Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Norvec polisinin hatasi türk kadini öldürdü.

vaniLLe

Öne çıkan mesajlar

Video'yu izledim. Telsiz konusmalarinida dinledim. Olaya aciklik getiricem ama bi kac seye cevap vermek istiyorum.

Nefr'e ve mum'a katiliyorum ben tamamiyle. Ki mum'un varsayimi dogru cikti zaten. O videodaki prosedurun ne olmasi gerektigini biliyorum burada yasadigimdan dolayi. Ve prosedur neyse onu yapiyo adamlar fazlasini degil.

Jahrein; almanya ve norvec-isvec polisinin farkini anlatmaya calismistim. Kendi verdigin örnek zaten farkini anlaman icin aciklayici olmus aslinda. Bu olay Almanyada olsaydi oradaki insanlari yere yatirmakla kalmayabilirdi polis. Örnek verdigin olayda polis sadece ayrimcilik yapip arap arkadasinin kimligine bakmis aramis vs. Isvecte yada norvecte 1 kere bile böyle biseyle karsilasamazsin. Arama yapacaksa ikinizide ayni sekilde ayni prosedure göre arar, birisi ab vatandasi diye ayrim yapmaz. Bu ayrimi ben almanyada gördugum icin(bahsetmistim önceki sayfalarda) alman polisi ile iskandinav taraflarinin prosedurleri ayni degil demistim.

Polis olmak cok zor buralarda. Universite okuyosun polislik bölumunde, giris puanlari cok cok yuksek. Bi dunya psikolojik egitim aliyo bu adamlar. Adamin isi zaten ak kara ayirt etmeden toplumun duzenini saglamak. Oradaki insanlar norvecli olsaydi yada isvecli yada alman yada arap, farketmez, olay aninda bu sekilde tepki veren herkes ayni muameleyi görurdu.

Jahrein said:

Kadının çıldırmış bi şekilde olaya dalması da çok normal. Çünkü içerde ailesinden bir fert ölüyor ve dışarıya çıktığında kocasını buz gibi karın üstünde, üstünde dana gibi bi polis, elinde kelepçeyle görüyor. Ben olsam erkek olarak polislere kafa göz girerdim o anki sinirle. Çünkü sağduyulu düşünme gibi bir şey yok. Ki bunu polisin de bilip o yönde hareket etmesi gerekiyor. Siz galiba avrupalı insanın ailesinden birisi ölmek üzereyken ambulansı arayıp bir kırmızı şarap döküp ölmekte olan insanın başında dikilip beklediklerini mi sanıyosunuz sakin sakin. "Hmm edvırd ne zaman gelir sence ambulans?" "Takma kafana ester elimizden gelen tek şey budur. Şimdi sessiz sessiz bekliycez." böyle bişey mi sanıyosunuz anlamadım ki ben...

Kadinin cilginca olaya dalmasi normal degil. Bikere adamin cilginca polise saldirmasi hic normal degil. Kafa göz girdiginde tamamen haksiz durumdasin zaten. Sagduyulu dusunmekle alakasi yok bunun. Sen bi ulkeye tasinmissin, oranin kulturune ve yasam tarzina uyum göstermen gerekmezmi? Adamin verdigi tepki aynen turkiyede olabilecek bisey,ki bu durumda polis adamin ne yaptigini anlamadigindan tehlike olarak algilayip adami etkisiz hale getirmis.Ortada dayak falan olsa dicem neyse. Avrupali elbette elinde sarapla beklemiyo ama neticede ortaligi bukadar velveleye verip kendini yanlista ifade etmiyo adamlar.

Olayin asli sudur;

