Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

SNN kapatıldı !

Udinen

Öne çıkan mesajlar

Bu arada unity sana katılmadığım noktalar var yazılım konusunda, Microsoft örneği mesela, atlanılan nokta "Human Resource" , Microsoft veya başka bir yazılım şirketi ürünlerinde minimum, tam türkçe kaynağı bu mu emin değilim ama hammadde kullanır fakat maksimum insan kaynağı kullanır. Tayvan gibi ülkelerin ekonomik alanda yaptığı atılımın başlıca nedeni İnsan Kaynakları, Human Resource, alanına verdikleri önem olarak kabul ediliyor ekonomi dünyasında.

Yani bir odada 3 adet PC de basılan 1 milyon Cd değilde, o cd lerin içeriğini hazırlayan, 4 yıl undergrad, master atlamışsa 4 yıl da doktora yapıp 8 yıl okumuş insanlar kaynaktır.

Biraz ekonomiye kaydım ama teorisi bu yani..

Microsoft un tekellik olayı bam başka bir konu zaten, Microsoft'un ceza almasının nedeni İşletim Sistemi piyasasındaki gücünü, Explorer yazılımını korumak ve dağıtmak yönünde kullanmaya kalkması. Büyük bir dikkatsizlik ve hata olarak kabul edilen, ve Microsoft gibi bir firmanın düşmemesi gereken bir hataydı.

Halbuki İşletim Sistemindeki finansal kaynakları Explorer geliştirme yönüne kanalize etselerdi bu gün Microsoft davası olmayacaktı.

Bir ülkede yazılım, sanat, fikir vs her ne ise korunmalı. Yolda 1 miyona Tarkan CD si alınabiliyorsa, bu ülkede Tarkan gibi adam 40 yılın başı müzik sektöründe çıkar.

Bir ülkede oyunlar pazarda 2 milyona satılıyorsa, nice yetenekli yazılımcılar kapağı yurt dışına atar, hatta oyun yazar Türkçe destek bile koymaz.

Bu güzel ülkenin her dalda hakları korunan girişimcilere ihtiyacı var ki üretkenlik artsın. Düze çıkalım..

Arlooax The Mage
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Arlooax, 26 April 2003 23:08 tarihinde demiş ki:
Bu arada unity sana katılmadığım noktalar var yazılım konusunda, Microsoft örneği mesela, atlanılan nokta "Human Resource" , Microsoft veya başka bir yazılım şirketi ürünlerinde minimum, tam türkçe kaynağı bu mu emin değilim ama hammadde kullanır fakat maksimum insan kaynağı kullanır. Tayvan gibi ülkelerin ekonomik alanda yaptığı atılımın başlıca nedeni İnsan Kaynakları, Human Resource, alanına verdikleri önem olarak kabul ediliyor ekonomi dünyasında.
Arlooax The Mage

iyi de abi, bir fabrikanin kurulmasinin projesinin baslangicindan tut, insasina, surekli isletilmesine, onun yan sanayisiyle baglantisinin saglanmasina kadar dahi kullanilan insan kaynaklari dahi microsoftun kullanabilecegi insan kaynaklariyla basedebilecek maliyette. ki, fiziksel gerekler icin maliyetleri hic saymadan, hammadde, ara urunler vs.

benim bu konudaki kanim, aynen vaktiyle tekel kavraminin ne oldugunun bilinmedigi zamanlarda 1880 li yillarda abd endustrisinin tamamini 10-15 zengin adamin ellerine gecirip de sonra 1900 lerde anti-trost yasalari cikarilarak serbest tesebbusunun onunun acilmasinda oldugu gibi, bugun de bilisim teknolojisi yeni bir alan oldugu icin neyin yanlis oldugu neyin dogru oldugu neyin tekel olabilecegi neyin olmadigi kavramlari henuz kesfedilip oturmus ve kanunlara yansitilmis degil. neticede bu asamalar da gecildiginde microsoftun tekelinin kanuni olarak onu alinacaktir. tabi bu arada linux gibi hizla ilerleyen acik kod yazilimlar ne duruma gelmis olur onu bilemem.[hline]www.mizzah.com
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Arlooax, 26 April 2003 23:08 tarihinde demiş ki:
Microsoft un tekellik olayı bam başka bir konu zaten, Microsoft'un ceza almasının nedeni İşletim Sistemi piyasasındaki gücünü, Explorer yazılımını korumak ve dağıtmak yönünde kullanmaya kalkması. Büyük bir dikkatsizlik ve hata olarak kabul edilen, ve Microsoft gibi bir firmanın düşmemesi gereken bir hataydı.

