Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İmtiyazlı vatandaşlık

cacodemon

Öne çıkan mesajlar

Konu her ne kadar siyaset ekseninde dönmeye hazır olsa da, özünde felsefi bir tez yatıyor. O yüzden "siyaset yasak" yasağına maruz kalmamayı diliyorum.

Bildiğiniz gibi normal bir vatandaş "no taxation without representation" mottosu ile paramı veriyorum o yüzden temsil de edilebilmem, sesimi duyurabilmem gerekli demiştir (liberal yaklaşımda).

Peki ya birisi çıksa dese ki; vergi yükümlüklerimin bir kısmını oy hakkımla değişmek istiyorum. Yine vatandaş olarak kalacağım, ama oy kullanmayıp daha az vergi vereceğim. Biz bu arkadaşa imtiyazlı vatandaş desek, siz de onun gibi olmak ister misiniz?

Halka arz edilmiş firmalardaki kurumsal yönetim uygulamarını araştırırken böyle bir fikir geldi aklıma. Görüşlerinizi alalım lütfen.
Sosyal ağlarda paylaş

Myshkin said:

...o zaman başka bir temel hak için de aynı şeyin yapılabileceği yorumu ortaya çıkar.

Tartışmanın rotası köleliğe kaymasın diye hemen birşey belirtelim. Bütün seçimlerimizi kendi irademiz ile yapıyoruz, yani kölelikte olduğu gibi güç ve zorunluluk altında değiliz. Bir birey, isteyerek köle olmaya razıysa, engelleyebilir misiniz?

Ayrıca, oyunu neden açık-seçik satamazsın? Etik yargılar yüzünden mi? Materyalizmin toplum etiğini değiştirdiği bir dönemeçte bu yargılardan daha ne kadar bahsedebiliriz?
Sosyal ağlarda paylaş

iş ve işçi ile ilgili kanunlar mesela.devlet kanun koymuş işçi çalıştırma şartları ile ilgili, işveren bi kağıt imzalatarak bu haklarını elinden alıyor.tabi kanunen geçerliliği varmı yokmu bilmiyorum ama ; fazla mesailerin ödenmemesi,hak olan izinlerin verilmemesi,sigortanın eksik veya hiç yapılmaması çok sık karşılanan şeyler. işveren bir imza alarak tüm kanunlardan üstün olabilir mi? işe ihtiyacı olan adam o kağıdı imzalayıp yasal yollardan köle haline geliyor demek ki zaten haklarını satan birsürü insan var. günde 14 saat 2 haftada bir izinle asgari ücretten çalışmayı kabul edenlerin olduğu bir ülkede "oy hakkından vazgeçilmez" demek ne kadar mantıklı ki.
Sosyal ağlarda paylaş

olur niye olmasin,

level vereceksin insanlara ona gore sehirlerde bulunacaklar

mesela 10 level bir insan 60 levellik istanbulda oturamicak
gitsin kendine turkiyede baska sehir arasin.

diyelim suc isledin 10 level asagida dusuceksin eger levelin izmir icin yeterli degilse ve ben seni alsancakta bira icerken gorursem kafani o bira sisesiyle kirarim.

isteyen levelini aciklar isteyen gizler vatandaslik numarasi gibi,
bu level her ay guncellenecek mesela orman vakfi icin bagistami bulundun 5 level yukari,
yere izmarit atarkenmi yakalandin 5 level asagiga.
Sosyal ağlarda paylaş

yok, sistemime gore cobanlarin sansi epey yuksek cunku baktigin zaman isledikleri suc yok denecek kadar az, vergilerini veriyolar, ve ulke ekonomisine katkilarida var o yuzden level piramitinde ustlerde oynamaya aday.

aysun kayaciya gelince, oda kriterlerleri yerine getirirse oda ustlerde olabilir neden olmasinki?

mesela ogrenci iken notlari yuksek olan adamin leveli daha ii olacak arkadaslarina gore bolece daha yuksek burs vs alacak,
digerleride gaza gelip calisacak iste.
Sosyal ağlarda paylaş

reyou said:

olur niye olmasin,

level vereceksin insanlara ona gore sehirlerde bulunacaklar

mesela 10 level bir insan 60 levellik istanbulda oturamicak
gitsin kendine turkiyede baska sehir arasin.

diyelim suc isledin 10 level asagida dusuceksin eger levelin izmir icin yeterli degilse ve ben seni alsancakta bira icerken gorursem kafani o bira sisesiyle kirarim.

isteyen levelini aciklar isteyen gizler vatandaslik numarasi gibi,
bu level her ay guncellenecek mesela orman vakfi icin bagistami bulundun 5 level yukari,
yere izmarit atarkenmi yakalandin 5 level asagiga.

hehe parası olan direk level atlar, olmayan atlamaz. Direk rüşvete bağlar,
sistem düzgün işlese bile çok kötü bir fikir,
bu ülkenin vatandaşları bu ülkeyi kendi kanlarını döküp kazandılar. Bu ülke özgür ülke, kimsenin kimseye "şunu" yapamazsın demeye hakkı yok,
öyle bi düşünce var ki
yaaa cahil adam işte anadoluda yaşıyo parasıda yok gerizekalı bu iki komure oyunu verır zart zurt.
uyan arkadaşım, kimse gerizekalı değil. Senin tercihin başka yönde olsada , seninde onlardan farkın yok bir yerde.
Gerçi bana da sorsalar ben de Aysun kayacıyla dağda ki çoban aynı oyu vermesin derim,
dağda ki çoban bi işe yarıyo en azından bişiler yapıo.
Sosyal ağlarda paylaş

parasi olan zaten avatajli bu konumda, ama dezavantajlarida cok,
sistemi kurmak zaten en az 3 yil alacak daha sonrasinda herkese leveller esit dagitilacak herkes 100 den baslicak yani en ust seviye vatantas.

fakir olan kisinin level dusmesi icin,
kacak elektrik kullanmasi, suc islemesi, faturalarini gec yatirmasi (abd deki credit score olayi) gerekir bunun disinda levelini dusurecek bisi yok,
bunun yaninda zengin olan eger ehliyetini kaptirirsa seviye dusecek, diyelim godoman bir babanin zengin oglusun araban ile olumlu kazaya sebebiyet verdin, levelin dusecegi icin eger tutmuyorsa universiteni istanbul disinda okumak zorundasin
artik hangi ildeki uni levelini kabul ederse.
bu dedigim ince ayarlar 3 sene icinde yogun bir sekilde duzenlenecek.

rusvet fln olaylari nasi yani, sistem bilgisayar ile islenecegi icin her ay kimin ne kadar level atlayip dusecegi gorunecek, ole bi anda ziplayan adamin ne sebepten dolayi level atladigi incelenecek, turkiyedeki tum krediler bu level e gore verilecek,
yani bankalar senden level soracaklar baskada bisi degil,
ve bunun guvencesinide devlet verecek, ha adam aldi parayi odeyemedi, devlet onun yerine odicek ama adamin leveli dibe vuracagi icin artik is bulmasi, bidaha borc almasi vs.. zorlasacak ugrasmasi lazim gene.

en buyuk guzelligi yine daha onceden dedigim gibi nufus dagilimina etkisi olacak.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...