Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Shaiya Online Turkiye!

leeshin

Öne çıkan mesajlar

Türkçe'ye çevrilen oyunlar genelde Türkiye pazarını yeni keşfeden yurt dışı firmaların yatırımları dahilinde oluyor ve dile direk tercüme ile adapte etmeye çalışıyorlar. Türkiye'de online oyun sektöründe iş yapan 3 firma var zaten ve bunların biri Karahan Online'ı yaptı. Karahan'da tamamen Türk geçmişine adapte edilerek sunuldu. Bir diğier İstanbul Kıyamet Vakti'ni yaptı ki buda benzer sorunları içinde barındırıyordu.

Diğerinin oyunu ise çıkmak üzere, kapalı betası başlayacak, buradaki hataları gözönüne alarak adımlarımızı atmaya çalışıyoruz. Türkiye'de oyun sektörü henüz emekleme dönemini yaşıyor, yurt dışındaki firmalar ise ergenlik döneminde, o yüzden bu tür Türkçe adaptasyon sorunlarından geçmemiz gerekiyor.

İlerleme olurken yapılan hatalar ve yanlışlar fark edilerek, düzeltilere gelişiliyor, zart diye bir Blizzard, bir EA olunamıyor (ha olunsa da eleştiri durmuyor devam ediyor tabi) ne yazık ki..
Sosyal ağlarda paylaş

türkçeye adaptasyon okadar kolay birşey değil,birçok yapancı kelimenin türkçede karşılığı yok öte yandan mmo hakkında bilgisi olmayan bir adamın çeviri yapması sorun yaratıyor mmolara hakim adam bulmak ayrı bir dert.

beğenip beğenmemek tercih meselesi ama en azından bir şeyler yapmak için uğraşılıyor saygı duymak lazım
Sosyal ağlarda paylaş

Sihirli Kule'de çalışıyorum. Oyun yapımı bünyemizde var, ayrıca lokalizasyonunu yaptığımız bazı oyunlarımız var. Yakında açık betaları açılacak, buradan bilgilerini vermeyi düşünüyorum. Mighty'nin dediği gibi, lokalizasyon için Türkçe'ye hakim, oyunları bilen insanların yapması şart. Direk çevirilerde "kasma paketi"nden tutta, "piç kılıcı" gibi saçma örnekler çıkıyor. Sonuçta bunları denetleyecek birilerinin firmalarda çalışması şart. Ayrıca çevirilerin oyun dinamiklerini bozmadan yapılması lazım, gidip herşeyi Türkçeleştirirseniz bu sefer oyunun orjinaliyle uyuşmayan şeyler ortaya çıkıyor. Oyun sapıtmaya başlıyor. Dengenin tutulması şart.

Yine Mighty'nin dediğini söyleyeceğim, evet beğenmeyebilirsiniz ama Türkiye'de birşeyler yapılıyor, Blizzard Blizzard olmak için çok evreden geçti, onlar ergenlik dönemini yaşarken biz daha emeklemeye çalışıyoruz. Sonuçta Türk oyun firmalarını da yönlendirecek olanlar yine Türk oyuncular. Bizden bir halt olmaz deyip kenara çekilmektense bu böyle olabilir diyerek yol göstermek, en azından Türkiye'de bir sektör oluşmasını sağlar. Bu sayede yabancı firmalar Türkiye'ye yatırım yaparken iki kere düşünür, Türkçe'yi gerçekten bilenleri işe alır, Türkiye'den insanları çalıştırır. Bu da hiç olmayacak bir konuda istihdam sağlar.

Bunlar gerçek anlamda hayal değil, sonuçta ezdiğimiz Kore oyunları kendi ülkelerinde başlı başına büyük bir sektör ve kendi yönetmelikleri, kanunları, şirketleri ve mahkemeleri var, bunları bilmeden GM dahi işe almıyorlar, sınav yapıyorlar, GM'leri psikolojik olarak eğitiyorlar falan. Türkiye'den bir şey olmaz, Türk oyuncusu beş para etmez diyerek yermek kolay olanı. Yapılanlara sahip çıkmak ve desteklemek çok önemli şu durumda. Çünkü biz daha yolun çok başındayız.

Edit: buda bu da..
Sosyal ağlarda paylaş

türkiye özelinde , sadece oyunlarla da alakalı olmayan , fikir/sanat üretimi genelinde olan bir sorun var : BİRBİRİMİZDEN ÇOK FARKLIYIZ.. ve yapılan şeyler para kazanmak ve bunu çok dar , sadece türkiye üzerinden kazanmak olduğu için de , hedef kitle "biz" olmuyoruz.

evet çoğunluğumuz belirli eğitim seviyesinde , belirli dünya görüşüne sahip veya sahip olmaya çalışan , ailelerindeki kültür seviyesi belli yerlere gelebilmiş bireyleriz. ama iş para kazanmaya geldiğinde , bizim borumuzdan çok ; "aga nassı kestim ama hipnozcuyu" şeklinde konuşan adamların borusu ötüyor.

bize hitap edicek bir iş çıkması için , para kazanma derdi olmayan , loto kazanmış 3 kişinin biraraya gelip ; elit , çok geniş kitleye hitap etmeyen oyunlar üretmesi lazım.

ayrıca joker , diyorsun ki şöyle şöyle , böyle böyle yapmanız lazım. açıkçası , işin parasın yönünü düşünücek olursan bizden çok , para kazanıcağın kesimin istekleri önemli olmalı senin için.

kendi adıma , gelmiş geçmiş en iyi mmoyu bile çıkarsanız , gelmesi yüksek ihtimal dahilinde olan "diğer" kesim ile aynı ortamda bulunmayı tercih etmem. yine "bizim" kesimden çoğu kişinin de bunu yapacağını sanmıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Bende diyorum ki "sizin" kesimin eğer rahatsız olduğu şeyleri bizler çözebilirsek, beraber bu sorunları aşabiliriz. Çünkü Türkiye'de online oyun sektöründe bir şeyler yapmak isteyen hepi topu 3 bilemedin 4 adet firma var. Ama sen hala "aga nası kestim herifi" oyuncularını geliştirmek adına hiçbir şey yapmadan kenarda beklersen, biz de gerekli desteği bulamadığımız için kendi başımıza bir şeyler yapmaya çalışırız. Eğer o piyangodan para çıkan 3 adamın bir araya gelip size göre bir şeyler yapmasını beklersen, anca beklersin.

Bu sorunları ortadan kaldırmak için neler yapılmalı, ne yönde hareket edilmeli, firmalar neye dikkat etmeli diye görüşlerini ortaya koymadığın, yapılan şeylerin de sadece sizin kesim bizim kesim diye ayırdığın müddetçe burada hiçbir şey yapılmıyor diye şikayette etmemelisin. Hem ortaya hiçbir şey sunma, hem kenardan eleştir, hem nasıl düzelir deyince de piyangodan para çıkınca bize hitap eden fikirler çıkar anca yoksa bi halt olmaz de. Böyle düzelmeyeceğini sende bende biliyoruz.

Ben diyorumki en azından biz bir şeyler yapıyoruz, sizden de katılım bekliyoruz. Geçende oyuncu sohbetleri yaptığımı söyledim, buradan 1 kişi geldi, o da mmo bölümü yöneticisi Dreagloth. Oturduk konuştuk, nasıl düzelir bu diye, ne yapmak lazım diye.

Evet biz bu sektörden para kazanıyoruz, ama para kazanırken oyuncu kitlesini de bir şekilde daha fazla sorgulayan, daha kaliteli şeyler bekleyen bir kitleye döndürmek istiyoruz. Bu sayede biz de daha kaliteli oyunlar getirebilir, belki günün birinde, destek göreceğimize inanıp oyun geliştirebiliriz. Ama sen böyle sırtını dönersen, senin gibi kendine "elit" diyen oyuncuların umrunda olmazsa, şikayette etmeyin abi kusura bakma.

Ben elimden geleni yaptım olmadı dersin ayrı konu, uzaktan bacak bacak üstüne atıp sadece eleştirirsin ayrı. Bugüne kadar birçok şey yapılmış olabilir ama kurumsal anlamda bir düzen olmadığından sonuçsuz kalan girişimler olmuş. Dediğim gibi en azından şu an emekleyen sektörde 3 4 firma var. Bunlar bir şeyler yapmak istiyor ama para kazanmak zorunda olduğundan algıya göre hareket etmek durumunda. Ben bu algının değiştirilebileceğine ve daha kaliteli hale geleceğine inananlardanım. Firmamda da bunun üstüne kafa patlatıyorum. Tek istediğim şey, bunu isteyen insanların desteği, fikri, önerisi. Dikkat edersen sürekli bu 3 4 firmadan bahsediyorum. Biz en iyisini yapıyoruz sadece bizi destekleyin demiyorum. Çünkü gelişirse sektör gelişecek, algı değişecek. İnsanlar daha kaliteli olana yönelecek, o zaman firmalar arası farkları konuşuruz ama şu an daha yolun başındayız ve sırt dönüp gitmek için çok erken.
Sosyal ağlarda paylaş

çabanızı taktirle karşılıyorum orası ayrı.

ama rahatsız olduğumuz insanları oyunlardan uzak tutucak şeyleri yaparsak , para kazanamazsınız. o "herif"leri eğitmek ne sizin ne bizim işimiz.. ayrıca olay sadece eğitim de değil , her insanı sevme begenme rahat rahat aynı ortamda bulunma koşulumuz yok.

