Masquerade Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Zaman said: 'İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim'. Bu slogan, dünyaca ünlü elektronik eşya üreticisi Bosch'un kurucusu Robert Bosch'a ait. Şirket, reklamlarında da insana verilen değeri özellikle vurguluyor, ancak Bursa'da faaliyet gösteren dizel fabrikalarında bu güveni yerle bir edecek uygulama hayata geçirildi. Çalışanların namaz kılması için oluşturulan 3 oda hiçbir gerekçe gösterilmeden kapatıldı. Yıllardır açık olan odaların kapılarına ise 'Mescitler kapatıldı. Yönetim' yazısı asıldı. Soyunma odalarında namaz kılanlar da amirleri aracılığıyla uyarıldı: "Tekrarı halinde işten atılırsınız." Yazıya rağmen fabrikada mescit bulunmadığını ileri süren firmanın açıklaması ise manidar: "Çalışma saatleri, mesai harici etkinliklere imkân vermemektedir." Bosch'un Bursa'daki dizel fabrikası 1972 yılında faaliyete geçti. 4 blokta üretim yapan fabrikada soyunma dolaplarının yanında 3 oda kuruluşundan itibaren mescit olarak kullanılıyor. Fabrika işçileri yıllarca bu mekânlarda 'mesai ücretini ödeyerek' namazlarını kılmış. Çalışanların verdiği bilgiye göre namaz kılmak isteyenler yönetimin hazırladığı formu doldurarak her vakit için 15 dakika olmak üzere aylık 6 saat ücretlerinin kesilmesine rıza göstermiş. Bordrolara doğrudan yansıtılmasa da kesinti yapıldığı için birim amirleri kimsenin namaz kılmasına itiraz etmemiş. 28 Şubat postmodern darbe sürecinde bile namazlarını kılabilen işçilere baskılar yaklaşık 2 yıl önce başlamış. Yönetim önce çalışanların sakalını kestirmiş, karşı çıkanları çeşitli bahanelerle işten atmış. Sonra da cuma namazlarına gidişler engellenmiş. İbadetlerini yerine getirme konusunda sıkıntı yaşayan çalışanlar, geçtiğimiz günlerde mescide indiklerinde büyük şok yaşadı. Üç binadaki odaların kapısına asılan 'Mescitler kapatıldı. Yönetim' uyarısını görenler ne yapacaklarını şaşırdı. Alternatif arayan bazı işçiler, soyunma dolaplarının yanına serdikleri ceketleri üzerinde namaz kılmaya başladı. Ancak yönetim bunu da yasakladı. Bölüm amirlerini e-posta ile uyaran yönetim, çalışanları işten çıkarma tehdidinde bulundu. Bosch Sanayi ve Ticaret Ülke İletişim Koordinatörü Belin Alev, iddiaların gerçekleri yansıtmadığı görüşünde. Bursa fabrikalarında mescit bulunmadığını savunan Alev'in konuya ilişkin açıklaması şöyle: "Çalışanlara karşı adil ve eşit davranmayı ilke edinen Bosch'un dünyada üretim yaptığı hiçbir fabrikasında, ibadet için tahsis edilmiş özel bir alan yok. Bu uygulama Türkiye için de geçerli. Toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre çalışanlarımızın günlük 7,5 saat çalışma ve 20 dakika dinlenme süreleri belirlenmiştir. Belirlenmiş olan çalışma saatleri, mesai harici etkinliklere imkân vermemektedir." Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paspatur Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 İş zamanı iş, ibadet zamanı ibadet. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laorx Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 sene 2009 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paspatur Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 hala Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 İşverenin keyfi, kimsenin de eleştirmeye hakkı olamaz. Fabrikamda işlerin aksamasını istemem şahsen, namaza çok meraklıysa buyursun başka fabrikalara gitsin. Ben düzenli iş görmek isterim fabrikamda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Masquerade Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 forum trollüyor insalar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
asfaloth Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 adamlar haklı, iş zamanı iş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Ben kapatmasını istemezdim misal ama kapatma hakkı var, mesai saatleri içinde namaz vakti olur, işveren de istemeyebilir tabi. Zaten durumu bilen adam da günaha falan girdiğini düşünmez o an namaz kılamadığı için bu sebeple, şartlar uygun değilse kaza diye bişey vardır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Wisslett Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Sevindim :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Skroce Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Tayyip hemen kapasin boschu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 ilk partide açıklama yapmadan kapatmaları kötü iken milleti yok yere bahanelerle işten çıkartmaları iyice batırıp sıvamış. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Bu iş yerine mescit açmak falan neyin nesi, ilk hangi aklı evvelin fikriydi bilmiyorum. Ne kadar mantık dışı, çağ dışı bir olay. Eğer her dine mensup insan, inancının gerektirdiği ritüelleri iş yerine taşıyıp, bir çeşit şov yapacaksa vay halimize. (Düşünsenize bir de her dine ait minik minik dua yerleri açılacak her yere). Üstelik meclis dahil devlet dairelerinde de var bu ''mescit'' denen nesneden. Böyle laik devlet mi olur? Amerika, Avrupa'da iş yerlerinde kilise benzeri, minyatür ibadet zımbırtıları olduğunu sanmıyorum Gene oralarda da olsa olsa fanatik müslüman dincilere ait iş yerlerinde vardır bu tür maskaralıklar. Senin ibadetindan, dindar olup olmayışından, hangi dinin hangi mezhebine ait olduğundan bana ne, şovcu soytarı? Git evinde, ibadethanende istediğin gibi yerine getir ritüelini... İster perande at, ister ters takla... Bosch firmasının bu kadar beklediği, hatta baştan mescidmidinedir olayına izin verdiği hata. Her din mensubu insan, uygun yerlerde yapıyor ibadetini, senin özelliğin ne ki, metroda yolda, garda, havaalanında, her türlü görüş alanımda bana şov yapıyorsun ayı? inancınızla biraz vakur olmayı, (bırakın bizi) tanrınıza saygılı olmayı bilin bi, basenimin dindarları.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Boci Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 21. Yüzyıl... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Saeros Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 işyerinde namaz kılmak lol Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Loxias Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Mescit kurulması kadar saçma bir şey yok. Ben x dininde isem, o zaman bana da mı bir ibadet yeri kurması gerekiyor? Yada ateist isem, ne olacak? Onlar ibadet ayağına giderken ben çalışmaya devam mı edeceğim? Böyle bir durumda ayrımcılık olur ve dava bile açabiliriz sanıyorum. Irkçılıktan farkı yok böyle bir durumun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 oha! abartmayın o kadar! adam çalışmadığı sürenin maaşından düşülmesini kendisi istemiş zaten. sen çalışırsan daha fazla maaş almış oluyorsun. ya da kenarda oturur sosisli falan yersin. zevk senin.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Wispy Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Tamamen işverenin insiyatifinde olan bir durum. Hemen mercedesin yan binasındayız. Adamlar cuma vakti servis kaldırıyor bahçeşehire cuma namazı için. Kimi işveren istemez 1 saatin mesai dışında harcanmasını. İnsanlık ayıbı şeklinde yaklaşması zamanın abartılı olmuş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 iyide eksik kalan iş gucunun hesabını kim verecek? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Boci Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Ahahah muhasebesinde çalışmak istemezdim. - Kaç rekat kıldın? - 24 - Senin maaşın şu kadar. Sıradakiiiii. Sen kaç rekat kıldın? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Aynı şekilde maaşlarından kestirip yakında bir camiye gidebilirler, türkiye adım başı cami zaten. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 önyargı diye bi reklam vardı nooldu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Bildiğim kadarıyla bu adamların başka bir sürü müslüman ülkede de fabrikaları var. Ama ne demiş adamlar: ''Çalışanlara karşı adil ve eşit davranmayı ilke edinen Bosch'un dünyada üretim yaptığı hiçbir fabrikasında, ibadet için tahsis edilmiş özel bir alan yok. Bu uygulama Türkiye için de geçerli.'' Yani fanatiklik konusunda -üstelik laik olduğumuzu savunan bir ülke olarak- bir çok müslüman ülkeyi sollamış durumdayız. Hala bu tür uygulamaları savunanlara koca bir alkış gelsin benden! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Horizon Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 said: Bosch'un Bursa'daki dizel fabrikası 1972 yılında faaliyete geçti. 4 blokta üretim yapan fabrikada soyunma dolaplarının yanında 3 oda kuruluşundan itibaren mescit olarak kullanılıyor. Fabrika işçileri yıllarca bu mekânlarda 'mesai ücretini ödeyerek' namazlarını kılmış. Çalışanların verdiği bilgiye göre namaz kılmak isteyenler yönetimin hazırladığı formu doldurarak her vakit için 15 dakika olmak üzere aylık 6 saat ücretlerinin kesilmesine rıza göstermiş. Bordrolara doğrudan yansıtılmasa da kesinti yapıldığı için birim amirleri kimsenin namaz kılmasına itiraz etmemiş. Şu kısım doğru ise , şimdi yapılan uygulama için gösterilen sebep çok bahanesel duruyor. Ozaman neden önceden böyle birşeye izin verdin derler adama. Ki şöyle birşey var , bir işyerinde çalışan adam işini gücünü bırakıp namaza gitmez izin verilmedikçe. Sonuçta namazını işten kaytarmak için kılmıyor insan. Artı bazı yorumlara cevaben , "orada , burada mescit mi olur ?" diyenlere , insanın bulunduğu , namaz kılacağı heryerde olabilir, mescit demek cami demek değil. Başkalarının ve ibadetini yapacak olan insanın rahatsız olmadan namaz kılınması için yapılmış bir mekan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 yoksa robert bosch ergenekonun bir numarası mı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prosciutto Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 14, 2009 Horizon said: Ozaman neden önceden böyle birşeye izin verdin derler adama. Olay o zaten, baştan böyle birşeye izin verilmesi salakça. Millet şova çok meraklı zaten, izin verirsen iş yerinde de kılar, uçakta da kılar, aya gitse orda bile kılar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar