Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Vİcdan = Bencillik

mawiman

Öne çıkan mesajlar

staj yapıyorum, bir dünya yol parası harcıyorum, yemek yemek için öğle arasında lokantaya girdim. semti de bilmediğim için daldım bir tanesine. sağlam bir yer çıktı, pavyonun karısızı gibi bir yerdi, garsonlar falan. neyse hesabı istedim, öğrenciyim sonuçta ama üstümde de takım elbise var. 3-4 lira bozuk para üstü ve fiş geldi. paraları aldım, fişi bıraktım lazım olmadığı için. sonra garson fişi de al abi diye uzatıp laf soktu. bi bok mu yaptın lan diye bozacaktım ama onun yerine bişi demeden yüzsüz yüzsüz fişi de aldım dönüp çıktım. e bende garsonluk yaptım.

1. öğrenciyim aç geziyoruz bahşiş neyime
2. extra para vermek için bir neden olmalı
3. deli gibi tip toplardım ama hakederdim de
4. diceklerim bu kadar
Sosyal ağlarda paylaş

razzRaziel said:

staj yapıyorum, bir dünya yol parası harcıyorum, yemek yemek için öğle arasında lokantaya girdim. semti de bilmediğim için daldım bir tanesine. sağlam bir yer çıktı, pavyonun karısızı gibi bir yerdi, garsonlar falan. neyse hesabı istedim, öğrenciyim sonuçta ama üstümde de takım elbise var. 3-4 lira bozuk para üstü ve fiş geldi. paraları aldım, fişi bıraktım lazım olmadığı için. sonra garson fişi de al abi diye uzatıp laf soktu. bi bok mu yaptın lan diye bozacaktım ama onun yerine bişi demeden yüzsüz yüzsüz fişi de aldım dönüp çıktım. e bende garsonluk yaptım.

1. öğrenciyim aç geziyoruz bahşiş neyime
2. extra para vermek için bir neden olmalı
3. deli gibi tip toplardım ama hakederdim de
4. diceklerim bu kadar

İmkanı olanlar diyorum zaten, o 4 lirayı bırakabilicekken bırakmıyosan ayıp bence.
Sosyal ağlarda paylaş

tartışmanın başı kaçmış, bahşişden giriş yapıcam. taksi dahil her yerde mümkün olduğunca bahşiş bırakmaya çalışırım. bunun öncelikli 2 nedeni var;
1. o insanların maaşları genellikle alacakları bahşiş göz önünde bulundurularak hesaplanır.
2. bahşiş verdiğin yere bir dahaki gidişinde gayet iyi karşılanırsın.

genel olarak bahşiş verince garson mutlu olur işimi iyi yapmış oldum falan gibi. ve bu sayede işi iyi yapmış olan garson daha çok kazanmış olur. bahşiş düşüncesi insanların çalışma motivasyonu gibi olur. ben bu herifin kafasına yemeği atsamda bir, önüne kibarca güler yüzle servis etsem de bir düşüncesi olmaz

mawiman said:

arkadaşlar neden bahşiz veriyorsunuz ki bu insanlar görevini yapıyor bunun için zaten maaş alıyor ...
Sosyal ağlarda paylaş

@Khelben

zaten güler yüzlü olmak onun görevi ve görevini yaptığı için zaten parasını alıyor az yada çok ben bahşiş verirken adamın maaşı az çok bahşiş vereyim demem ki

polislerinde maaşı az bir hırsızı yakalayınca birileri onda bahşiş vermiyor veya daha güler yüzlü hırsız yakalasın diye kimse bahşiş vermiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

mawiman said:

@Khelben

zaten güler yüzlü olmak onun görevi ve görevini yaptığı için zaten parasını alıyor az yada çok ben bahşiş verirken adamın maaşı az çok bahşiş vereyim demem ki

polislerinde maaşı az bir hırsızı yakalayınca birileri onda bahşiş vermiyor veya daha güler yüzlü hırsız yakalasın diye kimse bahşiş vermiyor.

nokta
Sosyal ağlarda paylaş

Sevgili dostlar,
Size HUM101 kodlu insanlığa giriş dersi vermek isterdim, ama programım çok yoğun.

Kısaca özetlemek gerekirse.O insanlar sizin ağız kokunuzu çekiyor, sizin değil günde sizin gibi onlarca belki yüzlerce insanın.Yukarıda bir arkadaşa söyledim, bir gün onların yaptığı işi yapın ondan sonra konuşalım.

Bu da söylenmiş, maaşları tip düşünülerek hesaplanıyor.Ve kim demiş işini yapan polislere bahşiş verilmiyor diye ? Görevleri bile olsa, size hizmet eden insanlara küçük bir jest yapmanın neresi kötü, para olması şart değil seni gasp yaparlarken kurtaran bir polise bi kutu baklava alıp gitmez misin ? Bu kadar mı bencilsiniz ?