Aile santrali ariyor ama ilk arayisindan sonraki aramalarinda tehditkar bi sekilde konustugu icin olayi kriminal olabilir diye önce guvenlik icin önden polisin check etmesini istiyolar. Polis gelir gelmez adam uzerine yuruyo polislerin. Polisin icerde ne oldugundan haberi yok, adam ustlerine yuruyunce sakinlestirmeye calisiyolar. Sakinlesmeyince (sanirsam itisme kakisma oluyo) adami yere yatiriyolar. Kadin geliyo busirada, debeleniyo cirpiniyo, kadini sakinlestirmeye calisiyolar ama kadinda dinlemiyo gördugumuz gibi. Polislerin surekli videoda dedikleri zaten "sakin olun, dinleyin, bi saniye sakinlesin vs." Ama aile dinlemiyo. Bagirmaktan ve ciglik atmaktan baskada bisey yapmiyolar. Bi durup sakinlesip "kardesim icerde annem öluyo kalp krizinden ambulansi yollayin hemen" demiyolar yani. Durumu aciklamiyo ki adamlar? Telsizde polis iceride ne oldugundan haberlerinin olmadigini soyluyo. Baska bi ablada telsizde ortam guvenlimi, ambulansi yollayimmi diyo. Polis diyoki, henuz sakinlesmediler, halen zorluk cikariyolar diyo. Daha sonraki konusmada abladan ambulansi yollamasini istiyo. Ambulans yakinda biyerde bekliyo zaten.

Olay sadece polisin veya santralin sucu degil, aileninde buyuk sucu var. Sen kendini ifade edemezsen, ne oldugunu duzgunce aciklayamazsan elbette yanlis anlasilirsin. Daha ustune bide polisin uzerine yuruyup adamlara saldirirsan, poliste suphelenir olayi kriminal olarak algilar elbet. Bi durup sakinlesip icerde ne oldugunu, ne bittigini söylemiyoki adam? Bagirmaktan ve debelenmekten baska. 50 kere dedim bos yere sizi itse bile polisin hayatini kaydirirlar burda. Herzaman önce konusurlar, lafla ikna etmeye calisirlar, baktilar zorluk cikariyosun etkisiz hale getirirler budur yani.

Ben polis tamamen haklidir veya aile haksizdir, santral söyledir demiyorum. Ben neler yapabileceklerini acikliyorum. Zaten varsa polisin yada ailenin hatasi hukuk yoluyla haklarini ararlarsa herturlu sonuc alinir. Varsa polisin hatasi aileye yukluce tazminat öderler, polislerede ceza verirler. Bide cidden artik su "almanya polisiyle aynidir avrupa iste" diyerekten kiyaslamayin. Degil efenim, almanyada polisin gösterici copladigi gibi isvecte norvecte polis kimseyi coplamaz. 80 85 milyon nufuslu bi ulke ile 5 milyon nufuslu sessiz sakin bi ulkenin polisinin elbet uygulama ve olaya yaklasim acisi farkli olur.
Sosyal ağlarda paylaş

Cassiline said:

Şimdi insanlar bu mesajını okumayıp 3 sayfa daha aynı muhabbete devam edecekler.

Ben bekliyorum, "Bize ders vermeye kalkan Norveç'te insan hayatının değeri bu kadar işte! Hayvan herifler!"e bile gelir bu muhabbet.

E geldiki zaten :) 8. sayfadan sonra dogru duzgun ben bi yorum goremedim tek tuk 1-2 mesaj disinda. Herkes bi varsayimla birbirine ates puskuruyo, sakin bi yav. Ayrica norvecte olmus olay, adamin prosedurunden bakican seve seve yani. Bildigin aile kendini ifade etmiyo, polis sakinles noluyo? derken durup konusup aciklamak yerine debeleniyo saldiriyo aile polise. Polis zaten ne oldugunu anlamamiski? Santrali arayip polise anlatmamissa oda santralin sucu hadi ama gelen polise saldirmak nedir yani? Ben polisi savunmuyorum, adamlar prosedur neyse onu yapiyolar, ama aileninde su noktada savunulacak cok bi yani yok. Icerideki hastanin ölmesininde en buyuk suclusu yine aile. Adami yere yatirip kadinida oturttuktan hemen sonra ambulansi cagiriyo polis.
Sosyal ağlarda paylaş

Olay orda zaten, dedikleri hicbisey anlasilmiyo. Ortada bi dialog yok. Dinlemiyolar ve inatla bagiriyolar, zorluk cikariyolar. Ya elbette aileden birini oan kaybetmek cok zor bisey, cok kötu bisey. Kimsenin basina gelmesini istemem. Ama polisin haberi yok durumdan senin adamlarin ustune yurumek yerine durup bi aciklaman gerekmezmi? Polis surekli sakin ol, dinleyin, ne oluyo, sakinlesin falan diyo zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

Adamların balıkçıları bile Nütri Cina marka el kremi kullanıyor siz nelerle suçluyorsunuz yahu.

