Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Firmware, Overclock ve ATI Radeon Ekran Kartları


ghaldszar

Öne çıkan mesajlar

Firmware Nedir?
Aslında bilgisayarlarda kullanılan ve anakart üzerinde yer alan BIOS siteminden bunun az çok ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak CD-Rom, DVD-Rom, CD-RW ve Ekran Kartı gibi donanımlarda kullanılan Flash ROMlar bundan farklı özellikler içeriyor.
Firmware donanım elemanları üzerinde yaşayan ve bu donanım elemanlarının istendiği gibi çalışmasını sağlayan üretim sırasında içine yüklenmiş bir yazılımdır. Bu yazılım donanımın bir anlamda tüm tüm çalışma kurallarını koyar. Bu sayede işletim sistemleri bu aygıtı tanıyarak bu aygıtın kurallarına göre hareket edebilirler.
Ancak fabrika ayarlarında bu donanımlara bu yazılımlarla çeşitli kısıtlamalar getirilmektedir. Üreticiler ürünlerini piyasaya sürdükten sonra genellikle bu ürünle ilgili testlere devam ederler. Bu testlerin amacı üretim sırasında gözden kaçmış olabilecek bir sorunu tespit etmek veya firmware ile ilgili bir sorun varsa bununla ilgili bir güncelleme paketi çıkarmaktır. Genelde ürünlerin ticari kaygılar yüzünden yeteri kadar test edilmeden piyasaya sürülmüş olmalarından dolayı sonradan çıkardıkları bu güncellemelerle sorunları gidermeye çalışırlar.



Peki Bu Firmware olayı bizi neden ilgilendiriyor?
Üreticiler üretim sırasında maliyetleri kısma düşüncesi ile iki veya üç seri ürünü aynı donanım özellikleri ile üretebiliyorlar. Aslında daha önceki üretimde firmware ile kısıtlama getirilmiş daha yüksek kapasite sahip olan bir donanım da söz konusu olabilir. Tabii ki bu her donanım ve marka da söz konusu olan bir şey değildir. Bizi ilgilendiren kısım bu tip donanımları bulup onları gerçek hızına ulaştırmak. Sözgelimi son zamanlarda hepimizin ihitiyacı olan hızlı bir ekran kartı için ATI Radeon 9500 ile ATI Radeon 9700 Pro' nun buna bir örnek olduğunu bilmek sanırım hepimizi ilgilendirecektir.



ATI Radeon Kartlar, Farkları ve Firmware:
Çok basit bir kaç işlemle ATI Radeon 9500' ü 9700 Pro yapmak yukarıda da anlaşılacağı üzere artık hayal değil. Burada tüm gerçek bu iki kartın mimarisinde yatıyor. İki kartta R300 GPU kullanıyor ve aynı mimariye sahipler. Bu iki kartta temelde 3 faklılık bulunuyor.
1- Radeon 9500 dört adet rendering pipelin kullanırken kullanırken Radeon 9700 Pro sekiz adet pipeline kullanıyor.
2- Radeon 9500 128 bit mimarisi üzerinde çalışırken Radeon 9700 Pro 256 bit mimari kullanıyor.
3- Radeon 9500' de kullanılan DDR-RAMlar 3,3 ns' lik iken Radeon 9700 Pro 2,8 ns' lik DDR-RAMler taşıyor.
Yukarıda sıraladığımız ilk iki özelliği değiştirerek rendering pipeline 8 kullanılmasını ve kartın 256 bit olmasını saglamak mümkün. Fakat 3. özelliği değiştirmek maalesef mümkün değil. Bu sayede Radeon 9500 kartı bire bir Radeon 9700 Pro yapmasakta işlemin sonunda 9700 Pro'dan pek de bir farkı kalmıyor. O kadar hata kadı kızında da olur artık.

