Sylian Mesaj tarihi: Kasım 2, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 2, 2009 Hayır terorist'likle alakası yok işte adam beyaz Türk olarak fantazisini yazmış. Colbert'in mizahıyla Serdar Turgut'un bu yazısındaki mizahı karşılaştırmayalım lütfen.
fenris Mesaj tarihi: Kasım 2, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 2, 2009 "ekşi den öteki türkiye tanımı" said: serdar turgutun turkiyenin gelir dagılımındaki insafsızlıgın manşet oluşu ardından yaptığı yorumlarla yarattığı kavram. "beyaz türk" said: ilk defa serdar turgut'tan okudugum tanimlama. hurriyet'te cok var mesela bunlardan. ya "öteki türkiye" ve "beyaz türk"laflarını eleştiri amacıyla ilk kullanan serdar turgut be... ya yuh yani... peki yazının geri kalanı gerçek mi yoksa sadece orası mı gerçek sence?
Sylian Mesaj tarihi: Kasım 2, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 2, 2009 Abi ben de diyorum ki bu bir terorist olsaydım fantazisi değil olay Serdar Turgut'un gerçek ya da sahte terörist olması da değil, adam gayet ciddi bir şekilde propaganda yapmış ve düşüncelerini belirtmiş (Misal PKK'lı kadın = herhangi bir kürt kadın).
fenris Mesaj tarihi: Kasım 2, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 2, 2009 pkk lı kadın demiyor rojin e. köyden kaçırılan kızlar yerinde "bende onu kaçırırdım" demiş. hayır niye şehri bassın öbür türlü. ha sen pkk lılar kimseyi kaçırmaz diyorsan bilmem... ve sen ciddi ciddi bunların onun düşüncesi olduğuna inanıyorsun ha?
sir Mesaj tarihi: Kasım 2, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 2, 2009 iyi de sam, bu "eğitim şart" veya "demokrasi bu halka fazla" demek gibi olmadı mı? biz ifade özgürlüğünü politik doğruculuğa sürekli kurban vereceksek, ne zaman özgürce ifadeye kavuşabiliriz? burada biraz dalga geçmeye izin vermezsek herkes "ebedi mağdur" olabilir, fikrini özgürce ifade etmeden önce insanlar "yav acaba buna dava açılır mı"yı düşünmek zorunda olmamalı. ve bunu şimdi düzeltmeyeceksek ne zaman düzelticez? bak "her şehit için 5 DTP'li öldürülmeli" diyen adam, veya "azınlık raporunu hazırlayanlar ... çocuğudur" diye meclis kürsüsünde konuşan adam beraat edebiliyo bu ülkede. bunlar apaçık hate-speech'tir, hatta birinde alenen hedef gösterme ve şiddete teşvik var. bu her ülkede suç. üstelik onlar mizah da yapmıyolar, ciddi ciddi konuşuyolar. bahsettiğin "ırkçıları bağrımıza basma" olayı bu örneklerde hali hazırda var. ama "seks kölesi" ifadesi için dava açılacaksa aynı yazıda "terörist olsaydım, genel yayın yönetmenleri öldürseydim" de diyo serdar turgut. o zaman suçu ve suçluyu övmekten, cinayete teşebbüsten falan da dava açılsın. serdar turgutun yazısında rojini kullanmasının ayrımcılıkla hiçbir ilgisi yok, hele hele hate-speech hiç değil. adam "keşke hülya avşar için yazsaydım" da dedi üstelik, ve yazardı da. daha önce marge simpson, özge uzun, anne bancroft vesaire herkes adamın cinsel içerikli yazılarına malzeme olmuş. rojinin ayrıcalığı nedir ki? yazının içeriğiyle uyumlu kısacası. bir yazar fikirlerini ifade ederken "ortam nasıldır, nasıl anlaşılırım" diye düşünüyosa, otosansür adamın içine işlemiştir. ve o yazardan hayır gelmez, o otosansürcü içgüdü yazıdan önce geliyosa ifade özgürlüğünden bahsedemeyiz, olsa olsa bir "kibarlık baskısından" söz edebiliriz. fenrisin yazdıklarına da katılıyorum =) serdar turguta faşist demek, hakiki faşistlere haksızlık olur lol
