Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Eu 3 - multi

Gimli

Öne çıkan mesajlar

Ben yeni oynamya basladimda 1-2 sorum olucak

1. Tech olayinda ne yapsam hep geride kaliyorum ozellikle buyuk ulkelerle komsu degilsem resmen 1500lerde eziyolar beni nasil yapicam bi taktik varmidir.
2. trade olayini cok beceremedim bb olayimi duzeltesem bile genelde kendime ait yada vasalima ait yerlerde bile yukselememiyorum..
3. trade de monopoly nasil yapiliyor.
4. war subsidude yaptigimda benmi para veriyoru karsisimi onuda cozmedim
5. colonist nerden edinicem (katoliklik ve national idea disinda bi yolu varmi)

obur konuyu okudumda simdi ona pek ilgi yok diye buraya yazdim
Sosyal ağlarda paylaş

bayagi eglenceli ve ilginc bir session oldu. neredeyse 8 saat oynadik diyebilirim.

ozet olarak, rusya kuzey almanya'ya bayagi yerlesti prusya kulturunu kendine katti. austria fedakar bir atilimla ilerlemesini durdurmak icin hat cekti. Dahala ciddi infamy sorunlariyla bogusuyor.

osmanli "devasa" buyudu. italya'da ciddi bir osmanli-austria savasi yasansa dahi etkileri cok zayif oldu.

fransa ispanya ile savasti, sag solda koloniler kurmaya ve major power olmaya devam etti. osm aus savasinda nötr kaldi.
Sosyal ağlarda paylaş

soyle diyim morroco aldim innovate gitmeme ragmen, great powerlar 17 de iken ben 9 anca yapabildim, yillik 250 gelir vardi, cildirdim kapattim o oyunu :) neyse baktim komsular dandik morrocoda tec bonus gelmiyor bu sefer de ingilitere ile kasiyorum full tech gitmemem ragmen advisor olmuyan techler fransa ve ispanyanin gersinde kaliyor :( acaba invote almamdanmi kaynaklaniyor plutoracy e mi gitsem bilemdim de income artsada yine olmuyucak gibime geliyor
Sosyal ağlarda paylaş

Kabaca ilk Avusturya Osmanlı savaşı:

Savaş sebebi:

- Avusturya'nın macaristan ve hırvatistana saldırması
- Avusturya kralının kıl söylemleri

Osmanlı tepkileri:

- Tek bölge kalan çok zengin venedik devletinin ilhak edilmesi
- Ardından avusturya macaristan savaşından yorgun bir galibiyetle ayrılmak üzereyken savaş ilanı.

Stratejik notlar:

Sınır bölgeler: Yalnızca güney italya
Ordu durumu: Osmanlı sayıca az da olsa üstün
Donanma durumu: Avusturya'nın donanması yok

Kabaca savaş 2 cephede gelişti. Birincisi macaristan üstünden viyana dolayları, ikincisi ise italya.

Savaş ilanını takip eden 3-4 ay avusturya açısından çok ölümcül oldu. Tüm osmanlı tüm italyayı ele geçirdi, macaristanda konuşlanmış yorgun avusturya ordusunun kaçmayı başaramayan unsurlarının çoğu yok edildi.

Ancak ilk senenin sonlarına doğru, Osmanlı devletinin çok uzun mesafelerden takviye getiriyor olması durumu biraz eşitledi. Bu dönemde viyana en az 3 kez el değiştirdi. Aslı 90.000 kişilik olan ancak 35.000 kişiye kadar düşen, Seyfettin Derviş komutasındaki fazlasıyla hatlarından ayrılmış ve yorgun düşmüş ana osmanlı ordusu 85.000 kişilik avusturya ordusu tarafından tamamiyle yok edildi.

Bu noktada osmanlı'nın italyada elde ettiği tüm kaleler Avusturya tarafından yeniden kuşatma altın alınmıştı. Ancak avusturya da çok ciddi bir halk tepkisiyle karşı karşıyaydı. Sürekli devam eden savaş, halkı harap bırakmış, sürekli el değiştiren italyan kaleleri artık çok ciddi halk hareketlerine sebep veriyordu. Hatta bir noktada italyada yalnızca isyancı italyan orduları dolaştı.

Savaşın kaderini belirleyen nokta Avusturya nın zayıflığını farkeden komşu prensliklerin de avusturyaya savaş açması oldu. Çok zor durumda kalan Avusturya kralı, Osmanlı'nın ilk barış teklifini ,hollanda'ya özerklik verilmesini, reddetse de, iki taraf bundan birkaç ay sonra Osmanlının galip geldiği çatışmalar sonucu italya'da napoli'nin Osmanlı'ya bırakılması ve Ubrino'nun serbest bölge olması üzerine anlaşarak barış imzaladılar.

Sosyal ağlarda paylaş

okurken eglendim, guzel yazmissin murat.

Murat'i dogru stratejik saldirisi, can'i ise cok guc durumdaki bir savasin etkisini minimalize etmesinden dolayi kutluyorum. Venedigi kaybetmesi kotu olsa dahi zoru basardi diyebilirim zaten oyun basindan beri austria cok zorlu savaslarla bogusup bir sekilde iyi dayandi. Bu zor durumu aslinda dogal bir sonuc diyebiliriz keza İspanya veya ingilere eksikliginden dolayi diplomatik anlamda cok yalniz. Her cepheden sikistiriliyor.

