Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

flac vs mp3

blazkowicz

Öne çıkan mesajlar

320kbps'lik bir mp3 albümü de zaten 200MB'den daha fazla yer kaplayacaktır.

320kbps'lik mp3'lerde eğer kalite konusunda memnun olamamışsan buradaki hata "mp3 formatı"nın kendisinde değildir bence. Suç dönüştürme işlemini yapan adamdadır.

Eğer aynı ses sistemi, aynı player, aynı bilgisayar ve sanatçının aynı albümünde, Flac ve 320K mp3 arasında fark hissedebilmişsen, muhtemelen şöyle durumlar söz konusu olmuştur.

- Orijinal CD veya DVD'den MP3 Encoding işlemini yapan bu adam, 320kbps seçeneği seçmiş olsa bile, hızlı mp3 yapma algoritmalarından birisini seçmiştir. Ortaya çıkan dosyalar görünüşte 320kbps olsa bile, gerçek ses, medyadan yeterince analiz edilmeden çevrildiği için kayıplar oluşmuştur. İşi bilen adam mp3 yaparken mümkün olduğunca bu ayarı yüksek tutar, zamandan kayıp yerine kaliteden kaybı göze almaz.

- mp3'leri yapan adam equilizer dengesiyle oynamış olabilir.

- yine bu kalleş adam, gerçek medyadan değil, zaten dönüştürülmüş başka bir kaynaktan (örn: FLAC) ikinci kez dönüştürme işlemi yapmış olabilir.

FLAC'e dönüştürme işlemi yapacak olan bir şahıs, zaten ses kalitesi konusunda seçici ve bilinçli bir insan olduğundan, genelde bu hatalara düşmez. Bu yüzden FLAC'ler hep kalitelidir. Ama mp3 formatı ne kadar yaygınsa, bilinçsiz dönüştürülmüş mp3'lerle karşılaşmak da o kadar kaçınılmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
c/p yapıyorum kendimden, daha yeni bir dialog geçti bu konuda forumda.

O konudan alınma bu konu ve flac ile, flac dinlemek ile ilgili bölümler

Bone said:

lossless müziğin ne avantajı var ki?

şahsen 192-320 arasında kalitede olan mp3'le müzik cd'si arasındaki farkı ayırt edemiyorum.
çok çok iyi müzik kulağım olmadığındandır belki de, ama 32-64 gibi kalitedeki mp3'lerdeki ses bozulması az da olsa kulağıma gelirken, bir 192 gayet problemsiz geliyor bana.

lossless deniycem bir ara ama yine de böyle bir sorum olcak.

GERGE said:

Çok fark var Bone. Ama iyi DAC'lara ve kulaklıklara iktiyacın var. Özellikle detaylar çok fark ediyor. 320 mp3 ile fark edemediğim detayları flac ile fark ediyorum. Özellikle geniş frekanslarda olan parçalarda. Karmaşık progressive şarkılarda ya da klasik müzikte.

Bir de biyolojik yanı var, mp3 insan kulağının duyamadığı şeyleri attığını söylüyor ama her insan kulağı aynı değildir ve birinin duyamadığını öteki duyar. Göz ya da burun gibi. Mp3 kulağı birazcık daha iyi duyan insanların duydukları frekansları da siliyor. Yani flac ile 320 mp3 arasındaki farkı hiç fark edemeyecek olanlar da var.

Flac ile mp3 arasındaki farklar vokallerde ya da gitarlarda aranmaz ama genelde, daha çok reverb gibi minik detaylarda bulunur. Flac'da ses daha bir dolgun gelir kulağa, tam gelir. Ama dediğim kulağının da duyabilmesi lazım bunu. Mp3 eksikliği yüzünden beyni de daha çabuk yorar. Fark edemediğim, duyamadığın frekanslardaki eksiklik yüzünden. Kulağın duyarsa duysun değişmez bu yorgunluk.

NOT: Pro Tools DAC'lar ve Sennheiser CX500 ile bu yorumlar. Ama Sandisk Sansa'da da A sınıfı DAC (18 bit DAC w/ 94dB "A" SNR alt modeli Clip'de. Clip+'da aynı chipi kullanıyor) olduğu için onda da fark ediliyor. Audigy ile fark yakalamayabilirsin ama Xonar'lar yeterince iyi. Audigy'lerin DAC'lar berbat ötesidir, insanlar niye alıyor bunları hayatta anlayamamışımdır.

Bone said:

lossless'lar cd'lerden çevirim oluyor di mi?
dvd audio, hd audio felan var mı hiç?

GERGE said:

Var. En güzelleri hatta - inanmayacaksın belki ama - plaktan riplenenler. En çok yer kaplayanlar da onlar.

Zaten plak CD'den de DTS'den de kalitelidir.

Şöyle diyeyim kaliteye:

Plak > DTS > CD > mp3

KHaRoN said:

throine said:

su an bir dts album dinliyorum, dts ile en kral mp3 arasinda bile daglar kadar fark var.

multi channel muzik dinlenmez.yapay efektli muzik de dinlenmez.
muzik kaydedildigi sekliyle stereo dinlenir. dts le mp3 kiyaslanmaz yani.

