Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Universitelerdeki acliktan YOK'un haberi var mi?

Prawler

Öne çıkan mesajlar

Universitelerdeki acliktan YOK'un haberi var mi? - Tufan Turenc

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/12547828.asp?yazarid=39

2005 yılıydı. Gazetelerde küçücük bir haber ilişti gözüme. Okuyunca yüreğimden vurulduğumu hissettim.

Bu kısa haberde, Van 100. Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel çok acı bir gerçeği açıklıyor, şöyle diyordu:

“13 bin öğrencimiz var. Bunlardan sadece 100 kişi üç öğün yemek yiyebiliyor. Geri kalanı gününü bir adet poğaça ile geçiriyor.

Öğrenciler para harcamamak için evden, yurttan dışarı çıkmıyor ve devamsızlık hakkını sonuna kadar kullanıyor. Üniversitemizde sadece bin öğrenciye her gün ücretsiz öğle yemeği verebiliyoruz.

Bin öğrenciye kumanya paketi dağıtıyoruz. Geriye kalan 11 bin öğrenci, fiyatı bir milyon lira olan (bugünün 1 lirası) öğle yemeğini bile parasızlık nedeniyle yiyemiyor.

Kırsal kesimden gelenler ekmek arası patates veya haşlanmış yumurta yiyor.”

Bu haberi okuduktan sonra Prof. Ayşe Yüksel’i aradım hemen.

Anlattıkları iç karartıcıydı. Üniversitede büyük bir açlık yaşanıyordu.

Bu haberden sonra bir yazı yazdım. Yazıyı şöyle bitirmiştim:

“Burası Türkiye’nin bir üniversitesi. Bu tablo korkunç. Bu tablo utanç verici. Türkiye gerçeği işte burada yatıyor. Ülkenin geleceğini emanet edeceğimiz gençler aç ve sağlıksız yaşamak zorunda.”

* * *

Bu haberi ve yazıyı Marmara Üniversitesi Rektörü Necla Pur’un gazetelerde çıkan açıklamalarını okuyunca anımsadım.

Aradan 4 yıl geçmiş, üniversitelerimizde gençlerin açlığını giderecek hiçbir gelişme olmamış.

Necla Pur hocanın açık yüreklilikle verdiği bilgilere göre 55 öğrencinin öğretim gördüğü Marmara Üniversitesi’nde öğrencilerin büyük çoğunluğu yetersiz besleniyor ve günde tek öğün yemek yiyebiliyor.

Üniversitede hafta içi her gün maliyeti 5 lira olmasına rağmen 1.5 liraya yemek çıkıyor.

Prof. Dr. Pur şöyle diyor:

“Bin 500 öğrenciye bedava yemek için kupon veriyoruz. Çünkü bu çocukların arasında 1.5 liraya yemek alamayacak olanlar da var. Yemek fiyatını bu yıl da artırmayacağız. Bunu bile ödemekte çocuklar zorlanıyor.”

Şimdi sıkı durun ve Prof. Pur’un şu acı ama gerçek olan sözlerini okuyun:

“Geçen yıl 10’a yakın öğrenci derste fenalaşıp bayılmış. Doktor çocukların açlıktan bayıldığını söyledi. Çocuklar utanmışlar. Suratlarından nasıl gıdasız kaldıklarını anlıyorsunuz.”

Rektör ile tüm yöneticilerin günlerce uykuları kaçmış.

Ne yapacaklarını düşünmüşler. Sabahları 7.30’da besin değeri yüksek çorba servisine başlamışlar. Bir bardağını yanında kıtır ekmekle 50 kuruşa vermişler. Öğrenciler çorbanın içine avuç avuç kıtır ekmek koyuyorlarmış.

* * *

Prof. Pur’un verdiği bilgiye göre büyük çoğunluğu Anadolu’dan gelen bu çocukların aileleri geçim zorluğu içinde oldukları için onlara ayda ancak 100-150 lira yollayabiliyor.

Bu çocuklar bu parayla yaşamaya ve de okumaya çalışıyorlar.

Necla Hoca’nın bu drama bir nebze çare olabilecek önerileri var:

“Ramazanlarda kurulan yemek çadırları yalnızca ramazanda değil, yılın tüm zamanlarına yayılarak yerleşkelerde de kurulsun. Hayır yapmak ramazanla sınırlı kalmasın.