Belli ki Türk veya Kürt aile ortalığı velveleye verip hamua godomo hebele hübele şeklinde önüne gelene saldırmış ve karla kaplı memlekette 30 saniyede ambulans gelmesini istemiş, kadın ölünce de sapıtmışlar işte.

O değil de bunlar ne tazminat kaldırır ama şimdi haaa offff donuna kadar soyarlar valla Norveç polisini.
Sosyal ağlarda paylaş

"ambulansı durdurun önce bir polis gidip bunları dövsün, sonra göndeririz ambulansı" diye bir olay var mı ya? cidden aklınız alıyor mu? böyle kural mı olur? duyan da gelen ambulansa ateş ettiler de adamlar kaçtı canını kurtarmak için filan sanacak. ha illa tehlike var diyorsan polisi eskort olarak istersin, böyle saçmalık mı olur? bu adamlar ambulans yollamıyor mu bir yeri polis tamamen temizlemeden?

o insanlar dayak yeseydi de hayatta kalsaydı o kadın, eleştirilecek olanlar polis değil, acil yardım hattı.
Sosyal ağlarda paylaş

"ntvmsnbc, magdurun agzindan" said:

Eniştemi dışarda darp ederek, yerlerde sürüklemişler. Ablam ve yeğenim de anneme yardım etmeleri için gelen polisten istekte bulununca, onlara da aynı muamelede bulunulmuş ve ellerine kelepçe takılmış.

neyse ki video kayitlari var ha, yoksa direk patlayacak polis su ifadelere gore. harbi videoyu izlememis olsam serefsiz polis diyecegim neredeyse

said:
Toplamda ambulans servisi 9 kez aranmış.

said:
Tulum, bir soru üzerine de ambulansın yaklaşık yarım saat geciktiğini, eniştesinin sadece yardım istediğini, kimseye hakaret etmediğini, karşı koymadığını dile getirerek

kayitlarda kabak kadar ilk arama ile mudahale arasinda 24 dakika oldugu gorulmuyor mu ailenin polis gelince olay cikartip ambulansi fazladan 5-10 dakika geciktimesine ragmen? tamam soktur, paniktir, saat tutacak halin yok, uzun gelir gecen sure ole bir durumda insana falan ama yarim saat gecikti ne demek yahu? 24 dakikalik periyodda 9 kere arama olayina hic girmiyorum

cok acik ara aile suclu, her sekilde suclu. neresinden tutsan elinde kaliyor olayda. polisin sucu videoda yok, santraldeki opeatorun de tehdit hissetmesi bence anormal degil adamlarin 9 kere arayip, kayitlarin birinde goruldugu gibi fuu fuuu modunda konusup, ustune dogru durust dert anlatacak kadar dili de konusamadiklarini goz onunde bulundurunca -dil konusunda kaynak korax

Sam said:

"ambulansı durdurun önce bir polis gidip bunları dövsün, sonra göndeririz ambulansı" diye bir olay var mı ya?

var tabii ki abi, niye olmasin? senin oraya gonderdigin adam 'saglik gorevlisi'. adamin ne olay yatistirma / mudahale etme egitimi veya techizati var, ne kendi can guvenligini saglayacak yeterliligi

olayi soyle dusun; saglik gorevlileri gitti oraya apar topar, herifler daldi bunlara nasil kurtaramazsiniz annemi diye, ne olacak o zaman? o saglik gorevlisinin canini tehlikeye atmak icin nasil bir sorumlulugu olabilir ki?