EagleEye said:

direk plaktan dinlemek lazım aslında. çoğu albümün plağı çıkıyor bildiğim kadarıyla.

soz konusu muhabbet portatif bi player la kaliteli muzik dinlemek. analog ve digital donusumlu muzik de ayri kavramlardir.
her albumun vinili ciksa ne olur

GERGE said:

Benim dediğim düzgün hazırlanmış bir plaktan (gruplar var ki CD kaydını plağa çekip çıkartıyorlar) yapılan 24 bit, 96 kHz flac'lar digital olarak ulaşılabilecek en iyi kalitedir eğer flac da sağlam hazırlanırsa, son kullanıcının ulaşabileceği mantıklı sınırlar içinde.

DTS kalite olarak (klasik bir kayıt mesela) daha iyi CD'den (96/24 DTS tabii, diğeri aynı CD ile zaten) ama mp3 çalarda dinlemek o kadar mantıklı değil gerçekten, dinlemiyorum zaten. DVD Audio aynı 96/24 sesi iki kanal sunuyor, mp3 çalarda onu dinleyin. Benimki 18 bit DAC'lara sahip oldu için dinleyemiyorum, 16/44 flac arıyorum ben :(

KHaRoN said:

vinilden encode edilmis medyanin karakteri; kullanilan ekipmana, kol agirligina, ignesine, hatta pikapin motoruna kadar farkeder.

dijital medya da oyle bi problem yok, samsung cd okuyucudan da okusan, optiarc dvdram den de okusan ayarlarin ayniysa ayni sese ulasirsin. tercihen sacd, olmuyorsa cd hala gecerli medya.

o yuzden ortada bi analog sevdasi yoksa unbiased muzik icin bence herturlu dijitalden dinlenicekse kaynak da dijital olmali.

birde sampling rate ler teknik olarak mantikli gelse de kulagin duyduguyla gozun gordugu teknik veri tutmaz. dts elbet daha genis bantgenisligi isteyecektir de, bu daha kaliteli oldugu manasina gelmez teknik verilere bakarak. ortada herturlu efekt var sonucta.

yav said:

DAC ne abi?

GERGE said:

Digital 0 ve 1'leri alıp kulaklıktan duyduğun sese çeviren şey.

Digital-to-Analog Converter

throine said:

Kaliteli dac oldugunu nerden anliyorsun? Hangileri kaliteli biz neye gore secip alabiliriz mesela? Su ana kadar bunda ne dac varmis diye kontrol etme geregi duymadim da belki bundan sonra duyarim?

GERGE said:

Teknik verileri var. SnR oranları falan. A Grade diyorsa al zaten.

Burada ses kartlarını tartışmıştık: http://forum.paticik.com/read.php?6,4012500,4012685

Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
deggial hatalı. mp3 ile flac arasında kalite farkı var. yukarda yazıyor. şu grafikleri ekliyorum ona:

aynı şarkı hepsi:

320 mp3

http://i45.tinypic.com/316ao48.png

Yakınlaştırılmış:

http://i45.tinypic.com/v95jd.png

flac

http://i45.tinypic.com/11qljrc.png

Yakınlaştırılmış:

http://i47.tinypic.com/20pc5ky.png

Sosyal ağlarda paylaş

yakınlaştırılmış olanlardan özellikle fark bariz görülüyor. haklısın Gerge..
ama ben halen, piyasadaki 320kbps mp3'lerin, encoder'larda bulunan ve sesin çevrilmeden önce daha fazla analiz edilmesini sağlayan o tam ismini hatırlayamadığım ayarın düzgün yapılmadan çevrildiği görüşündeyim. Bu yargıya internetten bulduğum 320kbps bir albümü beğenmeyip, orijinal CDyi alıp, kendim Audition altında Fraunhofer MP3 encoder ile yaptığım zaman vardım.
"lossless" ismi herşeyi çok güzel anlatıyor olsa bile, ben biraz inatçı davranarak, adam gibi encode edilmiş bir mp3'teki "loss"ları farkedemeyecemizi savunuyorum halen. Belki çok büyük ses sistemlerinde (bar, cafe, konser, sinema) ve yüksek ses seviyelerinde iyi bir sonuç vermiyor olma ihtimalini düşünebiliyorum sadece. Evde bilgisayar başında, mp3Player'da kulaklıkta bunu farketmek mantıklı gelmiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Pro Tools donanımı kullandığında ne kadar iyi olsa da encode fark ediliyor kulaklıklarla. On-board ses sistemi ile ya da çoğu insanın şaçma bir şekilde kullandığı tamamen kalitesiz X-fi sistemlerde farkı yakalamazsın belki ama bariz bir fark var.

Kendi riplediğim mp3'lerde de var, kaliteli yerlerden indirdiğim mp3'lerde de var, internetten para ile alınan mp3'lerde de var.
Sosyal ağlarda paylaş

256aac/320mp3 ile flac i/loseless i ayirmak her yigidin harci olmadigindan, ayiramazsiniz diye bir genelleme yapilabilir.

ama ayirabilen bunyeler vardir elbet. ha ayirmaya gerek var midir bilmiyorum. genelde uber cd ar$ivi olan insanlarin flac veya apple loseless kaydetmeleri cok daha mantikli olacaktir. Ki zaten bu insanlarin bir cogu pro sistemlerle kafayi cizdikleri icin riplemeye kasmazlar. ipod kullanmazlar falan filan.
Sosyal ağlarda paylaş

flac, mp3, kulaklık vs bilmem de xfi xtrememusic ve audigy 2 zs ses kartlarım vardı, bunlarda dinlediğim mp3 kalitesini başka hiçbir pc ve mp3 playerda alamadım. mal gibi ikisini de sattım ya, yüzlerce donanım alıp sattım en üzüldüğüm şu ikisidir, en azından birini saklamam gerekiyodu
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...