Valeron Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 abi valla boşa tartışıyosunuz bu insanlarla,yazık günah okumuş insanlar bile böle faşizan yazılar yazıyosa,nolsun abi daha,vursun herkes birbirni madem ..
SeaGle Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 tamam tamam kimse doğuda kaçak elektrik kullanmıyor arkadaş tamam tamam anasını satayım herkes ak pak oh
midye dolma Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 sir said: istanbulda kaçak elektrik kullanan insan sayısı, mardindekinin iki katı ama, neyse siz devam edin bulmuşsunuz kırk yılda bi grafik. önemli olan oran, istanbul'da da kürt var ayrıca. burada kürtlere kanı bozuk diyen falan yok, siz durduk yere kürtlere siper oluyorsunuz. neye itiraz ettiğinizi hala anlamaıdm, grafik diyor zaten kürtlerin çoğu kaçak elektrik kullanıyor diye?
-007- Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Horizon said: Bizde insana bağlıyoruz işte , insanın kökenlerine değil. Yoo siz insana bağlamak yerine denetim yok o yüzden böyle diyerek insanları masum göstermeye çalışıp olayı devlete yıkmaya çalışıyosunuz. Biz kökene bile bağlamıyoruz, sadece sebebin devlet değil insan olduğunu söylüyoruz. Ha köken muhabbeti yapacaksan evet kökenlerinde de aynı genellemeler mevcut. İstediğin gibi yorumlayabilirsin söylediklerim olan şeyler.
-007- Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Rewendor said: Doğruya doğru, gerçekçi olmak istersek kürt halkının yapısında da etik olarak pek onaylanmayacak pek çok şey var tarafsız gözle bakıldığında. Aslında sırf kürtlerde değil. Arap, Türk, Kürt vs gibi doğu, özellikle orta doğu kökenli topluluklarda hep işin kolayına kaçma, kendine bi yarar yontma, üçkağıtçılığa varan fırsatçılık vs bulunuyor. Ama Türkiye özellikle batı tarafında, gerek osmanlı dönemindeki balkan kaynaşması olsun gerek son zamanlarda kültürel olarak son 1-2 yüzyılın etkisiyle daha çok batıya döndüğü için bunu biraz atlatmış durumda, doğudaysa bu durum pek yok, aynı üçkağıtçılık, fırsatçılık sürüyor. "Şark kurnazlığı" diye tanım bile çıkmış işte, o derece. Bak bu gerçekleri söylediğin zaman birileri sana ırkçı etiketi yapıştırıyor böyle bi tablo var bugün ülkede. Bu söylediklerin tamamen doğru ve isteyen de istediği gibi yorumlasın. Ek olarak "Türkler" de Ortadoğu toplumu tanımına pek uymuyor, o da ayrı bi tartışma konusu.
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Gerçekleri dile getirince faşist olduk, yazılarımız da faşizan oldu. Yapmayın etmeyin yahu. Şimdi öncelikle ABD Almanya falan demişsin, konuyu hiç alakasız yerlere çekmişsin, ben onlara benzeyelim demedim ki? Ama doğu kültüründe bir "şark kurnazlığı" hadisesi var işte, herkes kendince cingöz herkes kendince kurnaz, her şeyden bi kısayol bir kar arıyor ona göre kendine yontuyor. İstanbulda kaçak elektrik kullananların "tamamı" olmasa bile çok yüksek (muhtemelen şu an yüksek dediğimiz %70'in de üzerinde) bir kısmı doğudan göç edenlerdir tahminen. Ha, elimde detaylı bir araştırma falan yok (yapıldığını da sanmıyorum) ama görünen köy klavuz istemez. Zaten öyle olması da doğal, adam yepyeni şehre geliyor evi yok sıfırdan düzen kurarken elindeki imkanla en ucuza yönelecek haliyle, zaten maddi durumu iyi olsa kalkıp gelmezdi. Burada demogoji yapmanın "amerikalılar da hayvan, bak adam öldürüyolar, almanlar yahudi soykırımı yaptı" demenin alemi yok. Her ırkın dönem dönem böyle şeyleri var işte. Fransızların korsika katliyamı, İngilizlerin İskoç soykırımı, Rusların Tatar sürgünleri... Daha gider liste. Ben anlık ya da "dönemlik" olaylardan değil karakteristik yapıdan bahsediyorum, arada fark var. Ha, dediğime faşistçe diyebilirsiniz istediğiniz kadar. Ben tutup "bu adamlar pis insanlar öldürelim sürelim bunları" demiyorum. Zaten dediğim gibi içe işlemiş şekilde bu kürtler gibi araplarda da var türklerde de var. "Faşistliğe ölüm, insancıl olalım" diye tutup da gerçeklere göz yummak kafayı gömmek manasız hareketler. Zaten gerçek "insancıllık" veya faşistliğe karşıtlık bunları reddederek değil gerçekten kabul ederek oluyor. Faşistler bunları kabullenemediği, farkları sindiremediği için faşist oluyorlar zaten (Almanya'nın Hitler dönemi de öyleydi), böyle bakınca "hayır o insanlarda bu yok olamaz" diye gerçeği reddetmek bence "bu insanlar da böyle ama bunları böyle kabul ediyoruz bunları kabul edip her insanı da ırkı da milleti de olduğu gibi kabul etmekten daha yakın faşizme. Çünkü faşizmi yenmenin yolu ayrılıkları görmezden gelip (ki ufak şeylerin bile görmezden geline geline büyüyüp bir süre sonra batmaya rahatsız etmeye başladığı zaten malum) kendini kandırmaktan deil bunları kabul etmekten, yadırgaman yerine öyle kabullenip buna açık olmaktan geçer.
