-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 O, sizin için kulakları, gözleri ve gönülleri inşa edendir; ne az şükrediyorsunuz. (Mü'minun Suresi, 78) Allah, sizi annelerinizin karnından hiçbir şey bilmezken çıkardı ve umulur ki şükredersiniz diye işitme, görme (duyularını) ve gönüller verdi. (Nahl Suresi, 78) Yukarıdaki ayetlerde Allah'ın insana bahşettiği birtakım duyulardan bahsedilmektedir. Dikkat edilirse, Kuran'da bu duyulardan hep belli bir sıra ile bahsedilmektedir: Duyma, görme, hissetme ve anlama. Embriyolog Dr. Keith Moore, Journal of Islamic Medical Association'da yayınlanan bir makalesinde, embriyonun gelişim sürecinde iç kulakların ilk halinin belirmesinden sonra gözün oluşmaya başladığını ifade etmektedir. Hissetme ve anlama merkezi olan beynin ise, kulak ve gözün ardından gelişimine başladığını söylemektedir. Anne karnındaki çocuk fetus halindeyken, hamileliğin yirmi ikinci günü gibi erken bir dönemde kulaklar gelişir ve hamileliğin dördüncü ayında kulak tam olarak fonksiyonel hale gelir. Fetus bundan sonra annenin karnındaki sesleri duyabilir. Dolayısıyla yeni doğan bir bebek için işitme duyusu, diğer yaşamsal fonksiyonlardan önce oluşur. Kuran ayetlerindeki öncelik sırası bu bakımdan dikkat çekicidir.
Redeagle Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Şu kadar zamandır bilimsel temele oturtmaya çalışan sensin burda. Hala gelip bilim mi tartışıyoruz diyorsun. Demedim dediğini gerçekten dediğini gösterdiğimiz vakitte cevap vermiyorsun. Senin şu an yaptığın ucu açık cümleleri buraya yığmak. İspat dediğin nedir biliyor musun? Şüpheye yer bırakmayacak şekilde doğru olduğunu gösterme demektir. Kimin çevirisiyle hangi yorumla kalbin paslanmasını oksitlenmeye, kulak yarmayı genetik değişikliğe bağdaştırıyorsun sen? Yıldızlı ayetler verip "araplar yıldız mı bilirmiş" gibi düşünen biriyle çokta sağlıklı tartışmak mümkün olamıyor tabi. dev edit: başta oluşan kuyruklar eksik olmuş ama 10 üzerinden 8le geçer heh.
nileppezdel Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Anne karnındayken bebek hiçbir şey göremez karanlık sebebiyle. Ancak en basitinden kalp atışını duyabilir. Çıkınca ışıkla beraber görebilir ve daha sonra büyüyüp karakteri oturdukça hissetme, anlama kabiliyetlerine sahip olur. Bu ayetlerdeki sıralama da çok mantıklı bir şekilde basitçe bu gerçeklerden yola çıkarak yapılmış olabilir. Daha derine inmeye çalışmak ve yine "asla bilinemeyecek bilgiler verildi" demek mantıksız. Çünkü ışık olmadan görülemeyeceği gerçeği biliniyordu. Anne karnında ışık yoktu. Kalp atışlarının sesli olduğu da bir gerçek. Dolayısıyla bebek göremez ama işitebilir. Sıralama böyle bir mantıkla insanların da çok doğal olarak bildiği bir mantıkla açıklanabilir :)
nakerebanarimasen Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 selamlar 007 ye bir sorum olacak. araplarin boyle astronomiden bilmem neden anlayip yazamaciyacagini soyluyorsun da maylarin gunes tutulmalarini bilmelerini gok olaylarini anlatmalarini misrililarin piramitleri yildizlarini okonumuna gore dikmelerini ve bunu en az 1000 yil once (araplardan) yapmalarini nasil acikliyosun
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 mısırlılar ve mayalar piramit yapmış arpaların devleti bile yok o dönemde şaka mısınız. Redeagle said: Şu kadar zamandır bilimsel temele oturtmaya çalışan sensin burda. Hala gelip bilim mi tartışıyoruz diyorsun. Demedim dediğini gerçekten dediğini gösterdiğimiz vakitte cevap vermiyorsun. Senin şu an yaptığın ucu açık cümleleri buraya yığmak. İspat dediğin nedir biliyor musun? Şüpheye yer bırakmayacak şekilde doğru olduğunu gösterme demektir. Kimin çevirisiyle hangi yorumla kalbin paslanmasını oksitlenmeye, kulak yarmayı genetik değişikliğe bağdaştırıyorsun sen? Yıldızlı ayetler verip "araplar yıldız mı bilirmiş" gibi düşünen biriyle çokta sağlıklı tartışmak mümkün olamıyor tabi. Valla bu kadar örnek verdim, daha ne kadar örnek versem "kaynak beğenmeyen at gözlüklü dogmatik" tarzda cevaplar vereceğiniz biliyorum. Bakın şöyle yapalım. Eğer Allah yok diyorsanız ona kendi kendinize meydan okuyun ve hayatınızın ileriki döneminde başınıza geleceklerden gerçekten var mı yok mu anlayın. Böylece ölmeden önce bir takım ispatları bizzat yaşama şansınız olur lol.
