Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Arduino

nedanko

Öne çıkan mesajlar

• 1 yıl sonra ...
  • 1 ay sonra ...
  • 3 yıl sonra ...
Bir sürü Arduino başlığı olmuş, bi tane daha açmak istemedim.

Klasik ev aydınlatma otomasyonu yapmak istiyorum. Özetle, evin değişik yerlerinde LED'ler olcak, telefondan onları kontrol edebilcem.
Daha detaya gircek olursak, aydınlatmalar gruplanabilecek, belirli şartlarda belirli şekillerde davranmaları sağlanabilecek (örn. müziğe göre aydınlatma, sabah alarma göre aydınlatma, tv'deki gösterime göre aydınlatma vb). Bu detay kısmı daha çok Android veya diğer yazılımların kısmına düşüyor.

Şu an LED'lerimi buldum, onları basitçe kontrol etme işini çözdüm. (İstediğim renge getiriyorum, LED zincirlerini istediğim gibi adresli kontrol edebiliyorum vs.)

Diğer bir önemli nokta kablosuz iletişim. Burda farklı alternatifler var elimde deneyebileceğim; Wi-fi, BLE, RF.
1- RF'i aldım ama pek kullanırmıyım bu projede bilmiyorum, tek yönlü bir iletişim ve birden çok nokta işin içine girince biraz sıkıntıları var.
2- Wi-fi'a gelirsek; sağda solda bir sürü birbirinden ayrı noktalar olcak, bunların hepsi ayrı ayrı Wi-fi kullanırsa ev network'üne yük olur mu bilemedim, diğer türlü kendi aralarında ağ kurarsam da bu sefer benim sırf kontrol için oraya bağlanmam falan gerekecek, gereksiz geldi.
3- BLE; baya mantıklı geldi aslında. Güzel bir teknoloji, az pil kullanıyor, hızlı, mesh network imkanı da var (sanırım). Telefon uygulaması da Bluetooth kapalı olsa bile bir kere izin verdikten sonra otomatik açıp hızlıca bağlanabiliyor BLE cihaza.
4- Bir de kombine seçeneği var; sadece tek bir noktaya ana bağlantı için wi-fi ile ulaşıp sonrasındaki iletişim BLE olabilir. Ama bu durumda da her seferinde iletişim o tek wifi'lı nokta üzerinden dolanması gerekecek. Ama telefonda bluetooth kullanmıyor olcam (wifi gerekecek sadece).

Network konularından anlayan arkadaşlara sorum hangisi daha sağlıklı çözüm olur?
Arduino kullanıcılarına sorum, hangisi daha kolay olur?

Projeyi tamamlayabilirsem tutorial bölümünde anlatıp paylaşıcam hepsini ama süreç kısmında da varsa ilgilenen konuşabiliriz.
Sosyal ağlarda paylaş

senko said:

tey tey
negzel hayelleirm vardı embeddedçı olcaktım okulu bitirince

nerden nereye sdfds

surdaki guzel kardesimize ithafen

gecen yil embedded c projelerim vardi
akli olan, azicik akli olan insan gomulu sistem gelistirmeye bulasmaz
saclariniz dokulur, kanser olursunuz vallahi
Sosyal ağlarda paylaş

xaty said:

Bir sürü Arduino başlığı olmuş, bi tane daha açmak istemedim.

Klasik ev aydınlatma otomasyonu yapmak istiyorum. Özetle, evin değişik yerlerinde LED'ler olcak, telefondan onları kontrol edebilcem.
Daha detaya gircek olursak, aydınlatmalar gruplanabilecek, belirli şartlarda belirli şekillerde davranmaları sağlanabilecek (örn. müziğe göre aydınlatma, sabah alarma göre aydınlatma, tv'deki gösterime göre aydınlatma vb). Bu detay kısmı daha çok Android veya diğer yazılımların kısmına düşüyor.

Şu an LED'lerimi buldum, onları basitçe kontrol etme işini çözdüm. (İstediğim renge getiriyorum, LED zincirlerini istediğim gibi adresli kontrol edebiliyorum vs.)