operator killanmis konusmalardan, kufurlerden, bagirmalardan, bakmis kendini kaybetmis bir grup var ortamda, once saglik ekibinin can guvenligini saglamak icin polis gondermis. cok mantikli, ve olmasi gereken sey bu bence

ha tartisilacak konu su olabilir; ortada hakikaten bir tehdit yoktu aslinda, gerek yoktu polise diyebilirsin. hos o zaman ben de 24 dakikada 9 kez arayip, en azindan birinde kayitlardan goruldugu gibi kufurler esliginde bagirip cagiran ve de senin dilini yarim yamalak konusan, turk / arap / japon farketmez, yabanci, (senin kulturune yabanci, yani tanimadigin, tepkisini kestiremedigin) bir adamdan killanmak ve once olay yerinin kontrol altina alinmasini istemek benim gozumde gayet hakli bir durum derim

ambulans gonderilmemis degil sonucta; gonderilmis, iki sokak oteye parketmis, polisin gelip tehdit yok demesini beklemis. normalde 1 dakikayi bulmayacak ek gecikme, 'mazlum turklerin' polisle dalasmalari sonucu polisin takviye istemek zorunda kalmasi, inatla yatismayi reddeden 'zavalli mazlumlarin' israri nedeniyle 5 dakikayi gecmis, 10 dakika sinirina dayanmis

yine de herseye, ailenin butun engelleme cabalarina ragmen, ilk aramadan 24 dakika sonra ambulans olay yerinde, ve yine de biz norvec polisini, sistemini, geciken ambulansi tartisiyoruz. turk basini harikalar yaratiyor, habercilik kalitesini one cikartan basliklardan, verildigi iddia edilen notalara kadar her turlu gaz ortada ucusuyor
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr'e tamamiyle katiliyorum bende, ki tam anlamiylada olayin özu bu zaten. Irkcilik denebilecek bisey yok burda. Ya nediyorum, ayni durumda bi norvecli aile olsaydi ayni seyleri norvecli aile yapsaydi ayni muameleyi görurlerdi. Ben bu tarz seylere burada canli sahit oldum diyorum.

Irkciligi almanyada hollanda da belcikada nebiliyim fransada acikca görursunuz. Gerek insanlarin bakislarindan, gerek devletin birimlerinden. Ama isvecte norvecte "acik" bi sekilde hele hele devletin bir birimi tarafindan asla irkcilik göremezsiniz. Bu adamlarin ilk ilkesi bu insanlari ulkeye adapte etmek. Ucretsiz dil kurslarindan, insanlar daha rahat is bulsun diye ulkeye yeni gelenlere kolaylik saglayan programlarindan vs. bidunya sey var gocmenler icin. Ayrica iki ulkeninde nerden baksan %30'u göcmen zaten. Bi okadarda gocmen esi dostu sempatizani olan isvecli norvecli var. Gocmenlerin gayette borusu ötuyo burda en ufak bi irkcilik oldugunda. Cunku nekadar mekan sahibiymis, sirket sahibiymis parali adamlarin hemen hepsi suryanidir, turktur, kurttur vs. Adamlarin gucu var enbasta. Mecliste suryanilerin turklerin hepsinin koltugu var. Herkesin söz hakki ve gundeme gelen olaylara laf söyleme hakki var. Bi suclari varsa zaten burda öttururler o polisleri e ambulans ekibini.

Hani burda yasamasam, bilmesem insanlarin yaklasimini, bilmesem durumu sartlari falan dicemki lan bak su norvecin yaptigina vay serefsizler vay, insanlik ayibi hede hödö. Videoda kabak gibi gorunuyo, polisin icerde ne oldugundan haberi yok. Adamlara sakin olun diyolar 50 kere, laf dinletemiyolar. Ne oldugunu soruyolar, aile durup aciklamak yerine velveleye veriyo iyice ortaligi. Ilk dakikadan atar yapacaklarina söyleseler durum böyle böyle cok acil diye, o ambulans orada 15 dakika degil 5 saniye beklemez.
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr said:

Sam said:

"ambulansı durdurun önce bir polis gidip bunları dövsün, sonra göndeririz ambulansı" diye bir olay var mı ya?

var tabii ki abi, niye olmasin? senin oraya gonderdigin adam 'saglik gorevlisi'. adamin ne olay yatistirma / mudahale etme egitimi veya techizati var, ne kendi can guvenligini saglayacak yeterliligi

olayi soyle dusun; saglik gorevlileri gitti oraya apar topar, herifler daldi bunlara nasil kurtaramazsiniz annemi diye, ne olacak o zaman? o saglik gorevlisinin canini tehlikeye atmak icin nasil bir sorumlulugu olabilir ki?

ben bu ihtimal için şöyle bir kısım eklemiştim aynı mesajda:
Sam said:

ha illa tehlike var diyorsan polisi eskort olarak istersin, böyle saçmalık mı olur? bu adamlar ambulans yollamıyor mu bir yeri polis tamamen temizlemeden?

