Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkiye Elektrik Şebekeleri Hakkında

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Merhaba arkadaşlar ,

Çin'den bir makine siparişi verme ihtimalim var fakat , motorun burada sorunsuz çalışması için , adamların bizim şehirlere gelen gerilimin voltajı , frekansı gibi şeyleri bilmesi gerekiyor sanırım ..

En iyisi mi , ben üreticinin yazdığı şeyi c/p liyeyim . Bir bilen varsa yazabilir mi ?

said:
What’s your voltage, frequency, single phase electricity or three phase electricity? Our motor need 380v, 50hz and three phase electricity

Bu sorunun cevabının oldugu resmi bir kaynak var mı ?

Ben 220 V , 50 HZ diye biliyorum TR yi ama , yanlış ürün almıyalım.
Single / 3 phase nedir onu zaten kestiremedim hiç ?
Mesaj tarihi:

trefaze olayı, sanayi elektriği denilen, 2 faz bi nötr bağlantı bildiğim kadarıyla

kaynak makineleri ve büyük takım tezgahları yüksek voltajla çalıştığı için normal ev bağlantısından daha güçlü bir elektrik gerekiyor

220 volt 50 hertz bildiğim kadarıyla TR elektriği bu arada

edit: trefaze fişi

trefaze, 3 faz bi nötr müş sanırsam, normal de bi faz bi nötr

edit 2: hatta nötr yok mu lan öyle yazıyor birkaç yerde

120 derecelik faz farkına sahip 3 akım dengeleme sonucu nötre gerek duymuyormuş galiba.

hoş bunun seninle alaksı ne anlatıyorum da asdg

Mesaj tarihi:
SeaGle said:

trefaze olayı, sanayi elektriği denilen, 2 faz bi nötr bağlantı bildiğim kadarıyla

kaynak makineleri ve büyük takım tezgahları yüksek voltajla çalıştığı için normal ev bağlantısından daha güçlü bir elektrik gerekiyor

220 volt 50 hertz bildiğim kadarıyla TR elektriği bu arada

edit: trefaze fişi

trefaze, 3 faz bi nötr müş sanırsam, normal de bi faz bi nötr

bizim evde var ondan,

yapılıyor, ama geçenlerde eve elektrikçi geldi iptal etti onu, elektrik akımı çok yüksek orda bunu iptal edelim sakatlık çıkmasın dedi,

yanlız bizim ki o yukarıdaki resimdekinin dişisiydi yane o 4 tane metal bizim fişe giriyo.

demek istedigm evet yapılyıor
Mesaj tarihi:
bizim dükkanda da var

onlar sanayi elektriği diye geçiyor, tedaş her yere bağlamıyor onu "sanırsam", ya da bilmiyorum

kompressör, kaynak makinesi, büyük kırıcı matkaplar falan trefaze ister, büyük motorlara sahip olduğu için

prizi dişi, bu fiş, erkek olanı işte

ayrıca elektrikçi niye iptal etti ki, zaten her zaman kullanılmaz onlar yani

hoş, normal bi fişi trefaze prize takabilirsin, sorun yaratmaz

nasıl olacak dersen, normal fişin bi ucunu trefaze prizin orta deliğine sokacaksın, diğer ucu da diğer 3 delikten birine

biz dükkanda öyle yapıyoruz monofaze prizler dolu olunca sdf

edit: bağlanmayan şey trefaze değil, sanayi elektriği aboneliğiymiş, çünkü sanayi aboneliği diye geçen şey çok ucuza geliyor
öyle ki sanayi aboneliğinde kullandığımız elektriği ev aboneliğinde kullansanız fatura bol rakamlı gelir
Mesaj tarihi:
Evlere 3 faz olarak falan geliyor genel olarak da dağıtıyorlar onları. Mesela her fazı başka daireye bağlıyorlar falan.

O fiş 3 bacaklı da 4 de olabilir. Bağlanış şeklinden kaynaklanıyor. Delta ve Y bağlantılar. Delta 3 bacaklı olur nötr olmaz. ama y de bi de nötr oluyor falan
Mesaj tarihi:
hah evlere 3 faz geliyor di mi. Hatta bazen elektrikler sapıtır, aynı bine açinde 2 dairede elektrik olur başka dairelerde olmaz falan, farklı fazlar dağıtıldığı için

öyel yani, 3 faz gerekebilir alacağın şeye
ne alacaktın ki

edit: sen eve trefaze elektrik çektireceksin, zaten 380 V 50 hertz onlar
Mesaj tarihi:
ama işte sadece bi daireye 3 faz elektrik çektirmek ne kadar mantıklı olur bilemem.

Şimdi güç hesaplarında bi de kapasitif ve indüktif güç olarak da geçen reaktif güç var. Ki bunu dengelemen falan lazim. Fabrikalarda bunu dengelemek için adamlar oturup hayvan gibi reaktif güç üreten sistemler falan yapıyor. Eğer yapmazsa nolur. Mahallenin elektrik parasının yarısını sen ödersin büyük ihtimalle.