Radeon 9500:
Core Clock: 275 Mhz
Memory Clock: 540 Mhz (270x2)
Memory Bus: 128 bit
Rendering Pipes: 4
Pixel Fill Rate: 1,1 G Pixels/s
Peak Memory Bandwith: 8,8 GB/s

Radeon 9500 Pro:
Core Clock: 275 Mhz
Memory Clock: 540 Mhz (270x2)
Memory Bus: 128 bit
Rendering Pipes: 8
Pixel Fill Rate: 2,2 G Pixels/s
Peak Memory Bandwith: 8,8 GB/s

Radeon 9700:
Core Clock: 275 Mhz
Memory Clock: 540 Mhz (270x2)
Memory Bus: 256 bit
Rendering Pipes: 8
Pixel Fill Rate: 2,2 G Pixels/s
Peak Memory Bandwith: 17,2 GB/s


Radeon 9700 Pro
Core Clock: 325 Mhz
Memory Clock: 620 Mhz (310x2)
Memory Bus: 256 bit
Rendering Pipes: 8
Pixel Fill Rate: 2,6 G Pixels/s
Peak Memory Bandwith: 19,8 GB/s

Radeon 9500 (Firmware ile 9700 Pro)
Core Clock: 340 Mhz
Memory Clock: 600 Mhz (300x2)
Memory Bus: 256 bit
Rendering Pipes: 8
Pixel Fill Rate: 2,5 G Pixels/s
Peak Memory Bandwith: 19 GB/s

(*) Memory Clocktaki (10x2)Mhz.lik fark 9700 Pro' da kullanılan RAMlerin daha hızlı olmasından kaynaklanıyor.



Peki Nasıl Yapıyoruz?
Öncelikle bu iş için ATI Radeon 9500' ün PRO olmayan ve 128 MB olan modeline sahip olmanız gerekiyor. Bu değişmeyen bir gereklilik. Çünkü kartın diğer dört pipeline kanalını açtığımızda 256 bit görevlendirmesini yapmak için fazladan 64 MB hafızaya ihtiyaç duyuyoruz. ATI Radeon 9500 PRO kullanamama nedenimiz ise bu kartın farklı bir mimariye sahip olmasıdır.



Aşamalar:
1- Öncelikle dört extra pipeline' yi aktif hale getirmek için Riva Tuner' in ürettiği yamayı kullanmamız gerekiyor. Bunun için http://www.guru3d.com/rivatuner/ adresinden RivaTuner i indiriyoruz.
2- Daha sonra http://www.maxdownloads.com/' dan ATI Catalyst sürücüsünü download ediyoruz. BU paketi çalıştırdığımızda bizden dosyaları açmak için bir yer göstermemizi istiyor. Daha sonra yeni sürücülerin yüklenmesi aşaması başlıyor. Bu noktada Cancel (İptal) diyerek bu işlemi iptal edebiliriz. Çünkü işlemlerimizi RivaTuner üzerinden yapacağız.
3- RivaTuner' i yükledikten sonra Powe
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

süper ötesi manyak güzel bişi.
200 dolara 380 dolarlık karta sahip oluoz.
yannız kafama takılan bişi var. şimdi 9500 ün 9700pro yapılan halinin overclocklu hali 9700pro nun overclock lu haliyle aynımı? yoksa her şekilde 9700pro almamız daa mı avantajlı.
her şekilde 9500pro alıcağımıza 9500 alıp bu özelliklere getirdiğimizde aşırı kardayız. en yakın zamanda yapmam lazım. ghaldszar bi de abi sen denedinmi bu işi? denediysen performans nası? bi de senin yorumlarını alalım.[hline]"Bu hareketi yapıyorsa Shaq, alkışlanmalı şak şak." -İsmet Badem

Ben OSKİ'yim!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya 9500 pro olmayı diyosunuzda adamlar kendi sitelerinde pro olmayanı ile ilgili bir bilgi vermiyorlar.adı bile geçmiyor.sadece 9500 pro var.acaba bunun yapıldığını öğrendilerde durdular mı üretimini?