"uçak çarpmış binalar yıkılacak, ambulans göndermeyelim önce polis gitsin temizlesin, hem terörist vardır belki hala" denebilir miydi? ya da "artçı vurabilir bina başımıza yıkılabilir, önce gitsin denetçiler kontrol etsin" diye birşey oluyor mu? veyahut "bomba patladı başka bombalar olabilir, önce gitsin polis arama yapsın" diye birşey olabilir mi?

eskort istersin, beraber gidersin. ambulans bekletme diye bir olay hayatımda ilk defa duyuyorum. bunun sadece ve sadece telefonda küfretme üzerine dayandırılan bir 'tehlike unsuru' (artık öyle denebilirse buna tabii) üzerine kurulması da apayrı bir olay ama, ona gelmeden önce ambulans bekletme saçmalığı tek başına yetiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

e iyi de zaten ambulans ve polis ayni anda yollanmis burada da. yani once polis gitmis, onlar onay verince ambulans yola cikmis gibi bir durum yok

ambulans zaten olay boyunca az otede duruyor, nitekim videoda da polis onay verdigi anda geldigini goruyoruz saglik ekibinin

edik; eger sen diyorsan ki 'saglik gorevlileri ve polis ayni anda girmeliydi olaya', onu bilemem. ama sunu bilirim ki, ben o saglik gorevlisi olsam, hayatta da girmem o itisme kakismaya, niye ben tatli canimi tehlikeye atayim ki abicim? adam silah cekmemis olabilir, cekmeyeceginin garantisini verebiliyor musun peki sen bana? gayet enrage olmus haldeler videoda, ki bu bana gore bile oyle. ustelik turk olarak biz biliyoruz kuru gurultu oldugunu, ama elin norveclisi nereden bilsin? kaldi ki niye bilsin? 24 dakika yahu, toplam sure bu, tum gecikmeler dahil. neyine enrage oldun, hangi arada oldun?

sanirsin turkiyede scotty isinliyor saglik ekibini sen telefonu kapatmadan da adam norvecte o kadar gecikmeye ragmen 24 dakika icerisinde 9 kere telefon acip enrage olacak zaman buluyor, ustune bir de polisle 10 dakikaya yakin itisme kakisma sigdiriyor o 24 dakikadan kalan zamanina
Sosyal ağlarda paylaş

Ailenin problemini duzgunce anlatip anlatamadigida mechul halen. Kimse iceride ne oldugunu neden bilmiyor acaba ben onu halen merak ediyorum. Neden 9 kez aranmis? Iceride hastanin öldugu bilinse yada baska bisey olsa o ambulans degil 15 dk 5 saniye beklemez demistim. Olay kriminal olarak algilaniyor burda. Polis buyuzden önce gidiyo, problemi soruyo, sakinlestirmeye calisiyo ama aile dinlemiyo ne oldugunuda söylemiyo videoda.
Sosyal ağlarda paylaş

Yahu ambülans bekletilirken olay çıkmasa yine diyeceğim ki haklılık payı var. Adam polisle olay çıkartmış, tam olarak gönderilmesinin sebebi bu polisin zaten; "Olay varsa ortamı sakinleştir"

Herif polise kelepçelenilecek kadar tepki gösteriyorsa, sağlık görevlisine ne yapar kim bilir.
Sosyal ağlarda paylaş

evet birde o havuz problemi var ortada

soru 1 - tam techizatli 7 polisin 7.5 dakikada kontrol altina alabildigi aileyi 2 saglik gorevlisi kac dakikada kontrol altina alabilir?

olasi cevap 1; aile zaten saglik gorevlilerini gorunce yatisir, sorun ortadan kalkar

olasi cevap 2; alamaz. aile saglik gorevlilerini suclar, tekme tokat girisir / picak ceker / timsahlara atar vs vs vs

simdi evet iki ihtimal var, hatta evet birincisi cok daha buyuk ihtimal. gelgelelim rus ruletinde de iyi para var, kaybetme riski de daha az ama ben onu da oynamayi mantikli bulmuyorum
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...