AMO Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Turk ordusunun teknolojik olarak yetersizligi ve yabanci ulkelere bagimli olusu gun gibi ortadayken 1000 lerce muhendise askerde amele isi yaptirmak var olan insan kaynagimizi carcur etmekten baska bisey deildir bence . Eger var olan yada yeni kurulcak Ar&Ge merkezlerine cesitli elemelerden gectikten sonra her yil hatri sayilir miktarda muhendis alip 1-1.5 sene calistirirsak ve bu isi zorunlu askerlik hizmetine sayarsak turkiye bu isten cok karli cikacaktir.Madde madde aciklamak gerekirse 1. Sirf zorunlu askerlikten kacmak icin yurt disina cikip bir daha gelmiyen 100 lerce binlerce kalifiye gencimizi yurt icinde tutarak beyin gocunu önliyebiliriz. 2.Ordu bu kalifiye muhendisler sayesinde teknolojik bagimliligindan kismen de olsa kurtulabilir. Teknolojik projeler hiz kazanir. 3. Universiteden yeni mezun olmus muhendislerin buyuk ve ciddi projeler ureten bi enstitude tecrube edinmesini onlarin kendilerini gelistirmesini saglamis oluruz. 4.Buralarda calisan insanlar icin yemekhane ve yatakhaneler de kururlarsa hem az bi cep harcligi(300-500tl gibi olabilir yada enstitunun oldugu sehre gore degisebilir.) verilmesi yeterli olur hem de universite mezunlari beraber kalicaklari icin sorunlar universite yurdu sorunlarina indirgenmis olur. Bu sayede bu insanlarin orduya maliyeti bir erin maliyetini gecmez. Ayrica illa cok askeri egitim verilmek isteniyorsa 1 ay acemilik yeterli olur kanimca. Son olarak bu olayin muhendislere ozel olmasi icin bi sebep yok. Ordu hangi meslek grubundan kac kisi ihtiyaci oldugunu belirtir ve ona gore eleme yapip o meslegin en kalifiye mezunlarini bunyesine katarak yine avantajli cikar.
Esh Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 askerlik mevzuunun temeli ulus-devlete kadar gider; ki bu konulara girmeyelim, olay bitmi$tir goru$meyelim. eski gunlerin hatrina iki yabanciya donu$meyelim. ya da ufaktan girelim. askerlik her bireyin ulus bilincini kuvvetlendirmek icin ortaya cikan bir olgudur. aslinda her$ey napolyon doneminde ulus-ordu kavrami ile yani her dogan insan bir askerdir ve vatani icin sava$ir mantigiyla ba$ladi. gunumuzde hala bir cok ulkede zorunlu askerlik vardir. bunun nedeni ordunun size ihtiyaci olmasi degil, ideolojiyi yansitma amacidir. ayni $ekilde once milli egitim ile ba$lar sonra askerlik ile devam eder.
Fortuna Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 2 noktayı belirtmek istiyorum: 1.si senin önerdiğin çözümle ilgili: 1 - 1.5 sene kalan adam ne çalışmasının meyvesini görebilecek kadar uzun süre orda bulunabilecek, ne de uzun vadeli bir proje uğraşabilecek. Çünkü eğer uzun vadeli bir proje üzerinde çalışırsa bitiremeden hizmet süresi bitecek, hem kendi projesinden/kaynaklarından olacak hem de o kadar çalışma yeni gelmiş bir mühendis/uzmanın eline kalıcak. İnsanlara 300-500 milyona ar&ge yaptırmak biraz insafsız değil mi? Üstelik patent bile alamıcaklar kayda değer başarıları için. 2.si askerlik hizmetini yapacak olanlara çeşitli ülkelerde zorunlu kamu hizmeti şeklinde bir yol açık. Ama gözden kaçmaması gereken bir nokta var, bu seçeneğin süresi daima askerlikten daha uzun ( Yunanistan 12-30 , Rusya 24-42 , Polonya 10-18 ...)bunun sebebi hem askerlik kamu hizmetinden daha zahmetli olduğu için dengi dengine değildir anlayışı, hem de insanların askerliğe mecbur bırakılmak istenmesi.Yani misal Türkiye'de böyle bir seçenek yaratılırsa 36-24 ay arası olur, yani 3 ila 2 yıl arası. Tabii buna bakıp zorunlu askerlik iyi demek yanlış, böyle bir tercih verilmeli. Ama o zaman sen askerliğini yaptın vatanını seviyorsun, sen gittin pısırık hizmete sen ülkeni sevmiyorsun muhabeti çıkabilir.
nedanko Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Bir de yeni mezun adam genelde birsey gelistirebilecek bilgi birikimde olmaz. Is hayatina da atildiginda ilk once bi isi ogrenme suresi gecer. Yani deneyimsiz universite mezunu , teorik bilgisiyle genelde hic bi yerde bir ise yaramaz bir sure, o da 1-1.5 senedir.. Eger onceden deneyimi varsa, ya da teoriyi cok iyi ogreten okullardan mezun olduysa belki daha kisa surede egitebilir, ama onlarda butun universite mezunlari arasinda istisna sayilir.. Tabii oyle bisi olmasi cok iyi olur, ama devletten, askeriyeden once kisinin kendisine yarar o sistem. Eger iyi sekilde kullanilirsa insan, askerlik is hayatinda da deneyim unsuru sayilir. Yani askerlik yapan adam daha makbul olur deneyimli oldugu icin.
Tenekeadam Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 1.Sırf okuyamamış diye birini 15 ay diğerini 5 ay bazısını 18 gün askere almak,bu işin özüne tamamen aykırı. 2.Bu kadar masrafa gerek olduğunu düşünmüyorum.15 ay milyonlarca insanı beslemek ne kadar saçma birşey. Madem herkesi alacaksın 3 ay al.Silah tutmayı,kendini savunmayı öğrensin bırak.Erleri ve erbaşları paralı yap.
AMO Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 1-1.5 sene kısa bir sure deil ayrıca kilit adamlar zorunlu hizmetten sonra sabit calısan olarak alinabilinir. ayrıca 300-500tl az ama dedigin gibi bu is dağda askerlik yapmak kadar yıpratıcı da deil o yuzden normal sartlarda daha uzun olması lazım. bu ikisi birbirini nötr lüyor bana kalırsa. ztn o degerleri ben kafamdan attım sonuc olarak ufak rötuşlar yapılabilinir.
AMO Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Tenekeadam said: 1.Sırf okuyamamış diye birini 15 ay diğerini 5 ay bazısını 18 gün askere almak,bu işin özüne tamamen aykırı. 2.Bu kadar masrafa gerek olduğunu düşünmüyorum.15 ay milyonlarca insanı beslemek ne kadar saçma birşey. Madem herkesi alacaksın 3 ay al.Silah tutmayı,kendini savunmayı öğrensin bırak.Erleri ve erbaşları paralı yap. 1. Benzeri bir sistem doktorlar icin var bildigim kadarıyla. doktorlar doktor olarak yapıyorlar askerligi 2. o baska bi tartısma konusu ama profesyonel orduya gecilcekse orduyu teknolojık olarak gelistirmemiz lazım. zerg taktigini bırakıp upgrade yapmamız lazım :P
deadea Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Esh çok güzel açıklamış. Yalnız süresini herkes için aynı yapabilirler. Yani 3ay 5 ay gibi... O da belki gerçekleşir ileride neden olmasın? paşalarımızı seviyoruz çok yaşa paşammm
dasaaa Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 bi arkadaş bu işin gerçekleşmesi için israil modeli askerliğin olması gerektiğini söylüyordu. gerçi uzun onların süresi.. :(
AMO Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 @nedanko cok fazla insan basvuracagi icin yeteri kadar kalifiye insan bulmak problem olmaz. yeni mezun olanı deil doktora-master yapmıs olanı alırsın vs. @esh universite mezunu adam yaklasık 10 kere inkilap tarihi gormustur sanırım buna ragmen hala ulus bilincini verememissen daha da veremezsin ztn.
Tenekeadam Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Kitap okumakla askerde almak arasında fark var yalnız. :)
AMO Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Ağac yaşken eğilir. ulus bilinci verilmesinin yeri asker değil devletin okularıdır. 20 yasına gelmis adamın hayat gorusu degismez bunu paticikten anlıyabiliriz mesela. sabah aksam surekli biseyler tartısılıyor ama daha kendi fikrini radikal olarak degistiren adam gormedim. akp yandascısı da ulusalcısı da libosu da hep aynı kisiler.simdi sam sir fln askere gidip gelse ulusalcı mı olcaklar zannedıyosunuz komik yani
Tatar Ramazan Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Konuşması kolay ama o kadar maaşlı profesyonel orduyu falan nasıl finanse edeceksin, terör ve etrafımızdaki devamlı hırtlık yapan komşularımızı saymasak bile büyük bir ülkeyiz ve jandarma eri çok fazla gerekli oluyor, şehir merkezleri dışında her yere onlar bakıyor çünkü. Yani burdan hesap kitap bilmeden atması kolay ama bu işlerin planlanması falan çok çok karışık, sadece ekonomiyle de bitmiyor.
Rock Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 AMO said: 1. Benzeri bir sistem doktorlar icin var bildigim kadarıyla. doktorlar doktor olarak yapıyorlar askerligi 2. o baska bi tartısma konusu ama profesyonel orduya gecilcekse orduyu teknolojık olarak gelistirmemiz lazım. zerg taktigini bırakıp upgrade yapmamız lazım :P 1. Doktorların projleri okadar uzun vadeli olmuyor. Genel olarka doktorların projeleri 5-10dk ile 3-5 saat arası sürer :D Projeyi de yarım bırakıp gitmezler. 2. Söylediğin şey uygulamaya geçirilse bile yeni birşeyler icat etmemiz yada eldekini geliştirmemiz çok zor. Bunun nedeni tabiki aptal falan olmamız değil, çıkarlar.
