Birine göre Allah eli sopalı bir adamdır, diğerine göre force'tur. İkisi de adına Allah der ama birliğine inandıkları güç başkadır.

Defensive said:

Son olarak Atatürk'ü çok okurum ve kendi çıkarırımı söyledim. Devre devre anlattım yukarıda, ben anlamıyorum benım yazdığımı okumadan mı cevap verıyorsun. Belli bir dönem dindar, belli bir dönem pozitivist,materyalist akımı kabul ettigini, sonra savaşlarda etkılenıp dıne ılgı duydugunu, fakat yobaz kısımın baskısını düşünerek dini söylemleri belli bir yerden sonra kestigini.. Yazdım abi.Öyle davranmak durumundaydı, ataturk elınde kuranla bır gozukse softalar kazanırdı o dönemde..

Ben cevap verdiğimde konuya birkaç sayfa eklenmişti, arada kaçırmış olmalıyım. Ama birşey farketmiyor, benim koyduğum 3 alıntı herşeyi açıklıyor zira; Müslüman olan biri o lafları söy-le-ye-mez. Söylemez.

Defensive said:

Buda olmamış, yazdığın herşeye ben cevabı çok önceden vermişim.
Kaldı ki sen otorite değilsin benim için yanlışımı görüp düzeltecek.

Bu tartışma hala devam ediyorsa ya senin verdiğin cevaplar yetersiz ya da ben anlamıyorum demektir. Sen benim anlamadığımı ben ise senin anlamadığını düşünüyoruz, bu yüzden bu konuşmayı yapıyoruz zaten.

Yanlış birşey yazarsan düzeltirim, sen de bana ilk olarak benim yazdıklarımda sana yanlış gelen bir noktayı düzeltmek için cevap vermiştin. Burada bir bilgi paylaşmı yapılıyor sonuçta, bunlar normal şeyler.
Sosyal ağlarda paylaş

escape said:

din yüzünden cıkan savaşlar en azından inanç yüzünden. insanlar inandıkları değerler iiçin savaşıyorlardı. zira din harici savaşlar sadece bir avuç toprak için.

Bu büyük yanılgı. Yine bir avuç toprak için o savaşlar, sadece komutanlar başkanlar papalar vs. artık her kimse insanları kontrol etmek için dini duygularını sömürüyorlar. Dini inançları için savaştıklarını sanarken aslında bir avuç toprak için savaştırılan piyonlar oluyorlar
Sosyal ağlarda paylaş

Quiternoob yazdıklarını okudum, ve hala dediklerimin arkasındayım. Temel şeylerde yorum yapılamaz. Kalan kısımda yapılır, farklılıklar olabilir.

Sen temel konularda yorum yapıyorsan, üzgünüm olmuyor.Bunun dışında ruhbanlık olayına hiç katılmıyorum, açarsan tartışırız.

Atatürk konusuna gelince, daha öncede dediğim gibi o lafı demiş olabileceğini düşünmüyorum. Demiş isede daha önce dediğim gibi hayatının evrelerinde dine bakış açısı değişikti. O zaman demiştir. Nihai fikrinin bu olduğunu düşünmüyorum.

Son olarak tartışmak tamam ama sen yanlışsın ben düzelttim, işte o olmaz. Ben tartışıyorum, sen benim yanlışımı düzelttigini söylüyorsun. Sorun orda :)
Sosyal ağlarda paylaş

nileppezdel said:

escape said:

din yüzünden cıkan savaşlar en azından inanç yüzünden. insanlar inandıkları değerler iiçin savaşıyorlardı. zira din harici savaşlar sadece bir avuç toprak için.

Bu büyük yanılgı. Yine bir avuç toprak için o savaşlar, sadece komutanlar başkanlar papalar vs. artık her kimse insanları kontrol etmek için dini duygularını sömürüyorlar. Dini inançları için savaştıklarını sanarken aslında bir avuç toprak için savaştırılan piyonlar oluyorlar

Dinin kullanılmasına karşıyız, o kadar.
Sosyal ağlarda paylaş

Defensive said:

Quiternoob yazdıklarını okudum, ve hala dediklerimin arkasındayım. Temel şeylerde yorum yapılamaz. Kalan kısımda yapılır, farklılıklar olabilir.

Sen temel konularda yorum yapıyorsan, üzgünüm olmuyor.Bunun dışında ruhbanlık olayına hiç katılmıyorum, açarsan tartışırız.

Atatürk konusuna gelince, daha öncede dediğim gibi o lafı demiş olabileceğini düşünmüyorum. Demiş isede daha önce dediğim gibi hayatının evrelerinde dine bakış açısı değişikti. O zaman demiştir. Nihai fikrinin bu olduğunu düşünmüyorum.

