Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yapay DNA Tasiyan Ilk Canli Hayatta!

Penthesilea

Öne çıkan mesajlar

abvblizzard said:

İyi de o terimler gözlenerek canlı cansız ayrılıyor kendin koyup incelemeye başlamıyosun neyin peşindesin?

İşte ama o terimleride biz koyuyoruz ki bize yardımcı olsun,
canlı cansız diye ayırmak güzel birşey, çok yardımcı oluyor.
Ama doğru değil yani, bulunduğun "bilincinin fark edilebilir" olduğu duruma canlı diyorsun, fark edilemez olduğuna cansız diyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

axedice said:

Kedimin karbon, oksijen, hidrojen ve azot molekülleri aminoasit olup enzim olarak salgılanırken, masamın karbon oksijen hidrojen ve azot molekülleri mal mal duruyor. Eğer ben komut vermezsem sayborgumun karbon oksijen hidrojen ve azot molekülleri de mal mal duruyor enzim menzim çıkmıyor.

Bu durumda "hayat" diye bi kavram nasıl ve niye olmuyor? Cevapların tatmin edici değil suark.
abi şimdi şöyle düşün mesela bir orman da inorganik ve organik bileşenleriyle bir canlıdır. canlı olmanın olayı kendi içinde bir sistem olmak bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

bulunduğun "bilincinin fark edilebilir" olduğu duruma canlı diyorsun, fark edilemez olduğuna cansız diyorsun.

Amipler de canlı. Ama bir bilinçleri yok. Biliç kavramı canlılık-cansızlıktan sonra geliyor.

Orman ise yekpare bir canlıdan çok ortak çıkarları bulunan canlılardan oluşan bi ekosistem. Bi ormandaki bütün kuşları çıkarırsanız orman zarar görür ama ölmez, olumsuz yönde bir değişim geçirir. Ama bir hücredeki mitokondriyi çıkarırsanız o hücreden daha hayır gelmez.
Sosyal ağlarda paylaş

Sana göre öyle abi,
Senin farkedebildiğin bilinç kavramı canlı ve cansızdan sonra geliyor.

Amiplerin, veya masanın bilinci olup olmadığını bilmiyoruz, nitekim göstermiyor olabilirler.
Ya da biz göremiyor olabiliriz.

Eşyalarına iyi davran, sana iyi tepki versinler, ciddiyim.
Sosyal ağlarda paylaş

• 4 hafta sonra ...
Bende TV'de denk geldim ustune belgesel vs izledim bi kac yazi okudum, ulastigim sonuc su oldu.

Gercek anlamda teorik bilgileri pratige gecirebilirlerse Amerika bi 200 yil daha basimizda kalir, Cin falan uretmezse tabii. Adamlar 15 sene harcamis, anca pratikte deneysel olarak ispatlamislar ve daha uzun bi yol varmis onlerinde.

Bi yandan da korkuyolarmis bu teknolojiden yanlis kisilerin eline gecmesi korkusu, o yuzden cok dikkatli uretilmesi gerekiyor ve ayrica suicide geni gibi bisi koymak gerekiyo dediler, belli durumlarda kendini yok edebilmesi icin. Potansiyel tehlikeler nedir tam anlamadim ama potansiyel kullanimi inanilmaz bisi. Ornegin adamlar bakteri ureticekler, bakteri petrol ureticek, her ne kadar kuresel isinmadan dolayi popularitesi kalmamis olsada enerji sorununu sonsuza kadar cozuyor. Onun disinda saglik alaninda da cok kullanimi var, ornegin cozumu olmayan hastaliklar icin ozel yararli bakteriler gelistirmek, ya da kuresel isinmayi onlemek icin karbondioksit tuketen bakteriler yapabilirlermis, tabii tuketip neye cevirecek bilmiyorumda oksijen ve karbona cevirebilir. yenilenebilinir bir teknoloji var elinde, ve bi cok sey uretebiliyosun, rakip cikana kadar sadece bu teknoloji ile bile zenginligini korursun.
Sosyal ağlarda paylaş

• 4 hafta sonra ...
Suark said:

Canlı-Cansız ayrımından bakıyorsan aynı.

İki sebepten canlı cansız diye ayırıyoruz zaten,
1-)Kendimizi yüceltmek, "cansız" diye nitelendirdiklerini kullanırken vicdanını rahat tutmak
2-) Bilimsel açıdan incelerken kolaylık sağlamak.

Gerçekten kolaylık sağlıyor, ama doğru değil bu.Canlı'yı nasıl tanımlayabilirsin ki zaten? Varlıkları inceledikçe, canlı cansız ayrımının olmadığına kanaat getirebiliyorsun.

Mesela şöyle bir yaklaşım izleyelim,
Canlı cansız tanımı yapalım, ve buna göre her canlı ve cansız şeyleri kıyaslayalım, mutlaka açık buluruz, çok rahat bulurum yani.
Hayır masanla odanda ki kedi aynı değiller
ama odanda ki kediyle cadde de ki inekte aynı değil =).

Aslında canlı cansız diye ayırmaktansa,
bilincini bize hissettiren ve hissettirmeyenler olarak ayırabilirmişiz zamanında,
ama o zaman bu hayvan haklarından bir sürü türerdi başımıza, yok masa hakları yok kalem kutusu hakları vs vs.
Can konusunda çok takılıyor insanlar,
can diye birşey yok.
Sen diye de birşey yok, inorganik maddelerin birleşimiyle oluşmuş organik maddelerin birleşmesiyle ilerlemiş organizmalar grubusun sen, siz yani.
Can yok,
işte bu yüzden çamurdan ( C, H, O, gogogo amino asit) dan geliyoruz.

Dostum sana katiliyorum, ama gulmekten.

