Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

12 Kasım Düzce Depreminin 10. Yıldönümü


sg-1

Öne çıkan mesajlar

30 saniye süren Düzce Depremi 894 kişinin ölümüne yol açmıştı
Bolu, Düzce ve Kaynaşlı'da 1999'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde 894 kişi öldü, 4 bin 948 kişi yaralandı.

Merkez üssü Düzce olan 7.2 büyüklüğündeki deprem, cuma günü saat 18.57'de meydana geldi. Bolu, Düzce ve Kaynaşlı'da büyük yıkıma yol açtı. 30 saniye süreyle etkili olan deprem, pekçok çevre ilde de hissedildi.

Kriz Yönetim Merkezi'nin verilerine göre ölü sayısı 894, yaralı sayısı 4 bin 948'di. Hasar gören ve derhal yıkılması gereken bina sayısı 3 bin 395, yıkık ya da ağır hasarlı ev sayısı 12 bin 939, işyeri sayısı ise 2 bin 450 olarak belirlendi.

Düzce Depremi, Düzce fayının hareketi sonucu oluşmuştu. 73 kilometre uzunluğunda olan bu fayın 30 kilometrelik batı bölümü 17 ağustos depreminde kırılmıştı. 12 kasım depremi ise fayın 43 kilometre uzunluğundaki doğu bölümünün kırılmasıyla oldu.

Deprem, 17 ağustos 1999'da gerçekleşen Gölcük Depremi'ne neden olan Kuzey Anadolu Fayı'ın kuzey kolunu oluşturan fayların en doğusunda bulunan segmenti üzerinde gerçekleşmişti.

Deprem kırığının doğu bölümünü sağ yönlü doğrultu atımlı, Efteni Gölü bölümü ise oblik faylanma mekanizmasını yansıtır. Kırık üzerinde ölçülebilen maksimum yatay atım 410 santimetre, dikey atım ise 300 santimetre dolayındaydı.

MTA ve Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanan 17 Ağustos Depremi Sonrası Düzce Alternatif Yerleşim Alanlarının Jeolojik İncelemesi adlı raporda, Adapazarı-Düzce arasında deprem riski artan faylar olarak Düzce fayının doğu bölümü ve Hendek arasında deprem riski artan faylar olarak Düzce fayının doğu bölümü ve Hendek fayı öngörülmüştü. 12 kasım depremi ile Düzce fayındaki beklenti gerçekleşmemişti.

En fazla can kaybı ve yapısal hasar, deprem kırığı üzerinde bulunan yerleşmeler ile Düzce kentinde meydana gelmişti. Gölyaka-Kaynaşlı hattındaki yapı hasarlarının çoğunluğu, deprem fayının parçalaması sonucunda, Düzce kentindeki hasar ise zayıf zemin özelliklerine bağlı olarak gerçekleşmişti.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...