Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 dufrasne said: Boşuna tartışmayın konu çok net. emperyalizmin dönemleri vardır dolayısıyla konuya direk "o zaman emperyalizm yoktu" diye atlamak yanlış. önce durup soracaksınız "hangi emperyalizm" diye. ben işin ekonomi boyutuna hiç girmedim açıkçası bu konuda okumaya fırsatım olan tek kitaplar felsefe kitaplarıydı dolayısıyla bilmediğim kısım hakkında pek konuşmuyorum. ama dünya tarihinde bu tarz olaylar hep bir etki tepki şeklinde ilerlemiştir. aydınlanma çağı ve romantşizmde olduğu gibi. bir kere terimler ne olursa olsun das kapitalin o dönemdeki sömürgeciliğe karşı tepki doğurduğunu biliyor olmanız lazım bu konuda standart herhangi bir şey okuduysanız. karl marx'ın ise o yaşanan olaylara karşı öfkeli olduğunu. dolayısıyla o dönem emperyalizm yoktu diye kestirip atmanız saçma. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 calimero said: 16.yy da ortaya çıkan bir terimi bir kişinin sözü ile değiştiremezsin üzgünüm. senin bahsettiğin emperyalizmin bir evresi ya da çağı. daha doğrusu emperyalizmde "indirekt" metodların uygulanmaya başladığı evre diyelim. ondan önce ise "direk" emperyalizm yani işgal yolu ile emperyalizm vardı. "direk" emperyalizm, sanayi devrimi ile yapı değiştirmeye başladı (nasıl değiştirdi emin değilim ama pazar mentalitesinin yayılmasında bunu da payı var, onun dışında bundan bağımsız etkenlerde olabilir tabi). emperyalist anlayış olmasaydı, yani elde edilen kaynakların devasa üretim aktivitelerinde kullanılma fikri, o bahsettiğim şeyler de olmazdı. o bahsettiğim olaylar kaynak sömürgeciliği olmadan olabilecek şeyler değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 diğer konudan arakladım bunu http://forum.paticik.com/thumbnails/774/a77/794/c6c/9b1/29a/9ef/ea2/2be/44d/d7_450xNULL.jpg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 yahu tamam da sen elmayla armudu karıştırıyorsun. diyorsun ki marx ın ekonomi-politiği emperyalizme bir tepki olarak doğmuştur. bunu da felsefe kitaplarında rahatlıkla görebilirsiniz diyorsun ve daldan dala şarkısını hatırlatıyorsun bana kusura bakma. emperyalizm elbette marx tan önce de vardı. fakat sosyalist ideoloji de bahsedilen emperyalizm senin bu bahsettiğin emperyalizmden farklı bir şeydir biz de bunu anlatmaya çalışıyoruz. kimse emperyalizm kavramını tartışmıyor, kapitalizmin emperyalizm aşaması ayrı bir şeydir bunu tartışıyoruz burada... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dufrasne Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 ardeth Valla onu bana demeyeceksin ben sana hak veriyorum, emperyalizm o değil bir kere diye çıkışmak yanlış. Emperyalizm hep vardı evet ama politikaları arasında çok temel farklılıklar var. Bu yüzden işte "kapitalizm'in son aşaması" denip özel kullanılıyor. Yav ingiltere, ispanya, hollanda gibi ülkelerin merkantilist politikaları da emperyalist olmayan sömürüye örnekler... uykum geldi calimero sen devam =P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 o bahsettiğin ülkelerin merkantalist politikaları nasıl emperyalist olmuyor, özellikle ispanyanın, zira altınların kaynağı yine okyanus aşırı genişlemeden geliyor? Ama ispanya emperyalizm sonucu elde ettiği kaynakları sanayi devrimi ile gelen üretim gücüne aktarmak yerine satın alma gücüne aktardı. fakat bunun her ülke için böyle olmadığını biliyoruz. dolayısıyla sanayi devrimini takip eden ülkelerde emperyalizm ile sanayi devrimi bir biri ile harmanlandı. said: yahu tamam da sen elmayla armudu karıştırıyorsun. diyorsun ki marx ın ekonomi-politiği emperyalizme bir tepki olarak doğmuştur. bunu da felsefe kitaplarında rahatlıkla görebilirsiniz diyorsun ve daldan dala şarkısını hatırlatıyorsun bana kusura bakma. emperyalizm elbette marx tan önce de vardı. fakat sosyalist ideoloji de bahsedilen emperyalizm senin bu bahsettiğin emperyalizmden farklı bir şeydir biz de bunu anlatmaya çalışıyoruz. kimse emperyalizm kavramını tartışmıyor, kapitalizmin emperyalizm aşaması ayrı bir şeydir bunu tartışıyoruz burada... burda elmayla armudu bana söyler misin? burda benim karıştırdığım bir nokta yok zira çok fazla bir şey demiyorum, ekonomik sistemlere girmiyorum. Tepki olarak doğan felsefenin ya da ekonomi-politiğin alternatif ve daha kabul edilebilir yönetim/ekonomi sistemlerinin ortaya çıkmasına sebep olduğunu söylüyorum. Ayrıca halk içersinde sanayi devrimi ile gelen insandışı koşullara karşı bir tepki oluşmasına yardımcı olduğunu söylüyorum ve bunun yeterince önemli olduğunu belirtiyorum. Rusyada das kapital öncesi dış ülkelerden aldığı borçla kurduğu sanayilerde feci bir üretim çılgınlığına girmişti. Das kapital sonrası çalışan kesmin bu çılgınlığa karşı bir tepki vermediğini bir bilinç kazanmadığını söylemek mümkün mü? değil, ben de bunu söylüyorum. ha bundan daha önemli sonuçları oldu diyorsanız yazın tabi, okumadığım tonlarca şey var elbet ona bir şey diyemem. Ama bunlar olmamış gibi davranmanız garip. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Estel_Anorien Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 komünizmin gelmesinin tek yolu uzaylıların dünyayı istila edip herşeyi yakıp yıktıktan sonra bir avuç insanın medeniyeti yeniden kurmaya başlamasıyla mümkün ancak. Fresh start iyidir. bugün 2012 yi seyrettim de bizim hanımla tufan kopsa 1.000.000 €'ya bilet satacaklar demekki. ilk depremde tsunamide ölecek olanlardan olmak kötü valla. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 ankaraya taşınmak lazım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dufrasne Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 ya da komünistlerin astronomiyle uğraşarak uzaylılarla iletişime geçip abi bi gelin el atın tepeden inme devrim yapalım (MDD) demesiyle de olabilir. ya da fizikle uğraşıp moleküler transportasyonu icat edince de özel mülkiyet direk ortadan kalkabilir. son olarak süpersonik hızda jetpackler icat ederek suikast timleri kurulabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Ardeth said: ankaraya taşınmak lazım ankaradakiler sıkıntıdan ölüyor abi. kıyamete gerek yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 http://www.youtube.com/watch?v=3HqV03Jouzk&feature=related Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
shipitducy Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 komunizmin fakir salak ve cirkin insanlar kendi kendilerine cirkin cirkin sacmalarken ortaya cikmis bir fikirimtrak oldugunu anlamak icin cizgifilm izlemeye gerek yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ruin Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Ardeth said: ruin said: Marx kapitali yazdığında emperyalizm yoktu emperyalizm buradaki kelime anlamıyla kapitalizmin en yüksek ve son biçimi.Emperyalizm üzerine tahlilleri Marxizmi temel alarak lenin yapmıştır calimero said: boldlu kısım +1 sanayileşme çağına girildikten sonra hangi olmayan emperyalizmden bahsediyorsun? en fazla belirli bir döneminde değildi diyebilirsin. zira sömürgecilik, iş güvencesi olmadan yaşlı insanlardan 10 yaşındaki çocukların öldüresiceye çalıştırılması, bunların hepsi marx kapitali yazmadan önce olan şeyler. yok illa tarih istiyorsan kapital 1867de yazılmıştı, o zaman ise sanayi devrimi ve yukarda bahsettiğim olaylar vardı, 1840larda başladı diyebiliriz onlar için. senin bahsettiğin evre yeni emperyalizm yani sanayi devrimini takiben 50 sene içersinde gelişen durum. das kapitalin ise 1867 çıkması şaşırtıcı değil. Sömürgeciliğin ise 1700lerde bile olduğunu belirtmek istiyorum ayrıca. Çok zorlarsan ancak das kapital şuursuz sanayi devrimine karşı bir tepkiydi diyebilirsin ama emperyalizm zaten onun doğal bir uzantısı. daha doğrusu sömürgecilik döneminde olan eski emperyalizm ile sanayi devriminin birleşmesi ile oraya çıkan yeni bir emperyalizm. komik olmuş söylediğin şey. Abi yapma etme gözünü seveyim Marx kapitalizmi tahlil ettiğinde kapitalizm tekelci aşamasında değildi henüz 1. savaş öncesinde son aşamına girdi sen emperyalizmle neyi kastetmeye çalışıyosun bence senin söylediğin oldukça komik olmuş sermaya birikimi 19. yüzyıl ortalarında nasıldı bi bak istersen GM GE gibi şirketler varmıydı.Kapitalizm o zamanlar tekelci aşamasında değildi araştırmanı öneririm Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ruin Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Benim orada kastettiğim Kapitalizmin son aşaması emperyalizm.1800leri iyi biliyorum kapitalizmin en vahşi yıllarını lyon ayaklanması paris komünü çalışma şartları hepsini biliyorum ama benim kastettiğim Tekelleşme anlamında emperyalizm Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ruin Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 abi aslında herkes haklı senin dediğinde doğru ama başka kelime anlamıyla ben daha lokal olarak kapitalizmin bi aşaması olarak bahsedilip yazıldığını düşünmüştüm sen genel olarak yayılmacılık sömürgecilik diye yazmışsın senin dediğin doğru ama ben farklı anlamda kullanmıştım senin kastettiğin anlamda değil Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Abi topic komunist kızların çirkin olmasından buralara geldi ya başka bişi demiyorum :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 komünizm taraftarı, yok taraftar yanlış olabilir komünizm jargonuyla konuşan arkadaşlarla tartışırken yaşanan genel bir sıkıntı var. oturmuş siyasi-ekonomik tanımları daha farklı anlamlarda kullanıyorlar. tanımlar farklı olduğu için tartışmalar uzuyor. başlığı takip ettim ama sadece bu sayfadaki bir örneği dile getireyim. marx bu işin temellerini atmadan önce tekelcilik yoktu g.e, g.m gibi denmiş. esasen tekelcilik sayılabilirse, tekelciliğin ağa babası 1. dünya savaşından çok önce vardı. sanayi devriminden sonra büyük şirketler kendi parasını basıp, işçilerinin maaşını bu parayla ödüyorlardı. bir kasaba düşün: çalışanların çoğu aynı firmada çalışıyor, maaşlarını firma kendi parasıyla ödediği için kasabadaki tüm ekonomi bu firmaya bağımlı hale geliyor. g.e, g.m gibi firmalardan kastın bilinen iktisadi anlamında tekel olmadığı aşikar. kaldı ki iktisadi anlamda tekel piyasaya başka oyuncuların girişinin engellenmesiyle oluşur, kapitalizmin doğasına aykırıdır. ürettiğin mal ya da teknolojinin başka kimsede olmaması başka bir konudur. kavramlar üzerindeki bu anlaşmazlığı engellemek için, üzerinde anlaşmazlık olduğu belli olan kelimeleri kısaca tanımlamanız gerekir ki; forum için gereksiz bir çaba olacaktır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
RRa Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 kapitalizim katlanılmaz, yaşanır. ps: mesajların tamamınını okumadım benden evel bu espri yapmiş bir arkadaşim varsa kusurabakmayın :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GwindonSurion Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 altın al tüm paranla kuyumcu aç Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 başlığa hitaben 6 vesikalık nüfus cüzdanı fotokopisi ikametgah senedi vergi levhası yazmak istiyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ruin Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Abi tüm parayı faize yatır zaten o kadar paranın getireceği faizle yaşar gidersin gül gibi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
proggorp Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 ruin haklı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar