Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

alan hesaplama..

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
ustteki cizginin denklemi ki yanilmiyosam x=y 45 ise x e gre integral al
alttakininde integralini al
birinciden ikinciyi cikar aradaki alan kalir

ikincisi nin denleminin bulman gerek ama limitleri bide
Mesaj tarihi:
pekaziz said:

Yazdığım gibi çöz yukarıda.

Eğik çizginin eğimi,

(y2-y1)/(x2-x1)=(y-y1)/(x-x1)

Doğrunun da denklemi y=x.

Bu iki denklemi eşitle, (0,0) noktaları dışında bir nokta daha bulacaksın. Oraya göre integral al eğik denklemin. Dik üçgenden bulduğun alanı çıkar.

Rasmon said:

ben yazdım cevabı autocadde çizdim hesapladım direk yihyih

teşşekürler yarın sabah bakarım.
Mesaj tarihi:
bir kere en üst tarafta x=y ile eğrinin kesişim noktasını ve eğrinin denklemini bilmek gerekiyor.

o noktayı bildiğimiz zaman zaten +x ekseni ile çizgi bir üçgen oluşturacak. o üçgenin alanından eğri ile +x arasındaki alanını integralden (x'e göre kesişim noktasından sıfıra kadar) bulup çıkardığın zaman cevabı bulursun.
Mesaj tarihi:
küçük karelerden oluşan grafik kağıtları var onun üzerine grafiği çiz. Sonra içinde kalan kareleri say. 2 yarım kareyi 1 yap. Tam sonuç çıkmasa da bayağı fikir verir. :P
Mesaj tarihi:
eğitim'e yolladım, ki zaten bölüm adından da anlaşılıyor
ben gene de yazayım da post sayım artsın, 20k madalyası falan gelir bi de neme lazım
nem burda ne anlamda kullanılmış bilmiyorum tabi
Mesaj tarihi:
baren ne yav yeni yeni terimler sokuyorsunuz hayatıma arkadaşlar çözüm önersinden bulunmuş zaten o yüzden bir şey yazmıyorum bundan başka artizliğin lüzumu yok
Mesaj tarihi:
yalnız eğrinin formülünü bulmak için bu eğri y = ax^n şeklinde olsun deyip "baren"lerden faydalanarak bir parametre uyarlaması yapabilirsin a ve n'yi bulmak için (bence)*.

*: bence çünkü bize hep eğrinin formülünü verirlerdi sdf
Mesaj tarihi:
hatta ilginç geldi yapıyorum.

O verilen bölgenin 0-100 arasında normalize olduğunu varsayıyorum. (max ve min değerler 100 yani).

a*(33)^n = 18
a*(66)^n = 48

2^n = 48/18
n= log_2(48/18)

a*(33)^log_(48/18) = 18

a = 18/((33)^log_(48/18))

Dolayısıyla bu değerler sana o iki noktadan geçen y=ax^n şeklinde bir eğri verir. Ama tabi böyle bir var sayım yapamıyorsak başka bir yolla çözmek lazım.
Mesaj tarihi:
Ben şu eğrinin denklemini bulma kısmını anlamadım. Belirli bir aralıkta grafiği verilen eğrinin denklemini nasıl tam olarak bulabiliriz ki? Sonuçta grafiğin devamında o eğrinin nasıl davranıcağını bilmiyoruz?

Edit: Ardeth senin çözümün o 2 noktadan geçen herhangi bir eğrinin denklemini veriyor değil mi? yani kesin o eğri değil

Edit 2: Burada asıl soru alan hesaplama değil de o eğrinin denklemini bulma olmuş bence
Mesaj tarihi:
o bana o iki noktadan geçen y=ax^n şeklinde bir eğrinin denklemini veriyor. ama o iki noktadan geçen sürekli eğrilerin sayısı gerçel (real) sayılardan daha fazla öyle diyeyim ben size.
  • Yeni Oluştur...