Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Europa Universalis 2 için soru ve cevaplar


LiquiD

Öne çıkan mesajlar

evet arkadaşlar, bu başlık altında, sadece sorularınızı alıp cevaplayacağız. elimden geldiğince ve bilgim yettiğince cevaplamaya çalışacağım. elbette ki başka arkadaşlar da yardımcı olacaklardır.

(not: teknik olaylardan anlamam, yani beni hedef alan sorularınız lütfen salt oyun içi olsun.)

[Bu mesaj BombaciMulayim tarafından 05 Haziran 2004 22:54 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

soracağınız pekçok sorunun cevabı ve aklınıza dahi gelmeyecek konularına çıklamaları, püfler..

bombacı bakmadıysan sen de bak buraya.. :)

tutorial'ları oynayıp bunları da okursanız zaten soracağınız hemen hiçbirşey kalmaz emin olun..[signature][hline]Where life had no value, death sometimes had its price. That is why the bounty killers appeared.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ehe benim gibi bilgisayarda bir şeyler okurken gözleri yananlar olabilir. ayrıca okuduğum şeyler bi de anadilimde olmayınca, iyice beyin afallamasına uğruyorum. türkçe kaynak da olsun diye açtık işte bu forumu, beraber cevaplarız bildiğimizce. diğer oyun atmak için veya oyun tarihini yazmak için kullandığımız forumlar biraz nefes alır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

aslında diğer topiclerde de sorardık ama neyse salla.
şimdi anlat bakalım hem ekonomi düzgün tutup hem ticareti çalıştırıp hem savaş nası yapıcaz?

bi de ben bu diplomatların settlerların falan nası yapıldığını anlamadım??[signature][hline]Darkness is falling in to me
If you are trying to save me
Left me there
And run away
No chance left to win you again

AHYAAAAAKKKKK!!!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bombacı bazı şeyler anlatılacak gibi değil, türkçe site açmak ve hepsini çevirmek gerekli böyle forumla bitmez. ayrıca o faq sayfası simsiyah, hiç göz yormuyor ki ben bilgisayarda bişi okuyamayan bir insanım.. :)

zaten paradox forumlarının tepesinde de sticky durur hep, "faq'larda açıklanmış bir şeyi sorarsanız döveriz" diye.. :-p[signature][hline]Where life had no value, death sometimes had its price. That is why the bounty killers appeared.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

oha kardeşim soru sorunuz dedik ehoe, makale mi yazdıracaksınız.

ilk anlatmamı istediğin şey öncelikle ülkeden ülkeye değişebilir. major ülkelerde bu dediğin daha kolay iken, minorlerde zorlaşıyor. o yüzdendir ki minorle oynamak yeni başlayanlar için pek iyi olmuyor.

savaştayken demişsin, bu çok değişken bir şey. savaş var, savaş var yani. fransa'sın diyelim, savoy ve helvetia ittifakıyla savaşa tutuştun. pek zorlanmazsın kanımca. ama mesela savoy'sun, yanında helvetia var ve fransa ile savaşa giriştin.

yapacağın şey o anki durumuna göre değişebilir ama şöyle bir tavsiye verebilirim. hemen tech bölümünden, to tresury olayını en sağa dayıyorsun. böylece aylık gelirin hazineye gidiyor ve asker basımı için kullanabiliyorsun.(ama enflasyon artıyor haliyle) dolayısıyla yatırım yapamadığın için savaş esnasında gelişemiyorsun. ancak fransa olsaydın ve gelirin de iyi olacağı için, bir yandan yatırım yaparken, bir yandan savaşabilirdin.

ha minorken şöyle şeyler yapıyorlar, mesela loan alıyorlar bir sürü ve ülkeyi batıra batıra, loanları ödemeden, yüksek enflasyonla prov sayısını arttırıp, sonradan yatırıma dönüyorlar. ancak bu bayağı zor bir şey. hakkaten üstad olmak gerekiyor oyunda.

minor ülkelerde zaten barış zamanları land tech gideceksin. majorlerde ise, dengeleme yapacaksın veya tamamen trade veyahut infra techine kökleyeceksin.



diplomat ve settlerları sen yapmıyorsun. o yukarıdaki kafalar filan var, orada mouseu beklet, yılda kaç tane ve nelerden dolayı kazandığını görebilirsin. zaten oyunda neyin üstünde mouseu bekletirsen açıklaması geliyor. diplomat olayları, dininle, royal diplomasinle ve slider ayarlarınla ilgilidir çoğunlukla sanırım. settler ayarları da, denize kıyısı olan provun olmasıyla, limanlarınla, sliderlarınla, dininle etkileşimlidir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bombacı senin maksadını anladım, çok iyi yapmışsın ama olayın püflerini kapmak için o faq'ları okumak gerekli. ben onları okumadan 3 ay filan oynadım geçen yıl, okuduktan sonra farkettim ki 3 yıl daha oynasam anlayamayacağım şeyler varmış. mesela neden oyunun başında cavalry çok güçlüyken infantry zayıf bunu anlayamazsın combat/tech tablolarını okumadan. neden 5 yılboyunca kuşattığın kalenin düşmediğini anlayamazsın gene siege cycle faq'ını okumadan. o yüzden diyorum ki bunları okuyan hemen herşeyi kapar oyunla ilgili, süper oyuncu olur..

20 tane siege tank basıp kafalarına düşen nuke'ü izlemek de var, science vessel'ı patrola almak da var.. :) bunları okumayan kafasına nuke yemeye devam eder ehe[signature][hline]Where life had no value, death sometimes had its price. That is why the bounty killers appeared.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yalnız püfler değil, tutorial'larda olmayan herşey var, üstüne püfler de var.. neden osmanlı ile daha yavş tech gelişiyor ya da neden karayiplerde koloni yapmak zor bunların hepsi var. gördüğüm soruların %80'inin cevapları var. ingilizce biliyorsa insan zahmet edip biraz okuyacak işte. hepsini yalayıp yutsun da demiyoruz, ilgilendiklerini okusun. zamanla yeni sorular aklına geldikçe gene baksın..[signature][hline]Where life had no value, death sometimes had its price. That is why the bounty killers appeared.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ehe bare yeri gelmişken ben sana sorayim sam. mesela isvecin tech costlarının diğer memleketlere göre aşırı düşük olmasının sebebi, ülkenin isveç olması mı? yani başka bir şeyle, oyuncuyla ilgili bir şey değil değil mi?

aynı şekilde, senin de belirttiğin gibi osmanlı'nınkinin de yüksek olmasının sebebi filan.

elbetteki slider ayarları etkilidir ama, ülkelerin de bir etkisi var. hatta çoğu zaman, sliderların katbekat üstünde bir etkisi oluyor, bazı ülkelerde.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ehe işte bunlar da var o faq'larda ama hadi sana bir iltimas geçeyim.. :-p

tech cost'u etkileyen faktörler:

- domestic slider'lar
- province sayısı: o yüzden geliri dandik olsun benim olsun düşüncesiyle her tarafa dalmak iş değildir, ben bir avusturya görmüştüm hamburg'dan arnavutluk'a uzanan ama tech cost öyle abarıktı ki çıkmaz batağa saplanmıştı
- tech group: katolik/protestan/reformed hrıstıyanlar, ortodokslar, paganlar, çin ve müslüman diye ayrılıyor benim bildiğim. osmanlı ortodoks başlıyor, sonradan bir event ile müslümana dönüyor eğer belli bir seçenek seçilmezse. işte bu yüzden inkalar ve aztekler ömür boyu ok ve yaylarla kalmaya mahkumdur. ayrıntılar için faq'a bakınız..
- içinde bulunulan yıl ve geliştirilen teknoloji: şöyle ki eğer o teknolojinin mainstream sayılacağı önceden belirlenmiş yıla gelmemişseniz belirli bir miktarla çarpılır cost, ne kadar uzaksanız o kadar fazladır. bu nedenle mesela infra'ya 10000 yatırıp lvl 4 yatıktan sonra lvl 5 için ne kadar lazım diye bakınca 50000 filan gözükür, yıllar geçtikçe bu da 10000'e filan iner. kabaca bir örnek bu mesela..[signature][hline]Where life had no value, death sometimes had its price. That is why the bounty killers appeared.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

- infra ve trade tech'i geliştireceksin, ülkeyi büyüteceksin, koloni yapacaksın, monopoly kuracaksın..
- settler konusu colonization tutorial'da var, kendin yerleştirip koloni ya da trade post kuruyorsun..[signature][hline]Where life had no value, death sometimes had its price. That is why the bounty killers appeared.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

osmali ile oynuoyorum
trade centerlardan diger ulkeler yilda 10-15 altin kazanirken ben 1 altin kazaniyorum ve cogu zaman gelenler benim merchantlerimi atiyorlar..
trade levela bagli tamam ama trade level 2 deyim ve 3 icin maxlasam bile 1600 dio (1480deyim)
2tane COT var bende alexandria ve istanbul
e ordan para gelmeyince dogal olarak azda olsa hazineden para aliyorum.enflasyon simdiden 20% ---battikca batiyorum
osmanli ile para kazanmanin yolu var mi?
domesticy policy mi neyse adi(10 sende bir degistirilen ayarlar)
onlarda biraz decentralizationa yuklendim msl cunku habire bi event oluo stability dusuo eksi oluyor...[signature][hline]UYKUM VAR!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi decente verirsen, elbetteki trade cost artar. zira cent tech costları azaltıyor.

