Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ev malikinin belediyeden izinsiz balkon genişletmesi.

kavurma

Öne çıkan mesajlar

Şimdi sayın arkadaşım, imar planı ile mimari planın ayrımını yapmam gerektirecek bir meslek grubunda mısın bilemiyorum. (inşaat müh. veya mimar olduğun kanısındayım üst postlarda buna rağmen imar planı ile mimari planı aynı şey sanıyor isen okumaya burada son verebilirsin.)

Şöyle özetleyeyim bilmeyenler ve bilmeyip de bilmek de istemeyip kendi bildiklerini savunanlar için;

İmar planı bir imar adası içerisindeki yapı yoğunluğunu ve cinsini tanımlar. Dolayısıyla herhangi bir kitle bilgisi içermez.

İmar durumu ise parsel ölçeğinde verilen, hem imar planındaki plan kararını içeren, hem de parselin/adanın sahip olduğu inşaat hakkı ile imar planı kararına uygun olarak yapılabilecek kitleyi tarif eder. Ancak bu ettiği kitle tarifinde balkonu şöyle olacak vs gibi bilgiler içermez.

Misal der ki: hmax=15.80 Yan bahçelerden= 3metre önden=5 metre arka bahçe h/2 olacak. Bu durumda kitle bildiğiniz dörtgen şeklinde konur ve inşaat alanı bu şekilde hesaplanır.

Dolayısıyla balkonlar 3194 / 3. bölüme tabii esnekliklere sahiptir. Çünkü mevzuatta belirtildiği şekilde yapılan açık çıkma değişikliklerinde imar durumunu etkileyecek birşey olmamaktadır.

Öyle olsa her kitle değişimi için imar planı değişikliğine gidilmesi gerekmektedir. Ancak her halükarda belediyesinden gidip görüş alınır ki yaptıkları değişikliğin ruhsata tabi olup olmadığı görülsün. Eğer olay ruhsata işlenme durumuna gelirse ruhsata esas verilen mimari, elektrik, statik gibi projelerin tadilatı da istenip, ruhsat yenilenir.

Hala kafasına birşey takılan varsa, daha detaylı anlatabilirim.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben avukatla birlikte gidip o balkonun ağzına yüzüne vuracağız gibi bir cümle kullanmadım. Sadece belediyeye yapacağım şikayetin uygun olup olmayacağı hakkında fikir sahibi olmak için bir avukata danışacağımı söyledim. Adamın yaptığı balkon beni ilgilendirmez belediyeyi ilgilendirir. Durum itibariyle büyükşehirde yaşayanlar bilir, şikayet olmadan yasal olmayan yapılara belediye dokunmaz. Çünkü haberi yoktur..
Sosyal ağlarda paylaş

Rasmon said:

Şimdi sayın arkadaşım, imar planı ile mimari planın ayrımını yapmam gerektirecek bir meslek grubunda mısın bilemiyorum. (inşaat müh. veya mimar olduğun kanısındayım üst postlarda buna rağmen imar planı ile mimari planı aynı şey sanıyor isen okumaya burada son verebilirsin.)

Şöyle özetleyeyim bilmeyenler ve bilmeyip de bilmek de istemeyip kendi bildiklerini savunanlar için;

İmar planı bir imar adası içerisindeki yapı yoğunluğunu ve cinsini tanımlar. Dolayısıyla herhangi bir kitle bilgisi içermez.

İmar durumu ise parsel ölçeğinde verilen, hem imar planındaki plan kararını içeren, hem de parselin/adanın sahip olduğu inşaat hakkı ile imar planı kararına uygun olarak yapılabilecek kitleyi tarif eder. Ancak bu ettiği kitle tarifinde balkonu şöyle olacak vs gibi bilgiler içermez.

Misal der ki: hmax=15.80 Yan bahçelerden= 3metre önden=5 metre arka bahçe h/2 olacak. Bu durumda kitle bildiğiniz dörtgen şeklinde konur ve inşaat alanı bu şekilde hesaplanır.

Dolayısıyla balkonlar 3194 / 3. bölüme tabii esnekliklere sahiptir. Çünkü mevzuatta belirtildiği şekilde yapılan açık çıkma değişikliklerinde imar durumunu etkileyecek birşey olmamaktadır.

Öyle olsa her kitle değişimi için imar planı değişikliğine gidilmesi gerekmektedir. Ancak her halükarda belediyesinden gidip görüş alınır ki yaptıkları değişikliğin ruhsata tabi olup olmadığı görülsün. Eğer olay ruhsata işlenme durumuna gelirse ruhsata esas verilen mimari, elektrik, statik gibi projelerin tadilatı da istenip, ruhsat yenilenir.

Hala kafasına birşey takılan varsa, daha detaylı anlatabilirim.

ben imar plani ile mimari plan aynidir demedim ayrica degisiklikler imar plani uzerinden degil yapi ruhsati uzerinden yapilir gene nalinci keseri gibi kendine yontmussun hLL
Sosyal ağlarda paylaş

Bana (dolaylı yoldan bile) hiçbir zararı olmayan şeye "yasaya aykırı banane" diye kılıf bulup şikayet etmekle bin yıl geçse uğraşmam ben şahsen. Öyle süper bir komşu muhabbetim de yoktur halbuki, sevmem hatta samimi olmayı pek; ama birbirinin işine çomak sokmayan ve güler yüzle selamlaşabilen komşular her zaman güzeldir.

Hele ki bunu yaparken "ama haberi olmaması lazım, başvururum sonra bir şey yapmazlar rezil olurum adam keyif alır" falan diye düşünüyorsa insan, o yasaya aykırılıktan değil, direk hasetinden ve işgüzarlığından şikayet etmiş demektir valla kimse kusura bakmasın. İşsiz bakkal bir şeyini tartarmış :p
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi adama sana zarar verene kadar karışmazsan ondan sonra hiç karışamazsın.burdaki arkadaşın niyeti veya balkon meselesini düşünmeden söylüyorum.ufak şeyler tabiki komşuluk ilişkisi içinde idare edilir.ama adam büyük bir değişikliği yasak olduğu halde herkesin göreceği biçimde yapıyorsa bunun "kanunları da sizi de umursamıyorum zaten aman aramız bozulmasın diye susarsınız susmayanlar da hiçbi halt yiyemez" demiş oluyor.
kanun varsa uygulanacak kimse bişey demiyor yap gitsin mantığıyla bi yere gelinmez.boş bir yolda bile kırmızı ışıkta duracaksın, kanun dur diyor, kimse sesini çıkarmazsa geçebilirsin demiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...