AMO Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 sen de okumadan yorum yapmasaydın keske profesyonel orduya gecelim demedim ben. Insanlar askerde yeteneklerine gore is yapsın dedim. birkac bin muhendise ayda 300-500 tl vermek sanmıyorumki orduyu sarsın. normal sartlarda o kadar kalifiye adamların alması gerekn 2000-3000tl. ordu bir ere bile para harcıyor sonuc olarak ama bu durumda muhendisler orduya + deger vericegi icin orduya para kazandırdıgı bile soylenebilir.
Tatar Ramazan Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Aselsan ve Tübitak zaten bu tarz yerli projeler için yıllardır çalışıyor. Ama bu işi öyle tabana yaymak o kadar kolay değil, planı projesi yıllar alacak işler için maksimum 2 sene orada kalacak adamlara bel bağlayamaz ve devlet sırrı sayılacak şeyleri onlarla paylaşamazsın. Çok özel seçiliyor bu tarz işlerde çalışacak adamlar ve büyük baskı altında oluyorlar. Zaten yeni mezun bir adamın savaş teknolojileri ve muharebe hakkında bişi bilmeden böyle büyük boyutlu projelerde işe yaraması da imkansız, eğitimi de zart diye olacak iş değil. Sonuç olarak senin fikrin iyi niyetli gibi gözükse de, maalesef olmayacak bir hayal.
Overseer Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 erler karın tokluğuna çalışıyo yanlız. şimdi berberi var, terzisi var, ütücüsü var, şöförü var, komutan şöförü var, postası var, kuryesi var, araç muhafızı var, muhafızı var, yazıcısı var, evrak mutemedi var dur var yazmayı eleyim baya bi çıkıcak gibi piyade, serdümen, talim öğretmeni, eğitim çavuşu, kolluk onbaşı, topçu, hava savunmacı, cankurtaran, balık adam, denizaltıcı, tankçı neyse hem aklıma gelmedi hem üşendim. karargahları çekip çeviren tamamen erler. normalde tek kişi maaşlı yapsa o işin yarısını yapacakken, karın tokluğuna iki katını yaptırıyosun. üstelik askerlik mantığı gereği bu adamlara emir vermek daha kolay. daha esnek şeyler yaptırabiliyosun. anladınız siz. bu kadar iş gücünü bi anda profesyonele verirsen, 'azcık' daha fazla vergi vermeniz lazım. zaten verilen eğitim sadece kondisyon sağlıyo askere. hatta amacı o. kimse berber lütfüden swat, ya da imam ahmetten spec-ops olmasını beklemiyo ki. asıl gerek duyulan silah gücü değil, iş gücü. amele gücü özetle.
nileppezdel Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 said: erler karın tokluğuna çalışıyo yanlız. şimdi berberi var, terzisi var, ütücüsü var, şöförü var, komutan şöförü var, postası var, kuryesi var, araç muhafızı var, muhafızı var, yazıcısı var, evrak mutemedi var dur var yazmayı eleyim baya bi çıkıcak gibi piyade, serdümen, talim öğretmeni, eğitim çavuşu, kolluk onbaşı, topçu, hava savunmacı, cankurtaran, balık adam, denizaltıcı, tankçı Bunların hepsi aynı maaşı alıyorlar değil mi? Eğer öyleyse ordnun o kadar korktuğu komünizmin izleri kendi iç düzeninde var zaten :)
Spiegel Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 bence de 5 ay sure sorun degil de, oyle amelelik yaptiricaklarina surekli silah egitimi alsan o 5 ayda, bir asker oldugunu anlasan, gidenlerden duyuyorum 5 ayda 1 kere bilemedin 2 kere ates ettik diyor, bence her gun tatbikat yaptirilmali, madem tehlikeli bolgedeyiz, ogrenelim nasil savasiliyor, nasil nisan alinir adam gibi ruzgar hesaplanir, vs. yakin dovus de ogretmeleri gerek ayrica bence, 1 ay acemilik yerine bunu 5 ay silahli egitim yapsalar, sora gerek olunca zaten askere aldiklarinda bir durumda insanlar ne yapacaklarini bilir az cok
AMO Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 erlik kalksın demedim tekrar diyorum sadece ordunun cok daha fazla isine yarıycak ona artı deger katıcak birkac bin ozel insandan bahsediyorum.
mani Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 zorunlu askerlik olmasa türkiye de akademik hayat diye birşey olmazdı. nice gençler doçentlik, profluk yollarında sürünüyor askerden 1 sene daha kaçabilmek için.
Malkor Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 kesin paşalar okuyodur biz ne yaptık diyolardır.
OMGClayAiken Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 profesyonel askerlik olmalı /thread , kimsenin 1-1.5 yilini calamazsin kafasi calisan/mantikli düsünen insanlar biraz şartları zorlayıp ayriliyor Türkiye'den Türkiye kaybediyor.
Laurelin Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 Mesaj tarihi: Aralık 14, 2009 @ topic http://img46.imageshack.us/img46/3238/notthisshitagainphotosh.jpg
Öne çıkan mesajlar