Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

niye inanıyorsunuz ?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
saçma sapan türkçe altyazıları gibi çevirilmiş kuran meallerini okumasak, azıcık çalışsan didinsek, olm şu imam/papaz/haham şöyle demiş baya da inananı var o zaman islam/hristiyianlık/musevilik de böyle demekki demesek, fizik bakmıyor o konuya şu konuya demesek, azıcık düşünsek bence dünya daha güzel biyer olur
Mesaj tarihi:
bence de herhangi bir kitapta yazan ya da yazmayan herhangi bir şeye değil de, inanç sistemlerinin genişçe kabul gören realitesine, pratiğine yöneltilen eleştirileri, dine kafadan dalan eleştirilerden ayırsak ve onlara farklı muamele etsek daha güzel olur dünyamız.
Mesaj tarihi:
Bizden öncekiler yani dedem ve babaannemden önce gelenler bizim ailede alevi değil şamanmış mesela daha sonradan asimile olmuşlar mecburen.Şimdi ben tekrardan elimden geldiğince araştırmaya calisiyorum ki bana da mantıklı geliyor.Şamanım ben de.Tamam mı ?
Mesaj tarihi:
necmi said:

sığınmak tüm canlıların fıtratı gereği genlerinde vardır
ve herkezin sığınabileceği veya tutunabileceği bi dala ihtiyacı vardır
sen bana bilimine güvenerek tanrı yoktur dersen 10.000 yıl onceki
bilim türleriyle kanıtlaman lazım
kendi yaptığı puta veya doğumuna şait olduğu ineğe sığınan insanlar var
şunun şurasında 20-30 yıl oncesine kadar kovandaki kraliçe arının dişi
çalışan işçi arılarında erkek olduğunu düşünüyordu bilim

şu anda nasıl peki? kraliçe arı dişi değil miymiş :(
Mesaj tarihi:
Necro said:

Bizden öncekiler yani dedem ve babaannemden önce gelenler bizim ailede alevi değil şamanmış mesela daha sonradan asimile olmuşlar mecburen.Şimdi ben tekrardan elimden geldiğince araştırmaya calisiyorum ki bana da mantıklı geliyor.Şamanım ben de.Tamam mı ?

bu kaç yıl önceydi?
Mesaj tarihi:
bu arada video'u yenı izledimde.

bu kadar basite indirgenecek birşey değil insanların başkalarını inanclarına karışması.

sırf kendı doprularını kanıtlamak değli, veya inandığı şeyi garantilemek, insanları daha kolay sınıflandırmak, kafa yormadan kımın iyi kimin kötü olduğuna karar verebilmek vesaire değil.

yanı benım akrabalarım var ve benım musliman olmayışımı kabul etmek istemiyorlar, arada ufak ufak davet ediyorlar. Sebebide tümüyle, benım inandıkları cehennem azabından kurtulmam.

cok normal aslında boyle hissetmeleri. Nasıl işkence görmemi istemiyorlarsa dunyada, öldükten sonrada görmemi istemiyorlar. herhangi mantıklı bır acıklama veya ınanc özgürlüğünü ihlal etmiyorlar. bana baktıklarında, onlarla cuma namazına gitmediğimde, oruc tutmadığımda, bismillah demediğimde, sonsuca kadar acı cekiceğimi biliyorlar ve bu yuzden üzülüyorlar.
Mesaj tarihi:
Öncelikle neyi tartıştığımızı ayırt etmemiz lazım, dinler mi, yoksa inanç fikrinin kendisi mi?

İnanca dair fikrimi belirtecek olursam, inanıyoruz çünkü süperegomuz bizi buna yönlendiriyor. Belki de insan olduğumuz için inanca dair duygularımız var. İrademizin, seçim (sonucunun farkında olarak seçme) gücümüzün olması bizi sıradan hayvandan ayırıyor(medeni kurallar), toplumsal bilinç yüklüyor(iyilik yapma), kontrol mekanizması olarak da 'ceza ve ödüllendirme'yi kullanıyor(cennet-cehennem fikri de diyebiliriz)

İnanca dair hiç bir fikrim yok, reddediyorum diyenler, eh, inancı reddetsek bile inanca dair bir güdümüz var yüzyıllar içinde oluşmuş, ister evrimsel süreç deyin, ister başka yere bağlayın. Bir de evrimsel açıdan insana yakın olduğu düşünülen maymun türlerinde de dinvari davranışlar, ritüeller görüldüğünü okumuştum bir yerlerde.
Mesaj tarihi:
Fortuna said:

İnanmaktan kasıt illa bir inanç sistemine dahil olmak anlamına gelmiyor.Çoğu insan farkında değil ama bir şekilde dini içselleştiriyorlar, artık adı islam/hristiyanlık/yahudilik/budistlik.... olmaktan çıkıp ali, ayşe, fatma dinlerine dönüşüyor.Ha Ali istediği kadar müslümanım der orası ayrı, ama gerçekte Ali dininin ilk üyesi olur.

Sadece 3 büyüklere bakıp da inanç tahlili yapmak yanlış.Çünkü 3 büyüklere harfi harfine inanan adam sayısı çok az.Harfi harfine inandığını iddia edenler fazla sadece, ama aslen harfi harfine inanan az.Onlardan yola çıkıp tümevarım yaparsan doğru veriler bulamazsın.

İnancı dinlerden ayırarak daha doğru bilgilere erişebilirsin.Yada en azından farklılıklar yerine ortak özelliklere bakarak daha doğru bilgiler bulabilirsin. İnancı incelerken inanılana baktığın kadar inanada bakmak zorundasın, parvus.

bravo güzel demişsin. din aslında insanın içinde olması gereken bir şey. ister allah de, ister yaratıcı de, ister enerji de. Hepimiz en temelimizde enerjiden oluşuyoruz. BKZ:

Vücut - Sistem - Organ - Doku - Hücre - Atom - Elektron

dizilimini düşünürseniz ortada zaten hepimizin ve hatta tüm dünyanın oluşturduğu çok büyük bir enerji kütlesi var. Bizi oluşturan enerjiyi diğer maddelere dönüşen enerjiden ayıran bilinç faktörü olduğuna göre (ki bana sorarsanız ruh mantığının temelinde de bu yatıyor)daha büyük ve bizim gibi bilinçli bir enerji kütlesi olması mümkün.

çok fazla enerji demiş olsam ve saykodelik gözüküyor olsa da ister tanrı deyin ister allah deyin ister enerji deyin. bir güç olması bana mantıklı geliyor.

öldüğünüz zaman ise ruhunuz ona geri dönüyor. Reenkarnasyona inanıyorsanız da geri geliyor.

amacını henüz çözemedim.

fakat bütün bu enerjiyle iyi geçinmek gerekiyor. ister karma de ister kader de işleyen bir sistem var.

daha fazla anlatırım ama darlamiyim.
Mesaj tarihi:
Estel kusura bakma söylediklerinin bilimsel değeri sıfır.

Elektron bir enerji değil maddedir. Enerji bir varlığı tanımlamaz. Varlık olmadan da enerji olmaz. Bizi de öyle enerji falan oluşturmuyor. Atomlar, hücreler, nöronlar, hormonlar falan oluşturuyor. Müzik dinlemek, aşık olmak, mutluluk, heyecan, hepsinin maddesel bir anlamı var ve nöropsikoloji geliştikçe biz bunları daha net algılayacağız. Eğer senin bahsettiğin gibi bir irade, enerji menerji olsaydı anti-depresanlar ya da alkol hislerimizi değiştiremezdi.

Ayrıca bizi diğer maddelerden ayıran şey canlılık yahu. Hayvanları da kastettiysen yok öyle bir şey, çok daha zekiyiz o kadar. Bir yunustaki, penguendeki bilinci görsen hayret edersin.

Bundan sonra uçmuşsun zaten...

Estel_Anorien said:
öldüğünüz zaman ise ruhunuz ona geri dönüyor. Reenkarnasyona inanıyorsanız da geri geliyor.

amacını henüz çözemedim.

fakat bütün bu enerjiyle iyi geçinmek gerekiyor. ister karma de ister kader de işleyen bir sistem var.

Yahu hakikaten tüm yaşamı böyle görüyorsanız ben çok üzülüyorum sizin için. Reenkarnasyona inanıyorsanız geri gelirsiniz, inanmazsanız ya cennet ya cehennem ya o enerji denilen şey. Ne abi ne diyorsunuz yani....
Mesaj tarihi:
elektrondan sonra tahta geliyor

bir sinerji var sanırım aramızda herşeyin bir açıklaması olsa da
kuantum bilimiyle telekinesiyi birleştiren noktalar ve sanıyorum olumlu sonuçlanan deneyler vardı.
Mesaj tarihi:
dufrasne said:

Estel kusura bakma söylediklerinin bilimsel değeri sıfır.

Elektron bir enerji değil maddedir. Enerji bir varlığı tanımlamaz. Varlık olmadan da enerji olmaz. Bizi de öyle enerji falan oluşturmuyor. Atomlar, hücreler, nöronlar, hormonlar falan oluşturuyor. Müzik dinlemek, aşık olmak, mutluluk, heyecan, hepsinin maddesel bir anlamı var ve nöropsikoloji geliştikçe biz bunları daha net algılayacağız. Eğer senin bahsettiğin gibi bir irade, enerji menerji olsaydı anti-depresanlar ya da alkol hislerimizi değiştiremezdi.

Ayrıca bizi diğer maddelerden ayıran şey canlılık yahu. Hayvanları da kastettiysen yok öyle bir şey, çok daha zekiyiz o kadar. Bir yunustaki, penguendeki bilinci görsen hayret edersin.

Öncelikle anlattıklarımın bilimsel değeri 0'dan ziyade benim bütün din, evren cart curt gibi şeylere bulabildiğim en bilimsele yakın açıklama.

Introduction to quantum physics, madde altı parçacıkları falan ardeth anlatır bunları uğrarsa. nihayetinde enerji. elektronun da alt parçacıkları var. Antimaddeleriyle birleştikleri zaman enerji açığa çıkıyor falan. (kabala'daki ışık-kap ilişkisi gibi) Bahsettiğin hücreler nöronlar hormonlar moleküllerden, neticede de atomdan, atomlarsa elektrondan ve madde altı parçacıklardan oluşuyor. En temelde enerji var yine.

bahsettiğin duygu hikayesinin ise ne alakası olduğunu tam anlayamadım fakat fiziksel hale geldikten sonra bilincinin fiziksel etkenlerden etkileniyor olması normal. Ruh, Tin, Enerji (senin refere ettiğin gibi bizi maddelerden ayıran ve öldüğümüzde ortadan kaybolan her neyse: canlılık) ne dersen de vücuttan bağımsız değil. Dolayısıyla onu etkileyen etkenlerden de etkileniyor. Canın yandığında üzülüyorsun falan filan. psikoloji bu aradaki bağlarla ilgilenebilir tabii ki.

dufrasne said:

Yahu hakikaten tüm yaşamı böyle görüyorsanız ben çok üzülüyorum sizin için. Reenkarnasyona inanıyorsanız geri gelirsiniz, inanmazsanız ya cennet ya cehennem ya o enerji denilen şey. Ne abi ne diyorsunuz yani....

İNANMIYORSAN DA SAYGI DUY RERÖREÖR!!

herkes kendi için üzülsün. bırak başkalarına üzülmeyi. herkesin inandığı şey kendine.

ayrıca ya neye inanacağdım sayın inanç faşisti?

şuna da inanıyor olabilirdik.

Mesaj tarihi:
Benimde cennet,cehenneme inanlara bir sorum olcak.

Kuran a göre(türkçesinin birazını okudum),cennete giden erkeklere bilmemkaçtane huri şu bu ,yav kardesım bu cennettedemi çifte standart var,kadın-erkek ayrımcılıgı var cennete giden kadınlar yine dünyadaki esleriyle birliktemi yasamak zorundalar,bumu edebi mutlulugun adaleti,erkege sınırsız huri, kadında gene kocasının dizinin dibinde.Belki kadın eşini hic sevmiyodu ama cennete gitmeye hak kazandı,ona ozgurluk yokmu orda.Ben Kuran türkçesini okudugum kadarıyla kadınlar ve cennet hakkında zaten cok kısıtlı bilgi vardı ve erkekler gibi ozgur olup olmayacagıyla ilgili bişeyde yoktu.

Ha birde nefsine hakim olan içki içmeyen,zina yapmayanlar cennete 1. dereceden girmeye hak kazanıyorlar,mükafat olarak sonsuza kadar zina hakkımı veriliyor yani bumudur olay?
Mesaj tarihi:
Konuyu doğal olarak pek okumayı düşünmüyorum, kısır atışmalar içinde geçecek çünkü bariz, kimse de iki adım yol almayacak. Fakat;

parvus said:

mantıklı geldiği için demeyin çünkü mantıklı değil. bunu baştan eleyelim.
...
gelenek, görenek, öldükten sonra yok olma korkusu ? yapacak daha iyi bir şey olmadığı için filan gibi mi ?

Bu şekilde bir topik açmak oldukça saçma. "Kankalar din falan ZATEN YOK DA HANİ, yine de inanıyorsanız neden inanıyorsunuz, hobi diye mi" şeklindeki bir "soru" bana çok mantıksız ve ortamı gereksiz şekilde gerici nitelikte geldi. Bununla aynı görüşte olan zaten inanmıyordur, nedenini araştıramayız. Karşı görüşte olan ise belli ki konudan sapacak, kızacak, ortam gitgide gerilecek, başka bir şey değil.

Attention whore deniyor sanırım böyle topic açanlara genel olarak.
Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...