Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çin'de Neler Oluyor.

mawiman

Öne çıkan mesajlar

Tamamda cengizhan neyi tartışıyoruzki biz burada. Çin sosyalist diye savunuyorsunuz yalan mı? İç savaşı Çan Kay Şek kazansaydı Doğu Türkistan'da yine olacaktı bu katliamlar emin ol. Yani Maoymuş, ideolojiymiş bence bunların hepsi yalan. Tek gerçek ülkelerin çıkarları. Zamanında İngiltere yaptı sonra Rusyayla ABD. Şimdide Çin yapacak gibi görünüyor bu kadar basit.
Sosyal ağlarda paylaş

dogrudur.
ben seye kiziyorum. simdi dal...nin biri geliyo diyoki su ulkede muslumanlar , gokturkler , uygurlar oluyo aaaaaa. (panic knima fln)
la bi dur! neden oluyo, ne icin oluyo, hakmi savunuyo, hakmi yiyor... yok anca aha soykirim aha deve aha televizyon.
"bir yerde insan oluyo sa kesin o yer emperyalistir"
bide bu var tabi kızdigim.

(bi kelimeyi sansurledim seviye yukselsin diye)
Sosyal ağlarda paylaş

Çinden Kaçan bir Uygurluyla konuştum 3 gün önce, dediklerini aktarıyorum, hiçbir şey eklemeden;

Asıl zulüm ve baskı Doğu Türkistanda oluyor, Çin o kadar sıkı bir şekilde engelliyor ki medyayı, dünya olanların ancak %1ini biliyor.

Uygurlardan öğretmen, din alimi ve fen alanında yetişen tüm Uygurlar bir şekilde tutuklanıyor ve öldürülüyor. 30 yaşlarda binlerce uygur genci sudan sebeblerle 10 yıllığına tutuklanıyor. Hapishanede verilen yiyeceklerin içine azar azar konulan bir madde yıllar boyunca mahkumların sağlığını bozuyor ve zayıflatıyor, hapisten çıktıktan sonra 1-2 yıl içersinde çoğusu ölüyor. O yüzden hapishaneye girmek idam gibi.

Dahası gözaltına alınan bir çok Uygurun penislerine akkor haline getirilmiş demir sicimler sokuluyor, bir kısmı ölüyor, kalanlar ise kısır oluyor.

Tek çocuk politikası gereğince bir çok uygur bebeği doğdukları anda öldürülüyorlar.

Çin'in ürettiği tüm Nükleer bombalar vs 1960lı yıllarda Türkistanda denendi. Neticesinde onbinlerce uygur çocuğu, sakat ve mutasyona uğramış şekilde doğdu, bir çok nesil bozuldu.

50 yıldır Uygurların sahip oldukları her yere Han Çinlileri yerleştiriliyor, nufüs oranı büyük oranda onların lehine değiştiriliyor.

2 yıl önce 2 abim ve ablamın aileleriyle bağlantım kesildi Telefonları cevap vermiyor ve kimse onlara ne olduğunu veya nereye götürüldüklerini bilmiyor. Son olaylardan sonra Ayın 5inde anne ve babamla da bağlantım kesildi, onlarıda kaybettim. 37 yaşımda üm ailemi kaybettim artık...

(Adam bunları söyledikten sonra zaten ağlamaya başladı, bende daha fazla üstelemedim. Eğer dedikleri doğruysa ki yalan söylemesi için bir sebeb yok, yüzyılın en büyük soykırımı şu an Doğu Türkistanda oluyor)
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

abd'ye hak veresim geliyor böyle sırf ona karşı durmak için zalimlerle saf tutanları gördükçe. onların tahtına otokratik çin oturunca çok arayacaklar abd'yi.

çinliler ellerinde satırlarla uygurların mahallesini basıyorken "üzülmedim uygurlara" diyenlerle "uygurlarla bağımız yok, türkse napalım" diyen sözüm ona türklere de koca bir

YUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHHHHHHHHHHHHHH

çekiyorum.

o zaman o kadar aç gözlü olmayacaklardı. Clinton zamanında ki abd olsa şuanda tüm dünyayı arkasına almış çin'e yaptırım yapardı
Sosyal ağlarda paylaş

cinde yasiyan bir turk gasteciden dinliyelim bi seferde.
aha aynen alintiliyoruum.
Mehmet Somel.
On gün kadar önce China Daily isimli Çin gazetesinde çarpıcı bir haber yer aldı. İşçiler arasında ölümcül bir kavga.

Olay Çin'in en sanayileşmiş bölgesi olan güneydoğusunda, Guangdong'da, bir oyuncak fabrikasında yaşanıyor. Fabrikada çalışan Uygur işçiler, yörede çalışan diğer işçilerin saldırısına uğruyorlar. Baskının bahanesi, Uygur’lu gençler hakkında çıkan "iki Han kızına tecavüz ettikleri" söylentisi. Söylenti internetten yayılıyor, öfkeli bir grup fabrikayı sopalarla basıyor. İki Uygur işçi ölüyor, yüzü aşkın kişi yaralanıyor.

Kısa süre sonra söylentinin asılsız olduğu, söylentiyi çıkaranın da aynı fabrikadan işten atılan bir işçi olduğu ortaya çıkıyor. Tutuklanan işçi, daha önce çalıştığı fabrikada yeniden işe alınmadığını, intikam almak için söylentiyi çıkardığını itiraf ediyor.

Fabrikanın sahibi Hong Konglu bir milyoner. Sincan'la bir alakası yok. Ama fabrikasında çalışmak için Çin'in bu öbür ucundan, binlerce kilometre öteden 600 Uygur getirtmiş. Nitekim Çin hükümeti "zengin Doğu - fakir Batı farkını azaltmak" adına, Sincan'dan işçi getirip çalıştırmaları için patronlara teşvik vermekte.

