Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

oldukça basit bir network sorusu

roket adam

Öne çıkan mesajlar

bir yerel ağımız var. 192.168.2.1 deki airties adsl modem üzerinden internete çıkılıyor. bunun yanı sıra wireless'dan bağlanan bir laptop (2.21'de, dhcp'den ip alıyor) ve 2.200'de, 1000 portundan arayüzüne ulaşılan bir fax server aletcağımız var.

ben dışarıdan ağımın wan adresini girdiğimde, karşıma direkt modem kontrol paneli çıkıyor. normal şartlar altında, dış.ip.xx.xx:1000 girdiğimde fax server arayüzünün karşıma çıkması lazım. fakat çıkmıyor. nat yaptım, 192.168.2.200'den TCP&UDP 1000 portuna direkt nat fakat yine yemedi. yerel ağdan ulaşabiliyorum ama.

nerede yanlış yapıyorum? çömez netvörkçüye yardım lütfen.
Sosyal ağlarda paylaş

gidiş yolun doğru gibi duruyor ama bi yerde yanlış yapmışsın anlaşılan. fax server dan gelen tcp udp 1000 portunu internete çıkarken tcp udp 1000 portuna natlayacaksın. sahip olduğun modem bunu destekler mi desteklemez mi bilmiyorum. yapacağın şeyin adı static nat policy olarak da geçer. o şekilde aratıp bişeler bulabilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

NAT baska PAT baska. NAT yetenegin yoksa, zaten PAT da yapamazsin ama, ikisi ayri seyler.

NAT'in gorevi portla ugrasmak degil, o PAT in gorevi. Dolayisi ile senin NAT ile degil PAT ile ( ya da arkadaslarin soyledigi Virtual Server ) bunu halletmen gerekiyor.

NAT, senin 192.168.2.0/24 networkunu, WAN 'a translate ederek sessionlari takip ediyor.

PAT, NAT'i kullanarak, belirli WAN'daki belirli bir portu, LAN daki bir IP:Port una translate ediyor.

Yani, NAT L3, PAT L3/L4 calisiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

sharky bazi modemlerde PAT i da NAT ayarlari icinde yapiyosun, PAT diye hic bir bilgi gecmiyor ama o ayarlari yapiyorsun ADSL modemlerde NAT icinde.

edit: hatta spesifik olarak PAT gecen modem 3-4 tane falan gormusumdur, benim su anki modemimde NAT icinde yaptiriyor mesela PAT ayarlarini..
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 ay sonra ...
of böyle bir saçmalık olamaz.

ağıma bir de nas server dahil ettim. fakat hala dediğim olayı beceremiyorum. olmadı bir türlü. dışarıdan iç ağa erişemedim. NATladım, port fw, cihazı DMZ'e alma vs. denedim, olmadı.

en sonunda airties müşteri hizmetlerini aradım, durumu anlattım. dedi ki, "şu anda piyasadaki airties modemlerin hiçbirinde bu mümkün değil. ne yazarsanız yazın, ne yaparsanız yapın karşınıza modemin web arayüzü çıkacaktır". ayrıca ekledi: "airties arge birimi de durumun farkında fakat modemin böyle çalışması gerektiğini söylediler" hatta "ben de kendi evimde bilgisayarıma IIS kurdum, dışarıdan erişemiyorum bunun yüzünden. bence airties'e bir mail atın" dedi.

NAT'ta yalnızca içeriden dışarıya yapılıyormuş airties^larda.

mail attım, umarım gereken değişiklik yapılır çünkü böyle bir saçmalık olamaz yani.

ne yapacağım olmazsa, ağa bir bilgisayar dahil edip, 7&24 açık tutup vpn mi kuracağım, yoksa NAS server'a DDNS üzerinden gerçek bir domain mi vereceğim sabit IP dururken.

mallık tek kelimeyle ya.

bi fikri olan?
Sosyal ağlarda paylaş

şaka maka şimdi tekrar denedim, oldu.

yalnız laptop'tan o modeme kablosuz olarak bağlanıyordum direkt. yani tarayıcıya wan ip'si girsem de yerelden erişiyormuşum, yerelden hangi portu girersen gir sürekli modemin web paneline yönleniyorsun.

fakat ktunnel gibi http proxy'den WANip:2000 girdiğimde (ki 2000 nas server'ın portu oluyor) bağlanabildim direkt.

aynı şekilde diğer evime gidip, asıl evdeki sabit ip'yi (wan IP'si) ve portu girdiğimde direkt bağlanabildim.

özet:
1. airties suçlu değil.
2. port forwarding ve nat'a bile gerek yokmuş. yerel ağdan wan ip'si girince, yerel ağ ip si girmiş gibi işlem yapıyormuş modemimiz.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...