Sam Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 bu durumda pek olmadı öyle sir, neden dersen: :) hani şu tombiş dudaklı maymun tiplemeli zencileri parodilerde oynatıp gülen insan modelinden pek ileride değiliz şu anda. bugünün politically correct olmaktan kaçınmanın yeni yeni moda olduğu abd'sinde durum böyle, çünkü oraya gitmişler, şimdi de geliyorlar. sen adamla dalganı geçebiliyorsun çünkü artık ezilmiyor o adam sistem ve toplum tarafından, eşit vatandaş olmuş tam olarak. e bizde durum ne halde en iyi kendin biliyorsun. ve yakın geçmişimizden bir örnek var iyi bilinen, güner ümit ve kızılbaş gafı. adam ağzından kaçırdığı bir ifade nedeniyle meslek hayatını sonlandırdı. neden? çünkü orada da aynı taze, kapanmamış yara var. ekstra overkill oldu o ayrı mesele ama, kimse çıkıp "komedyen adam mizah yaptı canım, ifade özgürlüğü" dedi mi? diyemedi. bugün bu dağa kaldırma sözleri yanına kar kalıyorsa adamın, yoğun anti-kürt rüzgarları sayesinde. yoksa ifade özgürlüğümüz o vakitten bu yana ne kadar ilerledi, senin takdirine bırakıyorum. ha yazıda durduk yerde sadece rojin'e dokundursa, dediğin gibi o ana denk gelmiş denebilirdi belki. ama yazının geri kalanına bakıyorsun, günün ırkçı dalgalarında yapılan bir sörf var. aykırı adam olacaksa o dalganın dikine gitseydi. "keşke öyle deseydim" diye kıvırmak zorunda kalmazdı.
sir Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 yahu aynı yazıdan mı bahsediyoruz? ne bileyim genelde "herşeye faşist diyosun" şeklinde suçlamalarla karşılaşan biriyim, ayrımcılığın her türlüsüne de her zaman karşı çıkmışımdır. burada benim göremediğim bi ayrımcılık mı var? senin akıl yürütmene göre "kürtler ezildi o yüzden onlarla dalga geçmemeliyiz. artık ezilmedikleri zaman dalga geçebiliriz.". ben buna katılmıyorum. çünkü dalga geçmek, karikatürize etmek, işin mizahını yapmak da bir diyalogdur. bir "tanıma"dır. ilişki kurmaktır. normalleşmenin bir parçasıdır bu. ve şu an içinde bulunduğumuz süreç, en çok türkler için zor olacak. bu geçişi "yumuşatmak" için böyle yazılara ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. bişey hakkında konuşmayı yasaklarsan o şeyi yabancılaştırırsın, tabu haline getirirsin. bugün, herşey konuşulmalı, herkes kendini ortaya koymalı. serdar turgut türkleri övüp, sürekli kürtler hakkında böyle yazılar yazıyo olsa, haklı olabilirdin. "bu adam ayrımcılık yapıyo" derdim, ki yapan tonla adam var görüyoruz. ama yine aynı yazıda "arada bi dağdan inip bikaç türk öldürürdüm. no problem" bile yazmış. "dağdaki ayılar, şehirdekilerden daha medeni olabilirler" demiş. bu yazıya kürtlerden önce türklerin sinirlenmesi lazım yau! dolayısıyla bahsettiğin "ırkçılığı" göremiyorum, aksine serdar turgut'un kürtlerle ilgili her türlü açılıma sıcak baktığı hissine kapılıyorum yazılarını genel olarak okuduğum zaman. serdar turgut, veya herhangi bi yazar, bi yazısından ötürü flame yiyebilir, protesto yiyebilir, hate-mail spam'i yiyebilir. midesiz, ahlaksız, sapkın, biçok sıfatlar da sıralanabilir, ve sonuna kadar eleştirilebilir de. buna bişey demiyorum. ancak hakkında dava açılması, ve ayrımcılıkla suçlanması tehlikelidir; çünkü bir mağduriyeti giderelim derken bu sefer "pozitif ayrımcılığa" götürürsün işi ve kürtlerle ilgili en ufak bi eleştiri-bi karikatür yapamaz hale gelebiliriz. "türklüğe hakaret" gibi abuk bi kavramı eleştiriyoruz durmadan. diyoruz ki: türklerin ayrıcalığı olmamalı dalga geçilmesi konusunda. bence aynı şekilde kürtlerin de olmamalı. hep haklarda eşit olacak değiliz ya, mizahta da, dalga geçilmede de eşit olalım =) kurtlar vadisindeki "muro" tiplemesini düşün. onu da "kürtlerle dalga geçme" olarak okumak mümkün, sürekli "ideoloji, kozmos, lenin, ezilmiş halkım" diye sayıklayan bir adam. ve türk-kürt biçok kesimden insanın bu abartılı tiplemeyi nasıl sahiplendiğini düşün. bir terör örgütü üyesi bile, mizah yoluyla bu ülke insanlarına bi nebze "benimsetilebildi", insan olduğu, güldüğü-ağladığı, bi çeşit ahlak ve dostluk ve namus düsturuna sahip olduğu gösterilebildi. bu ayrımcılık mıdır? ya da terörü-teröristi övmek midir? yoksa mizah yoluyla, medya yoluyla kurulan bi çeşit ilişki midir..
Sam Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 işte ben de diyorum ki önce oyun sahasını düzleştirmeliyiz. aksi takdirde yarayı kaşımak dışında bir işe yaramaz, bunlar da dialog olarak algılanmaz. güner ümit'in sözü dialog olarak algılandı mı? ha ayrıca hakkında davayı özel bir şahıs açıyor, devlet açmıyor. mahkeme kararını verecek ama "dava açılıyor" diye telaşa kapılmanın da manası yok. rojin'in arkasında devlet yok nasılsa. yani evet senin dediğin yere varmamız lazım ama, bunun da bir sırası var. öncesinde gereken adımı bu gece atsak, yarın sabah senin dediğin gibi olalım, ona itirazım yok. bayram kutlamadı diye rejim düşmanı ilan edilebilen bir ülkede yaşadığımızı unutmayalım. political correctness yemesi ve hazmetmesi lazım bir bütün nesilin ki kimin derdi aykırılık, kimin derdi ırkçılık belli olsun.
sir Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 bak işte "doğru olarak algılandı mı" noktasında takılıyosun. bu insanlar kendi algılarını zorlayacak şeylerle karşılaşmadan nasıl doğru olarak algılamayı öğrenecekler? aykırı örnekleri görmeden, norm'u nasıl kavrayabilecekler? hep alttan alttan, hiçbi aykırı şey söylemeden ilerleme olmaz. ifadenin suç sayılabilmesi için belli kriterler ve genel içerimler olmalı, bunları da biraz el yordamıyla bulabiliriz gibime geliyo. ama ilk etapta, ifadenin karşısına yeni bir ifade yerine direk mahkeme celbi koyarsan, sen kendi yaşadığın mağduriyeti başkasına da yaşatmak istiyosun anlamına gelir. rojin hakarete uğradığını hissediyosa, "ben senin ananı dağa kaldırırım" desin istiyorum ben, yeter ki araya mahkeme sokmasın. serdar turgut, bu mahkeme yüzünden düşündüğünü şak diye söylemekten cayacaksa (ki bu mesele hakkında bidaha asla yazmam dedi bile), bu olay "sahayı düzleştirmeye" değil, bozmaya hizmet eder bence. oysa rojin "çükünü keserim" falan deseydi, muhtemelen daha bi şevkle yazardı serdar turgut, çünkü bi noktada anlaşıldığını, bi seviyede (ne kadar sapkınca olursa olsun) buluşulduğunu görürdü. ayrıca son verdiğin örnek tam da politik doğruculuğun yanında ifade özgürlüğünün desteklenmesini gerektiyo! "political correctness" bir norm'u ifade eder, toplum tarafından çizilen bir genel çerçevedir. taraf'ın örneğinde, taraf genel çerçevenin dışına düştüğü için, herkes gibi bayramı kutlamadığı için, yani kendini o çerçevenin dışında ifade ettiği için dışlanmıştır, yanlış olan da budur işte.
Sam Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 iyi de sir, doğru olarak (tabii senin dediğin gibi olduğunu varsayıyorum bunu söylerken) algılanmıyor işte? ben de nedenini söylüyorum, o şekilde algılanmaz ki hal böyleyken. olmaz, dünyada olan yer varsa da duymadım. illa ki tepki gösterilir. ha kaldı ki rojin'in öyle birşey yapmasını istiyorsun da herkes aynı değil, o da ayrı bir mesele. etkiyi yaparken fix tepki beklenemez ki. ağız dalaşına mı girmesi lazım illa? ifade özgürlüğünü negatif ayrımcılığa uğrayanların aleyhine kullanmak makul olmadığı gibi biz daha pozitif ayrımcılık yolundan da geçmedik.
sir Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 doğru şekilde, daha doğrusu serdar turgut'un niyet ettiği şekilde anlayan insanlar da var (mesela ben?). şimdi serdar turgut "nasılsa biçok kişi yanlış anlayacak" diyip yazmasın mı? o zaman yanlış anlama potansiyeline sahip insanlar kendilerini nasıl geliştirir diye soruyorum ben de =) tamam rojin o tepkiyi vermesin, başka bi tepki versin. verilecek tek tepki mahkemeye gitmek midir? bu kadar mı rencide oldu yani? rojin verdiği demeçte "serdar turgut bu lafları kürt olduğum, hele bi de kadın olduğum için bu kadar rahat söyleyebiliyo" diyo. bu baştan aşağı yanlış işte, çünkü yazının da serdar turgutun da böyle bi içerimi yok.
