yav Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 @ruin, ben sana hitaben yazmamıştım onu zaten, aynı anda yazdık muhtemelen alınma yani üstüne Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
canola Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 abi komünizmi savunurken neden hiç bi zaman hiç bi yerde uygulanmamış ütopik yanını savunuyosun onu anlamıyorum ben. o kadar denediler olmadı işte. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ruin Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 yav said: @ruin, ben sana hitaben yazmamıştım onu zaten, aynı anda yazdık muhtemelen alınma yani üstüne evet abi fark ettim hangi kafalardaysam :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yav Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Savunmuyorum ben hiçbişeyi. Yanlış olan bir şeyi düzeltmek istedim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 canola said: abi komünizmi savunurken neden hiç bi zaman hiç bi yerde uygulanmamış ütopik yanını savunuyosun onu anlamıyorum ben. o kadar denediler olmadı işte. yukarda dediğim gibi bence komunizmin önemi uygulanıp uygulanamamasında değil çıktığı dönemde yarattığı değişikliklerde ki zaten kimse komunizmi uygulamaya çalışmadı o da ayrı bir mesel de neyse Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
canola Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 komünizmin kattıkları bence daha da kötü, kapitalizmin hızlanmasına katkısı var bence, yavaşlattığı düşünülüyo ama etki tepki olayı işte Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ruin Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 canola said: abi komünizmi savunurken neden hiç bi zaman hiç bi yerde uygulanmamış ütopik yanını savunuyosun onu anlamıyorum ben. o kadar denediler olmadı işte. ya komünizm denilen şey basit haliyle sınıfların olmadığı insanların ilkel komünal halde yaşadıkları şeklin benzer bir hali dünyada kurulan yanlızca sosyalizmdi ki sovyetler 1960 yılından sonra sosyalizmden de saptı zaten Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sipeyskeyk Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 pardon ben yeni geldim de,dünyada komunizm'in uygulandığı bir ülke var mıdır acaba ? veya komunizm uyguluyoruz deyip dibine kadar faşizmle yönetilen ülkeler var mıdır ? uygulanamayan komunizm bile çökmemiş midir ? yardımcı olursanız çok mutlu olurum :):):) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yav Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 hakkaten, kapitalizm ne kadar vahşi olsa da bir çizgisi vardır onu geçemez. bu çizginin sebebi de diğer alternatif sistemler ve onların vaktinde verdiği mücadelelerdir. ardeth iyi demiş bak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Wispy Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Homojen bir dünyada yaşasaydık, herkes aynı iq'da, aynı estetik güzellikte olsaydı, bütün ülkeler aynı özelliklere sahip olsaydı komunizim fena bir düzen olmazdı. Gerçi öyle bir dünyada yaşamak ister miydik bilmiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 canola said: komünizmin kattıkları bence daha da kötü, kapitalizmin hızlanmasına katkısı var bence, yavaşlattığı düşünülüyo ama etki tepki olayı işte tam olarak nasıl oluyor bu? zaten ben bu dönemdeki komünizmleri ele almıyorum onlar hakkında çok bir fikrim/bilgim yok. ben emperyalizmin olduğu dönemden bahsediyorum ve o zamanki komünizmin dünyaya olan etkisinden bahsediyorum. bir yönetim sistemi olarak değil, felsefi bir düşünce olarak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
canola Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 abi sscbnin saptı demek de çok komik, başlangıcı çok komik bi kere. -arkadaşlar komünizm geldi, herkes eşit bundan sonra -oh be ne güzel -ama biz yöneticez, biz biraz eşit değiliz bu mu? baştan fail Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
canola Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 @ardeth, tamam ben 2. dünya savaşı sonrası akım için demiştim. dediğin doğru Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 hala yönetim sistemindesiniz. zaten yönetim sistemini tartışacaksanız komünizmi değil sosyalizmi ele almak durumundasınız. komünizmi ele alacaksanız bir felsefeyi ele almak durumundasınız. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ruin Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Kapitalizm çok ilkel değil mi ama. şöyle bi dünyayı düşünün şürekli krizle yaşamak zorunda olan kendini bu şekilde yenileyen yıkılacağı ana kadar çok asalak bence Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yav Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 baştan fail değil. belli bir yöneten kesimin olması gerekir, olmaması kaosa neden olur ve anarşizmin alanına giren bir düşüncedir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ruin Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 canola said: abi sscbnin saptı demek de çok komik, başlangıcı çok komik bi kere. -arkadaşlar komünizm geldi, herkes eşit bundan sonra -oh be ne güzel -ama biz yöneticez, biz biraz eşit değiliz bu mu? baştan fail sosyalizm herkes eşit olacak