Uzun zamandir bu kadar ciddi bir sekilde yazilmis ama bir o kadar da sacma birsey okumamistim.
Sosyal ağlarda paylaş

-007- said:

-Dark_Angel- said:

WHERE IS YOUR GOD NOW ?!?!

Yaratmış mı olunmuş şimdi?

Yoo.

Zaten var olan şeyler değiştirilerek yeni bir şey üretilmiş her zaman olduğu gibi. O yüzden fail.

ortada yaratma ya da can verme gibi bi eylem olmasa da yine de 'WHERE IS YOUR GOD NOW ?!?!'lık bi durum bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Yaratıcıya ve yaratmaya meydan okunabilecek bir olay değil bence. Her yeni keşifte böyle düşünenler olabilir ancak yıllar geçtikçe bu buluş da sıradanlaşacak ve bazılarının gözündeki meydan okuma konumundan düşecek. Dediğim gibi bu yeni bir buluş olması sebebiyle insanlar gaza geliyor ve bu geçici. Yoktan var etme olayını insan hiçbir zaman yapamaycak o yüzden "where is your god now" diye gaza gelmek fail.
Sosyal ağlarda paylaş

haberi çok geç görmüşüm... çok güzel bi gelişme.

zaten şu anda bi çok işi bakterilere yaptırıyorduk. artık mikroorganizmalara daha çok hakim olabilcez. Nanometrik-makinaları mı yoksa bakteriler mi?? hangisi daha verimli diye muhabbetler döner heralde yakında :P çok da iyi olur.

keşke bu gelişmeler şu içine ettiğimiz dünyamıza vefa olarak, atıkların ve sera gazların temizlenmesi için kullanılsa.
ama tabii ki amerikanın sanayisi için kullanılır (daha ucuz ilaç, hammadde vs... üretimi gibi)

suark,
şöyle ayırabiliriz kendini üretiyor olması şu an için canlı / cansız ayırımının temeli. aslında çok basit bi bilgi bu. ruh fln kastediyosan o zmn inanışa girer eyvallah derim.
ama masa ve kedi gerçekten canlı ve cansız :)

şu bilim teknikte yazdıkları ve konuştukları incir çekirdeğini doldurmayan forum trollerine izin verilmese keşke diyorum. (suark sana demedim öyle anlaşılıyor galiba pardon :) ilk sayfadaki abuk subuk mesajları kastediyorum )
Sosyal ağlarda paylaş

Vidar said:

-007- said:

-Dark_Angel- said:

WHERE IS YOUR GOD NOW ?!?!

Yaratmış mı olunmuş şimdi?

Yoo.

Zaten var olan şeyler değiştirilerek yeni bir şey üretilmiş her zaman olduğu gibi. O yüzden fail.

ortada yaratma ya da can verme gibi bi eylem olmasa da yine de 'WHERE IS YOUR GOD NOW ?!?!'lık bi durum bence.

heheheehe kesinlikle değil yahu,

heheh bu benim

1+1=2 yi bulup
WHERE IS YOUR GAUSS NOW demem gibi bişi bu =)
Sosyal ağlarda paylaş

@mardox

a evet kendini üretebiliyor olması gerekiyor değil mi:)

peki şöyle desek,

üreyebilme bir özellik değil, bir ihtiyaç olarak düşünsek?
masanın kendini üretmeye ihtiyacı yok, sonuçta ölmüyor meret neden üresin ki?

yeniden üremeye ihtiyaç duyanlar ve duymayanlar olarak ikiye ayırmalıyız bence =).

Şu var mesela
http://forum.paticik.com/read.php?8,4918740
gerçi bu elemanlar "üremiş" :).

Böyle düşünmemin esas sebebi şu, organik veya inorganik dediğimiz şeylerin geldiği yer aynı sonuçta, bunları oluşturan şeyler aynı.
Biz illa farklıyız farklı olalım diye kasıyoruz , mesela insani tepkiler veren canlıları vermeyenlerden ayrıyoruz. En güzel örnek, köpek kesip yemek yapan çinliler kötü, koyun kesip yemek yapan insanlar iyi diyoruz.
Kedi de kuzu da hayvan, ama bize daha yakın diye kediyi kayırıyoruz.
İşte aynı şekilde, kedi de masa da varlık, kedi bize daha yakın diye ona " canlı " masa ya " cansız " diyoruz, yoksa zaten masayı ( cansız dediğimiz herhangi bir şeyi ) o şekilde kullanmaya kimsenin vicdanı elvermez,
e bu durumda durduğumuz yerde dururuz, hiç bir gelişme olmaz, hiç bir şey yürümez.
Biyolojiden çok psikolojiye giriyor bence bu durum =)
Sosyal ağlarda paylaş

o yazıyı okuyamadım şimdi en kısa zamanda inşallah :)

kendini üretebilme dışıda haklısın hepimiz özünde C,H,O,N'uz. hatta şöyle bi durum ölünce masadan farkmız da kalmıyor. masa sadece daha sağlam bi malzeme olduğu için ve bizim gibi içinde flora bakterileri olmadığından daha geç çürüyor :)

tepki verme/verememe mevzusu çok başka bi olay. Tıp tarihi bu konuda çok yüz kızartıcı olaylar yaşadı. Büyük Galen'in bile mahkumlar canlıyken kestiği gibi bi iddia var. Benzer bir iddia canlı insan denekler üzrinde çalıştığı söylenen Brodmann için mevcut. Daha böyle bi sürü örnek var ama konu uzamasın. KEdi köpeğe bile bunları yapmak kötü ama insanoğlu yeri gelince kendi türüne bile acımıyor. Bi laf var ya, insanları bağlayan töre, dini ve hukuki kanunlar olmasa her birbirni öldürür / tecavüz eder. doğru galiba :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...