Sam Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 anlaşamadık ama neyse, bu vesileyle değişik fikirde olabildiğimiz de görüldü. (:P)
Jadelith Mesaj tarihi: Kasım 4, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 4, 2009 Amerikada iki yorumcu bir baseball macinda geyik yapiyo iste. Yorumculardan biri niye siyahlar hep oyuncu oluo da teknik direktor filan daha az oluyolar dedi. Digeri de zamaninda beyazlarin selective breeding yaptigini, ve bu yuzden amerikadaki siyahlarin daha atletik oldugunu soyledi. Adamin birkac gun icinde hayati karardi. Ayni sekilde bir kolej kiz basketbol takiminda fazla zenci oldugunu ima eden bir radyo sunucusu vardi, adsm COK unluydu. Onun da hayatini bitirdiler. Rojin e "daga kaldirip seks kolem yapcam" demek, zenci bir basketbolcuya "guneye goturup pamuk tarlasinda calistiricam" demekten pek farki yok. Hatta bence kat kat daha kotu. Amerikada hicbirsey yapmazlar diyenler, yani bilmiyorsaniz bari susun. Ulan herseyi gectim igrenc ulan. Banane adamin espiri anlayisindan. "ama o serdar turgut o ole yazar" diye bir sey olamaz, yazmasin o zaman. Veya yiyorsa "gecen gun bir yahudi aldim domuz gribi icin iyi kopuruyodu haaaa" desin. Ulkede aciz durumda olan bir azinliktan, basima nasisa bisi gelmez istedigimi derim diyip istedigini yazmak ayip. Yolda gorsem karsi kaldirima gecerim. Sen pkk yi acilimi vs istedigini elestir eyvallah. Adam gibi yazsan hakli oldugun taraflar da var. Ama bu ne be. Iyi yazmis diyenleri de anlayamiyorum..
fenris Mesaj tarihi: Kasım 4, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 4, 2009 baya bişeyi anlamamışsın belli. e madem "ben çok biliyorum susun" diyorsun benim verdiğim örnekler ne? hmm? senin dediklerin ciddi ciddi söylenmiş şeyler. yok efendim daha kötüymüş... yazının tamamını okudun mu? al sylvian a dediklerime çıkıyor. yazmasınmış efendim. oldu paşam. adamın on yıl önceki yazıları bin kat daha beterdi ama olsun bizim gençlerin yeni haberi olmuş, yazmasın istiyorlar. isa nın ölümünden yeni haberi olduğu için yahudi döven hristiyan fıkrasındaki gibi. said: Veya yiyorsa "gecen gun bir yahudi aldim domuz gribi icin iyi kopuruyodu haaaa" desin.ahahaha bin kat beterlerini yazdı. said: Ulkede aciz durumda olan bir azinliktan yazının tek cümlesini değil tamamına bakarsan; orda pkk militanlığıyla dalga geçtiğini görürsün; kürtlerle değil. said: Rojin e "daga kaldirip seks kolem yapcam" demek anca öyle parça alırsan suçlu gösterirsin. yazının tamamında hiçbirşey yok.
Coder Mesaj tarihi: Kasım 4, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 4, 2009 aklıma geldi de şimdi bu adam günün birinde kendini google dan arayacak "Serdar Turgut nekadar gereksiz bir adamdır?" görecek.. ne sux bi durumdur bu ya :)
Sam Mesaj tarihi: Kasım 4, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 4, 2009 hatta "felling lucky"e bassın da benim postum gelsin yüzüne direkt. (:P)
fenris Mesaj tarihi: Kasım 4, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 4, 2009 heaa kahrolur garibim 8-) burası iyi yine, ne kadar duyarlı ve ve bilinçli bir genç olduklarını "izin verseler sayfalarca küfrederim." şeklinde yazarak vurgulayan tiplerin yanında.
Öne çıkan mesajlar