Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

hosts ayarlama mantığı


Friedman

Öne çıkan mesajlar

Normalde www.domain.com şeklindeki bi adrese bağlantı kurmak diye bi şey yok. IP adresine bağlanabilirsin sadece.
Bundan dolayı bi uygulama (mesela Firefox) www.domain.com şeklindeki bi adrese erişmek istediği zaman adres çözümleme için ilk önce hosts dosyasına bakar. Eğer o adrese ilişkin bi girdi yoksa DNS sunucuya sorgu gönderir. Bağlantıyı da cevap olarak aldığı IP adresine kurar.
Eskiden Telekom, kendi DNS'lerinde, yasakladığı siteler için sitelerin adreslerini üzerinde "şu şu siteye erişim şu sebeple yasaklanmıştır" yazısı yazan sunucuların IP adreslerine eşleştiriyodu. Sen erişmeye çalıştığında da hosts dosyanda girdi yoksa Telekom'un verdiği o çakma sunucuya işaret eden IP adresini alıyodun, bağlantın da o adrese kruluyodu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Normalde sen bir hostname.domain e baglanmaya calistiginda , baglanacak olan uygulama gethostbyname() fonksiyonunu cagirir. Tabii bu dilden dile farkli ama genel mantik semasi bu. Bu arkadasta basit olarak OS a bu hostname.domain i cozmesini soyler. Resolving statik olarak ya da ayarlanabilir sekilde belirli bir sirayi izler.

Default olarak aksi ayarlanmadikca oncelikle OSlar kendi sistemlerindeki hosts dosyasini okurlar ve burada statik olarak o hostname.domain tanimlanmis mi ararlar. Eger ki bulurlarsa herhangi bir DNS sorgusu yapmadan gethostbyname() fonksiyonu IP yi dondurur (Gerci sonra aton maton var ama onlari bosverelim simdilik) ve uygulama IP:Port a socket acar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...