demez zaten kapitalizmde burjuvazi diğer sınıfları ezer.Sosyalizmde işçi sınıfı burjuvaziyi ezer Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 canola said: @ardeth, tamam ben 2. dünya savaşı sonrası akım için demiştim. dediğin doğru 2. dünya savaşındaki "sosyalizm", sosyalizm değil zaten ekonomik faşistliğin yandan yemiş hali. 4 sene önce mi ne bu konuyu içeren bir yazı yazmıştım şuan yazı elimde değil ama yazıdan aklımda kalan fikir 2.dünya savaşı sırasındaki rusya ile almanya arasında 1000 benzer nokta bulabileceğimiz yönündeydi sdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yav Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 uygulamada hepsi yalan şeyler ama boşuna bişeylerin kavgasını yapmak anlamsız geliyor. ancak kapitalizmin sosyalizm sıvasıyla sıvanması gerektiğini düşünürüm ben. sosyal devlet anlayışı, karma-ekonomi modeli vs vs. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ruin Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Ardeth said: canola said: @ardeth, tamam ben 2. dünya savaşı sonrası akım için demiştim. dediğin doğru 2. dünya savaşındaki "sosyalizm", sosyalizm değil zaten ekonomik faşistliğin yandan yemiş hali. 4 sene önce mi ne bu konuyu içeren bir yazı yazmıştım şuan yazı elimde değil ama yazıdan aklımda kalan fikir 2.dünya savaşı sırasındaki rusya ile almanya arasında 1000 benzer nokta bulabileceğimiz yönündeydi sdf abi benzer nokta bulabilirsin zaten nazi nin açılımı nasyonalsosyalizm ama nerelerden nasıl benzettiğini bağlı eğer bulabilirsen okumak isterim yazımı sosyetleride 1960a kadar savuurum her şekilde :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ruin Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 yav said: uygulamada hepsi yalan şeyler ama boşuna bişeylerin kavgasını yapmak anlamsız geliyor. ancak kapitalizmin sosyalizm sıvasıyla sıvanması gerektiğini düşünürüm ben. sosyal devlet anlayışı, karma-ekonomi modeli vs vs. keynesçi ol abi o zaman Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dufrasne Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Çok anlamsız yorumlar geliyor biri komünizm kötü giden bazı şeyleri yumuşatmasıyla görevini tamamlamıştır demiş, biri yeev abi kominizmi çok denediler olmadı benim dedem anlatır çok acı çekmişler demiş biri de klişe cümleleri sayıyor sosyalizmdi uygulanan falan filan. Hepsine cevap vereyim. ardeth Bir kere komünizm tepkisel bir akım değil ki. Komünizm kapitalden önce de vardı, sonra da var olacak (amin) Bir sistem alternatifidir ve bir sürü çeşidi vardır. Yani bazı siyasi düşüncelerin yarattığı küme gibi bir şeydir. Kümeden birkaç eleman çıkarırız başka elemanlar ekleriz, sonra bu küme başka bir isimle anılır falan. Bu eskiden denemişler olmamış ve uygulanan sosyalizmdi davası da bu noktada çıkıyor zaten. İnsan okudukça, dünyadaki modelleri inceledikçe yorum yapabilir ve sistemlerde değişikliğe gidebilir. Sanki hep kapitalizm mi vardı? "Anamalcılığın şart olduğu düzen" diyelim, bu düzenin ismi çok değişti; çok radikal değişiklikler oldu. Bir emperyalizm, liberalizm, Keynes modeli vesaire; bunların hepsi farklı farklı kapitalizmler. Komünizm de böyle farklı farklı olabilir. Sorulması gereken ve araştırılması gereken soru şu; dünya siyasi tarihi komünizmin kendini geliştirmesine ne kadar izin vermiştir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yav Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 daha gelmedik oraya eheh bişeyciyim demek için kendimi çok ufak hissediyorum :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 yav said: uygulamada hepsi yalan şeyler ama boşuna bişeylerin kavgasını yapmak anlamsız geliyor. ancak kapitalizmin sosyalizm sıvasıyla sıvanması gerektiğini düşünürüm ben. sosyal devlet anlayışı, karma-ekonomi modeli vs vs. Şu aslında güzel sistem belli başlı şeylerde "ortaya karışık" tarzı, serbest ticaret ve kapitalist özel sektörün yanı sıra sosyal hizmette eşitlik falan... Uygulaması çok zor ama. Düşünün 3-5 kişinin yaşadığı kanadada bile (yoğunluk olarak diyorum aslında nüfus deil de) buna benzer bir sistem var, ama nerede çokluk orada bokluk hesabı karışıyor. En basidinden sağlık hizmeti ücretsiz (ya da sıfıra yakın ücretli) olduğu için herkes "başım ağrıyo" diye doktora gidiyor en ufak şeyde hastaneye sağlık birimine koşuyor, bundan dolayı da aşırı yoğunluk var ciddi hastalık ya da sakatlığı olanlara bu yoğunluk yüzünden ileri tarihe randevu veriyorlar bizden beter durumda sağlık sistemleri (çok yakın bir arkadaşım orada yaşıyor daha yeni başına gelenleri anlattı bu yüzden). Gerçi zaten mikro düzeyde çok iyi çalışacak pek çok alternatif bulunsa bile çok kişiye hitap etmeye kalktıkça patlayacak, parametre (insan) sayısı değiştikçe bilinmeyen sayısı artıyor illa sağdan soldan sorunlar çıkıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
yav Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 15, 2009 O değil de şunu diyen adamın yazılarını okumanın gözüme boşuna zarar vereceğinden eminim yav said: said: yatarak alınan hukuk, tıp diplomaları yok ??? o kadar da değil be ahah Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar