Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çalışan İşletme/ İktisat/ Uluslararası İlişkiler Mezunları


Tokasra

Öne çıkan mesajlar

Bölüm seçiminde hala kafam karışık. Başlarda Psikoloji düşünüyordum ama iş bulma vs. konusu aklımı çeldi. Şimdi bu alanlara kayıyor aklım yavaş yavaş ama biraz bilgi almak istiyorum.

Sizler mezun oldugunuz bölümü, üniversiteyi, çalıştığınız yeri, yazabilirseniz maaşı, yapmışsanız hangi konuda masterınızı yapmış oldugunuzu, ve bana yardımcı olabilecek fikirlerinizi yazarsanız bana çok yardımcı olmuş olursunuz.

Teşekkürler
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bazı spefisik konular dışında İİBF'den çıkan herkes aşağı yukarı aynı işleri yapıyor ama arkaplanını daha sağlam teknik bilgilerle doldurmak için iktisat okumak faydalı olur diye kandırdılar şahsen beni

yoksa hakkaten çok farketmiyor o üç bölüm.

buraya yazacak olanlardan da sanmıyorum ki bir sonuca varabilesin. çünkü belli çizgisi yok bunun herkes kendi yolunu çiziyor

edit: gene de iyi olmuş bu başlık, yazsınlar bakalım merak ettim ben de :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi kimse kalkıp da burada "şu kadar maaş alıyorum" diye belirli bir rakam vermz ama şötyle söyleyeyim 3 ünden de mezun olursan ve ingilizcen de varsa 4big dediğimiz denetçi köle şirketlerine aylın 1400 tl gipi maaşla işe başlayabilirsin bu kurumlarda yükselmek çok zaman ister bankalardan daha zordur (ama bankaların mt müfettiş yardımcılığı gibi yerlerine girmek de kolay değil)

en genel 2 meslek var, ya denetçi oluyorsun ya da bankacı. yani sonuç olarak bunlar haricinde ne meslekle uğraşacağın seninyeteneklerine kalmış bixim bir arkadaş şarkıcı oldu mesela güneyde bir yerlerde programa çıkıyormuş (ama sesi de güzeldir allah için) benim alt dönemimde iki çocuk kpss ye girip polis oldu başjka bir bayan arkadaşımız sgk ya memur oldu geçtiğimiz sene yüksek lisansdan sınıf arkadaşım gümrüğe girdi orada kalrısa bir kaç yıla gümrük müşaviri olur

yani liste böyle uzar gider senin ne yapmak istediğine bağlı biraz

ben dış ticaret uygulamalı uluslararası iktisat yükseği yaptım şu anda ne öğrendimse onu uyguluyorum ama benim işim proje bazlı olduğundan kalıcı olmayabilirim zaman gösterecek ha bunun yanoında sıkıldıkça ar-ge ve üretim kısmına inip önlüğümü giyiyorum diğer çalışanlarla beraber diyuor diziorum panel dizgisi alıyorum geçen tatile çıkmadan önce lehim yapmayı öğrendim fln

iktisat çok zor bir bölüm aslında çünkü mezun olunca herşeyi de yapabilirsin ama hiçbir şeye vakıf olamaya bilirsin de..

tabii ne meslekle uğraşacağını çooğunlukla yaptığın stajlalr berliliyor, staj önemli.. ben staj yapmama hatasına dültüm sen yapma

bu kadardı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sadece bankacılık ve audit diye kısıtlamamak lazım aslında. mesela türev, fx, menkul değerler piyasaları aracı kuruluşları var, bankacılık derken de aklına sadece private banking gelmesin, kurumsal-yatırım bankaları var, sadece asset management yapan şirketler var mesela yani aslında baya geniş bir çalışma alanı var. ama şöyle birşey var, sen üniversitede iktisat okuduktan sonra direk ekonomist olamazsın eheh, bir yerden sonra kendini geliştirmen gerekir. bankalarda credit risk management, compliance, capital markets, corporate banking, gia gibi çalışma alanların var mesela ama bunun hangisinde çalışacağın senin kendini hangi yönde geliştirdiğine bakıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

valla en genel geçeri o çünkü :) ben bile düşündüm keza deloitte olaibliyordu ama hali hazırda çalışmakta olan arkadaşlar işin iç yüzünü anlatınca şöylece bir çekindim.. köle taciri adamlar resmen öyle "ödemeyeceğiniz fazla mesaide çalışmam ben" de denemiyormuş şırıngayla kan alınabiliniyormuş mişmiş de muş muş

spyro var aslında e&y 'da çalışıyor gelsin anlatsın ehe
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de mi kaptan olsam acaba :/

Bence Uluslararası İlişkiler oku bunların içinden tercih yapacaksan illa. İşletme çok spesifik bir bölüm değil zaten devlette okuyacaksan. İktisat daha dolu mezun eder seni ekonomi alanında fakat Uluslararasında da benzer dersler alırsın zaten, hukuk konusunda da eksiğin kalmaz, en büyük sorunu sanırım muhasebe ıvır zıvır konusunda çekersin. Ama öğrenilmeyecek bir şey değil.

İşe alımlarda kimse bakmıyor İktisattan mı Uluslararasından mı mezun olduğuna, İİBF mezunuysan aynısın anlayışı var sanki piyasada. Uluslararası dememin sebebi de bu zaten, istersen finans sektöründe çalışırsın istersen uğraşıp çabalayıp siyasete, devlet erkanına kayarsın. Ama iktisatta bunu yapman çok daha zor finans sektörünü istemezsen.

Kimse maaşını söylemez bir de, sormak da pek etik değil zaten. Ama giriş maaşları 1000-2000 lira arasında değişiyor gireceğin yere göre. Tabii daha fazla maaş da alabilirsin ama baya donanımlı ve şanslı(torpil ya da) olman gerekiyor.

Şunu da söyliyim, psikoloji okumak istiyorum mutlaka diyorsan, oku psikoloji; üstüne işletme masterı yaparsın yine aşağı yukarı aynı kapıya çıkar işletme okumakla falan. Çünkü sektördekiler gerçekten bilmiyor ne istediklerini ben bunu anladım. Mali işlerde makine mühendisi adam görünce herşey mümkün demek dedim bu yaz haha.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaşlar yukarıda belirtmiş ama bende bir kaç şey ekleyim.
Bir kere boğaziçi de olsa uluslarası ilişkiler biteren adama özel sektörde finans alanında sorun yaratıyorlar. Sırf bu nedenle bir tanıdığım management masterı yapmak zorunda kaldı. Diğerlerine gelince İİBF 'de ki bölümler birbirlerine çok yakındır ama aralarında ufakta olsa farklar vardır ama kpss denilen ilete girmesen özel sektörde yapacağın işler aynıdır.
KPSS demişken duydum kadarıyla bu bölümler arasında en rahat puan yapan genelde iktisat oluyormuş çünkü zaten hukuk görüyorsun biraz kassan muhasebeye de hakim olursun diğerleri zaten senin bölümün ona göre tercihini yaparsın
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

fenris said:

ya o kadar da aynı değiller hepsi. yani çeko, işletme, iktisat tamam aynı da geri kalanı o kadar da benzemiyor. uluslararasına finansta sorun çıkarırlar tabi.

Tabiki aynı değiller ama belirli spesifik özellikleri hariç aynı dersleri alıyorlar.Şöyle net bir ayrım varki işletme dediğin adam daha pratik daha muhasebe,finans tarzı şeyler alırken,iktisat daha teorik,daha makro düzeyde dersler alıyor
ama master yapmadığın sürece İİBF çıktığın zaman aynı işleri genelde yapıyorsun (uluslararası ilişkiler hariç)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Goarth said:

KPSS demişken duydum kadarıyla bu bölümler arasında en rahat puan yapan genelde iktisat oluyormuş çünkü zaten hukuk görüyorsun biraz kassan muhasebeye de hakim olursun diğerleri zaten senin bölümün ona göre tercihini yaparsın
,

bizde hukuk alıyoruz plixx, işletme olarak.

Hukukun Temel Kavramları
Borçlar Hukuku
Şirketler ve Kıymetli Evrak Hukuku
Bireysel İş Hukuku
Sermaye Piyasası Hukuku
Vergi Hukuku

İşletme FTW
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hangisini okursan oku,

Boğaziçi, Bilkent, ODTÜ, Sabancı ya da Koç'ta oku.

Üniversitedeki lisans düzeyi eğitimler sana meslek vermez. Sana o alana uygun düşünme yeteneği, analiz yeteneği, bakış açısı, çalışma disiplini, özgür düşünce vs. verir.

Yukarıdaki 5'li bunu Türkiye'de sana en iyi şekilde verebilecek olanlar.

Şu anki işine saygı duy, insan gibi hazırlan sınavına, süreç içerisinde etraftan topladığın bilgiler ışığında ez çok kafanda bir eğilim oluşur. Ama kesin olarak şu bölüm iyi şu bölüm kötü diyemezsin. Zira biz burada ne kadar anlatsak da içine girmeden anlaman mümkün değil. O yüzden sen önce bu 5 okula odaklan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Onu herkes diyor, 80' mezunu birisi 90' yıllarda bunu söyler, aynı şekilde 90' mezunu bugün söylüyor, hatta bugün mezun olan birisi 10-20 sene sonra aynı şeyi söyleyecek ( "eksiden..." ). Ama sonuçta değişen bir şey yok.

"Başka bir aşk istemez, aşkınla çarpar kalbimiz...
Ey vatan gözyaşların dinsin, yetiştik çünkü biz..."
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kamuda Marmara ve Ankara Üniversitesi baya revaçta, özellikle maliyede falan.

Ginaly'nin saydığı okullar (ODTU'yü ayırıyım) daha çok özel sektöre hazırlıyor insanları ve işletme ve türev bölümleri gerçekten çok başarılı. Şu an öss'ye yeni giriyor olsaydım Sabancı'da burs kapmaya ya da babamı kandırmaya bakardım ne yalan söyliyim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...