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 nileppezdel said: Anne karnındayken bebek hiçbir şey göremez karanlık sebebiyle. Ancak en basitinden kalp atışını duyabilir. Çıkınca ışıkla beraber görebilir ve daha sonra büyüyüp karakteri oturdukça hissetme, anlama kabiliyetlerine sahip olur. Bu ayetlerdeki sıralama da çok mantıklı bir şekilde basitçe bu gerçeklerden yola çıkarak yapılmış olabilir. Daha derine inmeye çalışmak ve yine "asla bilinemeyecek bilgiler verildi" demek mantıksız. Çünkü ışık olmadan görülemeyeceği gerçeği biliniyordu. Anne karnında ışık yoktu. Kalp atışlarının sesli olduğu da bir gerçek. Dolayısıyla bebek göremez ama işitebilir. Sıralama böyle bir mantıkla insanların da çok doğal olarak bildiği bir mantıkla açıklanabilir :) Senin dediğin olsa gönülleri kısmı o sırada olmazdı. fail.
odiflame Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 inancı hala bilimsel verilerle ispatlamaya çalışıldığını görmek ne acıdır.zamanında isanın kefeni dedikleri bez parçasının 16.yüzyıldan kalma olduğu ortaya çıkınca papalık pek bozulmuştu.ne oldu? hristiyanlığa olan güven azaldı.burada sıraladığın ayetleri yarın bir gün bozarlarsa o zaman kuran'a inanmayacak mısın? kuran'a inanma kriterin bilimsel buluşların kuranda yazması ile mi oluyor? ve ayrıca neden sürekli inancınızı ispatlamak zorundasın? bırak isteyen istediğine inansın, insanları dini propaganda ile sıkmakla ne eline geçecek.
Loxias Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 007'nin idda ve kanıtlarını kurandakilere benzetiyorum. Tanrıda bu konuda kanıt bekliyor baksanıza; said: Bakara(*) Sûresinin 111 . Ayetinde Bir de; “Yahudi ve Hıristiyanlardan başkası Cennet’e girmeyecek” dediler. Bu, onların kuruntuları! De ki: “Eğer doğru söyleyenler iseniz (iddianızı ispat edecek) delilinizi getirin.” said: Bakara(*) Sûresinin 209 . Ayetinde Size apaçık deliller geldikten sonra, eğer yine de yan çizerseniz, bilin ki Allah, gerçekten mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir. Bekliyoruz.
nileppezdel Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Kalp değil gönül diyor. Organ olarak değil, hissetmek olarak bahsediliyor. Açık değil mi? :)
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Loxias said: said: Bakara(*) Sûresinin 209 . Ayetinde Size apaçık deliller geldikten sonra, eğer yine de yan çizerseniz, bilin ki Allah, gerçekten mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir. bunu senden duymak da ayrı bi ironi oldu bu arada.
Redeagle Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Yahu gelmişsin binlerce sene önce aynı coğrafyada bulunan şeyleri araplar nerden bilecekti diyorsun. Bakın burda şöyle yazmış ama şöyle demiş diyorsun. Din kitaplarının tamamı böyledir güzel arkadaşım ne okumak istiyorsan onu okursun. Ama gelipte bana "aha bunlarda kanıt işte" dersen kendini kandırmaktan öteye gidemezsin. Dogmatik kelimesinin anlamınıda bir an önce öğrenmeni tavsiye ederim.
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Dediğim gibi örnek vermek sizi bir noktaya ulaştırmaz o yüzden sizin için en sağlam ve ikna edici yol şu ama hiçbiriniz için bu yemez: Kendi içinde meydan okuyup varsa başına bela gelmesini istemek. Yoksa zaten gelmeyecektir sizin mantığınızla. Ama yemez. Hiçbiriniz cesaret edemezsiniz bence. odiflame said: bırak isteyen istediğine inansın, insanları dini propaganda ile sıkmakla ne eline geçecek. konuyu okumadan sazanlama giriş yapmışsın o yüzden yanlış anlaman çok doğal.
