Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

insan ırk-tür

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
biri genel kültür tartışma modunda, biri de ufak bi bilimsel bilgi babında soracağım soru var:

şimdi cro magnon, homo sapiens ve homo neanderthalensis var. taksonomide bunlar ne oluyor farklı insan türleri mi ? zenciler farklı tür mü oluyor ırk mı ? (şube sınıf vs nedir yakınlıkları) bir biyoloji mezunu arkadaşa sordum döncem ben sana dedi kaçtı : ) nedir bunun ilişkisi ?

ikincisi homo neanderthalensis'in insanla yakın akraba olmadığını biliyoruz (kuzen deniyor ne demekse), bu ne anlama gelir ? demek ki farklı canlılardan ölüm sonrası hayata inanan (ölülerini eşyaları ve çiceklerle gömüyorlar) insanlar da oluşabiliyor zamanla. bu durum din fikrinin neresindedir ?

homo neanderthalensis'e peygamber gelmiş midir ? insanı yarattığı düşünülen yaratıcı/allah fikri bu durumda derin bir yara almış (çürümüş)olmuyor mu ? tüm insanlar ortak atadan (adem ve havva veya bakış açısına göre tek hücreli canlılardan ?) geliyor ise neden soy ağacında bu derece keskin bir farklılık söz konusu olmuş ?

ayrıca bunlar sapienslerle çiftleşememiş soyunu günümüze genetik olarak yansıtamadığı da genetik olarak kanıtlanmış ilginç değil mi ?
Mesaj tarihi:
parvus said:

şimdi cro magnon, homo sapiens ve homo neanderthalensis var. taksonomide bunlar ne oluyor farklı insan türleri mi ? zenciler farklı tür mü oluyor ırk mı ? (şube sınıf vs nedir yakınlıkları) bir biyoloji mezunu arkadaşa sordum döncem ben sana dedi kaçtı : ) nedir bunun ilişkisi ?

ırkçı! :D şaka bir yanda yurtdışında olsak başına çok iş açardı o laf :D

hatırladığım kadarıyla DNA ilk çözüldüğünde zenci ve beyaz DNAsının %99.9 oranında benzer olduğu söylenmişti.

onlarda homo sapiens, biz de homo sapiensiz.

bildiğim kadarıyla neanderthalis'e kuzen denmesinin nedeni de bariz onların neanderthal bizim sapiens olmamız.

felix domesticus-> ev kedisi (latincesinden tam emin değilim)
felix leo-> aslan
felix tigris->kaplan

kedigillerden 3 kuzen :)

ayrıca bu başlık yasaklara takılır bence
Mesaj tarihi:
Türkçe Kaynak:

said:
Neandertal adamı ya da kısaca Neandertal, günümüzden yaklaşık 200 bin ila 28 bin yıl önce yaşamış insan türü.[1] Biominal adı Homo neanderthalensisdir.[1][2] Fosilleri muhafaza etmeye müsait kireçtaşı mağaralarda yaşadıkları için haklarında en fazla bilgi sahibi olunan ve bunun bir sonucu olarak modern kültürde tipik "mağara adamı" kalıbını yaratan tarih öncesi insan türüdür.[1]

İngilizce Kaynak:

said:
The Neanderthal (pronounced /ni(ː)ˈændərtɑːl/, /ni(ː)ˈændərθɔːl/), or /neɪˈændərtɑːl/),[1] also spelled Neandertal,[2] is an extinct member of the Homo genus that is known from Pleistocene specimens found in Europe and parts of western and central Asia. Neanderthals are either classified as a subspecies of humans (Homo sapiens neanderthalensis) or as a separate species (Homo neanderthalensis).[3] The first proto-Neanderthal traits appeared in Europe as early as 600,000–350,000 years ago.[4]

Farklılık var anlam veremediğim şekilde iki yazıda, Ya Türkçe eksik bilgi vermiş, ya İngilizce fazladan sıkmış. Ya da külliyen alayı yalan sdfdsgsdd. Hoş bence kesin ingilizce olanı doğrudur ya neyse.

wikipedia okumuyorum daha.
Mesaj tarihi:
asfaloth said:

parvus said:

"zenci ve beyaz DNAsının %99.9 oranında benzer"

bildiğim kadarıyla neanderthalis'e kuzen denmesinin nedeni de bariz onların neanderthal bizim sapiens olmamız.

ayrıca bu başlık yasaklara takılır bence

ilk cümle gerçekten çok açıklayıcı olmuş : )

ikincisi için de bir sebep bulamadım. ırkçılık konusuna ise katılmıyorum, alem, takım, sınıf, tür vs var zaten normalde bir de ırk var:

beyaz caucasian, latin/meksika hispanic, zenci african-american değil miydi ?

