Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İhsan Doğramacı Vefat Etti


Khelben

Öne çıkan mesajlar

Evet arkadaşlar Allah rahmet eylesin. Editleyip ayrıntı eklerim haber sitelerinde adam gibi haber olunca.

Edit:
YÖK'ün kurucu başkanı ve Bilkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı vefat etti.

Doğramacı'nın, tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde, ''çoklu organ yetmezliği'' nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirildi.

Doğramacı, 9 Kasım 2009 tarihinden bu yana Hacettepe Üniversitesi Hastanelerinde yoğun bakım tedavisi gördüğü kaydedildi.

Özgeçmişi

-İHSAN DOĞRAMACI'NIN ÖZGEÇMİŞİ-

İhsan Doğramacı, 3 Nisan 1915'de Irak'ın Erbil kentinde doğdu. Doğramacı, son olarak Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı, Türkiye ve Uluslararası Çocuk Sağlığı Merkezi Başkanlığı, UNICEF Türkiye Milli Komitesi Başkanlığı ile Uluslararası Pediatri Kurumu Onursal Başkanlığı görevlerini sürdürüyordu.

Londra'da 1971'de Kraliyet Tıp Koleji üyeliği yapan Prof. Dr. Doğramacı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1947-1954 yılları arasında öğretim görevlisi, doçent ve profesör olarak hizmet verdi.

İhsan Doğramacı, 1955-1967 yıllarında Ankara Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü Pediatri Profesörü olarak görev yaparken, 1967-1981 yılları arasında da Hacettepe Üniversitesinde çalıştı. Doğramacı, 1963-1965 yılları arasında Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nde bulundu.

Prof. Dr. Doğramacı, ''Orta Doğu Teknik (ODTÜ) Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı (1965-1967), Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü (1967-1975), Tıp ve Sağlık Bilimleri Milli Konseyi Başkanlığı (1974-1981) yaptı. Doğramacı, Yüksek öğretim Kurulu'nun (YÖK) ilk başkanlığını (1981-1992) da üstlendi.

Değişik üniversitelerden fahri doktora unvanı verilen Doğramacı, birçok uluslararası akademi ve pediatri cemiyeti üyesiydi.

Prof. Dr. Doğramacı, 1985'te Türkiye'nin ilk özel üniversitesi Bilkent Üniversitesini kurdu; 1963'de Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesinde entegre eğitim sistemini uyguladı. Ankara'da Hacettepe Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesine birer Tıp Fakültesi kurulmasında öncülük eden Doğramacı, YÖK Başkanı olarak Kayseri-Erciyes, Samsun-Ondokuz Mayıs, Sivas-Cumhuriyet, Eskişehir-Anadolu Üniversitelerinin kurulmasına da destek verdi.

İhsan Doğramacı, uluslararası birçok kuruluşta ve örgütte onursal başkanlık, başkanlık, yönetim kurulu üyeliği, üyelik, danışmanlık görevlerini de yürütmüştü.

İhsan Doğramacı'nın 80'den fazla mesleki periyodiklerde, özellikle çocuk ve halk sağlığı ve tıp eğitimi hakkında yayınlanmış makaleleri; ayrıca Prematüre Bebek Bakımı, Annenin Kitabı isimli kitapları bulunuyor.

Prof. Dr. İhsan Doğramacı, TÜBİTAK Hizmet Ödülü, Leon Bernard Vakfı Ödülü (Dünya Sağlık Örgütü), Christopherson Ödülü (Amerikan Pediatri Akademisi), Maurice Pate Ödülü (UNICEF) sahibiydi. Ayrıca, Officier de la Legion d'Honneur (Fransa), Gran Oficial, Orden del Merito de Duarte, Sanchez y Mella (Dominik Cumhuriyeti), First Rank Commander of the Order of the Lion of Finland (Finlandiya), First Rank Commander of the Order of Merit of Poland (Polonya), Gran Cruz Placa de Plata de la Orden Heraldica de Cristobal Colon (Dominik Cumhuriyeti) nişanları ve T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası almıştı.

İhsan Doğramacı'nın, Bilkent semtinde babası ''Doğramacızade Ali Paşa'' adına yaptırdığı bir cami bulunuyor.

İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça ve Farsça bilen İhsan Doğramacı, evli ve Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı ile birlikte 3 çocuk babasıydı




http://www.haberturk.com/haber.asp?id=209165&cat=200&dt=2010/02/25
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

YÖK başkanıyken yaptıklarını onaylamasam da Doğramacılar sayesinde bu ülkenin en iyi üniversiteleri arasında olan 2 tane üniversite kuruldu. Ben de Bilkent'te okudum.

Normal şartlar altında değil özel üniversitede okumak, açıköğretime bile gidecek parası olmayan insanların aldıkları burs sayesinde okuduklarını da gördüm.

Arkasından kötü konuşmayacağım. Allah rahmet etsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet eğitime yök, vize barajı ve üniversite gençliğinin(hatta tüm Türkiye gençliğinin de diyebiliriz) günümüzdeki kalitesinin belirlenmesi gibi büyük katkıları olmuş kişidir. Yaptıklarının anlam ve önemini ekşi sözlükte dolaşırken şans eseri bulduğum şu resimle çok daha iyi bir şekilde açıklanabilir.



Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

o dönemde gırgır kapaklarına bak. özal ne hale sokuluyor. mizah dergileri hep böyleydi türkiye de.
nokta tarzı bir haber dergisinin, ki günümüzde bi benzeri sanırım yok, şu anki yök başkanı için, ki kendisi tam bir kukla, bu kapağı çıkartabilceğini sanmıyorum. dönem 86 bak. tepede askeri yönetim var ve bu adam askerin has adamı. günümüzde tarafın yaptığına benzemez, hatta tam tersi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kendin de söylüyorsun rahatsiz "haber dergisi", dediğin şey zaten ciddidir ve kapakları nadiren ve özel durumlarda o resimdeki gibi olur. Ayrıca bu söylediğin gibi kapak ve benzeri konular o dönemlere göre daha sıkı denetleniyor olsaydı pek çok diğer mizah dergisi çoktan ya kapatılmış yada cezalar nedeniyle kapanmış olurdu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...