Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Arduino


nedanko

Öne çıkan mesajlar

ya her ulkede ofrum falan bisi var, bakiyom bizde hic bisi yok soz konusu hobi olunca.. bi tek gaming forumlari siteleri var hobi konusunda adam akilli.. varsa tutorial bisi yazariz koyariz foruma google dan oradan buradan ulasir insanlar.. eminim vardir tr de de ilgilenenlerde iste birlik olma, bilgi paylasimi denen hadise yok bizde..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

türk hobi nedir bilmez.
abi türkün en güzel tarafı hayal gücü gibi "gereksiz" bir şeyi konservelemiş olmasıdır. olmaz yani. mal gibi oturur öyle ama bi boka bulaşmaz.

sonra "hobi olarak kitap okuyorum, sinema izliyorum" der bu öküzler..

misal ben elektronikten çakmam. ama kollektif zeka da bizde mevcut olmadığından "sen elektroniğini hallet, ben kasasını keser biçerim" diyebileceğin bir durum da gerçekleşmez. ha ne oluyor işte, hackaday'de yapılanlara falan salya akıtır bakarsın sen de öle yandan yandan..


netekim tr'de yaşamak zevksizliktir..

arduino'nun tr satış fiyatı da kazıktı yamulmuyorsam. 100-120tl falan istiyorlardı galiba. arduino'nun bi gelişmiş versiyonu daha olacak (farklı bir şirket. cordina gibi bi adı var sanırım) o da güzel. lego mindworks mü ne var. onunla da millet acaip şeyler yapıyor.




bizde en iyi yapılan şey itü'nün yaptığı nano sat. o da pumpkin şirketinin hazırladığı şeylerin bir araya gelmesi gibi duruyor ilk bakışta..

ne üzücü lan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya hobi olarak ugrasan var olmasina var da, bu konularda herkesin bilgisi ogrendigi yere gore degisiyo. Mesela benim ogrettigim insanlar ve ben Parallax'in Basic Stamp'lerini kullaniyoruz. BS2 standart seylere yetiyor zaten. Eger standart disi seyler gerekiyorsa, adamlar hizlisini, fazla pin'lisini vs. her turlusunu uretmis zaten. Ayrica sensor de urettikleri icin birebir baglanti tutorial'lari vs. mevcut.

Sorun su ki bu tur seyleri kurcalayan insanlar, zaten bilgiyi gidip firmadan alsin. Yani bir kaynak yaratalim, Turkce olsun, iyi guzel ama nereye kadar? Bunu Turkiye'ye getiren firma niye yapmiyor bu isi de ben ustume aliyorum? Ayrica oturup bir seyler yapmak isteyen adamin ben pesinde kosamam ki, adamin acip yapanci kaynaklari karistirmasi gerekiyor illaki. Haliyle gidip uretici firmadan manual'i indirip okumak zorunda. Sonuc olarak da Turkce'ye ne kadar cevirmis olursan ol, bir noktada ipin ucu kaciyor.


Son olarak da "Pati gaziyla ise baslamak" diye bir deyim tureyecek yakinda. Olaylarin gerceklesme sirasi soyle
10 Birinin aklina fikir gelir
20 Konu acar
30 Insanlar konuyu gorur, az cok ilgilenmis biraz bakinmis insanlar biraz daha gaz verir
40 Daha once bir miktar tecrubesi bulunan birisi duzen oturtmaya calisir
50 Ortam hazirlanir
60 Ise baslanir
70 Irtibat kopar
80 Wait
90 Wait
100 Sleep
110 Break; Birinin aklina gelir, noldu diye sorar
120 Wait
130 Wait
140 Sleep

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tr de 50 milyon bu sitede:
http://www.robit.com.tr/


ya illa site yapmak degil ki olay, bilgiyi paylasmak bu ise daha fazla adam sokmak bunlara vesile olmak. tabii ki yurtdisinda ki kaynagi arastiracak yeri gelince ama yani hersey yurtdisinda var diye oturmaninda anlami yok. hersey yurtdisinda var turkiye de hic bi site kurulmasin o zaman gibi bisi. nasil gelisecegiz o zaman biz?

birde arduino nun ozelligi open source bi hardware olmasi o yuzden cok populer bu isle ilgilenenler arasinda. benim senin gibi adamlar yardim ettigi icin bu noktada zaten. bizde bir iki sey ustune koysak fena olmaz. paticikde bile yapilir bu is.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dasaaa said:

türk hobi nedir bilmez.
benim hobim parşütle atlamak B)-
ama eskiden elektroniğe çok ilgili ve hevesliydim.

yıllar önce manyetik bir alan yaratarak anti yerçekimi sistemi oluşturup, bu alan içerisinde nesnelerin taşınabilirliği konusunda bir projem vardı. toplu taşıma hatta uzaya (atmosfer dışına) giriş çıkış için kullanılabilecek bir sistem düşünüyodum. planalrını projelerini çizmiştim. bi tomar devrelerini elektrik aksamlarını vsvs. sonra bana olamz o iş dediler.

3 yıl sonra tv de gördüm NASA uzay asansörü yaptı, manyetik alanda yerçekimini etkisiz kılarak uzaya rahatça gidip gelinebilecek bir asansöz vsvs..

dedim allah belanızı versin..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

biz sadece düşünüyoruz değil olay.

ben de avrupadaki adam gibi ayda 5000 euro maaş alsam, bu maaşa rağmen eşşek gibi çalışırılmasam ben de düşünür uğraşır yaparım.
biz sadece düşünüyoruz değil düşünebiliyoruz. daha fazlası elimizden gelmiyor malesef.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Parayla alakasi yok bunun, ki zaten 5 bin euro ornegini verdigin sey Turkiye'de adamin 2-2.5 milyar maas almasi demek, herkes 5000 almiyor yani, Turkiyede herkes 2.5 milyar almadigi gibi. Herseyi paramiz olsa neler yapariza vurmayin, baska sebepler tamam ok da para major bi sebep degil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bence de para büyük bir problem değil. sonuçta nelere para harcamıyoruz ki.. tüm hobiler de çok pahalı değil hem.

ben bu topici ilk gördüğümde, çalışma zamanı gelmişti aklıma. türkiye'deki iş temposu çok daha yoğun gerçekten. çalışma saatleri, haftasonları vs. vs..

ama bunu da yazmak istememiştim yine de. çünkü bazen gerçekten bir handikapımız da olsa, bu handikapların arkasına çok saklanıyormuşuz gibi geliyor. ve sürekli bu handikapları bahane etmekten, hiç bir zaman önümüzü açamaz hale geliyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 6 ay sonra ...
Konu nerden nereye gelmiş ? Arduinodan Turkiyenin hallerine , toplumsal duzenden girilip maddiyattan cıkılmış.
Benim hobim bilgisayar kasaları modifie etmek,el yapımı su sogutmaları yapmak.
Türkiye hakkında o kadar da karamsar olmayın.
Burada güzel şeyler de oluyor.Eleştirmek kolay iş.
Peki bu düzenin değişmesi icin neler yaptınız?
Kenarda oturup şu kötü bu kötü demek işin en kolayı.

Konunun eski oldugunu biliyorum, yazılanları görünce dayanamadım yazayım dedim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

türkiye'de gaet de güzel olabilecek bir iş gibi bu.

üniversiteden yeni mezun olmuş 10 adama, adsl modem boyutundan daha ufak birşeye sip server çaktırıp, otellere 12 khz ücretlendirmede %99 başarıyla çalışan voip adaptörleri satan bir sermaye sahibi olarak söyleyeyim.

sizin hobi diye kafa yorduğunuz şeyler bu ülkenin bilgi birikimine ekleniyor.

ben kart tasarlamaktan da, program yzmaktan da anlamam; ama geçmiş süreçte gördüğüm kadarıyla bu ülkede bir bilgi birikimi eksikliği var.

yapın böyle şeşyler. yönlendirebileceğim kişiler var. işten arta kalan zamanlarında, "ormana böcek salsak, kaç sene hayatta kalabilir" diye robot yapmaya çalışan veletlerle aynı ofiste yaşadım 3 sene.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.seeedstudio.com/depot/

burda 29 dolar.

50 dolar üstü alışverişlerde de global kargo ücretsiz.


Arduino'nun temelde herhangi başka bir mikrokontroller'dan ( PIC, STAMP , vs gibi markalarrın çeşitli ürünleri) bir fazlası yok hatta bazı yönlerden geride bile kalıyor ( yavaş bootloading süresi, az hafıza vs) ama "Community" olayı bunların hepsini silip atıyor. : )

Çok efsane kaynak bulabiliyorsunuz herhangi bir proje ile ilgili, ve programlama dili inanılmaz kolay diğer micropr. dillerine göre.

Hobi , eğlence, ufak çaplı prototipler için birebir
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

senko said:

abi nasıl?
ilerde bi işime yarasın diye de uğraşmak istiyorum ben, bişi katmaz mı bunlar bana microprocessor programlama konusunda?


yok canım benim dediğim başka,

ÇOK ŞEY katar arduino kullanmak.

Analog veri nasıl okunur, seriden bilgisayara nası veri yollanır servo motor , DC motor nası sürülür , PWM nedir , vsvsvs. temel bir çok şeyi öğrenirsin.

işte mikroişlemci hızı olarak vs, bazı modellerin gerisinde kalır dedim ben ama bu başlangıç aşamasındaki bir adam için HİÇ sorun değil. : )

Hatta başka bi kitle başlasınız bu işlere iki günde sıkılıp atmanız mümkünken , bu cihazla beraber 2 günde çizgi izleyen bi robot veya herhangi başka bi projeyi gerçekleştirebilirsiniz.

Başka microp.larla uğraşanlar bilir, programlamak için ayrı kart hazırlamanız / satın almanız sonra onun analog , digital I/O larını dışarıya çıkarmak için başka bi board kullanmanız falan gerekir. Hobi ve eğlence işleri için bunlar çok mantıklı değil yani ama nedir, tam olarak kendi işlerine cevap veren "embedded" bi sistem tasarlamış olursun , low cost olur, daha hızlı çalışır vs.

Ortada bir kar-zarar dengesi var : )

Sonuç olarak, arduino süperdir canavardır. Low level bilgi yağmuruna tutmadan herbişeyi öğretir, pratik yapmak için birebirdir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...