Ayrıca hayırseverler sabahları kahvaltı verebilir.

Ev kadınları buluşup günde bin poğaça yapıp sabahları servise koyduğumuz çorbanın yanında öğrencilere dağıtabilirler.”

Biliyorum, Pervin Kaplan’ın Milliyet Gazetesi’nde yayınlanan haberinden size aktardığım bu acı satırlar yüreğinizi daralttı.

Ama ne yapalım ki Türkiye’nin, üniversitelerimizin gerçeği bu.

Devleti yönetenlerin anlattıkları ise Türkiye’nin gerçeği değil.
Sosyal ağlarda paylaş

birde durumu iyi oldugu halde burslardan ayrarlanan serefsizler var

etrafimda oyle tanidigim 15-16 adam avrdir, adamin babasi cok unlu bir otelin genel muduru ve herif gidip fakri ogrencilere verilen azicik bursa basvuruyor kariya giderim nede olsa geri odemem diye

birde DEVLET YARDIM ETSIN yalani var, daha yeni zam yapmislar harclara paralari cogaltmak icin, harclara zam yapan adammi ogrencilere yemek yardimi yapicak

kimin umrunda universite ogrencileri, isyan ederse sal polisi vur kafasina copu tamamdir
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:

kimin umrunda universite ogrencileri, isyan ederse sal polisi vur kafasina copu tamamdir

öğrenciler adamakıllı isyan çıkarsalar bak nasıl geri adım atar polis de devlet de..

Yunanistan'da Alexis'i öldürdüler, ülke yandı. Bizde hergün random birilerini temizleyecek yüzü var kolluk kuvvetlerinin.
Sosyal ağlarda paylaş

lan nie aç kalıyolar anlamıyoum arabalarını satıp fabrika açsınlar kurtulsunlar ya.inanılmaz bi uçurum var bi yanda haftada binlerce tl harcayan, cep telefonuna ödediği fatura parasıyla birçok ailenin geçindiği öğrencilerin yanında bu arkadaşlar utanıp sıkılıyolardır belki ama asıl kimin utanması lazım ortada.
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:

evet burs versinler dediğimde her aklıma takılan da o, günlük bir milyonu geçtim 10 milyon yemeğe verebilecek insanlar da bursa başvuruyor. bilmiyorum belki bazıları çok fakir öğrencilerin olduğunun farkında değildir ama olanlar da vardır elbet onlar şerefsiz kesinlikle.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Kırsal kesimden gelenler ekmek arası patates veya haşlanmış yumurta yiyor.

abi açsan ekmek arası patates kadar güzel bişey mi var.patso diye bi gerçek var ülkemizde kaç tane yatırımcıya iş olanı sundu kaç ailenin karnını doyurdu.
boli vs bi ton çok yaratıcı öğrenci yemeği var.
geneleksel türk öğrenci mutfağı diye bi kitap bastırsınlar bütün unilere dağıtsınlar bence.
Sosyal ağlarda paylaş

itüde arabasıyla üniye gelen adamların başvurduğunu biliyorum bu burslara. aralarında aynı liseden mezun olduğum bir eleman vardı sorduğumda abi denemekten ne zarar gelir, belki sigara masrafım çıkar aradan gibi bir cevap vermişti. tek de değil bu tipler baya var bu tür burslara başvuran ama gerçekten ihtiyacı olmayan.

alabildi mi bursu eleman bilemiyorum olay yaklaşık 2 sene öncesiydi.selamdan öteye geçmedi bir daha muhabbetimiz adamla ama alamamışsa da sırf zihniyetine sıçayım yurdum insanın.durumu iyinin üzerinde olan üniversite öğrencisi bile bu zihniyetteyse selde insanların mallarını yağmalayan at hırsızlarının olması gayet normal.
Sosyal ağlarda paylaş

Zep said:

said:
Kırsal kesimden gelenler ekmek arası patates veya haşlanmış yumurta yiyor.

abi açsan ekmek arası patates kadar güzel bişey mi var.patso diye bi gerçek var ülkemizde kaç tane yatırımcıya iş olanı sundu kaç ailenin karnını doyurdu.
boli vs bi ton çok yaratıcı öğrenci yemeği var.
geneleksel türk öğrenci mutfağı diye bi kitap bastırsınlar bütün unilere dağıtsınlar bence.