şu benzerlik konusuna gelirsek, maymun ve insan'da çok büyük oranda benzerdir ama önemli olan anlamsız değil anlamlı anahtar bölgeler. bu açıdan bakarsan %0.01'lik fark bir de bakmışsın %10 olmuş.
Mesaj tarihi:
Zencilik, çekik gözlülük, beyaz tenlilik bunların hepsi yıllarca sıcak, soğuk veya aldığı gıdaların gerektirdiği coğrafyada yaşamış olmasından kaynaklanıyor. İş biraz din boyutuna kayacak.. neyse

İnsanların farklı farklı ırkları yok.
O abuk subuk isimlerini söylediğin şeylerde yok homo bilmem ne onlar darwin teorisi bağlamımda araştırma yapan bilim adamlarının uydurduğu isimlerdi.

İnsan tek ırktır. İnsan ırkı.

Zenci, çekik gözlü, beyaz, esmer, türk, kürt, çerkez vs...

Hepsi aynı yerden geliyor. İşte bunu unuttuğumuz noktada sorunlar başlıyor.
Mesaj tarihi:
simdi cro magnon ilkel modern insan olarak geciyor yani homo sapiens onlarda ama cok daha eski caglarda yasamis olduklari icin evrimsel farkliliklar var gunumuz insaniyla arasinda.

homo neanderthalensis ise apayri bir tur. homo sapiens le ayni ortak atadan evrimlesmisler. yuksek ihtimalle ortak atanin bir kismi bir bolgede izole olmus o bolgenin cevre kosullarinin yarattigi secilim sonunda farklilasmis ve homo sapiens den farkli bir tur haline gelmislerdir. buda zaten neden homo sapiens le ciftlesmediklerini acikliyor.

ayrica zenciler vs ayri bi tur degildir hepsi homo sapiens tir. ancak dunya uzerindeki farkli dagilimdan dolayi degisiklik genetik cesitlilik vardir homo sapiens tede. ekvatoral bolgede yasayanlarin koyu tenli kuzeyde yasiyanlarin acik tenli dogulularin cekik gozlu olmalari gibi vs belki bundan 3-5 milyon yil sonra bu farkliliklar oyle articakki zenciler vs ayri tur olucaklar ama bunun olabilecegini pek sanmiyorum cunku cevresel bir izolasyon ortadan kalkmis durumda.
Mesaj tarihi:
"midye dolma" said:

cro magnon=homo sapien

mümkün değil de misal bir homo sapien bir neanderthalle ya da homo erectusla falan çiftleşse çocuk olur mu bilen var mı?

olma ihtimali ortak atadan ne kadar uzak olduklari ile ilgili olabilir ama cocuk kesinlikle verimli bi dol olmaz farkli turler cunku
Mesaj tarihi:
escape said:

Zencilik, çekik gözlülük, beyaz tenlilik bunların hepsi yıllarca sıcak, soğuk veya aldığı gıdaların gerektirdiği coğrafyada yaşamış olmasından kaynaklanıyor. İş biraz din boyutuna kayacak.. neyse

İnsanların farklı farklı ırkları yok.
O abuk subuk isimlerini söylediğin şeylerde yok homo bilmem ne onlar darwin teorisi bağlamımda araştırma yapan bilim adamlarının uydurduğu isimlerdi.

İnsan tek ırktır. İnsan ırkı.

Zenci, çekik gözlü, beyaz, esmer, türk, kürt, çerkez vs...

Hepsi aynı yerden geliyor. İşte bunu unuttuğumuz noktada sorunlar başlıyor.

Kara cehalet burada da bizi buldu.

Ek: Ne gıdası kardeşim, bildiğin mutasyon ve evrim işte. Ayrıca da neandertal'ler varken hala nasıl hepsinin atası ortak insan denebilir. Bu durumda söylediğinin doğru olabilmesi için kastının hepimiz tek hücreli yaşamdan evrimleştik demen lazım. Ki sanmıyorum görüşün daha çok adem babamız çamurdan havva anamız kaburgadan vs şeklinde. Geçelim bunları.
Mesaj tarihi:
Anelor said:

"midye dolma" said:

cro magnon=homo sapien

mümkün değil de misal bir homo sapien bir neanderthalle ya da homo erectusla falan çiftleşse çocuk olur mu bilen var mı?

olma ihtimali ortak atadan ne kadar uzak olduklari ile ilgili olabilir ama cocuk kesinlikle verimli bi dol olmaz farkli turler cunku

Çocuklarının olduğu ancak şansları yaver gitmedikleri ve evrimsel açıdan kuvvetli olmadıkları için günümüzde örneği olmadığı söyleniyor. Bi national geographic belgeseli vardı bunla ilgili bir bulabilirsem...
Mesaj tarihi:
Peki bu ırk-tür sınırlarını neye göre çiziyolar? DNA benzerliğine göre mi? Eğer öyleyse % kaç farklılık olursa ayrı ırk, % kaç farklılıkta ayrı tür sayılıyolar? Yoksa ayrı bir kriter filan mı var?