Yani ben rusya olarak gidip hansa ve brandenburg'u vassal ettiysem, dusunun taciz seviyesini. Gerci ben onu biraz da oyuna entegre olmak icin yaptim, keza cok uzaklardaki dev kitle olarak kalmak istemiyordum. bu noktada osmanli da asya'da rahat etti.

fransa ve osmanli iki super guc olarak ne zaman catisacaklar merak ediyorum. afrikada cakismalari ve muratin akdenizi bir türk gölüne çevirmesi gerilimi tirmandiracak gibi.

kuzey alman prensliklerini boyundurlugum altina aldigimi dusunursek, yakin vadede austria ile bir catisma yasarim diye dusunmekteyim. Gerci bu austira'nin ne kadar faydasina olur bilemiyorum, keza avrupa catismalarinda osmanli ile bir ortak çalışma tasarımız da mevcut.

Oyuna yine de gelebilirsiniz tabii, sonucta murat'in dedigi gibi ispanya ve iskocya potansiyelli ve heyecanli iki devlet. Hem oyuna cok da renklilik de katarsiniz.
Sosyal ağlarda paylaş

penth yardım et abi. osmanlı'nın son dönemleri gibi oldum bu herifleri dengelemek için :(

Bugün zor durumda olduğumu düşünenler Habsburg adını hafife alıyor demektir. Özellikle zor zamanımda bana arkadan saldıran kafirler dikkatli olsunlar.

Avusturya-Osmanlı Muharebesi

Kafirlerin yayılma poltikalarının sonsuza kadar devam etmeyeceğinin en büyük etkisi insanlık dışı hakaretlere maruz kalan lehlerin Habsburg hanedanına sığınıp kurtuluşu imparatorluğumuzun sınırlarına katılmakta görmüş olmalarıdır. Rusya, Osmanlı İmparatorluğu gibi dinsiz döneklerin kirli emelleri altında ezilen halklar bir bir imparatorluğumuza katılıp insanlığın daha iyi bir yere gelmesi için savaşacaktır. Şanlı ordularımız boğazda kahvaltı edip, moskova'da rusa giderken kafirler kafalarını duvarlara vuracaklar.

100.000'in üzerindeki Avusturya ordusu, yüce ulusumuzu korumak için sınırlarda nöbetteydi. Yetenekli Habsburg generalleri Kaiser III. Can'ın kafirlerin bilinçsizce sağa sola saldırmasına ne zaman dur diyeceğini tartışmaya . Generaller gizli toplantılarında Kaiser Can'ın Habsburg olmasından dolayı çok yüce bir insan olduğunu, barışı savunmasını anladıklarını ama kafilerin kanını akıtmanın zamanı geldiğini söyler olmuşlar, bu konuşmalar halk arasında da kulaktan kulağa yayılır olmuştu. Bu huzursuzluğa dayanamayan yüce Kaiser, generallerle yaptığı gizli bir zirveden sonra ilk hedefi doğu olarak verdi ve şanlı Avusturya ordusu hızla Macaristan ve Bohemya topraklarını işgal etmeye başladı.

Ama kafirler her zamanki kansızlıklarını yine göstermişlerdi, kafaları diplomasiye basmayan barbarlar kendilerinden beklenmeyecek bir hamle ile kuduz köpekleri aratmayacak şekilde seferde olan ordularımızı arkadan vurdular. Neyse ki kansızlardan daha tecrübeli olan ordumuz, hızla anavatana doğru çekilip 20-30k gibi gibi bir kayıpla savunma pozisyonlarına döndüler. Kafirlerin bu hamlesiyle adeta kızgın kumlardan serin sulara atlamış gibi hisseden macar kralı, hırvatisan'a bağımsızlığını vermesi karşlığında barışı kabul etti.

Anavatandaki savunmamızda kafirler ile çok kanlı muharebeler yapan imparatorluğumuz bütün insan gücünü tüketmişti. Eli silah tutan her genç avustruyalı dalga dalga ülkemize saldıran, tek amaçları yağma, tecevüz ve bilimum aşağılık eylem olan kafirlerle savaşmak için orduya yazılmıştı. Bir süre sonra kafir ordusu da yorgun düşmüş olacak ki, italya'dan 3 eyalet karşılığı barış önerdi. Kaiser, bu teklife gülüp geçmiş, ve ventrillodan abi, sen bunu kabul edeceğime inanıyor musun gerçekten ? diyerek tepkisini dile getirmişti.

Daha sonra Fransızların da politik damarlarının ortaya çıkması, ve dönen 3'lü pazarlıklar sonucu Avusturya ve Osmanlı imparatorluğu Avusturya'nın napoli şehrini ve Urbino'ya bağımsızlık vermesi üzerine barış imzaladılar.

Ama Kaiser III. Can, bu yapılan alçaklığı hiçbir zaman unutmayacağına dair and içti.
Sosyal ağlarda paylaş

ahahah.. koptum can : ) guzel yazmissin sen de.

italya ne durumda derken, yani italya falan yok. Oralarda osmanli- austria birazcik franasa var : P

Ben rusya olarak isvec'e girmedim hic, biraz dokundum; kuzey almanyaya girdiysem de danimarka holstein falan var yine oralarin turevi olarak. gimli'nin dedigi gibi ispanya ve iskocya en potansiyelli devletler.

Balkanlarda pek kayda, deger birsey kalmadi. Litvanya polonya falan paramparca zaten. istenirse brandenburg u birakabilirim ama ally'im olarak hareket edecek onu kuzey avrupa'da desteklerim sonuna kadar. Big brother muhabbeti gibi hem guzel rp de olur.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...