[Bu mesaj EarS tarafından 27 April 2003 20:19 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yok gercekten de bulunmuyor. Sonuc olarak sadece ramleri farklı oldugundan ve $200 farklı fiyata sattıklarından dolayı aynı kartı neden $200 daha az kazansınlar. 9500 pro cıkartıp milleti ona yonlendirdiler ve 9500 ün üretimini kestiler veya çok aza indirdiler. Mantıklısı da bu. Yoksa bunu duymaktan değil. Ramler hariç bütün sistem aynı ise zaten onlar bunun farkındadır ama bir anda piyasadan çekemezsin marka için kötü reklam olur. Param olsa hiç düşünmeden hemen alicam ama bu aralar zor.
Overclock işlemine gelince tabii ki üstüne overclock ettiğinde 9700 pro gibi overclock ediliyor. Ama şunu da belirtmek lazim ki 9500 kullandığı RAMlerden dolayı firnware değişiminden sonra 9700 pro' dan biraz daha yavaş kalıyor. Dolayısı ile overclockta da overclock edilmiş bir 9700 pro dan biraz yavaş olacaktır. Ama bu performans düşüklüğü çok minimum düzeylerde olduğu için gözle algılayabilir miyiz onu da bilemiyorum. Eğer gerçekten paranız varsa bence en iyisi yeni cikan ATI radeon 9800 almak ama yoksa da en iyisi 9500 alip firmware değiştirmek.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yazıcıoğlu civarında var 9500
insanlar genelde gf alıyolar oralarda.
fekat 200 değil yaklaşık 250 dolar hatta kdv ile geçer bu fiyatı
gene de 400 dolarlık 9700 yerine alınası. hatta param olsa alcam :(
benim asus8170 i nekadara sayarlar acep?[hline]The road remains wide open while your dreams are alive.
Only fear can block the way. -"Iron-Tail" Fratley
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaşlar yarın gidip yeni kartımı alıcam. ya 9500 ya da pro. şimdi son kararımı vermeden önce soriyim: sizce 9500 alıp bu işlemleri yaparsam kesin sonuç alırmıyım? yani kesinlikle burda verilen hızda bi karta ulaşırmıyım? yoksa riski varmı? en iyisi 9500 pro alıp içimi rahat ettirmekmi? ghaldszar özellikle sen cevap verirsen çok iyi olur abi. hangi dergiden yazdıysan bu yazıyı ne kadar güvenilir olduğunu sen bilirsin.
kararımı vermemde yardımcı olun arkadaşlar lütfen :)[hline]"Bu hareketi yapıyorsa Shaq, alkışlanmalı şak şak." -İsmet Badem

Ben OSKİ'yim!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ghald farkındayım güzel yazmışsın ama sölemem gerekirki 3dguru gibi sitelerin programlarının firmware'le alakası yoktur.
Firmware'lara türkiye'deki hiç bir firma garanti kapsamında saymıyor söliim.
Yaşadım oradan biliyorum eski G-force 2 GTS'im ve LG 32x cd-rewriter'im aynı şekilde garanti kapsamı dışında kaldıki Türkiye'de ekstra fan bile taksan garantiden çıkarıyor şirketler.
Örnek: Arena, Ufotek, Gökbilişim.

Alacaksanız 20 dolar fazla verin 9500 pro alın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben bunu bir kac yerden duymustum daha once ve bu yaziyi da PCNet dergisindeki yaziya alıntılar yaparak hazırladım. Sonucta PCNet dergisi guvendigim bir dergidir ama tabii ki bu işlemin riski vardır. Sonucta kendim yapmadigim icin ayarlardaki teferruati da goremiyorum. Eger gorseydim en azindan soyle bir yanlış yapma ihtamali vardir diye bir risk aciklardim size. Bu noktada riske girip girmemek tabii ki kişiye bağlı bir şey.
Orada herhangi bir cümlede firmware ile yapılan bu işlemin o/c olduguna dair bir cümle yazmışsam o zman yanlış yazmışım demektir. Cünkü bir overclock degil. Dolayısı ile de extra bir fana ihtiyac yok. Performansa gelince yazıda da belirttigim gibi RAM hızlarının düşüklüğü nedeniye 9700 pro dan gozle gorulemiyecek ufak bir performans düşüklüğü oluşuyor. Ama overclock edildiginde performans 9700 pro' nun ustune ciıkıyor. Yani 9700 pro performansı için overclock mevzubahis degil. Bence bu karta bu işlemi yaptıktan sonra da overclock etmek buyuk bir risk tasiyor. Eger 9500 alacak su anda param olsaydi alır yapardım ama yine de isterseniz internetten bir araştırın. Eminim bu konu hakkında bilgiler vardır. Bir de onları okuyup ona göre karar verin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...