Bu fark insanlarda çok aşırı miktarda değil, dünyanın iki ucundaki farklı insanlarda bile çok az farklılıklar var(ten rengi göz, birkaç karakteristik özellik filan)
Ama mesela örnek vermek gerekirse; köpeklerde fare boyutundan dana boyutuna kadar çeşitlilikte köpekler var, yapıları bayağı farklı oluyo filan. Bunlar ayrı tür mü sayılıyolar yoksa köpeklerdeki farklılık ta sadece ırk mı? Kafamı karıştıran nokta şu; birbirlerinden bayağı farklılar, ancak yine de çiftleşmelerinde sorun yok. Ayrı tür olsalar çiftleşmelerinde sorun olması gerekirdi dimi? Irk farklılığının sınırları nedir onu da bilmiyorum, gen farklılıklarının oranı nedir mesela?
Mesaj tarihi:
Bilim şu an hali hazırda insanları ırklara bölmüyor. Çünkü hepimiz insan ırkıyız, ama "ırk" kelimesi çok uzun zamandır kullanıldığı için halen "ırk" kelimesini böyle tırnak içine alıp çalışmalarında gösteren bilimadamları var onlar da hani ırk dediğimiz zaman aklınıza fenotipleri caucasian, asian olanlar felan gelsin diye kullanıyorlar.

parvus said:

ayrıca bunlar sapienslerle çiftleşememiş soyunu günümüze genetik olarak yansıtamadığı da genetik olarak kanıtlanmış ilginç değil mi ?

Evet hatta bizim atalarımız neandertallere soykırım uygulamış diye bir teori'de var ama hakikaten ilginç yani şu gün hiç bir neandertal'in ortada kalmaması.

Neyse dinle ilgili sorularını cevaplamıyorum yoksa bu topic 50 sayfa olur =P
Mesaj tarihi:
ShadowFury said:

Peki bu ırk-tür sınırlarını neye göre çiziyolar? DNA benzerliğine göre mi? Eğer öyleyse % kaç farklılık olursa ayrı ırk, % kaç farklılıkta ayrı tür sayılıyolar? Yoksa ayrı bir kriter filan mı var?

Bildiğim kadarıyla kriter verimli döl, yani yavru verebilen yavru canlı oluşması. Net bir yüzde hesabı yok. Bu yüzde konusu da yanıltıcı olmasın, aktif gen bölgeleri var, anlamsız gen bölgeleri var, asıl benzerlik aranan yer aktif gen bölgelerinde ki burada farklılık oranları 10 kat 20 kat daha fazla ama geri kalan yerlerde benzerlik çok fazla, anlamsız dizilişlerdeki benzerliğin aynı olması bir zamanlar tüm canlıların aynı ataya sahip olduğu konusundaki en büyük kanıtlardan. şu babalık testi olayının daha geneli gibi düşünebiliriz.

Bu fark insanlarda çok aşırı miktarda değil, dünyanın iki ucundaki farklı insanlarda bile çok az farklılıklar var(ten rengi göz, birkaç karakteristik özellik filan)

Cüceler var, 2,50 metrelik insanlar var, 1,45 lik cüce denilemeyecek minimal insanlar var filan aslında insanda da bu fark var epey.

Ama mesela örnek vermek gerekirse; köpeklerde fare boyutundan dana boyutuna kadar çeşitlilikte köpekler var, yapıları bayağı farklı oluyo filan. Bunlar ayrı tür mü sayılıyolar yoksa köpeklerdeki farklılık ta sadece ırk mı? Kafamı karıştıran nokta şu; birbirlerinden bayağı farklılar, ancak yine de çiftleşmelerinde sorun yok. Ayrı tür olsalar çiftleşmelerinde sorun olması gerekirdi dimi?

evet

Irk farklılığının sınırları nedir onu da bilmiyorum, gen farklılıklarının oranı nedir mesela?

Genel diziliş konusunda çok büyük oranda her canlı benzer. Ama dediğim gibi anahtar dizilişler önemli. Ama net bir yüzdesi de yok sanırım.

• Yeni Oluştur...