paspatur Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Bir şirkette 8 aydır maaşlı çalışıyorum. işe başlarken herhangi bir sözleşme imzalamadım sigortalıyım. İşten ayrılmaya karar verdim (mesela) patronlarla papaz oldum. Son ayki maaşımı alamadım. Adamlar kıllığına vermiyorlar. 1) Kanunen ne yapabilirim 2) Adamlar burda böle biri çalışmadı diyebilir mi 3) Dava açsam kaç yıl sürer 4) Yasal olarak elimde nasıl bir koz veya hak var
Pluton Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Tek bildiğim sigortalıysan ve o ayki sigortan yatırılmış ise maaşını söke söke alırsın 1 hafta içinde falan
jacabo Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 bildiğim kadarıyla sözleşmeye gerek yok , ama orada calıstıgına dair sahit lazım . zaten onuda sıgorta odeme bılgılerınden ıspatlarsın sahitede gerek yok =) daha iyi bilen birileri acıklar diğer soruları
di Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Sen ayrilmak istedigini bildiriyorsun gerekli kisilere/birime. Calistigin sureye gore minimum 15 gun olmak kaydiyla sen orada calismaya devam edebilir ya da karsi taraf senin 15 gun daha orada kalmani talep edebilir. Calistigin sure uzadikca bu sure de uzar. Maasini calistigin sure uzarinden kesintisiz vermek zorundalar. 12 gun calistiysan o ay ve karsi taraf ile mutabakata varip hemen birakman uygun gorulduyse 12 gunluk maasini da alirsin. Herhangi bir kesinti yapamazlar bu arada. Gunluk maasin da Maasin/30 seklinde hesaplanir bu arada. Ise basladigin tarihten itibaren sigortan yapilmalidir. Sen gir, 1 ay deneyelim, oyle baslatiriz diye bir kaide yok. O yuzden sgk.gov.tr'den bak o tarihe. Gerekirse elinde koz olarak dursun. Adamlari bir dilekceyle yakarsin direkt. Sigortani asgari ucret ustunden yatiriyorlarsa fakat asgari ucret almiyorsan sirket yine suclu durumdadir. Bunu da koz olarak kullanabilirsin. Yine ayni sekilde bir dilekcene bakar inceleme baslatilmasi. Mecbur kalirsan su son yazdigim iki maddeyle tehdit et. Ama genel olarak is verenlerle el sikisarak ayrilmak senin iyiliginedir. Yeniden ise girerken arayip soracaklardir nasil bir elemandi bu kisi diye ve eski patronunun sozu cok onem tasiyacaktir o tip durumlarda.
Pluton Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 di said: Mecbur kalirsan su son yazdigim iki maddeyle tehdit et. Ama genel olarak is verenlerle el sikisarak ayrilmak senin iyiliginedir. Yeniden ise girerken arayip soracaklardir nasil bir elemandi bu kisi diye ve eski patronunun sozu cok onem tasiyacaktir o tip durumlarda. Kesinlikle referansın olması çok iyi bi durum kendimden biliyorum
DoruK Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 di said: Ama genel olarak is verenlerle el sikisarak ayrilmak senin iyiliginedir. Yeniden ise girerken arayip soracaklardir nasil bir elemandi bu kisi diye ve eski patronunun sozu cok onem tasiyacaktir o tip durumlarda.işte bizim uyanık patronlarımız da bunu bir güzel kullanıp milleti de sömürüyorlar. eğer hakkınızın yendiğini ve iyi niyetinizin suistimal edildiğini düşünüyorsanız hiç acımayın arkadaşlar, insanlarımızın umursamamazlığı ve "amaan ben yapçam da bişi mi olcak sanki hepsi böyle zaten" demesi yüzünden çalışanların bol bol sömürüldüğü ve çalışan haklarının asla adam gibi uygulanamadığı bir ülkedeyiz. hakkınızı sonuna kadar arayın.
Rock Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Pluton said: di said: Mecbur kalirsan su son yazdigim iki maddeyle tehdit et. Ama genel olarak is verenlerle el sikisarak ayrilmak senin iyiliginedir. Yeniden ise girerken arayip soracaklardir nasil bir elemandi bu kisi diye ve eski patronunun sozu cok onem tasiyacaktir o tip durumlarda. Kesinlikle referansın olması çok iyi bi durum kendimden biliyorum Adam zaten papaz olup ayrılmış, patronun referans vermesi pek mümkün gözükmüyor. Bence hakkını araması daha mantıklı.
paspatur Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 faydalı bilgiler bunlar teşekkürler
paspatur Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 ben patronlarla papaz oldum bağlı olduğum direktörle ilişkilerim süfer. Referans için de patronu aramazlar zaten
aente Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 ben de de aynı durum olabilir eğer burdan ayrılırsam yüzde 50 sansla papaz style olacak. o zaman da bağlı olarak calıstıgım ve ilişkilerimin iyi olduğu 2 ayrı yönetici var benim ne iş yaptıgımı bilen açar onlara sorar bir sonra ki yer çok merak ediyorsa. hakkını ara derim, ben şunu gördüm kü iyi bir patron bulmak iğne-saman ilişkisi gibi zaten salla.
eldar Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 adam sözleşmem yok diyor, sözleşmen yoksa çok zorlanırsın.