nakerebanarimasen Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 yanilmiyorsam misir da ki piramitlerin dizilimi milattan once 2000 kusur yilindaki yildizlari yansitiyor. keza mayalar gene milattan once 2000 yilindan itibaren yasadiklari tahmin ediliyor kuranin geldigi yillar 650 civari yanilmiyorsam 2600 sene fark var arada. adamlarin devleti yok dedin kestin attin helal. yani adamlarin bir devleti yok diye mayalardan misirlilardan 2600 sene geriler
Loxias Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 -007- said: Loxias said: said: Bakara(*) Sûresinin 209 . Ayetinde Size apaçık deliller geldikten sonra, eğer yine de yan çizerseniz, bilin ki Allah, gerçekten mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir. bunu senden duymak da ayrı bi ironi oldu bu arada. Bende o ironiden bahsediyorum. Göremedik delil?
odiflame Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 -007- said: odiflame said: bırak isteyen istediğine inansın, insanları dini propaganda ile sıkmakla ne eline geçecek. konuyu okumadan sazanlama giriş yapmışsın o yüzden yanlış anlaman çok doğal. allahın varlığını ispatlaya bildin mi? kaç satır yazmışsın.islama inanmayan kişileri allaha kitaba hakaretlerini yazmanlarını sağlamışsın senden daha iyi sazan-ı ekber olur mu?
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 odiflame said: -007- said: odiflame said: bırak isteyen istediğine inansın, insanları dini propaganda ile sıkmakla ne eline geçecek. konuyu okumadan sazanlama giriş yapmışsın o yüzden yanlış anlaman çok doğal. allahın varlığını ispatlaya bildin mi? kaç satır yazmışsın.islama inanmayan kişileri allaha kitaba hakaretlerini yazmanlarını sağlamışsın senden daha iyi sazan-ı ekber olur mu? İnsanların kişisel problemleri beni bağlamaz. Benim izahlarım da seni bağlamamalı, bağlıyorsa sazan sensin kabul et. Konuyu bile bilmeden giriş yapmışsın. (td) Burda Allah'ın varlığının ispatı gibi yüzeysel takılınmıyor.
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Loxias said: -007- said: Loxias said: said: Bakara(*) Sûresinin 209 . Ayetinde Size apaçık deliller geldikten sonra, eğer yine de yan çizerseniz, bilin ki Allah, gerçekten mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir. bunu senden duymak da ayrı bi ironi oldu bu arada. Bende o ironiden bahsediyorum. Göremedik delil?
nakerebanarimasen Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 nakerebanarimasen said: yanilmiyorsam misir da ki piramitlerin dizilimi milattan once 2000 kusur yilindaki yildizlari yansitiyor. keza mayalar gene milattan once 2000 yilindan itibaren yasadiklari tahmin ediliyor kuranin geldigi yillar 650 civari yanilmiyorsam 2600 sene fark var arada. adamlarin devleti yok dedin kestin attin helal. yani adamlarin bir devleti yok diye mayalardan misirlilardan 2600 sene geriler arada kaynamasin
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 İyi de Mısırlılar ileri diyosan Araplar öyle olmak zorunda değil, ikisinin arasında o süreçte ne kadar etkileşim olmuş ona bakarsın mesela. İlla o gelişmişse o da gelişecek diye bişey yok.
Gaap Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 007 yi ayın trolleri yarışmasına aday gösteriyorum ben
nakerebanarimasen Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 -007- said: İyi de Mısırlılar ileri diyosan Araplar öyle olmak zorunda değil, ikisinin arasında o süreçte ne kadar etkileşim olmuş ona bakarsın mesela. İlla o gelişmişse o da gelişecek diye bişey yok. 007cim arkadasim 2600 sene yapma be gulum. 2600 sene
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 2600 sene de bu tartışmada insanın tüm mekanizmalarının spontan olarak bikaç milyon senede oluşabileceğini iddia eden arkadaşlar var mesela onu da hatırlatayım dedim. Gaap said: 007 yi ayın trolleri yarışmasına aday gösteriyorum ben Benim mesajlarımın hangisinde trolleme var göster bakiyim. Gösteremeyeceksen tükürdüğünü yalaman lazım. Alakan olmayan bi başlığa bu tarz mesaj atman senin troll olduğundan başka bişey göstermiyor.
Loxias Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 -007- said: Loxias said: -007- said: Loxias said: said: Bakara(*) Sûresinin 209 . Ayetinde Size apaçık deliller geldikten sonra, eğer yine de yan çizerseniz, bilin ki Allah, gerçekten mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir. bunu senden duymak da ayrı bi ironi oldu bu arada. Bende o ironiden bahsediyorum. Göremedik delil? Yani ortada delil olmasa bile, biz göremiyoruz yan çiziyoruz =)
nileppezdel Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Bütün Arap'ların iletişim kurmuş olması gerekmez. İletişime 3-5 kişi geçer Muhammed öğrenir ve yazar. Bu kadar basit işte
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 "yazma" sürecinde öyle lider konumunda birinden bahsetmiyoruz yalnız.
Öne çıkan mesajlar