-007- Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 İnsanlar ırkların genetik farkları olduğu gibi bilimsel gerçekleri hazmedemiyor nedense. Bu da konuyla bağlantılı olabilecek ekstra bi bakış açısı. Bunun ismi ırkçılık değil, Genetik Bilimi.
SeaGle Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Ha bu arada, sadece kürtlere mi denmesin, denilebilir diye örnek vericem kendimden. Arnavutum ben, heh evet, ilk aklınıza arnavut damarı gelmiştir (böreği ve ciğeri geçiyorum sdf) gerçekten özünde sakin, ama damarına basıldığında sinirli insanlardır yalanı sevmezler, dürüstlüğe önem verirler ( araştırma yapın %99 u böyledir, yalan söylemekten kaçar, yanalcıdan da uzak durur) saygı kriterleri vardır, asla ezdirmezler sınırları titizdirler birbirlerinin tutarlar, komşuluk ve akraba ilişkileri çok iyidir acıyı severler, acı yemeye bayılırlar. Fiziksel olarak da beyaz tenli kalkık burunlu geniş omuzlu ince vücutlu falan olurlar şu özellikler 100 arnavurun 95inde aynıdır, elbette istisna vardır, ama demek istediğim, fiziksel özellikler dışında kişilik özellikleri de genetik yapıda vardır. Babama çok benzerim fiziksel olarak ama sinirim olsun huylarım olsun onlar da benzer, ben genetik olarak geçtiğine inanıyorum yani, her ırkın belli başlı özellikleri vardır ve bunlar değişmez kolay kolay.
SeaGle Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Bu arada yine bi yanlış anlaşılmayı önlemek için birşey demem gerek, böyle arnavutlar öyledir böyledir dedim, diğer etnik kökenler kakadır falan gibi olmuşsa affola, yok öyle bi niyetim, başından beri hiç olamdığı gibi
DeaN Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Türklükle-Kürtlükle alakasından çok maddi olanaklarda ve yaşam standartlarıyla alakası var bence
SeaGle Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 abi daha önce de dedim her ilde yaşam standardı çook düşük insanlar var, ramazan gelse de iftar çadırından yemek alsak diye düşünen insanlar var, yaşamını çok zor sürdürenler var, ama hepsi hırsızlık mı yapıyor sence, haysiyet şeref giriyor burda devreye, kimse kusura bakmasın ama
-007- Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 DeaN said: Türklükle-Kürtlükle alakasından çok maddi olanaklarda ve yaşam standartlarıyla alakası var bence O yaşam standartları ve bir takım koşullar nesilden nesle genleri etkiliyor mesela. Böyle bi bilimsel gerçek de var.
SeaGle Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Biraz da ailenden ne gördüyse onu yapar olayı var sonuçta, her insanda vardır tabi bu.
sir Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 rewendor, aslında ne demek istediğini anlıyorum ve güzel açıklıyosun, belki artniyetli de değilsin, ama bu söylemin içinde yanlış, bilimsellikten ve insancıllıktan uzak bir genelleme ve aşağılama yatıyor bana kalırsa. kürt halkının yapısını tanımlar mısınız? nasıl tanımlanıyor bir etnik kökenin yapısı?tahminlerle, görünen köylerle bir "ırkın" karakteristik yapısını oluşturabilir misin? hangi çağdayız yahu? ne bütün kürtleri, ne de bütün türkleri tanıyıp tek tek şu şöyledir bu böyledir diye bi genellemeye varamazsın. her ırkın içinde binbir çeşit insan var, "şark kurnazlığı" lafından hareketle ırklar hakkında genel karakteristik özellikler çıkarmak saçmadır, yanlıştır, etik değildir. bunun "bilimini" de yapsa yapsa naziler yapardı, 007 arkadaşımızın bu ideolojiye gayet sempatizan olduğunu daha önceki topiklerden biliyoruz. eğer kaçak elektrik kullanan varsa cezasını kesersin öderler. "kürtler kaçak elektrik kullanıyor" apayrı bi argüman, o zaman kürtlük nedir, ırkların karakteristik özellikleri var mıdır yoksa her ırktan bütün insani özellikler gözlenebilir mi diye sorarlar adama. çünkü eğer her ırktan insanda bazı benzer özellikler görünüyorsa, "ırk" söylediğiniz kadar kuvvetli bi etken değildir gibime geliyo.
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Şimdi şark kurnazlığından çıkarmadım ben bunu, yanlış anlaşılmasın, şark kurnazlığı lafı sadece bir örnekti "o kadar bariz bir durum ki deyim bile konmuş artık buna" şeklinde. Nereden çıkardığıma gelince... Pek bilimsel açıklamaya gerek yok, her gün her gazetenin her köşesinde binlerce örnek görüyoruz. Artık iletişim, bilgi çağındayız herkesin ne yaptığı ortada, bakmak yetiyor, kısaca böyle belli başlı şeyler için biraz çevreden haberdar olmak yetiyor. Bilimsellikte sorun yok. Ha, her türkü her kürdü teker teker inceleyip genelleme yapamazsın demişsin de, zaten adı üstünde "genelleme" bu, yani bir tüme varım. Hepsini değil ama çoğunluğunu görüyoruz. Etik konusuna gelince, bambaşka bir tartışmadır bu. Ben bir gerçeğin bir kişi ya da kesim için ne kadar kötü olursa olsun saklanmaması gerektiğini düşünen biriyim. Tam tersine, sırf aman bi kesime ayıp olacak diye düşünülüyor diye bir durumu gözardı etmek etik dışıdır bence. Hani böyleyse böyle, yapacak bir şey yok. Yani bilimsel bir durum sırf aman abi ayıp oluyo diyerekten saklanmamalı. Hani "Tıpta ayıp olmaz" derler ya, bilim için de aynısnı söylüyorum ben.
DeaN Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Genlerden çok aileden gelen bir "oğlum kurnaz ol" öğütleride var tabi dediğiniz gibi, sonuçta.. Sağlıksız çevrelerde büyüyor çocuklar, silahlarla askerlerin yanında büyüyorlar.. Lise dönemlerine geliyorlar, kan daha hızlı pompalanıyor, siyasetle tanışıyorlar kimileri sıyrılıyor İstanbul'lara gelip okuyor ( bugün mesala Erzincan'da bir çocuk harçlıklarıyla film çekmiş, gayet güzeldi ) bazıları işsiz kalıyor, sosyal aktivitelerden uzak bir şekilde tek eğlencesi çatışmak oluyor, damarları kabarıyor, gençlik ateşi ergenlik gibi. Kısaca kafalarını yıkıyorlar terörizm yanlıları bu çocukların. Peki devlet ne yapıyor ? Devletde bu çocuklara 50 yıl hapis cezası verip birilerinin eline koz veriyor. İmkanı yokmu sanki bu insanları takip etmenin. Yani bunlar benim şahsi fikirlerim elbet ama bu açılım zımbırtılarıyla dolu bu günlerde iki halkın birbirine nefret duyması, uzaklaşması inanın açılımdan daha çok zarar verir. Zaten birileri Türk'lere faşist demek için habire yer arıyor. Şartları düşünmek lazım. Empati kurmak lazım. O zaman daha mantıklı fikirler oluşabiliyor. Kimse kimseyi sevmek zorunda değil ama saygı duymak zorunda. Ama elbette bu büyük şehirlere göçen Kürt nüfusunun şehir yaşamını bozduğu gerçeğini değiştiremez. Ayak uyduramıyorlar. Hem onlar rahatsız oluyor, hem şehir insanları. Dolayısıyla ekonomik bir kalkınma olsa onlar kendi topraklarında, şehir insanlarıda şehirde rahat ederdi bence. Bu arada DTP'li vs. değilim. Atatürkçü bir insan olarak görüyorum kendimi, açıkcası artık siyaset ile de pek ilgilenmiyorum.