GÖREVİ ARKADAŞ YAPACAK diyecek kadar katı olmayın.Karşınızdaki insaları mutlu etmek, motive etmek sizi de mutlu etsin,kısacası "insan" olun.
Sosyal ağlarda paylaş

işte polis de işini daha iyi yaparsa teşvik edici bir şey yapılmalıdır. bu daha iyi işleyen bir sistemdir. her yerde görebilirsin bunun örneklerini, iş veren kurumlar prim verirler teşvik etmek için, polis de prim alabilir mesela ya da madalya alır onu takdir etmek için. bahşişi de aslında bir nevi takdir ve teşvik için verirsin, mantığı odur yani. mcdonalds'da ayın elemanını seçip duvara asarlar, bu da bir teşviktir mesela. bahşiş teşviğinin müşteriye kalma sebebi de olayın bizzat garsonla müşteri arasında gerçekleşmesinden kaynaklanıyor. yani mekan sahibini hiç görmüyorsun bile. garson kötü de çalışsa iyi de çalışsa aynı parayı alacak iş verenden, daha kaliteli hizmet verirse bunu müşteri bilecek sadece.
Sosyal ağlarda paylaş

sipeyskeyk said:

Sevgili dostlar,
Size HUM101 kodlu insanlığa giriş dersi vermek isterdim, ama programım çok yoğun.

Kısaca özetlemek gerekirse.O insanlar sizin ağız kokunuzu çekiyor, sizin değil günde sizin gibi onlarca belki yüzlerce insanın.Yukarıda bir arkadaşa söyledim, bir gün onların yaptığı işi yapın ondan sonra konuşalım.

Bu da söylenmiş, maaşları tip düşünülerek hesaplanıyor.Ve kim demiş işini yapan polislere bahşiş verilmiyor diye ? Görevleri bile olsa, size hizmet eden insanlara küçük bir jest yapmanın neresi kötü, para olması şart değil seni gasp yaparlarken kurtaran bir polise bi kutu baklava alıp gitmez misin ? Bu kadar mı bencilsiniz ?

GÖREVİ ARKADAŞ YAPACAK diyecek kadar katı olmayın.Karşınızdaki insaları mutlu etmek, motive etmek sizi de mutlu etsin,kısacası "insan" olun.

Özlü sözlerle anlatmaya çalıştık anlatamadık sanırım. Madem öyle girilsin siyasete... Benim görevim (birey olarak) o adamı ya da kadını beslemek ya da maaşlarını düşünmek değildir. Devlet minimum wage dediğin şeyi adam gibi bir sınıra çeker. "Size 100 lira vericez dostum gerisini tip ten alıcaksınız" mantığını denetler. Oradaki adam da sırf 2-3 lira bahşiş almak için bir sürü insana yapması gerekenden fazlasını göstermek zorunda kalmaz. Düşün bir hele adamın yakını ölmüş, sevgilisi terketmiş ama "oh noes, bahşiş üzerinden çalışıyorum gülümseyerek servis yapmak zorundayım" ı düşünecek. Adamın görevi servis yapmaksa servisini yapar, kimseye de güleryüz, hoş sohbet göstermek "zorunda" değildir. Sizin bu yaptığınız karşınızdaki insanı köleleştirmekten başka bir şey değildir hiç kusura bakmayın. Siz bu mantık olduğu için bahşiş vermiyorsunuz, sizin mantığınız olduğu için süründürücü maaş + bahşiş diye bir olay var...
Sosyal ağlarda paylaş

mawiman said:

tamam verilsin peki ozaman sizin demenize göre en iyi hizmeti hep çok bahşiş bırakanlar alır yani benim param yok diye ben asık yüzle birileri ile karşılaşmak zorundamıyım.

daha kaliteli(pahalı) mekanlarda daha kaliteli hizmet alınmıyor mu dünya üzerindeki tüm işletmelerde? daha kaliteli hizmet daha pahalı değil mi?
Sosyal ağlarda paylaş

mawiman said:

tamam verilsin peki ozaman sizin demenize göre en iyi hizmeti hep çok bahşiş bırakanlar alır yani benim param yok diye ben asık yüzle birileri ile karşılaşmak zorundamıyım.

Sen de zaten genelde güler yüzlü davranıyosan, teşekkür ediyosan onlar da güler yüzlü hizmet ediyo. Ben çok fazla rastlamadım hödük garsona.
Sosyal ağlarda paylaş

razzRaziel said:

mawiman said:

daha kaliteli(pahalı) mekanlarda daha kaliteli hizmet alınmıyor mu dünya üzerindeki tüm işletmelerde? daha kaliteli hizmet daha pahalı değil mi?

daha pahalı yani daha yüksek bahşiş değil ...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...