Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Resim hafıza

Choericoe

Öne çıkan mesajlar

Resim hafızam ezberleme bakımından diğer hafızalarımdan kuvvetlidir,satır satır değilde sayfa düzeni olarak ezberlerim,sınavda filanda sayfa olarak aklıma gelir herşey eğer kasmışsam.Buna rağmen şu olay nasıl gelişti anlayamadım;

2 ay önce tvde bir dizinin ufak bir bölümüne denk gelmiştim.Bugünlerde o diziyi yükledim,izliyorum yada bazen sadece dinliyorum(tvsiz uyuyamayanlardanım).Uykuya dalmak üzereyken,o daha önce denk geldiğim sahneye denk geldim.Sahneyi izlemedim sadece dinledim ama aklımda kız şu mimiği yapıcak diye resim çaktı,kalktım baktım o mimiği yapmış.Hani mimikte mimik değil,2 kız var sağdaki dudağını hafif büküyor,vakti zamanında hiç dikkatimi çekmedi ama bugün anlık beyinde kızın mimiği canlandı.Önemli nokta,mimiğe yada diziye eskiden dikkat etmeyişim ve hatta bu denk geldiğim sahneyi bile yeni hatırlayışım.Normal bir düşünce,görüş olsa anlıcamda direkt olarak resim olarak aklıma gelmesi garip,chuck gibi hissettim bir an.

Saniyeler içerisinde gördüğüm,zamanında ilgimi çekmeyen ve unuttuğum birşeyi beyin neden,nasıl aklında tuttu ki pat diye yapıştırdı resim olarak.Bende merak ettim nasıl yaptı bunu diye ve bu tarz hafızamı nasıl kullanabilirim diye,çünkü şuan olduğu gibi en alakasız şeyi aklıma getirir resim olarak, hatırlamak istemediğim şeyide hatırlamam,en azından resim olarak.
Sosyal ağlarda paylaş

bende sese ya da resme değil de, kokuya tepki veren bir hafızam var.

herhangi bir kokuyu aldığımda eğer önceden bu kokuyu almışsam hep o zamanlar aklıma gelmekte. mesela beyaz hacı şakir sabunu bana sürekli anneannemleri hatırlatır. ya da ne bilim salep kokusu ilkokul günlerimi hatırlatır. insanlara sürekli bak şu bana şunu hatırlattı filan derim. onlar için anlamsız olsa da tabi ben bu histen sonra bir garip hissediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Tibetliler bu iş için şöyle bir taktik geliştirip çocuklarını ona göre yetiştiriyorlar;

Hafızayı bir kütüphane olarak modelleyip çocukların hafızalarını o şekilde hayal etmesini istiyorlar. Bölüm bölüm, raf raf, sayfa sayfa olarak bölümlere ayırıyorlar hafızayı, tabii bir de ayrıca "etiketleme" birimi oluyor. Yani istenen bilginin hangi bölümde, hangi rafta, hangi sırada, hangi kitapta, hangi sayfada olduğunu gösteren kılavuz bilgisi.

Çocukluktan itibaren uygulandığında bir insanın gerçek bir kütüphane dolusu bilgiyi öğrenebildiği söyleniyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...