ayrıca osmanlı cok genis oldugu icin, prov sayısından ötürü tech costlar artıyordur. ve ayrıca trade hedesinde, başarılı olma olmama olayı trade efficienye bağlı. o düşüktür, ondan başarısız oluyorlardır. mesela isveçle paso yüksektir o, ve bu yüzden acaip iyidir trade konusunda cotlarda.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi decente vermessem stability nasil duzelticem
habire bi event oluo -2 -3 patliyor
decentralzation max su an ama simdi inotiv olayini maxlicam o da teche bonus verio...
trade level 2 daha
simdi baktim diger ulkeler iyice costular 20 altin kazaniolar ben de iyice dusmusum 0.5 altina kadar
buarda decent max olmasina ragmen stability duzeltmek icin 5 sene bekliyorum
topraklarimda baya genisledi suaralar

bide bi soru romayi veya medineyi alirsam degisik bi aksiyonlar oluomu istanbulu aldigim gibi?[signature][hline]UYKUM VAR!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ged isterse sürekli -3'de gez, her ülke için centralized olman gerek. sadece osmanlı değil. multi'de decent giden gavurlar gördüm ama senin single'da olayın full cent olmalı her zaman. -3 stab'dan birşey olmaz, eligion slider'larını iyi ayarladıysan ve çok uzun süren bir savaşa girmezsen isyan filan da çıkmaz..

osmanlı ile trade'i boşver, merchant filan gönderme hiçbir yere kendi cot'un dahil. osmanlı'nın para kazanma olayı infra'dır, infra'ya yüklen..

hazineden para K-E-S-İ-N-L-İ-K-L-E A-L-M-A! bırak 0'a düşşün paran, loan almazsın. gelecek yılki kazancından düşülüyor asker masrafları bildiğim. military maintenance'ları düşür savaşta değilken, supply limitini geçirme asker sayısı olarak, geçmişsen disband et bir miktar askeri. mısır'ı filan almışsan para yetmeme gibi bir durum sözkonusu dahi olamaz. en zengin devletlerden biri olman gerek şu anda..

innovativeness'ı bırak önce centralized yap köküne kadar. innovativeness için de benzer eventler var nasılsa ve o stab cost'u da yükselttiği için iki ucu .oklu değnektir..

trade lvl'ı filan bırak, infra'ya yatır parayı. osmanlı'nın olayı infra. öbür ülkeleri bırak sen istedikleri haltı yesinler. senin ana gelirin infra'dan olacak..

hayır olmuyor, roma'ya dokunma. sadece national prov olan yerleri al, başka yere dokunma. her prov tech ve stab cost'u arttırır, aynı dinden olmayan provlar hele stab cost'u çoşturur. conversion ihtimali %50 üzeri olan provlarda missionary kullan mümkün oldukça, kendi dinine çevirince tax penalty kalkar, stab cost ve revolt risk hayli düşer. osmanlı'nın olayı her prov'unu müslüman yapmaktan geçiyor, en azından state culture'a sahip olanları..[signature][hline]Where life had no value, death sometimes had its price. That is why the bounty killers appeared.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Sereglin, 06 Haziran 2004 02:41 tarihinde demiş ki:
Ticaret ... ticaret yapamiyorum.. düzgün bir şekilde para kazanamiyorum. nedir bu ticaretin olayı geniş bir açıklama olursa iyi olur.


trade ve infrastructure'dan gelen para bunların efficiency'lerine bakar. bu değerleri bütçe ekranında görebilirsiniz. bu değerleri yükseltmek için ilgili techleri yükseltmeniz ya da domestic slider'larla oynamanız gerekir. benim tavsiyem trade efficiency'niz şöyle %50'yi geçmeden, trade lvl 4 filan olmadan monopol kurabilecekleriniz hariç (bomboş ya da sadece 1-2 ülkenin olduğu) hiçbir yere boşa merchant göndermeyin hele hele pahalıysa. (2-3 altından fazla) eğer ispanya, portekiz gibi amerika'da monopol kurabileceğiniz cot'lar varsa bunları değerlendirebilirsiniz, ama mesela osmanlı ile bütün halinizi vaktinizi düzeltmeden trade işine hiç girmeyin bile. harcadığınız parayı bile geri alamazsınız..[signature][hline]Where life had no value, death sometimes had its price. That is why the bounty killers appeared.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...