Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

MMORPG lerde reklam ve ürün yerleştirilmesi

salako

Öne çıkan mesajlar

Farinal said:

MMOlarda nasıl olur bilmiyorum ama futbol oyunlarında reklam tabelalarında ki reklamlar falan güzel oluyor gerçektekilerle aynıysa gerçeklik katıyor oyuna :P
ya iyi de mesela yıllardır saha kenarları böyle tertemiz reklamsız mis gibi olsa öyle alışmış olsak, sonra sorsalar rengarenk kenar reklamları falan oldukça görüntü bozucu ve çirkin gelirdi bize.

yani mmoya da koysalar ilk başta çok yadırganır ama, 2-3 yıl falan yaygınlaşsa oyunlarda insanlar alışır bu sefer çok fazla aldırış etmez normal bir şeymiş gibi kanıksanır.
Sosyal ağlarda paylaş

aquila said:

mmo degilde genel olarak oyunlarda, konsepte uygun sekilde cok rahat olur. mesel need for speedde yol kenari reklamlari filan, veya sehir ici gibi yerlerde gecen fpsler duvarlarda posterler gibi.

bf2142 de yapmışlardı bir ara onu sanırım. hatırlıyorum 2-3 alakasız reklam görmüştüm billboard tarzı. bu olay gelecek nesil oyunlarda çokça çıkacak karşımıza.

mantıklı uygulama, kazansın para elemanlar.
Sosyal ağlarda paylaş

anarchy online de yapıldıydı bu olay yamulmuyorsam. oynamadığım için nası oldu bilemem.

ama şimdiye kadar yapılmamış olması saçma geliyor bana, oyun sekötrü sinema sektörü ile başa baş gidiyor yakında da geçicek sinema sektörünü. e durum buyken gta4'ün fln deli gibi reklam alması lazim misal bana göre. şehirde kola reklamları sigorta reklamları vs olması lazim. bilmemne burger'e gitceğimize mcdonalds'a gitmek çok daha müthiş olur.
Sosyal ağlarda paylaş

kesinlikle geri dönüşü de çok iyi olabilir

ayrıca oyunun satışından yaklaşık olarak ne kadar kişiye ulaştığını da ölçebilirsin tabi bi de bunun korsan kitlesi olacak.

zaten reklamların en büyük derdi ne kadar kişyie ulaşabildiğindir ki reklamlar ona göre değer alır , kanal ratingi, dergi/gazete tiraji gibi ama mesela bi outdoor reklamı billboard, pano tarzı şeyleri tam olarak türkiyede ölçemiosun kaç kişi görüo kaç kişi geçio ordan die.

ama bir bilgisayar oyununda yaklşaık olarak ölçebilrisin o reklama kaç kişi maruz kalacak die. Hatta MMORPG de tam belli olur official serverında yayınlanacağından dolayı. AMa ürünle beraber başka bi ürünün reklamını yapabilio musun bilmiorum. Ve sonuçta böle bi reklam olursa bunu lokal olarak yapmiosun mesela türkiyede coca cola reklamlarını türkiye coca cola yapio, amerikada farklı, japonyada farklı. türkiyede vergisi bilmemnesi ona göre , yani reklamlar hep bölgesel oluo. Dünya çapında dünyaya yayılan bir ürün için reklam legal olarak ne gerektirio onu da bilmiorum.

ama medya planlama sektörü her gün bu kadar gelişirken , her gün milyonlarca dolar reklam için dijital ve sosyal medyalara verilirken (facebooktur, twitterdır, googledır) bi de her gün onlarca araştırma, geliştirme raporları çıkarken, kimsenin aklına "aa o kadar oyun sektörü gelişti neden oyunlara reklam vermioruz" dememesinin bir nedeni kesin vardır =)
Sosyal ağlarda paylaş

teşekkürler mortis

öncelikle mmorpg ler bildiğimiz gibi bizim ekonomimize paralel olarak kendi içlerine ekonomi oluşturuyolar ve bu hiç bir denetime tabi değil örneğin second life .. ama dünyada bunun için bazı çalışmalar var bunu denetim altına almak için hem ekonomik hem de avatarların haklarını korumak için bazı çalışmalar varmış sony entertaiment avatar hakları bildirgesi fln yayınlamış ( online oyunlarda miras şu anda tartışılıyormuş )ama reklamla ilgili bişe bulamadım sadece bunu afiş yada oyun için bilboard olarak düşünmesek mesela oyun içinde attığımız mailler parada yollayabiliyoruz birine bunu western union sarı siyah kuşu yapsa nasıl olur :D yada oyun içindeki bankanın ismi goldman sachs yada ona çağrışım yapıcak bişiler olsa nasıl olur .
Sosyal ağlarda paylaş

Yerimiz mmo olduğu için sadece onun üzerine yazayım.

Çok basit, oyun atmosferini bozmamak adına, rl nin geçmişi ya da geleceğinde geçen oyunlarda reklamlar direk şirket isimleriyle gelebilir. Silah alınan yerin ismi MKEK olur, refreshment için Urfalı, armor için Beymen vs. gibi. Bunun şimdiye kadar kullanılmaması zaten hayret verici, Mortis`in dediği gibi mmo larda yaşayan dünyalar olduğu için sonuç anında görülebilir. Daha fantastik öğeler barındıran oyunlarda da, andıran isimler kullanılabilir tabii ki, örmek wow da Thrall Donalds gibi. Hatta wow da konuşulmuştu bir ara, belkide yapılmıştı, oyun içinden sipariş geyiği. Bu çok kolay ve etkili bir şekilde uygulanabilecek bir şey. Bliz den şimdiye kadar bu para kaynağını da sömürmesini beklerdim.
Sosyal ağlarda paylaş

bi kere oyuncular az para versin gerisini reklam veren şirketlerden alalım düşüncesi bi rüya.. onu baştan soyliyim. böyle bişi olsa bile başlarda prototip oyunlarda bir süreliğine yapılır. çünkü sistem basittir = firma ne kadar para kazanabilirim? bunun derdindedir. oyuncu az para versin de çok yük olmıyım gibi bi derdi olmaz. o yüzden win/win saadece aldatmacadır. tek taraflı kazanç peşindedir oyun firmaları. hiç boşuna ümitlenmeyin :)
reklam işi bence yakında gelecek mmo'lara, her ne kadar istemesek de. çünkü herkes mmo'lardaki potansiyeli keşfetmiş durumda. şu anda zaten second life bu tarz bişiler yapıyor. orada ünlü markalar para ile mağaza açmış durumda. diğer oyunlara da sıçrayacak.
Sosyal ağlarda paylaş

Yanlıs hatırlamıyorsam NFS'de bu olay var zaten.
Burgerking reklamını ilk görünce şaşırmıştım. Muhtemelen FIFA, NBA vb. EA games oyunlarında da bu olay mevcut. Önü açık bir olay ve getiriside olacaktır. Sanal Reklam uygulamaların gitgide populer olmasını ve pazardaki etkisini oyun firmalarıda kaçırmaz sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

splinter cell conviction'da da boru gibi philips reklamlari falan var. mesela lunaparkta gecen bolumde philips standi acmis bi kadin, philishave satiyo lol. herkesin dedigi gibi dogru sekilde koyulursa rahatsiz etmiyo hic. ama televziyonda izledigimiz gibi sanal reklam modelinde birseyler yaparlarsa sinir bozucu duruyo.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...