Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Grup psikolojisi & Bireysellik

ZaugnaKhaldun

Öne çıkan mesajlar

Dost bulamadığı için olan da var harbi harbi solo takılmayı seven insanla.

Ve bazen acayip solo olmak isteyen bazen ortam şenlensin deyip grupla takılan insan da var. İnsandan bol şey yok, çerçeveye sıgmaz insan.

Arası güzel bence.

Sürekli sosyal, grup insanında ben bir sorun görüyorum yanlız: Boşluk. Düşünüp değerlendirmeye, hayatının akışına şöyle bir bakmaya, anlam adına birşey yapmaya vakit bulamıyor bu tip. Sürekli bir sosyallik insanın iç alemine iyi gelmiyor, kendini geliştiremiyor gibi geliyor bana. Bilmiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Grup psikolojisinden uzaklaşmak anlamında kullanılan bireyselleşmenin sosyolojik pek bir açıklaması olamaz en azından burada bahsedilen şey bir insanın sinemaya veya kahve içmeye tek başına gitmesi ise. Ya da "tek tabanca" olmak herneyse.

"Başkalarına bağlı olmamak" ı sosyolojik olarak bir noktaya kadar ele alabilirsin ki burda toplumların günümüzdeki hallerine gelene kadar geçtikleri süreç zaten çok tartışılacak birşey değil (gir Enlightenment'dan çık consumerism den tarzı tek yönlü bir açıklamadan ibaret olacak). Bu açıdan 21. yüzyıldaki bireyselleşme sürecini bir "trend" olarak dile getirmeni yanlış buluyorum. Sonuçta bu birşeylerin toplumsal düzeyde değişmesinin sonucudur ki günümüz sosyal bilimlerinin konusu büyük hızla 'birey' ve 'kimlik' üzerine kaymakta. Kısacası bu hızla bireyselleği bir nevi kapitalizmin gelişimine bağlarsan, bunu büyük şehirlerde daha fazla görmen çok normal. Kaybolan kolektife sistemin getirdiği yeni alternatifler var.

Şimdi ben senin ne istediğini anlamadım çünkü bence bu işler biraz da insanın içinden geliyor deyip, tamamen toplumsal bakış açılı bir örnek vermişsin. Ya da ben "evrim" lafın yüzünden tamamen yanlış anladım seni.

Bunu da biraz sorunlu buldum açıkçası (gerçi ayrımcılık yapmak değil amacım diye belirtmişsin ama). Nedir yani insanların sürü psikolojisinden ayrılabilmesi evrimle alakalıdır ve şehir dışında yaşayan insanlar bu psikolojiden kurtulamadıkları için geriler midir yani? Eminim bunu demek istemiyorsun ama söyleyiş tarzın biraz kafa karıştırıcı olmuş çünkü grup psikolojisini bir nevi kötüleyip bunu evrime bağlamışsın.

Benim görüşümü soracak olursan bir sosyoloji öğrencisi olarak tabii ki herşey toplumsal içten falan gelmiyor bunlar sdf.
Sosyal ağlarda paylaş

bu neye benziyo biliyonmu,
simdi biri bisi atiyo ortaya bi konu aciyo..

konu bekliyo.. bekliyo.. bekliyo..
herkes bisiyler yazicak ama, biri once baslasin ona gore belirlicekler cevaplarini alintilarini fln..

sonra biri cat diye yapistiriyo cevabi.. ama ne yonde oldugu belli degil.. millet basliyo onun pesinden kosmaya alintiliyor katiliyor fln bi mesaj patlamasi fln filan
yakinda garbage a bunun grafigini cizcem orda daha ii aciklarim :D

bide konunun ilk 1-2 satirini okudum sacmalamis olabilirim.
Sosyal ağlarda paylaş

ne evrimi lan.
survival of the fittest teorisini mi konusuyoruz burda.
ha o zaman, bi baglantisini kuralim evrimle.
grup icinde zayif olan tutunamayan taraf bi sekilde soyutlanir. ya kendisini soyutlar, ya baskalari tarafindan soyutlanir.
evrim derken kastettigin bu tip biseyse alakasi yok sdf.
tamamen tercih meselesidir. ya kendisi karar verir buna ya da o anki sartlar bu karari vermesine iter ya da o monotonluktan baymistir.
bireysel yani.
Sosyal ağlarda paylaş

aşırı bireysel olamamın sebebi insanların aşırı ikiyüzlü olmasından dolayı geliştirdiğim bir savunma mekanizmam olmasıdır. yoksa gruplaşmak iyidir

her kim iki kişiye bir börek, üçüncüye bok yemek demişse ya scat fetish gibi gereksiz olaylara girmiştir ya da 3some olayını görmemiştir.

grup gibisi var mı ya dünya da?

değil mi kızlar?
Sosyal ağlarda paylaş

aklıma gelmişkene ekleyeyim dedim.. tvaylayt'ta kurtadam çekici oluyor da ayı olunca neden çekici olmuyor.

ayı kurtu yer be çıtır çıtır.

bu hep biz türküz diye böle. gavur olsaydık, adımız hans grüber, maurice green, ato boldon falan olsaydı o zaman oh my bear, meine süße Bären ya da artık her ne halt deniliyorsa öle severdiniz be!

hep türklere bu ayrımcılık..

tüm türk erkekleri ayrımcılık yapılmayan ukraynalılara falan sığınınca anlayacaksınız değerimizi... un'ye mektup yazdım, aihm'de dilekçe yolladım. alıcaz hakkımızı biz

bu arada ato boldon üsküdarı geçti
Sosyal ağlarda paylaş

Aşırı duygusal kaçmazsa, ben sık sık kendimi duygularım, hislerim törpülenmiş gibi hissediyorum grup içerisinde. Eğleniyorum, muhabbet edebiliyorum. Çok sevdiğim arkadaşlarım var, gruplar var.

Ama tek başına ne yaparsam yapayım daha çok haz alıyorum ve huzurlu hissediyorum. Huzur kısmı daha önemli bence. Günler böyle geçiyor, sonra arkadaşlarımı çok aşırı özlüyorum hepsini aynı anda görmek istiyorum. Bu döngü böyle devam ediyor.
Sosyal ağlarda paylaş

ZaugnaKhaldun said:

Sesu'yla konuşuyorduk da, benim yazdıklarımda şey algısı var biraz: Bireyselleşmeyi olumlu bir şey olarak görmek.

Bunun doğruluğu / yanlışlığı tartışılır; ama tabi söylediğim bütün her şeyi o perspektif üzerinden aktardığım için yanlış anlaşılmaya da müsait.

Bireyselleşmeyi olumlu yada olumsuz olarak nitelendirmeye çalışmanda hata var Arda. Çünkü bireysellik dediğin şey sebebi, sonucu ve niyetiyle o kadar çok çatallanan bir olgu ki kimseye "bu" diye sunamazsın. Buda önermeyi havada bırakır.

Ben bireyselleşirim, negatiftir, sen bireyselleşirsin sonuç çok daha pozitif olur sana.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya bunlar tercihlerdir elbette. Kimisi grupla yapamaz , kimisi yapmak istemez fakat benim dikkatimi çeken şey insanların tek tabanca olmayı istedikleri anlar ve bir grupla paylaşmak istediği anlar dönem dönem geliyor ve geçiyor. O yüzden şahsım her 2 yöne kayabilecek mantalitede bir hayat tarzı yaşıyorum . Her zaman bir kaçış noktam olmalı diye düşünüyorum. Kaçışın çoğu insandan farklı olarak çoğu şey için çözüm oluşturacağını düşünüyorum çünkü seni gerekli zamana kadar zihinsel olarak hazırladığına inanıyorum.

edit: o yüzden kimi insanların Lan illa sosyalleşmeliyim falan derdi vardır.bunu da anlayışla karşılıyorum sadece. fakat ben bu sosyalleşmeyi monoton buluyorum.

kimi insanlar da ben illa tek takılmalıyım moduna girer.

Yani bunlardan illa bir tanesine takılmak bana trend mantalitesi gibi geliyor .

Ayrıca yaşasın kapitalizm.
Sosyal ağlarda paylaş

Cidden böyle bir şey var ve doğru o şehir kısmı okulda çok görüyorum bende dışarıdan gelen insanları küçük şehirlerden falan oldukça farklı düşünüyorlar yani ve bu gruplardan artık kopan insnlarda ya 1 ya 2 kişiyle hep görüşmeye başlıyor yavaş yavaş sanki diğer arkadaşlarıyla uzaklaşıyor en sonunda da tamamen kendi başına bişiler yapan yanlız insanlar haline geliyorlar ama çok daha az yorucu yani bin tane adamla uğraşmaktansa
Sosyal ağlarda paylaş

çok derin dostluklar olmadıkça zaten arkadaşlık ta çıkara dayalı yalan mı yani..Yüzüne gülen sana arkadaşım diyen insan,en basiti seni kendisini iyi hissettirdiği zamanlarda tutar hep..Kimse kimsenin derdini dinlemeye meraklı değil,hayat zaten yeteri kadar karışık.Böyle robotlaşmış bireyler olarak yaşamaktayız..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...