Diğer bir önemli nokta kablosuz iletişim. Burda farklı alternatifler var elimde deneyebileceğim; Wi-fi, BLE, RF.
1- RF'i aldım ama pek kullanırmıyım bu projede bilmiyorum, tek yönlü bir iletişim ve birden çok nokta işin içine girince biraz sıkıntıları var.
2- Wi-fi'a gelirsek; sağda solda bir sürü birbirinden ayrı noktalar olcak, bunların hepsi ayrı ayrı Wi-fi kullanırsa ev network'üne yük olur mu bilemedim, diğer türlü kendi aralarında ağ kurarsam da bu sefer benim sırf kontrol için oraya bağlanmam falan gerekecek, gereksiz geldi.
3- BLE; baya mantıklı geldi aslında. Güzel bir teknoloji, az pil kullanıyor, hızlı, mesh network imkanı da var (sanırım). Telefon uygulaması da Bluetooth kapalı olsa bile bir kere izin verdikten sonra otomatik açıp hızlıca bağlanabiliyor BLE cihaza.
4- Bir de kombine seçeneği var; sadece tek bir noktaya ana bağlantı için wi-fi ile ulaşıp sonrasındaki iletişim BLE olabilir. Ama bu durumda da her seferinde iletişim o tek wifi'lı nokta üzerinden dolanması gerekecek. Ama telefonda bluetooth kullanmıyor olcam (wifi gerekecek sadece).

Network konularından anlayan arkadaşlara sorum hangisi daha sağlıklı çözüm olur?
Arduino kullanıcılarına sorum, hangisi daha kolay olur?

Projeyi tamamlayabilirsem tutorial bölümünde anlatıp paylaşıcam hepsini ama süreç kısmında da varsa ilgilenen konuşabiliriz.

otomasyonu telefondan kontrol edeceksen zaten ilk tercih direk wifi oluyor. bluetooth malum çok şarj harcıyor ve ev içinde çoğu zaman yeterli olsa da etki mesafesi sıkıntılı. kullandığın modüle göre değişir ama dandik olanla bi kaç metreden sonra delirtiyor adamı.

genelde atlanır ama wifi ile öncelikle soğutma sorunun çözmen lazım. eğerki sürekli açık bir device olacaksa wifi modülleri çok ısınıyor.

burada evin durumu ve hangi lokasyonlarda kontrol etmek istediğin devreye giriyor.

ben olsam 1 tane wifi master sistem yapardım. buna komut yollardım. diğer slaveleri ise radyo sinyalleri ile masterdan kontrol ederdim. radyo sinyalleri 1 duvara kadar sıkıntısız çalışır. master parçayı evin uygun bir bölgesine koyarsan yeterli olur gibi. hem wifi proje geliştirmek çok zevkli ve sistemi geliştirdiğinde ev dışında remote evi kontrol etme gözleme şansın olur.
Sosyal ağlarda paylaş

wifi'ın tek cazip yanı aslında dışarıdan erişim konusu. yoksa ble için daha istekliyim sanırım.

ble (bluetooth-low-energy) güç harcama konusunda baya pozitif yorumlar almış, sleep'teyken iyice düşüyor zaten.

radyo sinyali 1 duvara kadar iyi ama yine de noise olabilir, bir de hedef seçiciliği falan daha karışık sanki. yine de 1 duvardan daha uzağa erişmem gerekecek. çok ucuz bir yöntem diğer taraftan
Sosyal ağlarda paylaş

hedef seçicilik çok zor değil. tek yapman gereken yolladığın komutun başına bi karakter, rakam, harf birşey vermek. ilgili alıcıda ise ilk karaktere bakıp onu ilgilendiriyorsa işleme koymak ilgilendirmiyorsa ignore etmek.

bu sistemi hiç pilli yapma derim ben. zaten elektrikli aletleri kontrol edeceksin bi adaptör çek kafan rahat olsun. pille fln gerçekten uğraşılmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben arduino uno çakması aldim dx'ten, 15tl gibi bişey. Telefonu şarj ettiğim kablo ile hem güç alip hem pc'ye baglanabiliyorum, hem 5v hem 3.3v güç çıkışı var üstünde, analog inputlari, digital io ve analog outputlari gayet yeterli şimdilik. Bi sıkıntısı da olmadi ucuza kacmamin. Bakalim uzun vadede ne olcak
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...