-007- Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 sir said: her ırkın içinde binbir çeşit insan var, "şark kurnazlığı" lafından hareketle ırklar hakkında genel karakteristik özellikler çıkarmak saçmadır, yanlıştır, etik değildir. bunun "bilimini" de yapsa yapsa naziler yapardı, 007 arkadaşımızın bu ideolojiye gayet sempatizan olduğunu daha önceki topiklerden biliyoruz. Irkların karakteristik özelliklerine gözlerini kapatan senin gibi birinin milliyetçilikle ırkçılık arasındaki uçurumları idrak edememesi de şaşırtıcı değil. Erkeksen lafının arkasında dur ve bu ortamda benim ırkçılığa sempati duyduğumu gösterebilecek bir mesaj bul, bulamazsan tükürdüğünü yalaman lazım.
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Sakin yahu, düzgün düzgün tartışıyorduk işte, tatsız mesajlar kavgalar başlayacaksa yavaştan uzayayım?
-007- Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 -007- said: Bak bu gerçekleri söylediğin zaman birileri sana ırkçı etiketi yapıştırıyor böyle bi tablo var bugün ülkede. Bu söylediklerin tamamen doğru ve isteyen de istediği gibi yorumlasın. Rewendor bak ne demişim sana bikaç dk. önce, şuanki tablo da dediğimin ispatı gibi bişey. İşte biz böyle bi ülkede yaşıyoruz. İnsanlar kürtleri ölümüne savunmak için bilime bile meydan okuyabiliyor bu ülkede.
sir Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 gazete midir yani güvenilir kaynak? ya da "hayat tecrübesi" mi? genelleme, mesela kaç milyon kişiden aldığın veriyle bütün bi ırk hakkında sağlıklı bir genelleme yapılabilir? evet bilgi çağındayız ama, sen kürtlerin ya da türklerin "çoğu" hakkında bilgi sahibi olduğuna gerçekten inanıyor musun? hiç gazeteye veya internete malzeme olmamış kaç milyon kişi vardır bu ülkede? bak ne güzel söyledin iletişim çağında yaşıyoruz diye. artık o kadar çok etkileşen, kaynaşan, değişen, birbirini iten veya, birbiri içine geçen sosyal topluluklar var ki, homojen bir ırk veya kültür veya kimlik tanımlamak ve dolayısıyla bu ırk veya kültürler hakkında genel bir yargıya varmak artık imkansız. şimdi türk toplumu amerikan kültüründen etkilenmemiştir diyebilir miyiz? veya kürtler araplardan, türkmenler ruslardan, almanlar belçikalılardan, amerikalılar meksikalılardan etkilenmemiş midir? nasıl ayırtedicez hangi özelliğin hangi ırka mahsus olduğunu? belki dünya üzerinde 7 milyar değil de 7 milyon kişi yaşasaydı bu mümkün olabilirdi. veya 1930lar avrupasında yaşıyor olsaydık bu fikirleriniz "modern" sayılabilirdi. bugün değil, bana çağdışı ve etik dışı geliyo "ırkların karakteristik özellikleri"nden bahsetmek; ister iyi özellik olsun ister kötü. suç, bireysel olabilir, grupsal, örgütsel olabilir, devletsel de olabilir. ama ırksal olamaz. 007 gibi insanlar da "bilim" adı altında açık açık faşizan mesajlar atabiliyo işte, kürtlerle ilgili mesaj attığı herhangi bi topiğe bakmak yeterli olacaktır. daha bi önceki sayfada "köken muhabbeti yapacaksan, kökenlerinde de aynı genellemeler mevcut" demişsin, pes.
sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 BANA KÜRTLER KAÇAK ELEKTRİK KULLANIYOR DEDİRTEMEZSİNİZ!!!11 ama kullanıyorlarsa b.k yedikleri için olabilir
midye dolma Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 sir said: genelleme, mesela kaç milyon kişiden aldığın veriyle bütün bi ırk hakkında sağlıklı bir genelleme yapılabilir? elektrik idaresinin verilerine göre kaçak elektrik kullanımı kürtler'de 60%sa kürtlerin 60%ı kaçak elektrik kullanıyor diyebiliriz mesela.