Son olarak tartışmak tamam ama sen yanlışsın ben düzelttim, işte o olmaz. Ben tartışıyorum, sen benim yanlışımı düzelttigini söylüyorsun. Sorun orda :)

abi yanlışlarını kimse düzeltmeye çalışmıyor o bizi aşar sanki
de ben bunu yanlışlıkla ÖM olarak yolladım ahahah
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaşlar ruhban sınıfı islamda yoktur.yapmayın etmeyin. bir de alevilik de sadece yoktur denilmiş ki o daha garip. şimdi alevilikte düşkünlük tarzı olaylar var.yani girmeyelim diyorum ama islamda ruhbanlık varsa alevilik de vardır çünkü dinden men edebilecek kişiler vardır.

bence kuitirnub istersen ruhban kelimesini araştır,onu biliyorsan islamı araştır,hiç olmadı bir süre sadece dinle. islama inanıp inanmak başkadır,islamda ruhban sınıfı var demek başkadır.

atatürkün dine bakış açısı şu açıdan önemli,türkiyede kim ne yapmak istese arkasına atatürk'ü almak istiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Defensive said:

Ben yorum yapmıyorum, yapan yapıyor ama. Ben İslam'ın şartlarını kabul etmeyen Müslüman yoktur da demiyorum, uygulanışları değişebiliyor diyorum. Çünkü herkesin algısı farklı.

İslam'ın özünde olmasa bile İslam'ın yaşanışında ruhbanlık gayet de vardır. Din adamlığını meslek olarak icra eden herkes ruhbandır.
Defensive said:

Bu durumda sen inanmak istediğine inanıyor, istemediğine inanmıyorsun demektir.

1 kasım 1937 tarihli meclis açış konuşmasından;
"dünyaca bilinmektedir ki, bizim devlet idaresindeki ana programımız, cumhuriyet halk partisi programıdır. bunun kapsadığı siyasetler, idarede ve siyasette bizi aydınlatıcı ana hatlardır. fakat bu prensipler gökten indirildiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutulmamalıdır. biz, ilhamlarımızı gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz."k.atatürk, medeni bilgiler, afet inan

Bu hayatının hangi evresiyse artık en önemli evresi olsa gerek zira Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı süresinin tamamını kapsıyor gibi.

Defensive said:

Söylediğinin yanlış olduğunu düşünürsem düzeltirim, sen de aynısı olsa bana yapabilirsin tabi zira tartışma denen eylemin sıradanlıklarıdır bunlar. Buna alışmanı öneririm çünkü yine olsa yine yaparım, ve sen de bir hatamı görür bunu düzeltirsen sen de bana birşey katmış olursun.
Sosyal ağlarda paylaş

Dışarı çıkınca yazmayı unutmuştum, şimdi aklıma geldi.

abvblizzard said:

Defansive işte asıl ayrı düştüğümüz nokta şu, siz o adamların öyle davranmasının sebebinin cehalet olduğunu söylüyorsunuz ben de o cehalete ulaşamadığı için birilerinin kafasına göre yorumlamasına izin verdiği için kuran ı suçluyorum.

Kalın kısmı tam olarak anlamadım. Anladığım kadarıyla şöyle cevap vereyim. Peki islamiyet yüzünden vatana millete çok yararlı olan, insanlara yardım eden kısmı neden görmezden geliyorsun ? Tam tersi iyi kısmı baz alsak ?

Ben sana sağlam bir örnek vereyim, eğer insanlardaki vatran aşkının yanında sağlam iman olmasaydı bu vatan kurtarılamazdı 90 sene önce. Türklerin kahramanlığına ve vatan sevgisine bende katılıyorum ama iman boostu olmasaydı olmayacağını düşünüyorum tam olarak.

Nasıl mı? Şimdi şurda sorsak herkes vatanını seviyordur. Samimide konuşuyordur kendine göre. Ama kaç kişi gerçekten gerekse işin ucunda ölüm olduğunu bile bile şu askere gider?
Ölüme gidiyorsun abi. O zamanı düşün. Buda ancak sağlam bir imanla olur. Gerçek müslüman ölümden korkmaz.

Birde böyle düşün. İşin iyi yanını. Onun dışında diyalektiği şöylede götürebiliriz. Anne - babayıda suçlarsın. Bende derim ki suçlu kur'an değil, o cahillerin doğmasına neden olan anne - baba. En azın senın teori kadar mantıklı.

Quiternoob;

Birimizden biri birşey kaçırıyor. Ben diyorum ki ( İslam alimlerinin çok büyük bir çoğunluğu böyle düşünüyor ) İslamiyette yoruma açık konu vardır, olmayan vardır. Sen eger yoruma kapalı kısmı yorumlarsan (En temeli allah vardır ve bırdır misal olarak) yapılmaması gereken birşey yapmış olursun.
Kalan kısımlarda ( misal kurban nasıl kesilir ) bunda farklı yorumlar olabilir. Bunda sorun yok. Anlaşabildik mi?

ben demiyorum ki yanlış yorumlar yok, var. Yorum farkı bana göre ancak yorum açık yerlerde varsa uyar, yoksa islamiyetin omurgasına zarar vermıs olursun.

Onun dışında ruhbanlık kesinlikle yok. Sen bana söyle ben Allah'a iletirim ile, işi insanlara ibadet konusunda yardım etmek olan diyanet çalışanlarını aynı kefeye koyman olmaz. ( Evet çok fazla diyanet çalışanı var.)

Son olarak tekrar oluyor ama, ben o günlerin öyle gerektirdiği için atatürk'ün öyle dediği düşünüyorum. yoksa içinde islam inancı olduğunu düşünüyorum.

Nasıl ki şu an kılıçdaroğlu islami diyaloglara girse bundan softalar ve akp yararlanır, atatürk'de o anlamda bence gerekeni yapmıştır. Ha sen buna katılmıyorum bu benım gorusum baska dersin eyvallah.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...