Bella Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 27, 2010 paspatur said: Bir şirkette 8 aydır maaşlı çalışıyorum. işe başlarken herhangi bir sözleşme imzalamadım sigortalıyım. İşten ayrılmaya karar verdim (mesela) patronlarla papaz oldum. Son ayki maaşımı alamadım. Adamlar kıllığına vermiyorlar. 1) Kanunen ne yapabilirim 2) Adamlar burda böle biri çalışmadı diyebilir mi 3) Dava açsam kaç yıl sürer 4) Yasal olarak elimde nasıl bir koz veya hak var şimdi,iş güvencen var.çünkü en az6 aylık kıdemin var.pozisyonunu bilmiyorum ama müdür tarzı birşey değildir herhalde. eğer fesih ederse geçerli bir sebep bildirmek zorundalar sana bunu yazılı olarak bildirirler zaten.eğer geçerli bir neden göstermezlerse (sorun varmış ya aranızda) işe iade davası açabilirsin. iş sözleşmesi nasıl yok onu anlamadım? ne kadar zamandır maaşını alamıyorsun? ama şunu söyliyeyim maaş ile ilgili, eğer ücret ödenmezse haklı nedenle iş akdi feshedilebilir.bu bizim elimizdeki bir seçenek ama iş görme borcunu da yerine getirmeyebilirsin. tek şart 20 günü geçmiş ve hala ödenmemiş olması.bu süreçte işveren senin yerine kimseyi alamaz. fakat eğer böyle birşey yaparsan çalışmadığın sürenin ücreti ödenmeyebilir.tartışmalı bir durum bu. kıdem tazminatı falan düşünüyorsan onu alamazsın çünkü kanuna göre işçi değilsin iş sözleşmen yok. 1 yıl kıdemın de yok. eğer fesih gibi bi durum olursa işe iade davası açabilirsin,bildirim sürelerin uyulmazsa ihbar tazminatı talep edebilirsin ama iş sözleşmen yok bunu da edemeyebilirsin.bilemedim onu.
paspatur Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 @Bella: teşekkürler bilgiler için. onların fesh edeceği falan yok aslında. Çünkü ciddi manada 8 aydır basic IT işleri dahil her boku ben handle ediyorum. Ayrılırsam, -en azından iş devri yapmadan ayrılırsam- çuvallarlar. Sorun, saçmaladıkları konuları yüzlerine söylemem. Fazla konuşuyorum yani. Birazda güveniyorum konumuma sanırım. Ama geri adım atmazsam mecbur kalabilirler karizmayı sarsmamak için. Nisanda askere gideceğimden dolayı çok fazla çekincem de yok. Çok fazla papaz olmadan ve para da kaptırmadan mart başları bağlarımı kopartacağım gibi. Askere gitmeden son kuruşuna kadar hakkımı almak istiyorum özetle.
rahatsiz Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 işe iade davası açmak için şirketin çalışan sayısının 30 dan çok olması gerekiyor. sözleşmen yoksa işveren ben bu adamla zaten belirli süre için anlaşmıştım diyebilir. sözleşmesiz çalışmayın. edit: nisan da askere gideceksen niye ayrılıyorsun? askere giderken istifa eder kıdem tazminatını alır gidersin. bir maaş bir maaştır.
paspatur Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 biryılım dolmadan kıdem tazminatı alamıyorum diye biliyorum ama
rahatsiz Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 nisan diyince 12 doluyor dedim ama dolmuyorsa kötü tabi.
Bella Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 1 yıl dolmadan alamıyorsun kıdem tazminatı için. işe iade için de, iş güvencen olması gerekiyor işte.o sonraki adım. gitme işe. kanunda böyle bir hakkın var yani. kaç gündür geciktiriyorlar?
Rock Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 rahatsiz said: edit: nisan da askere gideceksen niye ayrılıyorsun? askere giderken istifa eder kıdem tazminatını alır gidersin. bir maaş bir maaştır. İstifa ettiğinde kıdem tazminatı alamaz diye hatırlıyorum. İşverenle anlaştığı durumlar hariç. Konu için gereksiz ama ek bilgi olsun.
rahatsiz Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 askere gittiğin zaman ya da evlendiğin zaman (bayanlar için) alırsın kıdemini.
daverc Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 28, 2010 Kıdem tazminatı için iş sözleşmesi gerekmiyor, ayrıca askerlik sebebiyle işten ayrılmalarda işçiye kıdem tazminati ödenir. (yıl şartı yine var) Maaşını alırsın bir sorun çıkmaz fakat ben asgari ücretten fazla maaş alıyordum asgari ücretten prim yatırmışlar olayına gireceksen, bordroları imzalamamış olmaya dikkat et , ayrıca maaşlar bankadan yatırıldığı için artık o davalardan bir sonuç çıkmıyor ekstrem durumlar haricinde.
Öne çıkan mesajlar