Gıdasız kalmak illa aç kalmak değil.her gün patso yemek beslenmek değildir. karnın doyunca beslenmiş olmuyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:

etrafimda oyle tanidigim 15-16 adam avrdir, adamin babasi cok unlu bir otelin genel muduru ve herif gidip fakri ogrencilere verilen azicik bursa basvuruyor kariya giderim nede olsa geri odemem diye

birde DEVLET YARDIM ETSIN yalani var, daha yeni zam yapmislar harclara paralari cogaltmak icin, harclara zam yapan adammi ogrencilere yemek yardimi yapicak

iyi güzelde bazı gerçekleride gözardı etmemek lazım öğrencilerden alınan harçlar üniversite giderlerinin sadece 2% sini karşılıyor üniversiteler bolluk içinde yüzen yerlerde sadistlik olsun diye harç almıyor,yokluklar içinde burs veriliyor,başarılı öğrencilere öğretim görevlileri burs veriyor haberde olduğu gibi 5 liralık yemek 1.5 liraya veriliyor vs.

Üzgünüm ama bu ülkede herkes baş olmak istiyor millet sınavda açıkta kalıyor ama 2 senelik ara eleman yetiştiren fakültelerin topu boş,herkes işi gelince amerikada şöyle demeyi biliyor burada diyelim 20 bin dolardan aşşağı harç var mı amerikada,herkes üniversiteye gidebiliyor mu? buna karşılık milletin kahrolsun hain devlet bizim üniversiteye gitme hakkımızı elimizden aldın kahrol bunlar nasıl harç diye ayaklanıyor mu?

Çözüm her zaman var, her sene bir binadan oluşan para ile diploma veren kendine özel üniversite diyen ama üniversite olmanın yanından geçmeyen ticarethanelere trilyonlarca destek veriliyor,o desteği kesersin devlet üniversitesine aktarırsın o parayla öğrencilerin topu doyar ama ozaman parayla diploma satan kalantor abiler aç kalır böyle yürek burkan bir hadiseye izin vermek olmaz dimi.
Sosyal ağlarda paylaş

Joker said:

bende kolpa bu haber. günde 1 poçaylamı yaşıyor öğrenciler?? bi tarafımla gülerim.

Isvec'te yasiyorsun sen herhalde?
Istanbul'un gobeginde bile parasizliktan hayatini makarnayla geciren bir suru insanoglu var.

Su anda Cin'deki durum bizden iyiymis gibi duruyor arkadaslarimla konustugumda.
Sosyal ağlarda paylaş

Mighty_THoR said:

Üzgünüm ama bu ülkede herkes baş olmak istiyor millet sınavda açıkta kalıyor ama 2 senelik ara eleman yetiştiren fakültelerin topu boş,herkes işi gelince amerikada şöyle demeyi biliyor burada diyelim 20 bin dolardan aşşağı harç var mı amerikada,herkes üniversiteye gidebiliyor mu? buna karşılık milletin kahrolsun hain devlet bizim üniversiteye gitme hakkımızı elimizden aldın kahrol bunlar nasıl harç diye ayaklanıyor mu?

20 bin dolar harci Amerika'da sadece International Student'lar veriyor. Mesela Kanada'da harclar yillik 4 bin dolar civarinda Kanadalilara, ayni sekilde Amerikalilara da harclar Amerika'da ucuz.

http://www.utexas.edu/business/accounting/pubs/tf_flatsem0910.pdf

Donem basi 4500 dolar civarinda mesela UT'de. Michigan'da 12-13 bin dolara kadar cikiyor.

http://www.ro.umich.edu/tuition/full.php#Lower_Gen

Yani okuldan okula degismesine ragmen gene de Amerika kitasina gore odenebilir miktarlar. Ve Amerika kitasinda burslar ihtiyac sahiplerine daha rahat ulasiyor, kayirdiklari torpilli adamlara degil. Ayrica Amerikalinin alim gucuyle Turkiye'de yasayan bir insanin alim gucu de ayni degil.