Halbuki İşletim Sistemindeki finansal kaynakları Explorer geliştirme yönüne kanalize etselerdi bu gün Microsoft davası olmayacaktı.

Arlooax The Mage

bir de su acidan bakmak lazim, microsoftun os piyasasindaki tekeli serbest tesebbusun onunu tikadigi gibi, guvenlik riski de doguruyor. neticede kafayi bozan bir programcinin os kodu icerisine bir trojan yahut benzeri bir olusumu hardcode etmemesini kimse garanti edemez. her urun tasariminda bu tarz seyleri yapabilecek ve yaptiklari sorgulanmayacak derecede yetkili bazi yoneticiler bulunur. bu da maalesef butun dunyada kullanildigi icin kisisel gizlilik ve genel guvenlik konusunda suphe uyandirabilen bir durum. kaynak kodunu goremiyorsun. telif hakki var. icinde ne oldugu mechul.

iste buyuk bir ihtimalle bu nedenle yanilmiyorsam alman ordusu bir genelge yayinlayarak tum sistemlerini bundan sonra linux bazli kuracagini duyurmustu. bunun gerekcesi olarak da linuxun acik kod olmasindan oturu incelenebilir ve dolayisiyla guvenilebilirligi, ve ayrica diger isletim sistemlerine oranla hack benzeri saldirilara karsi guvenilirligini gostermislerdi.[hline]www.mizzah.com
Sosyal ağlarda paylaş

benim kisisel gorusum esen elektronigin yaptigi atagin, kahramanca bir serbest tesebbus girisimi olmaktan ote, kazanc firsati var piyasayi toplayip para kazanalim - tam bir turk mantigi oldugudur. bana sorarsaniz bu yatirim, tesebbus su anki tekel haliyle bile cok riskli, fizibilitesi dusuk. bu isi surekli devam ettiremeyecekleri kanisindayim.[hline]www.mizzah.com
Sosyal ağlarda paylaş

İşte Microsoft bambaşka bir hikaye, ama dediğim gibi Microsoft'un hüküm giymesinin nedeni anlattığım gibi. Anti-Trust yasasının temeli o dediğin yani:

Bir sektördeki, mesela 5 adet bilyon dolarlık şirket iş birliği yapıp, ve ya tek başlarına, milyon dolarlık kendilerine göre mini minnacık bir şirketin o piyasaya girmesini önlüyorsa, bu anti-trust yasasının kapsamı ve özü.

Örnek verelim:

Ben deterjan piyasasına gireceğim, kimyagerlerim süper bir formül keşfetti, yeni bir deterjan çıkardım. İsmi de "ZamaZingo Deterjanı", fiyatıda koydum 7.5 dolar.

Benim rakiplerim gördüler bu durumu, kendi deterjanlarının fiyatını ben satamıyım diye 5 dolara çektiler. Zarar bile etseler önemli değil, zira onlar bu zarardan batmaz. Ama ben batarım çünkü küçüğüm.

Bu anti-trust işte, USA kanunları bunu yapan şirketi havada iki takla atsada mahkum eder. Çünkü güç kullanarak benim o piyasadaki varlığımı engelliyor.

Başka bir konu, ben istersem deterjanımı 1000 dolardan piyasaya sunarım. Kimse "Orada dur! olmaz" demez. Serbest piyasa kavramı var. Fiyatı tüketici belirler, almaz ürününü sende ya batarsın ya fiyat düşürürsün.

Yani devlet karışmaz o fiyattan o olmaz diye :) Bizzat fiyat konusunu tüketici belirler.

vs vs vs.. konular iç içe ve detaylı.