Bu söylediklerimde çok fazla emin değilim bu arada ama işte bize derste falan öğrettikleri eskiye yönelik bilgiler işte
Mesaj tarihi:
dediğin doğru dayı
işte burda demin söylediğim sanayi elektriği aboneliği giriyor devreye. Eğer normal ev aboneliğine trefaze hat alırsan, yukarıda dediğim gibi fatura bol rakam içerir. Şöyle diyim, bizim dükkanda bi mig, bi tig, bi punta kaynağı bi de normal elektrod kaynağı var, bunlar tüm gün boyunca sürekli olmasa da her gün düzenli olarak en az bi kez çalışıyorlar. ki çok fazla elektrik harcayan şeyler. matkaplar, ışıklar falan hesaplarsan, normal bi ev aboneliğinde aşırı miktarda para ödersin. Dükkana gelen ortalama elektrik faturası ise 20-30 lira arası

ki bizim eve bile daha fazla geliyor

o yüzden çok saçma bi hareket olur, fazla para ödersin trefaze çekersen eve. Eve de sanayi elektriği aboneliği vermezler, ruhsatlı bi işyeri falan olması gerekiyor bildiğim kadarıyla vermeleri için

edit: internet cafeler, ps cafeler falan sanayi aboneliği kullanır bu arada, ucuz olur
Mesaj tarihi:
Arkadaşlar , teknik açıklamalara girmişsiniz , zaten bu soruyu o yüzden paticiğe sordum , bunu bilen kitle burada olur =)

O zaman ben adama şöyle diyorum , 220 V - 50 HZ ve single phase şartlarında çalışabilecek bir motor yap.. Cunku adam o yuzden soruyor , buranın şartına göre ücretsiz modifiye edicekmiş..

Sanayici değilim malesef , dükkan tarzı bir yerde kullanıcam aleti yani evlerle aynı olur , yani tek faz olur doğru anladım değil mi ?

220 - 50 ve tek faza göre yaparsa Çinli amca sorunsuz çalışır burada ?
Mesaj tarihi:
DURUN BEN ELEKTRIK MUHENDISIYIM

ahaha abi turkiyede 220 volt 50 hz monofaze (tek fazli) elektrik sebekesi yaninda

380 volt 50hz trifaze sistemi aktiftir

eger isyeri felansan ole bi makine alcaksan
sirketinde zaten trefaze sistem wardir yoksa cekilir

(zaten her binaya 3 faz elektrik gelir ev elektriginde bi faz + 1 notr kullanilr 220 volt eder bu
eger sen sirketsen 3 fazida kullanir 380 volt kullanirsin

yeterince aciklayici oldu mu
Mesaj tarihi:
Peki bu 380 V lik sisteme - yani sanayii elektriğine geçmeni şartları nelerdir - Gerçi geçmek pek mantıklı değil sanırım benim icin , dukkandaki diger 220 V lik aletler çalışmıcak heralde bu seferde ?

En iyisi makinenin motorunu normal ev elektriğine göre ayarlatıp öyle sipariş vermek.

not : Bu bir meyve doğrama makinesi ve dükkan tarzı bir yerde kullanılacak.
Mesaj tarihi:
kithnoss said:

Peki bu 380 V lik sisteme - yani sanayii elektriğine geçmeni şartları nelerdir - Gerçi geçmek pek mantıklı değil sanırım benim icin , dukkandaki diger 220 V lik aletler çalışmıcak heralde bu seferde ?

En iyisi makinenin motorunu normal ev elektriğine göre ayarlatıp öyle sipariş vermek.

abicim bisi gecirmiyosun
ayni binada hem trefaze hem monofaze sistem olabilir
bizim sirkette imalatta presler trefaze matkaplar monofaze
ayri ayri hat cekilcek sadece

ayrica adama hade bakalim 220 yap makineyi demekle olmaz
guclu makineyse calistiramassin 220 voltla
Mesaj tarihi:
kithnoss said:

haıyr diğer aletler çalışır

bak normalde 1 faz girerken sanayi şeyinde 3 faz girecek

normal prizlere yine fazın bi tanesi bağlanıp bi de nötr bağlanacak, trefaze prizlere de 3 faz birden verilecek

trefaze monofazeyi de kapsıyor yani, ikisini bi arada kullanırsın, sadece monofaze prize tek faz gidecek, trefaze prize 3 faz

tedaş a başvurman gerekebilir, abonelikle de ilgili ayarlama yapman lazım ucuz olması için, dükkan demişsin dükkanlara sanayi elektriği aboneliği verirler bence
Mesaj tarihi:
abi tamamda cok masrafli bi is deil
eger zaten is yeri gibi bi yerse diger yerlerde wardir zaten
en kotu bina kofrasindan hat cekilcek 500 1000 lira arasi masraf cikar
ama proje kismi felan war tabe
yane asil masrafli kismi o olur
yok mustakil binaysa zaten dahada kolay olur
Mesaj tarihi:
abi masraf kısmı elektrik hattını çekmek değil, trefaze elektiriğin harcadığı kw a karşılık ödenen fatura

o aletler fazla güç yer, o yüzden harcanan kw artıyor işte, sanayi tipi aboneliklerde birim kw ücreti ev tipi aboneliklere göre ucuz
  • Yeni Oluştur...