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 sir, her türlü iletişim kaynağından zaten onlarca yıl içinde bayağı yeterli bir veri toplanır, yani "hepsi öyle değil abi" demek bir kaçış sadece, hepsi olmasa da genellemeye varacak kadar yoğun bir kısım insan aynı şekildeyse o genelleme yapılır. Tümevarıma gider bu. Daha bilimsel bir veriye ihtiyaç yok, zaten objektif gözlem ve tecrübeyle yeterince sağlıklı bir sonuca gidilebiliyor, daha fazlası için tarihi olayları incelemek ve oranlamak istersen buyur, farklı bir sonuç bulamayacağına eminim ama. Genetik bilgi de kültür de insanların karakterlerini etkiler. Bunun sencesi bencesi yok. Bunu inkar etmek esas çağdışılıktır, bilimle çelişmektir. Sen "abi bu çağdışı" diyosun, ama bahsettiğin "çağdışı"lık bilimsel bir gerçek. Üzgünüm ama "insancıl olacam" diye bunları gözardı etmek çağdışı oluyor. Senin gibi düşünenler kendi inançlarıyla çelişti diye Galileo'yu yakmaya çalıştılar, Yunan filozoflarını öldürdüler, Darwin'i karaladılar, şimdi de genetik bilimi mi geliyor? Bu bağnazlıkla zor. İstediğin kadar bunu çağdışı ilan et, gerçek olan bu, insanların ırsi bilgileri hem görünüşünü hem fiziksel yapılarını hem de karakterlerini etkiler. Ama gerçek "çağdışı"lar bilimsel gerçekleri reddeder, üstüne de bunu savunanlara çeşitli sıfatlar (eskiden kafir denirdi, isyancı denirdi şimdi çağdışı olmuşuz bir de) takar. Sen şu anda "ırsi bilgiler ve genetik karakteri etkilemez" diyorsun, tamamen bilimsel bir durumu komple genetiği çöpe atıyorsun, yetmezmiş gibi "bilimi savunan insanları çağdışı olmakla" suçluyorsun. İroniye bakar mısın? Bilim objektiftir, faşist ya da komunist olmaz. Onu ve sonuçlarını kendileri için kullanmak isteyenler faşist ya da komunist olabilir. Eğer gerçekten "ırsi bilgiler ve genetik karakteri etkilemez" diyorsan daha fazla tartışmayalım, çünkü baştan direkt olarak hatalısın öyle yapıyorsan, bunu söyleyecek kadar bağnaz (dini olarak demiyorum, fikir bağnazlığı bu) ve dogmatiksen, bu kadar körleşmişsen zaten dediklerimi otomatik reddedersin. said: belki dünya üzerinde 7 milyar değil de 7 milyon kişi yaşasaydı bu mümkün olabilirdi. veya 1930lar avrupasında yaşıyor olsaydık bu fikirleriniz "modern" sayılabilirdi. bugün değil, bana çağdışı ve etik dışı geliyo "ırkların karakteristik özellikleri"nden bahsetmek; ister iyi özellik olsun ister kötü. bugünün bilimi bunu diyor, sen buna çağdışı diyorsun, ilginç hakkaten ilginç. Yani senin kişisel görüşlerin pozitif bilimle, nesnel sonuçlarla zıt gidebiliyor ve onları yalanlayabiliyor. said: suç, bireysel olabilir, grupsal, örgütsel olabilir, devletsel de olabilir. ama ırksal olamaz Suç değil zaten, suça yatkınlık olur. Aynen bazı insanların kansere daha yatkın olması, diabete daha yatkın olması gibi.
sir Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 yahu "ırkların karakteristik özelliği"nden bahsetmenin genetik bilimiyle uzaktan yakından alakası yok ki? ne genetikte, ne sosyolojide, ne psikolojide "şu ırk şöyle davranır, bu ırk böyle" diye bi tartışma yok; yapana da bilimadamı demiyolar hatta. böyle makaleler varsa ve bilim dünyasında da kabul görüyosa o zaman ben yanılıyorumdur. genetikçi ardeth arkadaşımız aydınlatsın bizi bu konuda bi zahmet. ben kültür ve genetik etkilemez demiyorum ki? ama hangi kültür, kimin kültürü ve kimin genetiği? bahsettiğiniz kadar homojen değil bu unsurlar, ne kadar etkilediği de ölçülemez. dolayısıyla, evet insanların genel davranışını ırkları belirler diyemezsiniz, saçmalıktır bu. ha bunun da dışında, bilim ve bilimsel söylem de gayet otoriter-faşizan olabilir, biraz foucault okumanızı öneririm.
Öne çıkan mesajlar