Arlooax The Elven Mage
Sosyal ağlarda paylaş

evet iste mesele de bu zaten, microsoft, bilisim sektorunde OS kavraminin yapisindan oturu, aslinda fiili olarak baska tesebbuslerin OS pazarina girmesini engellemiyor. ama OS kavraminin dogasi bunu kendiliginden yapiyor. yani uyumluluk olayi sayesinde. msden baska sirketin urununu kullanamiyorsun. iste bunun anti trost yasalari icerisine konulmasi lazim artik.belki de isletim sistemlerinin acik kod olmasi gerekliligi evrensel bir kabul gormeli. cunku takdir edersiniz ki, os, calistirilan her seyi calistiran yazilimdir ve hayatta kritik oneme sahiptir. hastanelerden tutun tupculere kadar her tur ticari programi calistiriyor. bu alanda su yada bu sayede tekel kurmak serbest piyasa kavraminin cok buyuk bir istismaridir.[hline]www.mizzah.com
Sosyal ağlarda paylaş

İşte öyle denilince Microsoft da ne diyor:

Ben yılların birikimi, deneyimi ile yazıyorum işletim sistemini , ve benim ürünümün en büyük korunağı Kaynak Kodlarım. Bunları açmamak benim hakkım diyor. Ve de düşünüldüğü zaman öyle bence de.

İsteyen başka bişi kullansın, ben engellemiyorum diyor. Diğer şirketler benim sistemim için yazılım yazıyorlarsa ben zorlamıyorum, misal linux için yazsınlar o zaman diyor.

Bak internette var mı bilmiyorum, ben kasetlerden seyrettim Microsoft Davasını, varsa indir seyret çok ilginç :)

Birde davanın hakimi var, stand up show yapıyor adam, gülmekten öldürdü beni.

Bulursanız seyredin.

Arlooax The Elven Mage
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaşlar bir edepsizlik edip sonuç olarak snn'nin durumunu sorsam? aylardır görüsemedigim, forumundantanıdığım pekçok dostumu nasıl bulurum düşüncesindeyim de..[hline]Police: You at the window! Drop your weapon and place your hands on top of your head!
Arnie: trrritotitaritotitaritotitaritotitaritotitaritotitaritotitaritotita!!!
Police: That's a minigun!!!
Star dublajli Police: Lanet olsun ne biçim silah bu böyle??!!!
Sosyal ağlarda paylaş

Hayir sanane kapandi, cdkeysiz serverdi illegaldi, tamam guzel. iyi de SITE niye kapaniyo FORUM niye kapaniyo birader ? Mahkemeye site ve forumlarin serverden farkli sey oldugunu izah edecek bilirkisi bulamamislar mi ? yoksa oradaki bir savci kafasina gore mi karar vermis. bari o ttnetin o ipnin gectigi BUTUN hatlari kapatsalarmis toptan. iste turk adaleti, iste turk mantigi. ne sacmasapan bir ulkede yasiyoruz kardesim yaa.[hline]www.mizzah.com
Sosyal ağlarda paylaş

yeterince buyuk olduguma kaniyim. ben kani olmasam dahi medeni kanuna gore oyle.

tedbir karari oldugu malum. fakat meselenin kanunda boyle ifade edilmesi, bunun dogru ve yerinde uygulama oldugunu gostermez. neticede server ile site, ve forum ayri ayri seylerdir. iste turk hukuk sisteminin daha bilgisayar ve internet kavramlarini ifade etmenin yanindan bile gecemediginin en basit kaniti. zaten hepiniz biliyorsunuzdur, internete gazete muamelesi yapilmaya calisiliyor hukuk sisteminde. en basit ornegi de bu.[hline]www.mizzah.com
Sosyal ağlarda paylaş

tabii, basin kanunu turkiye sartlarina gore basin yayin organlari icin oldukca iyi hazirlanmis bir kanun olabilir, fakat hazirlanirken internet var miydi ? yahut boylesine enteraktif bir ortamin hayali dahi var miydi ? neticede basin kanunu cogunlukla tek yonlu iletisim organlari icin hazirlanmis bir kanun. internet ise interaktif. mesela en basitinden forum olaylari. forumda yazilanlardan forum sahibini sorumlu tutuyorlar "yayin" diye. iyi de, adam nikaraguadan account alip, buraya tc kanunlarina aykiri seyler yazsa, forum sahibi onu silene kadar biri gorse savciliga suc duyurusu yapsa, screenshot alsa ne olacak ? olmayacak sey degil, yurtdisindaki teror orgutu mensuplarinin yapmayacagi sey degil ? iste boyle 15 dakikalik bir zaman dilimi icerisinde teror suclusu oluverir insan alakasiz bir alan icin hazirlanmis kanun yeni teknoloji ortama uygulanmaya calisilirsa.

hatta daha ne sacmalamislardi, bir ara her gun site yoneticileri web sitelerinin ornegini savciliga vereceklerdi. her sitenin en az lise mezunu bir "muduru" olacakti. dusunsenize mantigi. bakin bir geocitiesdeki sayfa sayisina. allah muhafaza kanun uygulansa, hangi makineyle scan edecekler teslim edilen site sayfalarini, birakin ki nasil neyle teslim alabileceklerini. zaten devlet borctan borca kosarken hangi parayla alinacakti bu is icin gerekli donanim. tamamen cahillik. karacahillik hem de. kontrol altina alalim da nasil olursa olsun diye dusunuyorlar maksat o. fakat neticede kontrol altina alinamayan seyler de varmis demek ki. binlerce turkiye aleyhtari site aciliyor yurtdisinda konuslu geocities gibi sitelerde. hadi istesinler bu siteleri acanlarin emaillerini, oradan da iplerini isplerini bulsunlar, oradan da adamlara ulassinlar ? olabilecek sey mi ? hangi amerikan sirketi verir kullanicisinin bilgilerini. verse dahi bir suru uluslararasi hukuk muhabbeti araya sokmak lazim.

ha demek ki bu sekilde bir kontrol tesebbusu ise yaramaz. oyle ise neden sacmasapan mantiklar yurutup de, interneti kontrol etmeyi insanlarin cenelerini kapamak kadar kolay zannederek turkiyeyi dunyanin en buyuk serbest ekonomik bolgesi olan internette de geri birakmaya calisiyorlar yahu ? diger her alanda geri oldugumuz gibi. iste buna arkadaslar, "turk mantigi" denir.[hline]www.mizzah.com
Sosyal ağlarda paylaş

Şu basın kanunu hakkında benimde bi çift sözüm var; basın kanunu tabiki gerekli ve olmazsa olmaz düzenlenmeler içeriyor ve kanun karşısında herkesin boynu kıldan ince, ama internetin dinamik yapısı ve içerik ortamının yazılı veya görsel basından farklılığı internet ile ilgili kanunların ayrıca ele alınmasını ve bilirkişilerin oluşturacağı, internet ortamının doğasının farklılığı dikkate alınarak hazırlanmasını gerekli kılıyor. Hazırlanacak olan kanunlar trda iyi niyetle hazırlanmış sitelere zararı dokunmamalı, yararlı sitelerin site yöneticilerine zahmet vermemeli. Günde 1.5k mesaj alan bir forumun yetkilisi olarak her mesaj atıldığında onay için mahalle muhtarına koşup içerik değişikliğini bir çift fotokopi ile onaylatmamı isteyen bir kanunun çıktığını düşünmek dahi istemiyorum.[hline]Bestiae sumus, ut non bestiae simus...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
karakedi, 29 April 2003 02:38 tarihinde demiş ki:
Şu basın kanunu hakkında benimde bi çift sözüm var; basın kanunu tabiki gerekli ve olmazsa olmaz düzenlenmeler içeriyor ve kanun karşısında herkesin boynu kıldan ince, ama internetin dinamik yapısı ve içerik ortamının yazılı veya görsel basından farklılığı internet ile ilgili kanunların ayrıca ele alınmasını ve bilirkişilerin oluşturacağı, internet ortamının doğasının farklılığı dikkate alınarak hazırlanmasını gerekli kılıyor. Hazırlanacak olan kanunlar trda iyi niyetle hazırlanmış sitelere zararı dokunmamalı, yararlı sitelerin site yöneticilerine zahmet vermemeli. Günde 1.5k mesaj alan bir forumun yetkilisi olarak her mesaj atıldığında onay için mahalle muhtarına koşup içerik değişikliğini bir çift fotokopi ile onaylatmamı isteyen bir kanunun çıktığını düşünmek dahi istemiyorum.[hline]Bestiae sumus, ut non bestiae simus...

LOL! Son cümlen kopardı beni. Öyle bir durumda muhtarı iç güveysi alırsın herhalde. Yada direk muhtar ol. Çok iyi idi vallahi. :D[hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...