Sincan olaylarının sorumlusu kimdi?
Bu haberin gazetelere yansımasından birkaç gün sonra Sincan'da yüz elli küsur ölümle sonuçlanan olaylar patlak verdi. Türkiye hükümeti ve basını, 5 Temmuz olaylarından Çin'in milliyetçi politikalarını sorumlu tuttu. Batı basınında Çin devletinin baskıcı tutumuna işaret edildi. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), ABD destekli ayrılıkçı Uygurları suçladı.

Olayların Guangdong'daki olayları protesto şeklinde başladığını, Uygurların Hanlara saldırdığını, akabinde Hanların da Uygurları linçe kalkıştığını biliyoruz. 5 Temmuz olayları, Çin'in yakın tarihindeki en büyük toplumsal patlamalardan biriydi. Sürecin ayrıntıları zamanla ortaya çıkacak. Ancak olayların gerisindeki dinamikleri anlamak için, önce Çin'in yakın tarihinde azınlık politikalarına göz atmak gerekiyor.

Çin'in azınlık politikası
ÇHC hükümetinin azınlıklara yönelik 60 yıllık politikaları kanımca şöyle özetlenebilir: Anayurda bağlama, kültürel ve siyasi olarak tanıma, anti-feodalizm, pozitif ayrımcılık.

1949 devriminin ardından, geleneksel olarak Çin imparatorluğuna gevşek bağları bulunan Tibet, Sincan ve İç Moğolistan, otonom bölgeler olarak Çin'e dâhil oluyorlar. Bu bölgelerde, Çin'in geri kalanıyla da paralel, feodalizm karşıtı ve sosyalist doğrultuda değişimler yaşanıyor. Toprak reformu, yerel feodal yapıların dağıtılması, zorunlu eğitim gibi. Dini yönetimler tasfiye ediliyor. Hükümet bu değişimlere karşı tepkiye de zorla karşılık veriyor. Dahası, Tibet'te bu tepkinin CIA destekli örgütlendiğini de unutmamalı.

Öte yandan ÇHC, bu bölgelerde yaşayanlar dâhil tüm azınlıklarını, etnik ve kültürel birimler olarak resmen tanınıyor. Çin'de Hanlar nüfusun yüzde 91'ini oluşturuyor. Hanlar dışında 55 farklı etnik grup sayılıyor. Uygurlar da bunlara dâhil. Ve ÇHC hükümeti "azınlıklarıyla gurur duyduğu"nu her fırsatta tekrarlıyor. Çin, tarihsel olarak bu grupların kültürel ve demografik gelişimlerinin desteklenmesini resmi hedef olarak ilan ediyor.

Peki pratikte? ÇHC bu açıdan da, benim görüp tanıdığım tüm ülkelerden fersah fersah ileri.

Azınlıkların resmen tanınması, Çin banknotlarının üzerinde Çincenin yanı sıra Tibetçe, Moğolca, Tai dilinde, ve de Arap alfabesiyle Uygurca yazması, işin çok küçük bir yanı. Birçok örnek verilebilir: Mesela Sincan otonom bir bölge. Buradaki KP liderlerinin ve yöneticilerinin en azından yarısı Uygur.

Uygurlar Mandarin'in yanı sıra kendi dillerinde de eğitim görüyorlar. Sincan'da okullarda Han öğrencilere Uygur kültürü öğretiliyor. Buna ek olarak devlet, gerek eğitim sistemi vasıtasıyla, gerek kültürel programlar aracılığıyla azınlıkları ve azınlık kültürlerini Han nüfusa sevdirme politikası izliyor.

Ayrıca yine devrimden beri ÇHC hükümetlerinin, Batı Çin'de görece geri kalmış bölgeleri ve fakir grupları desteklemek çabaları mevcut. Mesela azınlıklar tek çocuk politikasından muaflar - bu sayede nüfus içinde oranları 1950'den bugüne yüzde elli artmış durumda. Hatta azınlık mensubu gençler üniversite sınavında ciddi ek puanlar alıyorlar. Öyle ki ek puan almak için kendini azınlık mensubu gösteren Hanlar sık sık gazete haberlerine konu olmakta.

Peki, tüm bu olumluluklara rağmen, geçen haftanın olayları neden yaşandı?
devami var ama pek guzel deyil daha cok anti-chinna
yinede onlardan daha dogru
Sosyal ağlarda paylaş

ben bu forumda stalin'in toplama kamplarına sürdüğü türkler için "iyi yapmış yoldaş stalin, nazilere yardım ettiler, hakettiler" diyeni de gördüğüm için şaşmıyorum bunlara artık. ama yine de yuh, tekrar yuh.

abd'ye hak verdiğimden değil ama çin'in yanında melek kalır gene. neyse artık önünüzde koca bir hayat var, görürsünüz çin iyice palazlanınca zulmün alasını. ha gerçi öldürdüklerini tv'de kimse göremediğinden onlara laf söyleyecek gündem takipçisi olmaz, en son örnek bu olaylar işte.

efrasiyab yazmış ne nedir, uygurların bağımsız olmasını savunmuyorum ama o muameleye maruz bırakılan bir halkın o raddeye gelmesi normaldir. bu dünyanın her yerinde böyle. zulmedilip de sesini çıkarmayan koyun olacak kimse yok.
Sosyal ağlarda paylaş

abd nin klasik taktiği azınlıklara ver gazı, ver gazı sonrada barış elçisi modunda olaya yaklaş.

abd de yaşayan uygur lideride bizim fetoş gibi bi adam işte oradan direktifleri alıp uyguluyor. çinlilerde çok şeker adamlar çok severim uzakdoğuluları onlara dokunmayın bari. :D
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...