önceki mesajda dediğim gibi , f2p cinsi mmolar konusunda , bizi çekmek yerine , diğer kesimi nasıl daha mutlu edersiniz ona kafa yormanız daha mantıklı.
Sosyal ağlarda paylaş

tunch said:

çabanızı taktirle karşılıyorum orası ayrı.

ama rahatsız olduğumuz insanları oyunlardan uzak tutucak şeyleri yaparsak , para kazanamazsınız. o "herif"leri eğitmek ne sizin ne bizim işimiz.. ayrıca olay sadece eğitim de değil , her insanı sevme begenme rahat rahat aynı ortamda bulunma koşulumuz yok.

önceki mesajda dediğim gibi , f2p cinsi mmolar konusunda , bizi çekmek yerine , diğer kesimi nasıl daha mutlu edersiniz ona kafa yormanız daha mantıklı.

Rahatsız olduğunuz insanları oyunlardan uzak tutmak istemiyoruz zaten. Çünkü F2P dünyada çok fazla kabul gören, hatta P2P'den daha fazla rağbet gören bir durum. Blizzard yöneticilerinin bile WoW için F2P olabilir konulu açıklaması vardı ki tüm dünyada ilgi çekmişti hatırlarsınız.

O herifler dediğiniz kısım bugüne kadar başıboş kalmış, kimsenin yön göstermediği ve mmo konusunda eğitilmediği kesim. Kendimizi onlardan soyutlayarak Türkiye'de online oyun kültürünü geliştiremezsiniz. Evet biz 10.000 kişilik üstün oyuncularız, Türkiye'de 10.000 kişi online oyun oynuyor, gerisi palavra derseniz hiçbir yabancı şirketinde bu ülkeye oyun konusunda yatırım yapmasını bekleyemezsiniz.

Ayrıca 20 yıldır neden Türkiye'de oyun konusunda birşeyler yapılmıyor sorusuna da bu tavırlarınız yeterince cevap veriyor. Sahip çıkmayı istemediğiniz bir konuda bir şeyler yapılmasını nasıl istiyorsunuz anlamıyorum. Şu an kendisine elit diyen kesimin katkılarıyla, fikir ve önerileriyle hiç görmek istemedikleri kesimi bir araya getirip, oyun konusunda daha kaliteli ve isteyen bir kitle yaratabilirsek, gerek yurt dışı firmalarının bize daha fazla önem vermesini sağlarız, gerekse yurt içi firmaların daha kaliteli işlere yönelmesini sağlarız. Siz umursamadıkça kimse de sizi umursamaz.

Türkiye'de herkes birilerinden bir şeyler bekliyor, kimse bir araya gelip fikir üretmiyor. Sel olunca 30 kişi ölüyor, bir allahın kulu çıkıp özür dilemiyorda gidiyor sprey sıktınız sonucu bu normal diyebiliyor. F2P oyunlar konusunda ezdiğiniz, ezik ve amaçsız bir oyun kültürü yarattı dediğiniz Kore'de bu iş olsa en kötü 1 2 bakan istifa etmişti.
Sosyal ağlarda paylaş

|Joker| said:

O herifler dediğiniz kısım bugüne kadar başıboş kalmış, kimsenin yön göstermediği ve mmo konusunda eğitilmediği kesim.

Ben p2p oynayan kesimin birileri tarafından yön gösterildiği veya eğitildiğini düşünmüyorum.Takdir edersinizki p2p oynamak için belli bir bedel ödenmesi gerekiyor,bununla birlikte p2p oynayanlar belli bir yaşın üzerinde insanlar.

Bence ülkemizdeki f2p kitlesini geliştirmenin en önemli kuralı oyuncuları bilgilendirmekten çok oyunu oynayan kitlenin yaş ortalamasını yükseltmek.

Kültür seviyesi ne olursa olsun, kitlesinin yaş ortalaması 18'in üzerindeki bir f2p oyun ile yaş ortalaması 10-14 olan bir f2p oyunun arasında büyük fark oluşacağına inanıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Artık Dünya genelindeki Sağlam guildler p2p nin yanında yan guild olarak f2p guildler acmaya Basladı.Evet Ucretsiz oluşu oyuncu kitlesini çeşitlendiren bir şey.Ancak guıldler de Artık ''joker''in dediği gibi f2p Yeni jenerasyon oyuncuları eğitmeye bakıyor.Yani bir cogunluk oluşturuluyor.Bu çogunluga uymadıgınız takdırde zaten out Game oluyosunuz.

Bence f2p oyunları cok göz ardıetmemek lazım.
MMORPG 2010, Kehanetlerinden biride ilerde Artık butun p2p lerin f2p ye donmesi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...