Kanada'da liseyi bitirmis herkes istedigi zaman universiteye geri donebilir, okuyabilir. Herhangi bir kisitlama yok. Parasizliktan degil de keyfinden universiteye gitmeyen cok adam var. Kimse gitmek zorunda da degil. Ama gitmek isteyene de kapilar sonuna kadar acik ve ogrenciler Turkiye'deki gibi zorluk cekmiyorlar. Cunku burada genelde 16 yasinda kendini calisirken buluyor insanlar ve hem okuyup hem calisiyorlar. Fakat Turkiye'de bazen insanlarin kendi masraflarini karsilayacak is bulmalari cok zor olabiliyor. Karsilastirman bayagi abes olmus.
Sosyal ağlarda paylaş

ayrıca devlet sigortası ve devlet sağlık hizmeti olmayan dibine kadar kapitalizm forzalamış bir ülke ile avrupanın sosyal hizmet yapısına daha yakın olması gereken Türkiyeyi karşılaştırıyorsun. Bak bakalım almanyaya fransaya kendi vatandaşlarına öyle vahşi davranıyorlar mı? Amerikaya koim zaten kim amerika amerika diyor.

Ha ama özel üniversiteleri desteklemiyor değilim, devlet elini eğitimden çekmediği sürece. Hem kaliteli devlet üniversiteleri hem de kaliteli özel üniversiteler olduğu sürece bir sorun olacağını sanmıyorum, o özel üniversitelerin hiç olmamasından daha iyidir ki zaten parasız olduğu zaman o üniversiteler aynı kaliteye ulaşamaz. Ama bizde olduğu gibi yaşasın ülkenin her yanını özel üniversite donatalım, elimizi eteğimizi devlet üniversitelerinden çekelim, ama seçim öncesi propoganda gerekirse 15 tane üniversite kurup bırakalım gibi malca hareketler yapılırsa sonu iyi olmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

Ego'yla değil de insanlıktan nasibini almamışlıkla alakalı.

Bilkentte tanıdığım bir arkadaş, ÖSS'de derece yapıp istediği bölüme burslu girebileceği halde bizim halimiz vaktimiz yerinde, imkanı olmayan birinin öğrenim hakkını çalmayalım diye paralı kontejanından girdi.

Bayağı zenginlerdi ama öylesi varsa böylesi de var işte.
Sosyal ağlarda paylaş

amerikayi isin icine sokucaksak bende vergilerden girerim

amerikada birkac eyalet haric satis vergisi KDV filan yok, gene vergi cifte vergilendirme turkiye kadar degil

turkiyede gene cogu insan maasindan kaynaginda gelri vergisi kesildiginin farkinda bile degil

OTV ozel eglence vergisi fahis telekominikasyon vergileri KDV luks tuketim emlak hede hodo sayarim

neden bu kadar vergi var?
sosyal devlet ve gelir adalaetinin saglanmasi icin

yol su elektirik olarak donucek hani

kardesim eger sen bana bu hizmeti vermiyceksen vergimide azalticaksin, hem vergiyi al hem senin kadar vergi almiyan amerikayi gosterip BAK ONLARDA BU ISLER BOYLE UNIVERSITE EGITIMI HEDE HODO de

yok oyle bir dunya
vatandas bilincli olmayinca vergi kulturunden bri haber olunca boyle oluyor

gecici olarak deprem nedeniyle gele nevrgiler kalici oldu tik yok

size hizmet edicez devlet ureticek KIT kurucaz diye vergiler bindi kuruldu bunalr zararina calisiyor tekel haric o yuzden vergiler devam dendi

eeeee
kamuya ait hersey ozellestirildi neden hala benim vergimi almaya devam ediyorsun?

her kemer sikma politikasindan sonra kemer gevsetilir adam gibi isliyen bir ulkede

turkiyede kemere ek delik acilip ne kadar sikabilirsek o kadar iyidir mantigiyla her seferinde daha cok sikiliyor kemer

ve halk cahil, hadi gitsin istedigi partiye oy versin ama bir zahmet vergisine parasina sahip ciksin

oda yok

adam olmaz bu ulke bu kafayla
egitimlede alakasi yok millet vergi kulturunden bihaber
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...